FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about ArkansasLand of Opportunity
Quiz about ArkansasLand of Opportunity

Arkansas-Land of Opportunity Trivia Quiz


Welcome to Arkansas--Land of Opportunity or The Natural State.

A multiple-choice quiz by Morrigan716. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Geography Trivia
  6. »
  7. States A-D
  8. »
  9. Arkansas

Author
Morrigan716
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
105,963
Updated
Dec 03 21
# Qns
15
Difficulty
Average
Avg Score
10 / 15
Plays
2263
Last 3 plays: jibberer (13/15), Guest 136 (5/15), hosertodd (13/15).
- -
Question 1 of 15
1. Arkansas's state motto is "Regnat Populus"?


Question 2 of 15
2. What is Arkansas's state flower? Hint


Question 3 of 15
3. What is the state tree? Hint


Question 4 of 15
4. What is Arkansas's state insect? Hint


Question 5 of 15
5. What is the state musical instrument? Hint


Question 6 of 15
6. What is the state gem? Hint


Question 7 of 15
7. What is the state beverage? Hint


Question 8 of 15
8. Arkansas has a separate state fruit and vegetable?


Question 9 of 15
9. Arkansas's state dance is the square dance?


Question 10 of 15
10. What is the state mammal? Hint


Question 11 of 15
11. What is the state rock? Hint


Question 12 of 15
12. Arkansas's state mineral is the white onyx?


Question 13 of 15
13. Where is Arkansas's geographic center? Hint


Question 14 of 15
14. What is Arkansas' highest point? Hint


Question 15 of 15
15. What is Arkansas's rank in area? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Jun 19 2024 : jibberer: 13/15
Jun 19 2024 : Guest 136: 5/15
May 25 2024 : hosertodd: 13/15
May 24 2024 : Guest 184: 5/15
May 24 2024 : Guest 173: 14/15

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Arkansas's state motto is "Regnat Populus"?

Answer: True

It means "The People Rule".
2. What is Arkansas's state flower?

Answer: Apple blossom

In 1901, the state general assembly made the apple blossom the state flower. At that time, Arkansas was a leading apple producer. The town of Lincoln still has an annual Arkansas Apple Festival.
3. What is the state tree?

Answer: Southern pine

The southern pine was adopted in 1937. The loblolly and shortleaf varieties are found the two of the state's national forests.
4. What is Arkansas's state insect?

Answer: Honeybee

The honeybee was adopted in 1973. An old-fashioned dome beehive is one of the symbols on the Arkansas state seal.
5. What is the state musical instrument?

Answer: Fiddle

The fiddle was adopted in 1985. It has long been associated with Arkansas folk music and culture.
6. What is the state gem?

Answer: Diamond

The Crater of Diamonds State Park in Murfreesboro, Arkansas, is the only place in the U.S. where you can dig for diamonds and keep what you find.
7. What is the state beverage?

Answer: Milk

Milk was made the state beverage in 1985 because dairy farming is important to Arkansas agriculture.
8. Arkansas has a separate state fruit and vegetable?

Answer: False

The state fruit and vegetable are considered the same. It is the South Arkansas vine-ripe pink tomato. Tomatoes are officially defined as a fruit but commonly used as a vegetable. The Pink Tomato Festival is held every year in Bradley County.
9. Arkansas's state dance is the square dance?

Answer: True

The square dance was adopted as the state American folk dance in 1991.
10. What is the state mammal?

Answer: White-Tailed Deer

The deer raises the white underside of its tail when frightened. It was adopted as the state mammal in 1993.
11. What is the state rock?

Answer: Bauxite

Bauxite is a principal source of aluminum for making soft drink cans and aluminum foil. Saline County, Arkansas is home to the largest bauxite deposit in the U.S.
12. Arkansas's state mineral is the white onyx?

Answer: False

It is actually the quartz crystal. They are mined in the Ouachita Mountains and are sometimes called "Arkansas diamonds".
13. Where is Arkansas's geographic center?

Answer: Pulaski

Pulaski is twelve miles northwest of Little Rock.
14. What is Arkansas' highest point?

Answer: Magazine Mountain

Magazine Mountain is 2,753 feet high.
15. What is Arkansas's rank in area?

Answer: 29th

Arkansas is the 29th largest state with a total area of 53,183 square miles.
Source: Author Morrigan716

This quiz was reviewed by FunTrivia editor minch before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
This quiz is part of series Fifty Nifty States:

Here are all my state quizzes in one place.

  1. Alabama--The Yellowhammer State Average
  2. Alaska--The Last Frontier Tough
  3. Arizona--The Grand Canyon State Tough
  4. Arkansas-Land of Opportunity Average
  5. California--The Golden State Average
  6. Colorado--The Centennial State Average
  7. Connecticut--The Constitution State Average
  8. Delaware-The First State Average
  9. Florida--The Sunshine State Tough
  10. Georgia - The Peach State Average
  11. Hawaii--The Aloha State Tough
  12. Idaho--The Gem State Average

7/22/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us