FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Maryland
Quiz about Maryland

Maryland Trivia Quiz


Quite a wonderful and very beautiful state. I grew up there and now live in Florida. I so miss the beautiful leaves in the fall. There is so much to see and do in Maryland. From the Chesapeake Bay to the Blue Ridge Mountains...

A multiple-choice quiz by TemptressToo. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Geography Trivia
  6. »
  7. States M
  8. »
  9. Maryland

Author
TemptressToo
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
20,101
Updated
Dec 03 21
# Qns
20
Difficulty
Average
Avg Score
13 / 20
Plays
2511
Last 3 plays: Guest 73 (13/20), Guest 172 (7/20), Guest 96 (12/20).
- -
Question 1 of 20
1. Maryland was founded in 1634.


Question 2 of 20
2. The University of Maryland's mascot is the _________.

Answer: (One Word)
Question 3 of 20
3. Edgar Allen Poe, who spent many years in Maryland, is buried in Virginia.


Question 4 of 20
4. Francis Scott Key was from Maryland.


Question 5 of 20
5. There are ski resorts in Maryland.


Question 6 of 20
6. The first Marylanders were Roman Catholics.


Question 7 of 20
7. Washington, D.C. is actually part of Maryland.


Question 8 of 20
8. Baltimore is the capital of Maryland.


Question 9 of 20
9. The National Road, first real interstate in the United States, started near what historic Maryland city?

Answer: (One Word)
Question 10 of 20
10. The Maryland State Bird is the Cardinal.


Question 11 of 20
11. Maryland was founded by Lord Annapolis.


Question 12 of 20
12. The bloodiest single day of the Civil War was fought in Maryland. It was the Battle of _________.

Answer: (One Word)
Question 13 of 20
13. Babe Ruth was from Maryland.


Question 14 of 20
14. The highest point in Maryland is Sidling Mountain--until they cut a giant hole through it.


Question 15 of 20
15. Maryland has the third lowest point in the United States.


Question 16 of 20
16. Maryland is known as the Chesapeake State.


Question 17 of 20
17. Maryland's state motto: 'Fatti Maschil Parole Femine' means: Hint


Question 18 of 20
18. Maryland's state tree is the:

Answer: (Two Words, first word is a color)
Question 19 of 20
19. One of the three races of the Triple Crown is held in Maryland.


Question 20 of 20
20. To people living outside the state the best-known river in Maryland would be the ______ River.

Answer: (One Word)

(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Apr 06 2024 : Guest 73: 13/20
Mar 27 2024 : Guest 172: 7/20
Mar 09 2024 : Guest 96: 12/20
Mar 07 2024 : Cougar2024: 9/20
Mar 05 2024 : Guest 172: 12/20
Mar 01 2024 : Guest 68: 1/20

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Maryland was founded in 1634.

Answer: True

King Charles I granted Lord Baltimore the right to found a colony. It is named after Charles' wife Henrietta Maria. LONG, Long time ago considering the U.S. wasn't the U.S. until 1776.
2. The University of Maryland's mascot is the _________.

Answer: Terrapin

3. Edgar Allen Poe, who spent many years in Maryland, is buried in Virginia.

Answer: False

This is how they come up with the Baltimore RAVENS!
4. Francis Scott Key was from Maryland.

Answer: True

5. There are ski resorts in Maryland.

Answer: True

My favorite is the beautiful Wisp Resort near Deep Creek Lake in Accident, Maryland.
6. The first Marylanders were Roman Catholics.

Answer: True

Hail Mary, Full of Grace. Funny thing, it's still a predominantly Catholic state.
7. Washington, D.C. is actually part of Maryland.

Answer: False

8. Baltimore is the capital of Maryland.

Answer: False

Annapolis is the correct answer.
9. The National Road, first real interstate in the United States, started near what historic Maryland city?

Answer: Cumberland

My home town and full of Revolutionary and pre-Revolutionary War history.
10. The Maryland State Bird is the Cardinal.

Answer: False

It is our good old Baltimore Oriole. They are rare to see, but quite beautiful.
11. Maryland was founded by Lord Annapolis.

Answer: False

No, it was Lord Baltimore.
12. The bloodiest single day of the Civil War was fought in Maryland. It was the Battle of _________.

Answer: Antietam

That is an awesome place to tour and just think about the history. I always found the tour guides very interesting as they spoke of the battles past. I grew up nearby and used to find the mini-ball and musket bullets all of the time.
13. Babe Ruth was from Maryland.

Answer: True

Baltimore to be exact! Take that New York!
14. The highest point in Maryland is Sidling Mountain--until they cut a giant hole through it.

Answer: False

No, actually it is Backbone Mountain on the Allegany and Garrett County border which is straight up and straight down. Many a trucker has died on the way down as it's a very sharp angle with a concrete wall at the end of it.
15. Maryland has the third lowest point in the United States.

Answer: True

Called Bloody Point Hole, it lies at a chilly 174 feet BELOW sea level.
16. Maryland is known as the Chesapeake State.

Answer: False

Actually, it is known as the 'Old Line State.' Perhaps because the border between Maryland and Pennsylvania is the Mason Dixon Line. To those Southerners, yes, we were a dreaded BORDER state.
17. Maryland's state motto: 'Fatti Maschil Parole Femine' means:

Answer: Manly Deeds Womanly Words

18. Maryland's state tree is the:

Answer: White Oak

19. One of the three races of the Triple Crown is held in Maryland.

Answer: True

Kentucky Derby, the Preakness Stakes, and the Belmont Stakes.
20. To people living outside the state the best-known river in Maryland would be the ______ River.

Answer: Potomac

As the river winds back and forth through the tri-state area, it touches countless towns. Full of history, the Potomac River can be found in many history books with regards to Maryland, West Virginia, and Virginia.
Source: Author TemptressToo

This quiz was reviewed by FunTrivia editor minch before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
4/16/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us