FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
1990s Quizzes, Trivia and Puzzles
1990s Quizzes, Trivia

1990s Country Music Trivia

1990s Country Music Trivia Quizzes

  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Music Trivia
  6. »
  7. Country Music by Year

Fun Trivia
11 quizzes and 135 trivia questions.
1.
  The Year in Country Music: 1999   great trivia quiz  
Multiple Choice
 20 Qns
In 1999 we were all getting ready for Y2K while 'The Great One' retired from hockey, Spongebob made his premiere on TV and the Yankees swept the Braves in their second consecutive World Series. Do you know what was happening in country music?
Difficult, 20 Qns, Beasuare, Nov 05 07
Difficult
Beasuare
1117 plays
2.
  The Year in Country Music: 1993    
Multiple Choice
 15 Qns
In 1993, Barry Bonds hit his 200th homerun, the Dilley sextuplets were born, 'Andre the Giant' passed on, and "Schindler's List" won the best picture at the 66th Annual Academy Awards. But what was happening in Country Music?
Average, 15 Qns, Beasuare, Jul 02 12
Average
Beasuare
1479 plays
3.
  The Year in Country Music: 1992   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
1992 was the year of the Olympics in Albertville and Barcelona, there was riots in L.A., the Chicago Bulls won the NBA championship, and the US got a new president, Bill Clinton. But what was going on in Country Music? Find out here.
Difficult, 10 Qns, Beasuare, Nov 15 07
Difficult
Beasuare
768 plays
4.
  The Year in Country Music: 1996   great trivia quiz  
Multiple Choice
 15 Qns
In 1996 Animal Planet was on TV, the Unabomber was arrested, Tupac was killed in Vegas, and the Summer Olympics opened in Atlanta, Georgia. Can you remember what was going on in Country Music?
Difficult, 15 Qns, Beasuare, Feb 27 10
Difficult
Beasuare
878 plays
5.
  The Year in Country Music: 1997   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 15 Qns
In 1997, Dolly the cloned sheep was born in Scotland. The McCaughey septuplets were born in Iowa. We were introduced to Harry Potter and his Sorcerer's Stone, and the whole world lost a Princess in a Paris car accident. But what about country music?
Difficult, 15 Qns, Beasuare, Nov 03 07
Difficult
Beasuare
603 plays
6.
  The Year in Country Music: 1998   top quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
In 1998, the Winter Olympics were in Nagano, Japan. Apple introduced the iMac and we met Google for the first time. Mark McGwire broke the home run record and Monica Lewinsky and her dress made the headlines, but what was going on in Country Music?
Difficult, 10 Qns, Beasuare, Nov 05 07
Difficult
Beasuare
911 plays
7.
  The Year in Country Music: 1990    
Multiple Choice
 10 Qns
In 1990, the Cincinnati Reds won the World Series, the first known World Wide Web page was written, Moscow got its first McDonalds, and Windows 3.0 was the new release from Microsoft, but what was happening in Nashville Tennessee? Find out here!
Difficult, 10 Qns, Beasuare, Nov 15 07
Difficult
Beasuare
561 plays
8.
  The Year in Country Music: 1995   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
In 1995, there were about 5,674,380,000 people on earth. Oklahoma City was bombed by domestic terrorists, the Houston Rockets won the NBA finals, and Nicholas Cage won an Oscar for 'Leaving Las Vegas'. But what was going on in country music?
Tough, 10 Qns, Beasuare, Nov 03 07
Tough
Beasuare
534 plays
9.
  The Year in Country Music: 1994   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
In 1994, Nancy Kerrigan was clubbed by Tanya Harding's ex. Major League Baseball players went on strike and cancelled the World Series. Former President Nixon passed away and OJ was arrested in LA. But what was going on in Nashville?
Difficult, 10 Qns, Beasuare, Nov 03 07
Difficult
Beasuare
697 plays
10.
  The Year in Country Music: 1991   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
1991 was the when the Gulf war began, the Pittsburgh Penguins won the Stanley Cup, Britney Spears appeared on 'Star Search', and serial killer Jeffrey Dahmer was arrested in Wisconsin. But what was going on in Nashville? Find out here!
Difficult, 10 Qns, Beasuare, Nov 03 07
Difficult
Beasuare
821 plays
11.
  Country Women of the 1990s    
Multiple Choice
 10 Qns
You will need to choose the correct singer, missing lyrics or song title from these 1990s hits (Billboard Hot Country Songs). Have fun and good luck!
Tough, 10 Qns, annanne, Oct 21 14
Tough
annanne
422 plays
Related Topics
  Died in the 1990s [People] (13 quizzes)

  NFL 1990s [Sports] (12 quizzes)

  Music from 1990 [Music] (5 quizzes)

  1990s ARIA Top 50 Songs Chronology [Music] (155 quizzes)

  1990s History [History] (22 quizzes)

  1990s Lyrics [Music] (29 quizzes)

  1990s Movies [Movies] (41 quizzes)

  1990s Music [Music] (390 quizzes)

  1990s Nostalgia [History] (7 quizzes)

  1990s TV [Television] (32 quizzes)

  MLB 1990s [Sports] (26 quizzes)

  NASCAR 1990s [Sports] (6 quizzes)

  1990s Entertainment [Entertainment] (8 quizzes)

  USA by Year: 1990s Sports [Sports] (5 quizzes)


1990s Country Music Trivia Questions

1. Can you complete the blank with the correct words? "I want bells to ring, a choir to sing The white dress, the guests, the cake, the car, The whole darn thing, but_____________________, right now"

From Quiz
Country Women of the 1990s

Answer: no one needs to know

July 1996, Shania Twain's fourth number one single "No One Needs To Know", from her second studio album "The Woman In Me" (U.S. 12x Platinum). The song was included on her 2004 "Greatest Hits" CD and in the 1996 film "Twister". This album won a Grammy Award for Best Country Album and Album of the Year by the Academy of Country Music.

2. Brad Paisley had his very first number one song in 1999. It was at the top of Country Billboard for one week in late 1999. Can you remember the name of it?

From Quiz The Year in Country Music: 1999

Answer: He Didn't Have to Be

Brad's first number one song was "He Didn't Have to Be." Written by Paisley and Kelley Lovelace, the song was the second cut from Brad's first album, "Who Needs Pictures". The album went Platinum and peaked at number 13 on the album charts. Brad wrote or co-wrote every song on the album. That same year Brad won the Academy of Country Music's award for Top New Male Vocalist and appeared on the Grand Ole Opry for the first time.

3. The John F. Kennedy Center for the Performing Arts honored a country music legend for the first time in the history of the center in December 1998. Who was he?

From Quiz The Year in Country Music: 1998

Answer: Willie Nelson

The Kennedy Center honored none other than Willie Nelson for his lifelong contribution to the arts. He was the first country artist to ever be honored this way. "He started his career as an opening act in Texas dance halls where his job was to cover anything that was hot on the jukebox that week. He can sing every Hank Williams song and sing it just the way Hank did, each note squarely on the beat. He can do Ernest Tubb's songs Ernest Tubb's way, Bob Wills's songs Bob Wills's way, Lefty Frizzell's songs Lefty Frizzell's way. He'll be at the Kennedy Center tonight being inducted into a society of legends for a number of reasons, but most of all for his belief in songs." Quote from The Washington Post - Dec 6, 1998

4. The very first Country Stampede Music Festival was held the last weekend of June 1996. In what state is this annual festival held?

From Quiz The Year in Country Music: 1996

Answer: Kansas

The Country Music Stampede is the largest annual music festival in Kansas and has gone from a two day event to a four day event starting on the last Thursday in June and ending on Sunday.

5. It was number one for five weeks in 1995. That's longer than any other song on the US Country Billboard charts for that year. It was also Tim McGraw's third number one hit. Which one was it?

From Quiz The Year in Country Music: 1995

Answer: I Like It, I Love It

"I Like It, I Love It" was written by Mark Hall, Jeb Anderson, and Steve Dukes and was featured on Tim's third album, "All I Want". The song reached number one on September 16 and stayed there until October 21 when Garth Brooks song, "She's Every Woman" took over the top spot.

6. In 1994 one artist had more number one songs than any other country singer. Who was it?

From Quiz The Year in Country Music: 1994

Answer: John Michael Montgomery

John Michael Montgomery had three number one songs in 1994 according to Country Billboard. "I Swear" was written by Frank J. Meyers and Gary Baker and stayed at number one for four weeks. The song crossed over to the pop charts and topped out at number forty two. "I Swear" won Single of the Year from both the Academy of Country Music and the Country Music Association, along with a Grammy for Best Country Song. John Michael also won the Horizon Award from the Country Music Association that year. His other two hits were, "Be My Baby Tonight" and "If You've Got Love".

7. The U.S. Postal Service asked customers to help choose a stamp to honor a country music/rock and roll legend by voting for our favorite design. Which one did you choose? The old one or the young one? Who am I talking about?

From Quiz The Year in Country Music: 1992

Answer: Elvis & Elvis Presley

The younger version of Elvis Presley was what fans voted for and the U.S. Postal Service issued a stamp with a 1950s Elvis in January 1993.

8. Ranked number twenty three on CMT's list of the Greatest Women of Country Music and known for as "Lady Airbrush" because of her revealing Bob Mackie outfits, this country music legend died on September 4, 1991. Who am I talking about?

From Quiz The Year in Country Music: 1991

Answer: Dottie West

On her way to perform at the Grand Ole Opry on August 30, 1991, Dottie West was in a car accident. She died in surgery on September 4. Her funeral brought a crowd of over 600 people including Johnny and June Carter Cash. A part of Highway 56 in McMinnville Tennessee was renamed the Dottie West Highway.

9. Three people were inducted into the Country Music Hall of Fame in 1999. Two of them, Dolly Parton and Conway Twitty, are well known even by their first names, but the third, a singer/songwriter, isn't as easily recognized. Who was it?

From Quiz The Year in Country Music: 1999

Answer: Johnny Bond

Johnny Bond was the third inductee in 1999. Bond was a singer/songwriter who appeared on Gene Autry's Melody Ranch and had a huge hit with the song, "Ten Little Bottles" in 1965. He was inducted into the Nashville Songwriters Hall of Fame in 1970, Bond also established music publishing companies, Vidor Publications and Red River Songs with Tex Ritter, as well as wrote biographies on Gene Autry and Tex Ritter.

10. Shania Twain had hits on the Country, as well as the Easy Listening Billboard charts, in 1998. There were three other country acts that had amazing crossover success to the Adult Contemporary charts in the same year. Do you remember who they were?

From Quiz The Year in Country Music: 1998

Answer: Faith Hill, LeAnn Rimes, Garth Brooks

Garth Brooks ("To Make You Feel My Love"), LeAnn Rimes ("Looking Through Your Eyes"), Faith Hill ("This Kiss" and "Let Me Let Go"), and Shania Twain ("You're Still the One" and "From This Moment On") - all had top ten singles on Billboard's Country and Adult Contemporary (Easy Listening) charts in 1998.

11. It was 'spontaneous' for this country couple when they toured together. Their friendship melted into true love and they were married on October 6, 1996. Can you name them?

From Quiz The Year in Country Music: 1996

Answer: Tim and Faith &Faith and Tim &Tim McGraw and Faith Hill & Faith Hill and Tim McGraw & Faith Tim & Tim Faith

The couple met on the Spontaneous Combustion tour and fell in love. They were engaged during the tour and were married soon after. Their oldest daughter, Gracie was born 1997, Maggie followed in 1998, and finally Audrey was born in 2001. The couple has been happily married for over eleven years.

12. "That'll be the day". The man who used this catchphrase was inducted in the Country Music Songwriters Hall of Fame in 1994, thirty five years after his death. Who is he?

From Quiz The Year in Country Music: 1994

Answer: Buddy Holly

Buddy Holly used the line, "That'll be the day" taken from a John Ford western to name his first album. The song with the same title was released on his second album, "The Chirping Crickets" and the song was number one on the Billboard Hot 100 and on the UK Billboard. It was his only number one hit during his lifetime. Buddy was inducted into the Country Music Songwriters Hall of Fame in 1994.

13. Farm Aid 6 was held on April 24 and featured artists such as Willie Nelson, John Cougar Mellencamp, and Neil Young. What U.S. city hosted Farm Aid in 1993?

From Quiz The Year in Country Music: 1993

Answer: Ames, Iowa

Ames Iowa - Willie Nelson and more than 30 other artists performed at Farm Aid 6 in Ames, Iowa. Farm Aid was started by Willie Nelson and John Mellencamp to help raise money for family farms in the United States. The two singers as well as several midwest farmers testified before Congress about the state of family farming in America. Congress subsequently passed the Agricultural Credit Act of 1987 to help save family farms from foreclosure.

14. It can be a hard club to get an invite to, but he was invited to join the Grand Ole Opry in 1992. What country singer am I referring to?

From Quiz The Year in Country Music: 1992

Answer: Travis Tritt

Ricky Skaggs did it in '82, Roy Clark did it in '87, and Joe Diffie had to wait for his invitation until 1993, but Travis Tritt was invited and inducted into the Grand Ole Opry in 1992.

15. In 1991, Kenny Rogers started a chain of restaurants. What were they called?

From Quiz The Year in Country Music: 1991

Answer: Kenny Rogers Roasters

'The Gamblers' restaurants were called "Kenny Rogers Roasters" and featured wood-fired rotisserie chicken. In 1994 the menu was expanded to include turkey and ribs. As of the year 2007 there is only one original Kenny Rogers Roaster which is still in operation in California.

16. On January 13, Keith Whitley had a song hit number one on Country Billboard for the second time since his death in 1989. Do you know the name of that song?

From Quiz The Year in Country Music: 1990

Answer: It Ain't Nothing

"It Ain't Nothing" hit number one eight months after Keith Whitley died from alcohol poisoning. Following that, several songs were released; including a duet with his widow, Lorrie Morgan, but not one other song by Whitley has ever hit the top spot since this song.

17. After being ignored by most of traditional country music for most of her career, Shania Twain was honored in 1999 with what Top award?

From Quiz The Year in Country Music: 1999

Answer: Entertainer of the Year

After winning Grammys and crossing over to MTV, Shania's brand of country music didn't get much recognition from her peers, until 1999 when she won not only the Country Music Association's Entertainer of the Year, but also the Academy of Country Music EOTY. She was also was awarded with the International Artist Achievement for promoting country music outside the US.

18. He was born in 1929 and fronted a band called the "Buckaroos". He was inducted into the Country Music Hall of Fame in 1996. His last number one song was a duet with Dwight Yoakam in 1988 and he passed away in 2006. Who was he?

From Quiz The Year in Country Music: 1996

Answer: Buck Owens

Buck Owens was a singer and guitar player who had 21 number one hits in his career, and pioneered a country music sound called 'Bakersfield Sound' named after his birthplace of Bakersfield California. His duet with Dwight was called "The Streets of Bakersfield." He was the lead singer of the band called 'The Buckaroos', named by Merle Haggard who was a member of the band.

19. One of her songs hit the big time on July 22 1995 from her album "The Woman in Me". It was called "Any Man of Mine." What's she called?

From Quiz The Year in Country Music: 1995

Answer: Shania Twain

Mutt Lange and Shania Twain co-wrote every song on her "Woman in Me" album, including her first number one, "Any Man of Mine." The song won a Canadian Music Award and was nominated for two Grammys. The video won Video of the Year in Canada. Her album went 12x platinum and won several awards as well.

20. In 1977, he was inducted into the Songwriters Hall of Fame, but in 1994 he was inducted into the Country Music Hall of Fame, the same year he released an album titled, "1994". Who was it?

From Quiz The Year in Country Music: 1994

Answer: Merle Haggard

Said to be inspired by a performance by Johnny Cash at a San Quentin prison, Merle Haggard has gone on to become one of the best known "outlaw" country singers in history. He is a songwriter, guitar player and country music legend who has inspired the next generation of country music performers and he was the only person inducted into the Country Music Hall of Fame in the year 1994.

21. A brand new country singer had his first number one hit with the song "Should've Been a Cowboy". It was from his freshman self titled album. Name the singer and you get the name of the album too.

From Quiz The Year in Country Music: 1993

Answer: Toby Keith

"Should've Been a Cowboy" was the first release from the self titled freshman album belonging to Toby Keith. The album was certified platinum and had three other singles hit the top ten in the U.S. Country charts in 1993 and 1994. Toby's song replaced John Michael Montgomery's first number one song on the country charts, "I Love the Way You Love Me."

22. Their last number one hit was in 1985 with 'Step That Step', and then in 1992 Sawyer Brown had their second number one on Country Billboard with this song.

From Quiz The Year in Country Music: 1992

Answer: Some Girls Do

In 1983, Sawyer Brown won the grand prize on Star Search and a recording contract with Capital Records. Their first number one song was "Step that Step" in 1985 and they had a lot of songs hit the top ten in the next seven years but it was the song, "Some Girls Do" that brought them another number one in May 1992.

23. Tragedy struck this country superstar on March 16 1991. Nine members of her music world were killed in a plane crash in California. Who am I talking about?

From Quiz The Year in Country Music: 1991

Answer: Reba McEntire

Reba's road manager and eight members of her band were killed when the plane they were flying on crashed in California. Reba dedicated her next album, "For my Broken Heart" to their memory. The title track hit number on Country Billboard and stayed there for two weeks in December 1991.

24. The Country Music Hall of Fame inducted one person in 1990. He was a legend in country radio, television and music and died one day and one year after he was inducted into the Hall of Fame. Who was he?

From Quiz The Year in Country Music: 1990

Answer: Tennessee Ernie Ford

Tennessee Ernie Ford was the sole inductee to the Country Music Hall of Fame in 1990, and was honored for his work in radio, television and music. He also was honored with the Presidential Medal of Freedom in 1984 and has three stars on the Hollywood Walk of Fame. He is best known for his song, "Sixteen Tons."

25. "She Came From Fort Worth", now she's "Walking Away A Winner", she'll be "Goin' Gone", in her "455 Rocket". Can you correctly name this singer?

From Quiz Country Women of the 1990s

Answer: Kathy Mattea

Born and raised in the Appalachia area of West Virginia, Mattea combines the sound of folk, celtic and bluegrass along with traditional country music. Mattea's charitable work for HIV/AIDS spans over two decades.

26. This band was formed in 1999 and still has its original members. They are known for their vocal harmonies and for the fact that none of them are the 'lead' singer. They trade the job back and forth. Who are they?

From Quiz The Year in Country Music: 1999

Answer: Little Big Town

Little Big Town is made up of Karen Fairchild, Kimberly Roads, Jimi Westbrook, and Phillip Sweet. They formed in 1999 but didn't release an album until 2002. The self titled album was hardly noticed by country music buyers. In 2005 they had back to back Top Ten hits on Country Music Charts with "Boondocks" and "Bring It on Home".

27. The very first Bob Dylan written song spent a week at number one in August 1998. The song was used on the soundtrack for the movie, "Hope Floats". Who was the artist who sang it?

From Quiz The Year in Country Music: 1998

Answer: Garth Brooks

The song was, "To Make You Feel My Love" and it was covered by Garth Brooks and Trisha Yearwood for the soundtrack, however Garth's version went to number one. This was the first song written by songwriter/poet, Bob Dylan, to ever make it to number one on the country charts.

28. On May 11, 1997, Tracy Darrell Adkins married Rhonda Forlaw. Less than a month before this happy day, he had his very first number one song. What was the name of it?

From Quiz The Year in Country Music: 1997

Answer: No Thinkin' Thing

Trace Adkins first number one song was, "No Thinkin' Thing". It was from his "Dreamin Out Loud" album which hit number six on the country album charts the same year. He didn't have another number one song until 2006 with, "Ladies Love Country Boys". His marriage to Rhonda is still going strong and when he was inducted into the Grand Ole Opry in June 2003, it was very special to the couple because that's where Trace proposed to her.

29. Garth Brooks won an American Music Award in 1996 in a new category called "Favorite Overall Artist", but refused to accept it for what reason?

From Quiz The Year in Country Music: 1996

Answer: Because Hootie and the Blowfish had done more for music than he had

In 1996 the American Music Awards instituted a new category called "Favorite Overall Artist" in order to compete with the Grammys and the Billboard Music Awards, because neither of those organizations had an award like Favorite Overall Artist. The first one was awarded to Garth who stated he believed Hootie and the Blowfish deserved the award more than he did because they had done more for music. He left the award at the podium and the award was never given out again.

30. On November 10, 1995, Country Music lost a valuable treasure, the day after his 85th birthday. What was the name of this Grand Ole Opry Fiddle player?

From Quiz The Year in Country Music: 1995

Answer: Curly Fox

Curly Fox was once ranked as the premiere fiddle player in Country Music. He was born in 1910 in East Tennessee and played as a regular on the Grand Ole Opry until his wife, Texas Ruby, passed away in 1968. After that he made scattered appearances on the Opry and made a few recordings until he passed away at his birthplace of Graysville Tennessee.

This is category 17385
play trivia = Top 5% Rated Quiz, take trivia quiz Top 10% Rated Quiz, test trivia quiz Top 20% Rated Quiz, popular trivia A Well Rated Quiz
new quizzes = added recently, editor pick = Editor's Pick editor = FunTrivia Editor gold = Gold Member

Teachers / educators: FunTrivia welcomes the use of our website and quizzes in the classroom as a teaching aid or for preparing and testing students. See our education section. Our quizzes are printable and may be used as question sheets by k-12 teachers, parents, and home schoolers.

 ·  All questions, answers, and quiz content on this website is copyright FunTrivia, Inc and may not be reproduced without permission. Any images from TV shows and movies are copyright their studios, and are being used under "fair use" for commentary and education.