FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Pennsylvania the Keystone State
Quiz about Pennsylvania the Keystone State

Pennsylvania, the "Keystone State" Quiz


The questions and answers pertain to random facts about the state of Pennsylvania.

A multiple-choice quiz by nmerr. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Geography Trivia
  6. »
  7. States P-T
  8. »
  9. Pennsylvania

Author
nmerr
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
364,331
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
605
Awards
Top 35% Quiz
- -
Question 1 of 10
1. Pennsylvania is bordered by how many states? Hint


Question 2 of 10
2. Which mountain range runs through the middle of the state? Hint


Question 3 of 10
3. Which city in Pennsylvania is known as "The Sweetest Place on Earth"? Hint


Question 4 of 10
4. Which town in Pennsylvania is known as the "Black Cherry Capital of the World"? Hint


Question 5 of 10
5. The first baseball stadium opened in Pittsburgh in 1909. What was the name of the stadium? Hint


Question 6 of 10
6. The city of Philadelphia is steeped in history. Three of the nation's most important documents were signed at the city's Independence Hall. Which of the following was NOT one of those documents? Hint


Question 7 of 10
7. Pennsylvania seems to be a state of firsts. In 1957, the country's first nuclear facility was completed. In 1979, a partial nuclear meltdown occurred in one of two reactors. Where did this occur? Hint


Question 8 of 10
8. The longest river on the east coast flows through several states, including Pennsylvania. Which river is it? Hint


Question 9 of 10
9. What do the towns of Lancaster, Intercourse, Bird-in-Hand, and Paradise have in common? Hint


Question 10 of 10
10. The famous journalist, Elizabeth Jane Cochran, was born in a suburb of Pittsburgh. By what name is she better known? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
May 07 2024 : Guest 71: 9/10
Apr 08 2024 : Guest 128: 8/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Pennsylvania is bordered by how many states?

Answer: six

New York lies to the north, New Jersey lies directly east, Delaware lies southeast, Maryland and West Virginia lie south and southwest respectively, and Ohio is west of the state.
2. Which mountain range runs through the middle of the state?

Answer: Appalachian

The Appalachian mountain range lies mostly within the U.S. but also extends northward into southeastern Canada. The 2,175-mile Appalachian Trail is a hiking trail that passes over most of the Appalachians. It begins in Maine and extends south into Georgia.
3. Which city in Pennsylvania is known as "The Sweetest Place on Earth"?

Answer: Hershey

Located in Derry Township, the Hershey Company makes Hershey chocolate bars and kisses. It is the parent company of the H.B. Reese Company, producer of Reese's peanut butter cups. Milton Hershey started it all in the early 20th century when he founded the company that bears his name.

In addition to the chocolate factory, the town has been built up to include a number of tourist attractions. If you ever have a chance to visit Hershey, you'll notice the street lights are shaped like chocolate kisses.
4. Which town in Pennsylvania is known as the "Black Cherry Capital of the World"?

Answer: Kane

Kane is located in the northwest Allegheny region of the state. The area is covered with dense forests, ideal for growing black cherries. This forested region surrounds the town of Kane which is responsible for producing one-fourth of the black cherries grown in the U.S.
5. The first baseball stadium opened in Pittsburgh in 1909. What was the name of the stadium?

Answer: Forbes Field

The stadium was named for John Forbes, a British general who captured Fort Pitt during the French and Indian War. The stadium was home to the Pittsburgh Pirates until it closed in 1970. The first game played at Forbes Field was between the Chicago Cubs and the Pittsburgh Pirates, with the Cubs defeating the Pirates 3-2.
6. The city of Philadelphia is steeped in history. Three of the nation's most important documents were signed at the city's Independence Hall. Which of the following was NOT one of those documents?

Answer: Gettysburg Address

Independence Hall is also the original home of the Liberty Bell, the nation's symbol of freedom. It was later moved to nearby Independence Mall and in 2003, the Liberty Bell Center. The bell itself has been cracked several times. The large one seen on the bell today is believed to have occurred in the early 19th century.
7. Pennsylvania seems to be a state of firsts. In 1957, the country's first nuclear facility was completed. In 1979, a partial nuclear meltdown occurred in one of two reactors. Where did this occur?

Answer: Three Mile Island

Three Mile Island is located south of Harrisburg. The accident was all over the news for a long time. Fortunately there were no casualties. If anything came out of the accident, it was to serve as a wake-up call for the government concerning the safety issues involved in operating nuclear power plants in the US.
8. The longest river on the east coast flows through several states, including Pennsylvania. Which river is it?

Answer: Susquehanna

Susquehanna was named for the Susquhannock, a Native American tribe that lived along the river. The river flows from upstate New York, feeding off Otsego Lake near Cooperstown, and flowing south to Chesapeake Bay, Maryland where it eventually empties in to the Atlantic Ocean.
9. What do the towns of Lancaster, Intercourse, Bird-in-Hand, and Paradise have in common?

Answer: Towns located in Amish country

I have fond memories of taking family trips to visit Amish country when I was a child. I remember passing Amish men steering their buggies down the road. I also remember stopping by the country stores and begging my mom for a piece of Shoo-Fly pie.
10. The famous journalist, Elizabeth Jane Cochran, was born in a suburb of Pittsburgh. By what name is she better known?

Answer: Nellie Bly

In the late 19th century, female journalists had to work hard to prove themselves as successful as their male counterparts. Nellie Bly, who was given that pen name by the editor of a newspaper, proved herself up to the task and more. She traveled around the world just like the fictional character Phileas Fogg in the novel "Around the World in Eighty Days".

In her journalistic writings she exposed the horrid conditions of asylums for the insane, which she herself had experienced first hand in an undercover assignment for the "New York World".
Source: Author nmerr

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Pagiedamon before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
5/26/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us