FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Maryland  From the Mountains to the Sea
Quiz about Maryland  From the Mountains to the Sea

Maryland - From the Mountains to the Sea Quiz


If you live in Maryland or have spent some time here this might not be too difficult.

A multiple-choice quiz by Jack212. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Geography Trivia
  6. »
  7. States M
  8. »
  9. Maryland

Author
Jack212
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
244,166
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Easy
Avg Score
8 / 10
Plays
1661
Awards
Top 20% Quiz
Last 3 plays: Guest 24 (0/10), Guest 73 (10/10), Guest 172 (5/10).
- -
Question 1 of 10
1. In 1952 a bridge opened that spanned the Chesapeake Bay. What is the eastern terminus of this bridge? Hint


Question 2 of 10
2. The United States Naval Academy is located in what city? Hint


Question 3 of 10
3. This river begins as a small spring in western Maryland, acts as a border between Maryland and Virginia, and eventually flows into the Chesapeake Bay. Hint


Question 4 of 10
4. This is the largest city in Maryland but it is not the state capital. Hint


Question 5 of 10
5. Which of these is a major resort city located in Maryland? Hint


Question 6 of 10
6. Maryland has twenty three counties and the weather can vary greatly. In which county are winters especially severe? Hint


Question 7 of 10
7. This city in the center of the state was originally founded by immigrants from Europe. The original section of this city is now overlooked since the population has moved to the west where the building boom is occurring. It is a sprawling suburb of Washington, D.C. Hint


Question 8 of 10
8. This is one of the most affluent counties in the country. It is the home to United States Senators, representatives, millionaires, and influential people. Hint


Question 9 of 10
9. The eastern part of Maryland (east of the Chesapeake Bay) is called; Hint


Question 10 of 10
10. Maryland is bordered on the north by what state? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Apr 15 2024 : Guest 24: 0/10
Apr 06 2024 : Guest 73: 10/10
Mar 27 2024 : Guest 172: 5/10
Mar 12 2024 : Guest 73: 10/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. In 1952 a bridge opened that spanned the Chesapeake Bay. What is the eastern terminus of this bridge?

Answer: Kent Island

The Chesapeake Bay Bridge is approximately four miles long and it takes motorists across the bay. Before it was built people had to take a trip on a ferry that only held about a dozen cars and the journey took over an hour.
2. The United States Naval Academy is located in what city?

Answer: Annapolis

About four thousand young men and women attend the Naval Academy and at the time of their graduation are commissioned as officers in the United States Navy or Marine Corps.
3. This river begins as a small spring in western Maryland, acts as a border between Maryland and Virginia, and eventually flows into the Chesapeake Bay.

Answer: Potomac River

The Potomac River, widens as it flows southeast, and has cut a significant gorge a few miles above Washington. It tumbles over Great Falls, and is several miles wide near its confluence with the Chesapeake Bay.
4. This is the largest city in Maryland but it is not the state capital.

Answer: Baltimore

Baltimore has the most people and is the center of commerce for the state. The Port of Baltimore serves ocean-going vessels. Baltimore is also the home to two major league sports teams.
5. Which of these is a major resort city located in Maryland?

Answer: Ocean City

Ocean City enjoyed a tremendous spurt of growth caused by two completely different events. In 1933 a hurricane cut an inlet allowing sport fishermen easy access to the ocean and in 1952 the Bay Bridge opened allowing vacationers an easy journey to the ocean. City officials use an unusual method of determining the number of visitors to the city on any given weekend or holiday period.

They measure the number of toilet flushes and use a formula that gives a fairly accurate number.
6. Maryland has twenty three counties and the weather can vary greatly. In which county are winters especially severe?

Answer: Garrett County

Garrett County, located in the far western part of the state, has an average temperature far below that of the eastern-most counties. Garrett County is closer to Pittsburgh than it is to Baltimore.
7. This city in the center of the state was originally founded by immigrants from Europe. The original section of this city is now overlooked since the population has moved to the west where the building boom is occurring. It is a sprawling suburb of Washington, D.C.

Answer: Germantown

Germantown was originally founded in the late 1700's and occupied by a few German farmers and merchants. When the railroad was built in 1873 another growth spurt happened because mills and small stores were built near the railroad and farmers brought their crops there to be processed and shipped. One of its earliest claim to fame was that one of the conspirators in the Lincoln assassination fled to a farm in this small town in 1865.
8. This is one of the most affluent counties in the country. It is the home to United States Senators, representatives, millionaires, and influential people.

Answer: Montgomery County

Montgomery County is located just to the northwest of Washington, D.C. Some of the suburbs of this county are chock full of mansions. The school system is considered to be one of the best in the country. The median income for Montgomery County residents is almost $72,000 a year.
9. The eastern part of Maryland (east of the Chesapeake Bay) is called;

Answer: Eastern Shore

The Eastern Shore of Maryland is known for its temperate climate, fishing and crabbing industry, and a slower pace of life.
10. Maryland is bordered on the north by what state?

Answer: Pennsylvania

The border between Maryland and Pennsylvania is known as the "Mason Dixon Line".
Source: Author Jack212

This quiz was reviewed by FunTrivia editor minch before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
4/16/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us