FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about A Visit To Amish Country Lancaster PA
Quiz about A Visit To Amish Country Lancaster PA

A Visit To Amish Country, Lancaster PA Quiz


An unexpected visit to Lancaster, Pennsylvania, teaches a traveler about history and the Amish.

A multiple-choice quiz by routesixtysix. Estimated time: 10 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Geography Trivia
  6. »
  7. States P-T
  8. »
  9. Pennsylvania

Time
10 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
135,377
Updated
Dec 03 21
# Qns
20
Difficulty
Tough
Avg Score
11 / 20
Plays
1153
Last 3 plays: rupert774 (10/20), Linda_Arizona (10/20), Guest 75 (14/20).
- -
Question 1 of 20
1. You have an important meeting to go to in Harrisburg, PA. You go to the Amtrak station and hop on the train heading east. Unfortunately, you sleep through your stop and wake up in Lancaster. The next train west leaves later so you buy a map, hire a car and decide to look around. There are some strange town names here. Of the following, which is not a town in Lancaster County? Hint


Question 2 of 20
2. You decide to start your visit by going to the Hans Herr House, located in Willow Street, PA. Upon arriving you see a lovely stone two story home set on a farm. This historic homestead, also has many of its out buildings restored. In taking the tour, you discover that the home is the oldest surviving dwelling place of European settlers in Lancaster County. Built in 1719, it is also the oldest, still standing, Mennonite Meeting House in the Western Hemisphere. It was the former home of Hans Herr and his son Christian, both bishops of the Mennonite faith and early Lancaster County settlers. When you leave you purchase a print of the home, derived from a painting by this famous artist, who was a descendent of Hans Herr: Hint


Question 3 of 20
3. The historic town of Strasburg has many federal era homes. You also take a ride on the Strasburg Railroad, America's oldest short-line railroad which was established in 1832. The restored Steam Engine travels through farmlands up to Paradise and back. Across the street is a world class museum where you will find America's largest indoor display of what? Hint


Question 4 of 20
4. Upon leaving the museum, you decide to head back to Lancaster City, where you will catch your train to Harrisburg. When you arrive back in the city, you realize that you still have some time for exploration. You stop at the visitor center in downtown and ask for a recommendation for lunch. They suggest that you walk over to Central Market, one of the oldest operating farmer's markets in America. You enjoy a nice sausage sandwich and homemade root beer. Back at the visitor center, a host recommends that you take a tour of Wheatland, former home of the 15th President of the United States, and the only president from Pennsylvania. This president was: Hint


Question 5 of 20
5. In Lancaster county the General Sutter Inn is located in the town of Lititz at the corner of Main St and Broad St. Built in 1764 its current name is in honor of John Sutter, the California Gold Rush pioneer, who lived his last days in Lititz, and is buried in the cemetary there. When it first opened in 1764, it was named the Zum Anker. What is the PA Dutch translation of this name? Hint


Question 6 of 20
6. You check into you antique filled room, and decide that a walk down Main Street is in order. You pass many antique shops and handmade craft stores, each one more delightful then the last. The street is comprised of many historic buildings, many dating to the 1700's. After about a two block walk, you find yourself in front of one of the lovliest sights in Lancaster County. You are standing in front of Moravian Square. In this park like setting you see the beautiful Moravian Church, built in the 1700's. Alongside the church is the Brethern House. The Brethern House was used as this during the Revolutionary War, per the request of George Washington. Hint


Question 7 of 20
7. You take a walk around the square. Across and down the street, you see an interesting old stone building. Out front is a giant one of these, as this was the first commercial maker of this in the United States: Hint


Question 8 of 20
8. After touring the Pretzel factory, and eating a delicious pretzel, you decide that you want to learn more about this community. You stop at the Lititz Historical Society and Museum up the street. You learn that Lititz was first established in 1756, by Count Nicholas vonZinzendorf, a Moravian minister. It was designed as a Moravian Utopia, and was closed to all others. Marriages in the town were arranged in an unusual manner. Who married who was determined by this: Hint


Question 9 of 20
9. You also learn that a famous Moravian musical group, got its start by announcing births and deaths to the congregation. The group is: Hint


Question 10 of 20
10. You return to the General Sutter for a nice gourmet dinner. After dinner, you ask the clerk at the front desk for recommendations for evening entertainment. She suggests catching a play at the Fulton Opera House, located in Lancaster City. You drive back down to Lancaster City to the beautiful theater. This elaborate theater was first erected in 1852, making it one of the oldest continous operating theaters in the United States. Inside you find a lovely Victorian interior. After taking your seat, you notice that the seat next to you is empty. The usher leans down and whispers that she hopes that a ghost dosen't join you for tonight's performance. The Fulton Theater is rumored to be haunted by this (these) ghost: Hint


Question 11 of 20
11. The performance is excellent. During intermission, you want to learn more about the theater. You discover that many famous people have performed here. The first professional performance was by: Hint


Question 12 of 20
12. What a day. You arrive back at the General Sutter exhausted. After a good night's sleep, you awaken to a lovely breakfast. In talking with your waitress, you discover that you have not begun to experience Lancaster County. She suggests a visit to the heart of Amish Country for a look at the Amish lifestyle. You drive down to Intercourse past many Amish farms. Arriving in Intercourse, you find that this is not the first name of the town. The original name was: Hint


Question 13 of 20
13. In town you decide to take a buggy ride from one of the local tour operators. The buggy is the traditional mode of transportation for the Amish. Your tour guide tells you about many Amish traditions. He states that the Amish usually reserve their marriages for a certain month of the year. That month is: Hint


Question 14 of 20
14. The tour guide also explains the early married life of the Amish. Many times it has an unusual beginning. That beginning is: Hint


Question 15 of 20
15. You find the buggy ride very enjoyable and informative. You decide to go to the People's Museum. Inside you find a wonderful display of antique Amish Quilts. Traditionally, an Amish Quilt is made like this: Hint


Question 16 of 20
16. While in Intercourse, you learn that you can go and have dinner with an Amish family in their home. You decide to do this. You are told to expect traditional Pennsylvania Dutch food that night. You are likely to be served: Hint


Question 17 of 20
17. You walk around the streets of Intercourse, looking at the quilt stores, and pottery shops. You buy a birdhouse which is handmade by an Amish man. You notice a small grocery store named Zimmerman's. It looks vaguely familiar. You realize that you have seen it in a movie. What is the name of the movie? Hint


Question 18 of 20
18. You have a wonderful day visiting the Amish country. At dinner that night you learn that the Amish refer to non-Amish by a certain expression. That expression is: Hint


Question 19 of 20
19. After a delightful dinner, enjoyed with a friendly family of Amish, you are invited to join them in some after dinner entertainment. What sort of activity WON'T you be invited to do? Hint


Question 20 of 20
20. You must leave and catch the last train to Harrisburg. You have had a delightful two days in Lancaster County. You have learned much about the early history of the county and its people. You decide that you will definitely want to return for another visit soon. You take out the bag of food that your Amish dinner hostess gave you to eat on the train. She said that it was from her garden. She called it 'die Aebbeere'. You are eating this: Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Jun 30 2024 : rupert774: 10/20
Jun 27 2024 : Linda_Arizona: 10/20
Jun 27 2024 : Guest 75: 14/20

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. You have an important meeting to go to in Harrisburg, PA. You go to the Amtrak station and hop on the train heading east. Unfortunately, you sleep through your stop and wake up in Lancaster. The next train west leaves later so you buy a map, hire a car and decide to look around. There are some strange town names here. Of the following, which is not a town in Lancaster County?

Answer: They are all towns in Lancaster County

Lancaster County is widely known for its interesting, often funny, town names. Other uncommon town names include Virginville, Paradise, Willow Street, and Lititz. Many of the towns derived their names from the local tavern name.
2. You decide to start your visit by going to the Hans Herr House, located in Willow Street, PA. Upon arriving you see a lovely stone two story home set on a farm. This historic homestead, also has many of its out buildings restored. In taking the tour, you discover that the home is the oldest surviving dwelling place of European settlers in Lancaster County. Built in 1719, it is also the oldest, still standing, Mennonite Meeting House in the Western Hemisphere. It was the former home of Hans Herr and his son Christian, both bishops of the Mennonite faith and early Lancaster County settlers. When you leave you purchase a print of the home, derived from a painting by this famous artist, who was a descendent of Hans Herr:

Answer: Andrew Wyeth

The Hans Herr house was occupied until the 1860's, by the Herr family. It was the first Mennonite Meeting House in the United States. In the 1970's it was restored to its original appearance, and became a museum. Andrew Wyeth, a descendent of Hans Herr, painted a well known image of the house, before it was restored. Mr. Wyeth's mother was a Herr.
3. The historic town of Strasburg has many federal era homes. You also take a ride on the Strasburg Railroad, America's oldest short-line railroad which was established in 1832. The restored Steam Engine travels through farmlands up to Paradise and back. Across the street is a world class museum where you will find America's largest indoor display of what?

Answer: railroad cars and engines

The Railroad Museum of Pennsylvania, located across the street from the Strasburg Railroad line, houses one of the most significant collections of railroad artifacts in the world. It displays over 100 locomotives and cars from the mid-19th century, through the 20th century.
4. Upon leaving the museum, you decide to head back to Lancaster City, where you will catch your train to Harrisburg. When you arrive back in the city, you realize that you still have some time for exploration. You stop at the visitor center in downtown and ask for a recommendation for lunch. They suggest that you walk over to Central Market, one of the oldest operating farmer's markets in America. You enjoy a nice sausage sandwich and homemade root beer. Back at the visitor center, a host recommends that you take a tour of Wheatland, former home of the 15th President of the United States, and the only president from Pennsylvania. This president was:

Answer: James Buchanan

Wheatland is a Frederal era mansion, built in 1828. It was occupied and owned by James Buchanan from 1848 through 1868. It is listed as a National Historic Landmark. The home is decorated to reflect the time during Buchanan's residency. Costumed guides tell interesting tales of Mr. Buchanan's life there, including the tragic love story that would end in his fiancee's untimely death, and would cause him never to marry.
5. In Lancaster county the General Sutter Inn is located in the town of Lititz at the corner of Main St and Broad St. Built in 1764 its current name is in honor of John Sutter, the California Gold Rush pioneer, who lived his last days in Lititz, and is buried in the cemetary there. When it first opened in 1764, it was named the Zum Anker. What is the PA Dutch translation of this name?

Answer: the sign of the anchor

Zum Anker is PA Dutch for the sign of the anchor. PA Dutch is mostly derived from the German language, spoken by the first settlers to the area. John Augustus Sutter was never a general and often referred to himself as a 'Captain of the Swiss Guard'.
6. You check into you antique filled room, and decide that a walk down Main Street is in order. You pass many antique shops and handmade craft stores, each one more delightful then the last. The street is comprised of many historic buildings, many dating to the 1700's. After about a two block walk, you find yourself in front of one of the lovliest sights in Lancaster County. You are standing in front of Moravian Square. In this park like setting you see the beautiful Moravian Church, built in the 1700's. Alongside the church is the Brethern House. The Brethern House was used as this during the Revolutionary War, per the request of George Washington.

Answer: military hospital

Even though many people in the town still felt that they owed their allegiance to the Crown, George Washington commandeered the Brethern House for a military hospital. The first war casualties arrived on 12-19-1777, from battles at Brandywine and Germantown. The town of Lititz still has graves from some who died while being treated at the hospital.
7. You take a walk around the square. Across and down the street, you see an interesting old stone building. Out front is a giant one of these, as this was the first commercial maker of this in the United States:

Answer: a pretzel

In 1861 the Sturgis Pretzel Bakery was opened. It made the first commercially produced pretzels in the United States. Tours are given of the bakery, where pretzels are still being made. It is listed as a National Historic Landmark. Pretzels were first made in the monastries of southern France and northern Italy.

They represented children with their hands folded in prayer. The three holes represent the Trinity.
8. After touring the Pretzel factory, and eating a delicious pretzel, you decide that you want to learn more about this community. You stop at the Lititz Historical Society and Museum up the street. You learn that Lititz was first established in 1756, by Count Nicholas vonZinzendorf, a Moravian minister. It was designed as a Moravian Utopia, and was closed to all others. Marriages in the town were arranged in an unusual manner. Who married who was determined by this:

Answer: the prospective groom drew a name out of a coconut shell

The eligible men drew names out of a coconut shell. Inside the shell were the names of all the eligible women in town. It was a 'marriage lottery', so to speak. Other rules in the town included, no dancing, taverning, feasting at weddings or burials, no laughing out loud, no playing in the streets by children, no overnight travel away from the town, and no overnight guests.
9. You also learn that a famous Moravian musical group, got its start by announcing births and deaths to the congregation. The group is:

Answer: the Moravian Trombone Choir

The Moravian Trombone Choir got its start by announcing births and deaths and community emergencies from the front of the church. The church still has a Trombone Choir, which heralds events at the church, such as the Children's Love Feast at Christmas.
10. You return to the General Sutter for a nice gourmet dinner. After dinner, you ask the clerk at the front desk for recommendations for evening entertainment. She suggests catching a play at the Fulton Opera House, located in Lancaster City. You drive back down to Lancaster City to the beautiful theater. This elaborate theater was first erected in 1852, making it one of the oldest continous operating theaters in the United States. Inside you find a lovely Victorian interior. After taking your seat, you notice that the seat next to you is empty. The usher leans down and whispers that she hopes that a ghost dosen't join you for tonight's performance. The Fulton Theater is rumored to be haunted by this (these) ghost:

Answer: Conestoga Indians murdered on this site

The Fulton is built on the site of an early prison. The townspeople hid a group of Conestoga Indians in the basement, so the Paxton Boys would not find them. Unfortunately, in one of the lowest points in Lancaster County history, the Indians were discovered by the gang.

They were all brutally slaughtered. The prison was torn down a short time later. The Fulton was built a bit later on the site. Many people believe that the Indians' ghosts still haunt the theater.
11. The performance is excellent. During intermission, you want to learn more about the theater. You discover that many famous people have performed here. The first professional performance was by:

Answer: Ole Bull

Although all the performers listed have performed at the Fulton, Ole Bull was the first professional performer. He was a Norwegian violinist.
12. What a day. You arrive back at the General Sutter exhausted. After a good night's sleep, you awaken to a lovely breakfast. In talking with your waitress, you discover that you have not begun to experience Lancaster County. She suggests a visit to the heart of Amish Country for a look at the Amish lifestyle. You drive down to Intercourse past many Amish farms. Arriving in Intercourse, you find that this is not the first name of the town. The original name was:

Answer: Cross Keys

Cross Keys was the original name in 1754, derived from the local tavern. There are many theories as to how the name was changed in the early 1800's. One theory is that the horse racing track outside of town, held a sign at its entrance which stated the word Entercourse.

Another theory is that the name was adopted to reflect friendship, or social intercourse. The most popular theory is that the town is located at the crossing of two main streets at the time. Nonetheless, its current name has provided many jokes and t-shirts sales with the slogan, I LOVE INTERCOURSE, pa.
13. In town you decide to take a buggy ride from one of the local tour operators. The buggy is the traditional mode of transportation for the Amish. Your tour guide tells you about many Amish traditions. He states that the Amish usually reserve their marriages for a certain month of the year. That month is:

Answer: November

The Amish traditionally get married in November. This is after the harvest season. The weddings usually take place on a Tuesday or Thursday and are held at the bride's home. The wedding ceremony is only a small part of the church service for the day. After the wedding the invited guests stay for lunch which the bride's family provides.

These home cooked meals are often held for over 300 people. The bride and groom will spend their wedding night at the bride's house with her family. In the morning they are expected to get up and help clean up from the wedding.
14. The tour guide also explains the early married life of the Amish. Many times it has an unusual beginning. That beginning is:

Answer: the couple do not live together for a few months

Though not always, traditionally Amish couples do not live together right after marriage. Often times the bride will continue to live with her parents, and the groom with his until spring, when the groom's parents can provide housing for the couple. On week-ends the groom will pick up the bride at her parents' home and they will go and visit one of their wedding guests for the week-end.
15. You find the buggy ride very enjoyable and informative. You decide to go to the People's Museum. Inside you find a wonderful display of antique Amish Quilts. Traditionally, an Amish Quilt is made like this:

Answer: in solid colors, the same colors used in Amish clothing

A traditional Amish Quilt is made in the solid colors favored by the Amish in their clothing. Black, blue, purple, green and brown are common ones. They use a variety of patterns.
16. While in Intercourse, you learn that you can go and have dinner with an Amish family in their home. You decide to do this. You are told to expect traditional Pennsylvania Dutch food that night. You are likely to be served:

Answer: chow chow, shoo-fly pie, pork and sauerkraut

Many Amish families have opened up their homes for dinner as a way to earn extra money. The visitors sit at the table along with the family. The dinners most often include traditional PA Dutch cooking, which would include ChowChow (a sweet vegetable salad), shoo-fly pie (like southern pecan, without the pecans) and pork with sauerkraut (also served on New Year's Day for good luck).
17. You walk around the streets of Intercourse, looking at the quilt stores, and pottery shops. You buy a birdhouse which is handmade by an Amish man. You notice a small grocery store named Zimmerman's. It looks vaguely familiar. You realize that you have seen it in a movie. What is the name of the movie?

Answer: Witness

Zimmerman's, a Lancaster County landmark can be seen in the movie "Witness" starring Harrison Ford. The movie was shot on location through out Lancaster County. Harrison Ford is a policeman protecting an Amish boy who witnesses a murder. He goes into town disguised as an Amish man to use a phone. He makes the call right outside of Zimmerman's.
18. You have a wonderful day visiting the Amish country. At dinner that night you learn that the Amish refer to non-Amish by a certain expression. That expression is:

Answer: the English

Amish refer to all non-Amish as the English, regardless of the person's nationality.
19. After a delightful dinner, enjoyed with a friendly family of Amish, you are invited to join them in some after dinner entertainment. What sort of activity WON'T you be invited to do?

Answer: play a game on their Playstation

The Amish do not have electricity in their homes, thus they would not have a Playstation System.
20. You must leave and catch the last train to Harrisburg. You have had a delightful two days in Lancaster County. You have learned much about the early history of the county and its people. You decide that you will definitely want to return for another visit soon. You take out the bag of food that your Amish dinner hostess gave you to eat on the train. She said that it was from her garden. She called it 'die Aebbeere'. You are eating this:

Answer: strawberries

die Aebbeere is Pennsylvania Dutch for strawberries. der Pasching is the word for peaches, die Biere is the word for pears, and die Hembeere is the word for rasberries.
Source: Author routesixtysix

This quiz was reviewed by FunTrivia editor minch before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
7/18/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us