FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Fogelberg Dan Quizzes, Trivia and Puzzles
Fogelberg Dan Quizzes, Trivia

Dan Fogelberg Trivia

Dan Fogelberg Trivia Quizzes

  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Music Trivia
  6. »
  7. Music D-G

Fun Trivia
4 Dan Fogelberg quizzes and 45 Dan Fogelberg trivia questions.
1.
  Dan Fogelberg: A Tribute   top quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
After Dan's death in December 2007, I felt compelled to keep the memory of his music alive. One of the greatest singer/songwriters of the modern rock era, to me his music is timeless. This quiz is about his music and life.
Tough, 10 Qns, ratwood59, Apr 04 08
Tough
ratwood59
626 plays
2.
  Dan Fogelberg Lyrical Challenge    
Multiple Choice
 15 Qns
This is a quiz for people who really know their Dan Fogelberg, some are from hits, others are more obscure. Enjoy !!
Tough, 15 Qns, malizma, Oct 13 03
Tough
malizma
752 plays
3.
  Dan Fogelberg Take 2   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Okay, so you played the first one, you racked your lyrical brain. Here's another Fogelberg challenge.
Average, 10 Qns, malizma, Jul 01 04
Average
malizma
541 plays
4.
  Seven Degrees of...Dan Fogelberg?    
Multiple Choice
 10 Qns
That's right, a separation quiz based on Dan Fogelberg and artists he has worked with. Easy even if you're not a "Dan Fan". (Although for the life of me, I can't imagine why anyone would not be a fan of Dan's, But I digress.) On with the quiz.
Average, 10 Qns, griller, Jun 26 08
Average
griller gold member
611 plays
trivia question Quick Question
Dan Fogelberg enlisted Joe Walsh to play guitar on this album, featuring the single "Part of the Plan". Can you name this album?

From Quiz "Seven Degrees of...Dan Fogelberg?"





Dan Fogelberg Trivia Questions

1. Where was Dan born?

From Quiz
Dan Fogelberg: A Tribute

Answer: Peoria, IL

Dan was the youngest of three sons of Margaret (née Young), a classically-trained pianist, and Lawrence Peter Fogelberg, a high school band director.

2. Dan Fogelberg enlisted Joe Walsh to play guitar on this album, featuring the single "Part of the Plan". Can you name this album?

From Quiz Seven Degrees of...Dan Fogelberg?

Answer: Souvenirs

Released in 1974, this Full Moon/Epic album was a double platinum seller.

3. This song Fogelberg jokingly calls his 'Disco song.' The chorus says, 'If I had you beside me, then I might just sleep through the night, your love is the promise that guides me all of the days of my life...' Name this 1984 hit.

From Quiz Dan Fogelberg Take 2

Answer: 'Missing You'

Dan Fogelberg jokingly called 'Missing You' his disco song. It went as high as number nine on the charts.

4. What is the name of Dan's first solo studio album?

From Quiz Dan Fogelberg: A Tribute

Answer: Home Free

Released in 1972, it contains "To The Morning" which he would typically open his solo acoustic concerts with. "This was the first song that made me think I might actually make it as a songwriter."

5. Joe Walsh and Don Henley were two members of which very popular seventies band?

From Quiz Seven Degrees of...Dan Fogelberg?

Answer: Eagles & The Eagles

Still going after all these years, their first greatest hits album is one of the best selling albums of all time.

6. Which member of the Eagles sang back up on the song 'Hard To Say'?

From Quiz Dan Fogelberg Take 2

Answer: Glenn Frey

This would be Glenn Frey. you can hear his tenor singing the line 'It's Hard To Say' on the second chorus.

7. 'I have these moments all...' from the song 'Part of The Plan'

From Quiz Dan Fogelberg Lyrical Challenge

Answer: Steady and Strong

'I have these Moments all steady and strong, I'm feeling so holy and humble.'

8. Don Henley and Stevie Nicks sang together on Stevie's debut album. Do you remember the name of this album?

From Quiz Seven Degrees of...Dan Fogelberg?

Answer: Belladonna

"Leather and Lace" was the duet sung by Stevie and Don. I wanted this song played at my wedding, but my wife said no.

9. What crisis was the song 'Face the Fire' written about ?

From Quiz Dan Fogelberg Take 2

Answer: Three Mile Island Nuclear Disaster

This song appeared on 1979's 'Phoenix' Album and is about the Three Mile Island Nuclear Disaster. Fogelberg used the song also to promote solar energy.

10. What was the occupation of the old lover's husband in 'Same Old Lang Syne' ? 'She married her an ________' ?

From Quiz Dan Fogelberg Lyrical Challenge

Answer: Architect

He met his old lover in a grocery store. As the song goes, it is revealed that she marries an architect who 'Keeps her warm and safe and dry.'

11. The album "Phoenix" contains Dan's highest charting single. Can you name it?

From Quiz Dan Fogelberg: A Tribute

Answer: Longer

Longer reached #2 on the Billboard charts in 1980. From the liner notes on "Portrait: The Music of Dan Fogelberg": "The song I jokingly refer to as the song that put me on the elevators. I wrote it on a vacation on Maui in 1979 while lounging on a hammock one night looking up at the stars. It seems this song was drifting around the universe, saw me, and decided I'd give it a good home."

12. Stevie Nicks and Tom Petty also sang a duet on her debut album. What was this song called?

From Quiz Seven Degrees of...Dan Fogelberg?

Answer: Stop Draggin' My Heart Around

"Woman in Love" was from Tom Petty's Hard Promises" album. "Edge of Seventeen" was a single for Stevie Nicks. "Stop Draggin' My Heart Around", in retrospect, should have been played at my wedding.

13. What well-known figure is the song 'Is That All There Is' written about ?

From Quiz Dan Fogelberg Take 2

Answer: Donald Trump

The song is dedicated to Millionaire, Donald Trump. Fogelberg sings, 'Sitting pretty in your trophy room.. Just reminds you of the wasted time and the lateness of the year.'

14. 'There are too many windows in this old hotel and rooms filled with _________'

From Quiz Dan Fogelberg Lyrical Challenge

Answer: Reckless Pride

There are rooms filled with reckless pride in this 1979 follow-up 'Heart Hotels' which was released after 'Longer'.

15. What song of Dan's is a tribute to his father?

From Quiz Dan Fogelberg: A Tribute

Answer: Leader of the Band

From the liner notes on "Portrait: The Music of Dan Fogelberg": "A one day wonder that I would never have dreamed could have been a hit...One of my most emotional memories was playing it for my father the first time." In concert Dan would always comment that if there was only one song he could have ever written, this would have been it.

16. Tom Petty and Roy Orbison were two-fifths of The Traveling Wilburys. Among those listed, who was not a member of this band?

From Quiz Seven Degrees of...Dan Fogelberg?

Answer: Ringo Starr

Such a fun band to listen to. Sadly, George and Roy left this world much to soon.

17. What is the subject of the song 'Windows and Walls'?

From Quiz Dan Fogelberg Take 2

Answer: Loneliness

This is a song about loneliness in the elderly population. The song is about a widow who rarely gets out and rarely has contact with others. It is a very sad reality for many seniors who's loved ones have either passed on or moved away.

18. What weather pattern happens to the sky when you cry in the song 'Hard To Say' ?

From Quiz Dan Fogelberg Lyrical Challenge

Answer: Snow

Interesting take on songwriting: 'Lucky in love, well maybe so, there's still a lot of things you'll never know, Like why each time the sky begins to SNOW when you cry.'

19. What song from "The Innocent Age" has become a holiday favorite?

From Quiz Dan Fogelberg: A Tribute

Answer: Same Old Lang Syne

A wonderful example of his storytelling ability. It is a narrative ballad told in the first-person. Despite only mentioning Christmas Eve in the song once, this song is frequently played during the holiday season and is integrated with other traditional Christmas songs. This fact makes the song one of Fogelberg's most popular hits. Peaked at #9 on the charts in 1980.

20. What is the name of his 1987 album that he jokingly calls his 'Divorce' album ?

From Quiz Dan Fogelberg Take 2

Answer: 'Exiles'

It would be 'Exiles.' Most songs on this album are about the loss of love. It spawned two top 20 hits including 'She Don't Look Back' and 'Seeing You Again.'

21. In 'The Power of Gold' you balance the cost of what ?

From Quiz Dan Fogelberg Lyrical Challenge

Answer: the soul you've lost

'You balance the cost of the soul you've lost.' This song comes from, 'Twin Sons of Different Mothers'.

22. What Fogelberg song was written for the Kentucky Derby?

From Quiz Dan Fogelberg: A Tribute

Answer: Run For The Roses

From the liner notes on "Portrait: The Music of Dan Fogelberg": "Composed especially for the 1980 running of the Kentucky Derby and ABC Sports. Written, recorded, mixed and debuted all in two weeks. Sometimes it's easy."

23. EmmyLou Harris and Dan Fogelberg sang the beautiful duet, "Only The Heart May Know". What album was this song featured on?

From Quiz Seven Degrees of...Dan Fogelberg?

Answer: The Innocent Age

Fogelberg's most successful album, it contained the hits, "Same Old Lang Syne", "Leader of the Band", "Hard to Say" and "Run for the Roses."

24. What is the name of the Traveling Salesman's love in the song, '_____ and the Traveling Salesman'?

From Quiz Dan Fogelberg Take 2

Answer: Magnolia

It would be Magnolia. The song is a sweet southern twinged ballad of unrequited love. ' I spend a night now and then passing through town on my travels, but some day, I'm gonna come back to stay, Magnolia, I'm coming home.'

25. 'Moments fleet, taste so sweet...' when?

From Quiz Dan Fogelberg Lyrical Challenge

Answer: Within the rapture

The ides for this song came from the book 'Life with Woodpecker' which stated that the most difficult thing plaguing man was how to 'Make Love Stay.' This song only appears on the greatest hits album and the boxed set despite being a top 10 hit.

26. Dan put two new singles on his "Greatest Hits" album released in 1982. Can you name them?

From Quiz Dan Fogelberg: A Tribute

Answer: "Missing You" and "Make Love Stay"

"Missing You" was released in 1982 and reached #23. "Make Love Stay" was released in 1983 and peaked at #29.

27. "To The Morning", "Stars" and "Wysteria" are songs featured on Dan's debut album. Name that album.

From Quiz Seven Degrees of...Dan Fogelberg?

Answer: Home Free

Recorded in Nashville in 1972, Dan not only wrote all the songs, he also played the acoustic guitar,piano, electric piano and harpsichord.

28. 'An only child, alone and wild, a _____________' from Leader of the Band.

From Quiz Dan Fogelberg Lyrical Challenge

Answer: Cabinet maker's son

This song was written for his father, a band director, who was the son of a cabinet maker.

This is category 10102
play trivia = Top 5% Rated Quiz, take trivia quiz Top 10% Rated Quiz, test trivia quiz Top 20% Rated Quiz, popular trivia A Well Rated Quiz
new quizzes = added recently, editor pick = Editor's Pick editor = FunTrivia Editor gold = Gold Member

Teachers / educators: FunTrivia welcomes the use of our website and quizzes in the classroom as a teaching aid or for preparing and testing students. See our education section. Our quizzes are printable and may be used as question sheets by k-12 teachers, parents, and home schoolers.

 ·  All questions, answers, and quiz content on this website is copyright FunTrivia, Inc and may not be reproduced without permission. Any images from TV shows and movies are copyright their studios, and are being used under "fair use" for commentary and education.