FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Pennsylvania Counties
Quiz about Pennsylvania Counties

Pennsylvania Counties Trivia Quiz


Please allow some counties in Pennsylvania to introduce themselves and see if you can figure out their names from a few clues that they give.

A multiple-choice quiz by Maiguy. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Geography Trivia
  6. »
  7. States P-T
  8. »
  9. Pennsylvania

Author
Maiguy
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
267,672
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
4146
Awards
Editor's Choice
Last 3 plays: jmb0561 (9/10), Stoaty (6/10), yyoung (6/10).
- -
Question 1 of 10
1. I am the most populous county in Pennsylvania and since 1951 have become fully merged with the major city within my borders. I was one of the original three Pennsylvania counties created by William Penn in 1683. Some popular tourist destinations within my borders include the USS Olympia, Independence Hall, and the home of Betsy Ross. Hint


Question 2 of 10
2. Although I am usually considered a rural county due to my many farms, I actually have almost as many people as the entire state of Wyoming. Many "plain people" such as Amish and Mennonites call me home. My county seat, which shares my name, was briefly the capital of the United States of America in 1777. The Susquehanna River forms my western boundary. Hint


Question 3 of 10
3. I've been in the news a lot during the 21st Century. In 2001, I was the site the Flight 93 crash where American civilians made a heroic stand against terrorism. In 2002 I was the site of one of the most famous mine rescues in American history when nine trapped coal miners were rescued from the Quecreek Mine. I am also the site of the Exelon-Community Energy Wind Farms, one of the largest electric generation windmill farms in the state which is visible from the Pennsylvania Turnpike. Hint


Question 4 of 10
4. I'm a county in east central Pennsylvania known as a major food producer and that's no baloney. Despite my peaceful appearance, I share my name with a war torn country. I was the birthplace of NFL quarterbacks Kerry Collins and Frank Reich and my county seat spent some time as David Letterman's "Home Office" for his Top Ten Lists. Hint


Question 5 of 10
5. I was named after a French-born Continental Army general. I was the birthplace of World War II hero General George Marshall. The first two battles of the French and Indian War were fought on my soil. The British troops were led by a 23 year old Lt. Colonel named George Washington. I am also the home of Fallingwater, an architectural masterpiece designed by Frank Lloyd Wright. Hint


Question 6 of 10
6. I was named after a city and county in northern England. My unofficial symbol is a white rose because I also share my name with one of the competing dynasties during the Wars of the Roses. The Continental Congress met in my county seat after it fled the British occupation of Philadelphia and the Articles of Confederation were drafted here. Today, I am well known for producing Harley Davidson motorcycles. Hint


Question 7 of 10
7. I was formed in 1800 and am the only county in Pennsylvania to touch one of the Great Lakes. Don't be spooked by my name, it comes from a tribe of Native Americans. I am well known today for my lake effect snowfall, my numerous wineries, and for being a major center for the manufacture of locomotives. Hint


Question 8 of 10
8. As you may infer by my name, I am a rural county. In fact, I am the least populous county in Pennsylvania. Let me tell you about my family tree. I was created on April 11, 1848 from the part of Jefferson County. I am somewhat famous for the fact that I do not have a single traffic light within my borders. Hint


Question 9 of 10
9. I share my name with a state. I am known as the "Christmas Tree Capital of the World" even thought I no longer produce the most trees. A statue of Hollywood actor Jimmy Stewart, my most famous son, stands in front of my court house. Other natives include sportscaster John Buccigross as well as Samuel Martin Kier, the father of the American oil refining industry. Hint


Question 10 of 10
10. I was named after a President of the United States and signer of the Declaration of Independence. The largest and bloodiest battle of the Civil War was fought on my soil. President Dwight D. Eisenhower and his wife Mamie retired here when they left the White House in 1961. Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Jul 24 2024 : jmb0561: 9/10
Jul 20 2024 : Stoaty: 6/10
Jul 07 2024 : yyoung: 6/10
Jul 07 2024 : patrickk: 10/10
Jul 06 2024 : Guest 75: 10/10
Jun 03 2024 : Guest 174: 6/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. I am the most populous county in Pennsylvania and since 1951 have become fully merged with the major city within my borders. I was one of the original three Pennsylvania counties created by William Penn in 1683. Some popular tourist destinations within my borders include the USS Olympia, Independence Hall, and the home of Betsy Ross.

Answer: Philadelphia

Philadelphia means "brotherly love" in Greek and was named after a Christian church mentioned in the Book of Revelation.
2. Although I am usually considered a rural county due to my many farms, I actually have almost as many people as the entire state of Wyoming. Many "plain people" such as Amish and Mennonites call me home. My county seat, which shares my name, was briefly the capital of the United States of America in 1777. The Susquehanna River forms my western boundary.

Answer: Lancaster

Residents can immediately tell the natives from visitors by the way they pronounce the name of the county. Locals pronounce the name as LANK-ister while most outsides say LAN-CAST-er.
3. I've been in the news a lot during the 21st Century. In 2001, I was the site the Flight 93 crash where American civilians made a heroic stand against terrorism. In 2002 I was the site of one of the most famous mine rescues in American history when nine trapped coal miners were rescued from the Quecreek Mine. I am also the site of the Exelon-Community Energy Wind Farms, one of the largest electric generation windmill farms in the state which is visible from the Pennsylvania Turnpike.

Answer: Somerset

Somerset County was named after Somerset, England.
4. I'm a county in east central Pennsylvania known as a major food producer and that's no baloney. Despite my peaceful appearance, I share my name with a war torn country. I was the birthplace of NFL quarterbacks Kerry Collins and Frank Reich and my county seat spent some time as David Letterman's "Home Office" for his Top Ten Lists.

Answer: Lebanon

Lebanon baloney was invented in Lebanon, PA, the county seat.
5. I was named after a French-born Continental Army general. I was the birthplace of World War II hero General George Marshall. The first two battles of the French and Indian War were fought on my soil. The British troops were led by a 23 year old Lt. Colonel named George Washington. I am also the home of Fallingwater, an architectural masterpiece designed by Frank Lloyd Wright.

Answer: Fayette

Lafayette was a 19 years old aristocrat when he volunteered to serve in the Continental Army. His full name and title was Marie-Joseph-Paul-Yves-Roch-Gilbert du Motier, the Marquis de La Fayette.
6. I was named after a city and county in northern England. My unofficial symbol is a white rose because I also share my name with one of the competing dynasties during the Wars of the Roses. The Continental Congress met in my county seat after it fled the British occupation of Philadelphia and the Articles of Confederation were drafted here. Today, I am well known for producing Harley Davidson motorcycles.

Answer: York

The House of York, whose symbol was a white rose, fought the House of Lancaster, symbolized by a red rose, for the English throne during the Wars of the Roses. The Harley Davidson plant at York is the company's largest, employing nearly half of its total workforce.
7. I was formed in 1800 and am the only county in Pennsylvania to touch one of the Great Lakes. Don't be spooked by my name, it comes from a tribe of Native Americans. I am well known today for my lake effect snowfall, my numerous wineries, and for being a major center for the manufacture of locomotives.

Answer: Erie

Erie's Presque Isle Bay was the home base for Oliver Hazard Perry's fleet that defeated the British Royal Navy at the Battle of Lake Erie during the War of 1812.
8. As you may infer by my name, I am a rural county. In fact, I am the least populous county in Pennsylvania. Let me tell you about my family tree. I was created on April 11, 1848 from the part of Jefferson County. I am somewhat famous for the fact that I do not have a single traffic light within my borders.

Answer: Forest

Over 60% of all the dwellings in Forest County are vacation or summer homes.
9. I share my name with a state. I am known as the "Christmas Tree Capital of the World" even thought I no longer produce the most trees. A statue of Hollywood actor Jimmy Stewart, my most famous son, stands in front of my court house. Other natives include sportscaster John Buccigross as well as Samuel Martin Kier, the father of the American oil refining industry.

Answer: Indiana

Jimmy Stewart's family ran a hardware store in Indiana, Pennsylvania for three generations.
10. I was named after a President of the United States and signer of the Declaration of Independence. The largest and bloodiest battle of the Civil War was fought on my soil. President Dwight D. Eisenhower and his wife Mamie retired here when they left the White House in 1961.

Answer: Adams

Gettysburg is the seat of Adams County. The Battle of Gettysburg was fought from July 1 to July 3, 1863.
Source: Author Maiguy

This quiz was reviewed by FunTrivia editor minch before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
This quiz is part of series 50 States, 50 Quizzes (Part 4):

Everything from geography to literature to musicals that happen to share a name with the state.

  1. All about New Mexico Average
  2. Literary Landmarks of New York Average
  3. Outer Banks of North Carolina Average
  4. Good Ol' North Dakota! Average
  5. Ohio First Tough
  6. "Oklahoma!" O.K. Average
  7. Oregon Trail Average
  8. Pennsylvania Counties Average
  9. Rhode Island Is Neither a Road Nor an Island Average
  10. The Charming State of South Carolina Easier

7/25/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us