FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Georgia  The Peach State
Quiz about Georgia  The Peach State

Georgia - The Peach State Trivia Quiz


Welcome to Georgia--The Peach State!

A multiple-choice quiz by Morrigan716. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Geography Trivia
  6. »
  7. States F-L
  8. »
  9. Georgia

Author
Morrigan716
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
100,606
Updated
Dec 03 21
# Qns
15
Difficulty
Average
Avg Score
10 / 15
Plays
2583
Last 3 plays: zeroapoc (14/15), hosertodd (15/15), Guest 107 (7/15).
- -
Question 1 of 15
1. Georgia's state motto is "Wisdom, Justice, and Moderation"?


Question 2 of 15
2. What is Georgia's state bird? Hint


Question 3 of 15
3. What is the state flower? Hint


Question 4 of 15
4. Does Georgia have a state play?


Question 5 of 15
5. What is the state vegetable? Hint


Question 6 of 15
6. What is the state reptile? Hint


Question 7 of 15
7. Georgia's state marine mammal is the sperm whale?


Question 8 of 15
8. What is the state mineral? Hint


Question 9 of 15
9. What is Georgia's state tree? Hint


Question 10 of 15
10. What is Georgia's state crop? Hint


Question 11 of 15
11. What is Georgia's highest point? Hint


Question 12 of 15
12. Where is the geographic center of Georgia? Hint


Question 13 of 15
13. What is the average temperature in July? Hint


Question 14 of 15
14. What is the average temperature in January? Hint


Question 15 of 15
15. Which city has the nickname "Heart of Georgia"? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Jun 11 2024 : zeroapoc: 14/15
May 31 2024 : hosertodd: 15/15
May 31 2024 : Guest 107: 7/15
May 05 2024 : joyful4jesus: 0/15
May 03 2024 : Guest 173: 13/15

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Georgia's state motto is "Wisdom, Justice, and Moderation"?

Answer: True

This is written on the state seal. Another state motto is "Agriculture and Commerce".
2. What is Georgia's state bird?

Answer: Brown Thrasher

The male brown thrasher has the largest repertoire of songs of any North American bird. In 1935, Governor Eugene Talmadge proclaimed it the state bird, but is was another 30 years before the Georgia Assembly made it official.
3. What is the state flower?

Answer: Cherokee Rose

In 1916, The National Society of the Daughters of the American Revolution nominated the Cherokee rose as Georgia's state flower to honor the Cherokee Indians, who were forced to leave their lands in 1838. The azalea is the state wildflower.
4. Does Georgia have a state play?

Answer: Yes

The state play is called "Swamp Gravy". It is a musical based on the tall tales and folklore of Miller County. It is named after a gravy, or soup, made from fried-fish drippings.
5. What is the state vegetable?

Answer: Vidalia Onion

Sulfur-deficient soil and mild temperatures give Vidalia onions their sweet taste.
6. What is the state reptile?

Answer: Gopher Tortoise

The gopher tortoise makes long burrows for shelter in the sands of the coastal plain.
7. Georgia's state marine mammal is the sperm whale?

Answer: False

It is actually the right whale, which became the state marine mammal in 1985.
8. What is the state mineral?

Answer: Staurolite

These are crossed crystals, also known as fairy crosses or fairy stones, and are abundant in north Georgia. They have been collected as good-luck charms for generations.
9. What is Georgia's state tree?

Answer: Live Oak

The live oak was adopted in 1937, but some Georgians think the pine should be the state tree because there are more pines in Georgia.
10. What is Georgia's state crop?

Answer: Peanuts

Peanut farming is a $2 billion industry in Georgia.
11. What is Georgia's highest point?

Answer: Brasstown Bald Mountain

Brasstown Bald Mountain is 4,784 feet high.
12. Where is the geographic center of Georgia?

Answer: Twiggs

Twiggs is located 18 miles southeast of Macon.
13. What is the average temperature in July?

Answer: 80 degrees F

Georgia is a state of extremes. The year after a flood, it might not rain enough, and the same area that was underwater one year might be a drought disaster area the next.
14. What is the average temperature in January?

Answer: 47 degrees F

Tropical storms and hurricanes have a big impact on Georgia, but it is tornadoes and floods that are responsible for the state's worst natural disasters.
15. Which city has the nickname "Heart of Georgia"?

Answer: Macon

The city closest to the geographic centre of Georgia is Macon, hence the nickname. Some of Macon's famous sons include Jack McBrayer (30 Rock), Little Richard and Otis Redding.
Source: Author Morrigan716

This quiz was reviewed by FunTrivia editor minch before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
This quiz is part of series Fifty Nifty States:

Here are all my state quizzes in one place.

  1. Alabama--The Yellowhammer State Average
  2. Alaska--The Last Frontier Tough
  3. Arizona--The Grand Canyon State Tough
  4. Arkansas-Land of Opportunity Average
  5. California--The Golden State Average
  6. Colorado--The Centennial State Average
  7. Connecticut--The Constitution State Average
  8. Delaware-The First State Average
  9. Florida--The Sunshine State Tough
  10. Georgia - The Peach State Average
  11. Hawaii--The Aloha State Tough
  12. Idaho--The Gem State Average

6/22/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us