FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about ColoradoThe Centennial State
Quiz about ColoradoThe Centennial State

Colorado--The Centennial State Quiz


Welcome to Colorado--The Centennial State!

A multiple-choice quiz by Morrigan716. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Geography Trivia
  6. »
  7. States A-D
  8. »
  9. Colorado

Author
Morrigan716
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
110,534
Updated
Dec 03 21
# Qns
15
Difficulty
Average
Avg Score
9 / 15
Plays
2706
Last 3 plays: Nala2 (6/15), JanIQ (6/15), Guest 12 (14/15).
- -
Question 1 of 15
1. Colorado's state motto is "Nil sine Numine"?


Question 2 of 15
2. Does Colorado have two state songs?


Question 3 of 15
3. Colorado's state dance is the Cotton-Eyed Joe?


Question 4 of 15
4. What is the state insect? Hint


Question 5 of 15
5. Where is Colorado's geographic center? Hint


Question 6 of 15
6. Colorado's highest point is Pikes Peak?


Question 7 of 15
7. Where is the state fair held? Hint


Question 8 of 15
8. Actor Lon Chaney was born in Colorado.


Question 9 of 15
9. What is the state gemstone? Hint


Question 10 of 15
10. Where can you find The Garden of the Gods? Hint


Question 11 of 15
11. Where can you find Florissant Fossil Beds National Monument? Hint


Question 12 of 15
12. Where is Buffalo Bill's grave? Hint


Question 13 of 15
13. What type of candy originated in Golden, Colorado? Hint


Question 14 of 15
14. What would you call a person from Colorado? Hint


Question 15 of 15
15. Which famous Colorado people lived in the Manitou Cliff Dwellings? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Apr 13 2024 : Nala2: 6/15
Apr 11 2024 : JanIQ: 6/15
Apr 02 2024 : Guest 12: 14/15
Mar 26 2024 : crossesq: 15/15
Mar 26 2024 : Guest 108: 14/15
Mar 16 2024 : Guest 174: 8/15
Mar 05 2024 : Guest 184: 8/15
Mar 02 2024 : Guest 108: 13/15

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Colorado's state motto is "Nil sine Numine"?

Answer: True

It is Latin for "Nothing Without Providence".
2. Does Colorado have two state songs?

Answer: Yes

"Rocky Mountain High" and "Where the Columbines Grow"
3. Colorado's state dance is the Cotton-Eyed Joe?

Answer: False

It is the "generic" square dance. It was officially adopted as the state folk dance on March 16, 1992.
4. What is the state insect?

Answer: Colorado hairstreak butterfly

The Colorado hairstreak butterfly is multi-colored and lives at elevations of about 6,500 to 7,500 feet. It also lives in the unusual habitat of the scrub oak. It became the state insect on April 17, 1996.
5. Where is Colorado's geographic center?

Answer: Park County

Park County is 30 miles northwest of Pikes Peak.
6. Colorado's highest point is Pikes Peak?

Answer: False

Pikes Peak is probably the most famous, but the highest point is actually Mount Elbert at 14,443 feet.
7. Where is the state fair held?

Answer: Pueblo

It has been held each summer in Pueblo since before Colorado became a state.
8. Actor Lon Chaney was born in Colorado.

Answer: True

He was born in Colorado Springs in 1883.
9. What is the state gemstone?

Answer: Aquamarine

Aquamarine was first discovered in 1881 on Mt. Antero by Nelson Wanamaker.
10. Where can you find The Garden of the Gods?

Answer: Colorado Springs

This park features odd-shaped stones that are called earth pillars. They are large rocks onl slopes that are left exposed when rain washes away the lighter-weight material around them.
11. Where can you find Florissant Fossil Beds National Monument?

Answer: Florissant

Fossils of palm trees and other plants and animals can be seen here.
12. Where is Buffalo Bill's grave?

Answer: Lookout Mountain

Buffalo Bill Cody earned his nickname when he hunted buffalo to feed the railway workers who were building the Kansas Pacific Railway after the Civil War. He was also famous for his Wild West shows featuring Annie Oakley.
13. What type of candy originated in Golden, Colorado?

Answer: Jolly Ranchers

Jolly Rancher Candy Company began in Golden in 1950 and moved to Wheat Ridge in 1951.
14. What would you call a person from Colorado?

Answer: Coloradan

Some famous Coloradans include Molly Brown and M. Scott Carpenter.
15. Which famous Colorado people lived in the Manitou Cliff Dwellings?

Answer: Anasazi

Anasazi means "ancient ones".
Source: Author Morrigan716

This quiz was reviewed by FunTrivia editor minch before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
This quiz is part of series Fifty Nifty States:

Here are all my state quizzes in one place.

  1. Alabama--The Yellowhammer State Average
  2. Alaska--The Last Frontier Tough
  3. Arizona--The Grand Canyon State Tough
  4. Arkansas-Land of Opportunity Average
  5. California--The Golden State Average
  6. Colorado--The Centennial State Average
  7. Connecticut--The Constitution State Average
  8. Delaware-The First State Average
  9. Florida--The Sunshine State Tough
  10. Georgia - The Peach State Average
  11. Hawaii--The Aloha State Tough
  12. Idaho--The Gem State Average

4/18/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us