FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Morissette Alanis Quizzes, Trivia and Puzzles
Morissette Alanis Quizzes, Trivia

Alanis Morissette Trivia

Alanis Morissette Trivia Quizzes

  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Music Trivia
  6. »
  7. Music L-P

Fun Trivia
11 Alanis Morissette quizzes and 130 Alanis Morissette trivia questions.
1.
  Alanis Morissette Lyrics    
Match Quiz
 10 Qns
Canada's Alanis Morissette has had numerous songs in her long career. In this quiz, match the lyrics to one of her singles. Good luck!
Easier, 10 Qns, kyleisalive, Dec 31 21
Easier
kyleisalive editor
Dec 31 21
116 plays
2.
  "Jagged Little Pill"    
Multiple Choice
 10 Qns
I am going to give you a quotation from a song from the Alanis Morissette album, "Jagged Little Pill" and you tell me the song. Good luck and have fun.
Average, 10 Qns, superferd, Apr 15 06
Average
superferd
4262 plays
3.
  "Under Rug Swept"    
Multiple Choice
 10 Qns
This is my second quiz on Alanis Morissette's music. Like the first one, I am going to give the lyrics to a song and then list four choices. All of the songs will be from her album, "Under Rug Swept". Have fun and good luck!
Easier, 10 Qns, superferd, Apr 26 04
Easier
superferd
775 plays
4.
  Alanis Morissette    
Multiple Choice
 10 Qns
Canadian singer-songwriter Alanis Morissette took pop charts all over the world by storm with her 1995 album 'Jagged Little Pill'. This quiz takes a brief look at her life and career.
Average, 10 Qns, Kankurette, Dec 24 21
Average
Kankurette gold member
Dec 24 21
118 plays
5.
  Next Whines - Alanis Morissette Lyrics    
Multiple Choice
 15 Qns
Do you derive joy when someone else succeeds? More importantly, do you know what lyric follows? Alanis Morisette, queen of the everlasting chord, needy lyric, and run-on sentence needs you to fill in the blank and find her next whine!
Average, 15 Qns, Blethar, Feb 28 06
Average
Blethar
523 plays
6.
  Alanis' Feast On Scraps.    
Multiple Choice
 10 Qns
This is my first ever quiz. It concerns the audio CD included with Alanis Morissette's DVD 'Feast On Scraps'. I'll give you a lyric, you guess the song. Enjoy!
Average, 10 Qns, littleonion, Aug 30 04
Average
littleonion
286 plays
7.
  Ipod Shuffle 35: Alanis's "Jagged Little Pill"    
Multiple Choice
 10 Qns
This quiz is all about Alanis and "Jagged Little Pill". This installment focuses solely on the "Jagged Little Pill" era of Alanis Morissette's career.
Difficult, 10 Qns, berenlazarus, Jun 02 10
Difficult
berenlazarus
280 plays
8.
  Killer Lyrics Quiz    
Multiple Choice
 25 Qns
This is a lyrics quiz for hardcore Alanis fans. Some of the lyrics are tough, and all songs are fair game. I'll give you lyrics, and you name the song they're from.
Tough, 25 Qns, gundersl, Jul 28 03
Tough
gundersl
691 plays
9.
  Ipod Shuffle 36: Alanis Morissette 2 1990s    
Multiple Choice
 10 Qns
My second quiz over Alanis (the first covered the "JLP" era), this covers the late 1990s rather than all facets of her career.
Difficult, 10 Qns, berenlazarus, Jun 12 10
Difficult
berenlazarus
189 plays
10.
  So-Called Chaos    
Multiple Choice
 10 Qns
Hello, and welcome to a quiz on the album "So-Called Chaos" by Alanis Morissette.
Average, 10 Qns, blethar, Apr 08 05
Average
blethar
276 plays
trivia question Quick Question
"I wouldn't have compromised as much so much of _____ for fear of having you hating me". What would Alanis not have compromised?

From Quiz "Alanis Lyrics"




11.
  Alanis Lyrics    
Multiple Choice
 10 Qns
These are some of my favourite Alanis lyrics taken from all the songs she has released. I'll give you the lyric, you find the right word to fill in the blank.
Tough, 10 Qns, zizsplat, Aug 16 05
Tough
zizsplat
543 plays

Alanis Morissette Trivia Questions

1. Alanis contributed what song to the soundtrack to the 1999 Kevin Smith film "Dogma"?

From Quiz
Ipod Shuffle 36: Alanis Morissette 2 1990s

Answer: Still

Alanis, who had previous acting experience, played God in the Keven Smith film "Dogma". In 1998, she had a hit with "Uninvited", a soundtrack only recording available on the Megan Ryan-Nicolas Cage film "City of Angles" sound track. She also contributed the song "Still" to the soundtrack.

2. Alanis Morissette's "Jagged Little Pill" became the biggest selling album of 1995 and one of the strongest international debuts by a woman artist. How many albums had Alanis released previously?

From Quiz Ipod Shuffle 35: Alanis's "Jagged Little Pill"

Answer: Two

"Jagged Little Pill" was Alanis's international debut. However, she released two albums in Canada before "Jagged Little Pill". These were "Alanis" from 1991 and "Now is the Time" from 1992. They are very different from anything Alanis has recorded since. They are similar to teen bubblegum pop of Debbie Gibbons, Tiffany, and early Britney Spears. "Jagged Little Pill" is one of only five albums that stayed in the Billboard Top Ten Album charts for over a year. The other albums are "Thriller" by Michael Jackson, "Falling Into You" by CĂ©line Dion, "All the Right Reasons" by Nickelback, and "Fearless" by Taylor Swift.

3. When describing her relationship with this person, Alanis says "With you I suffered a(n)___"

From Quiz Alanis Lyrics

Answer: Expansion

From "Simple Together", a song off of "Feast on Scraps" where she describes a break up and her disappointment that it did not work out as she had anticipated.

4. When was the album "So-Called Chaos" released in the UK?

From Quiz So-Called Chaos

Answer: 2004

This album sees Alanis uses a bit more cultural diversity in her music, with instruments such as the sitar and the dulcimer being used. Nevertheless, it is a great album.

5. From which Alanis song do the following lyrics appear: 'I remembered you the moment I met you. With you I knew God's face was handsome.'?

From Quiz Alanis' Feast On Scraps.

Answer: Simple Together

This song is probably my favourite of all the material Alanis has written/co-written. It has a haunting, beautiful melody that hangs around in my head for days at a time.

6. "I'm like Estella, I like to reel it in and then spit it out..."

From Quiz Killer Lyrics Quiz

Answer: All I Really Want

This song is from the first track on "Jagged Little Pill." Estella refers to the character from Dickens' "Great Expectations."

7. "Ooh, this could get messy, but you don't seem to mind. Ooh, don't go telling everybody and overlook this supposed crime."

From Quiz "Under Rug Swept"

Answer: Hands Clean

In this song, Alanis seems to be dating a younger man and they are keeping their relationship secret from everyone. It seems like he idolized her at first, but eventually he outgrew the relationship. The lyric "Under Rug Swept" comes from this song. It is also known to have been sung from an HIV perpective.

8. "There's an apprehensive naked trembling little boy with his head in his hands. There's an underestimated and impatient little girl raising her hand."

From Quiz "Jagged Little Pill"

Answer: Wake Up

This, I believe, is Alanis' message to girls that are trapped in relationships with guys who do not treat them right or appreciate them.

9. On which children's television show did Alanis appear as a child?

From Quiz Alanis Morissette

Answer: You Can't Do That on Television

Before Alanis was selling out stadiums, she was acting in the Nickelodeon show 'You Can't Do That on Television', where she appeared in five episodes, her first being entitled 'Pop Music'. Many participants on the show were covered in green slime if they said 'I don't know', and Alanis was no exception, though 'Pop Music' was the only episode with an Alanis sliming that got aired. 'You Can't Do That on Television' has launched the careers of many a Canadian star, from voice actor Adam Reid to TV producer Bill Prady.

10. What song opened the MTV Unplugged television broadcast but was inexplicably cut from the 1999 "MTV Unplugged" album?

From Quiz Ipod Shuffle 36: Alanis Morissette 2 1990s

Answer: Baba

Alanis opened the majority of her "Supposed Former Infatuation Junkie" shows with "Baba" and also during the 2002 tour, though since then the song has not been played often live. It was the opening song for her "MTV Unplugged" performance but was not included on the album.

11. What track on "Jagged Little Pill" features a chorus that is in a different key than the verses?

From Quiz Ipod Shuffle 35: Alanis's "Jagged Little Pill"

Answer: Head Over Feet

The verses of "Head Over Feet" are in the key of C Major. The choruses, however, are in D Major. "Head Over Feet" was her first top ten single in the United Kingdom.

12. What lyric comes after this one, taken from the song "Eight Easy Steps": "I'll teach you all this in eight easy steps"?

From Quiz Next Whines - Alanis Morissette Lyrics

Answer: The course of a lifetime you'll never forget

This song comes from the 2004 album "So-Called Chaos". According to Alanis, it's lyrics came from the fact that there are so many "# Step Programs That Will Change [insert undesirable quality]" out there, she felt compelled to write a sarcastic version. In a song. And at 2:52 minutes long, it's one of her shortest songs yet.

13. "Must be strangely exciting to watch the _____". What alliterative phrase follows?

From Quiz Alanis Lyrics

Answer: Stoic squirm

I love how she incorporates so much philosophy into her songs. From "Uninvited" off of the "City of Angels" movie soundtrack.

14. Which song do these words come from: 'I wish I could tell the world, 'cause you're such a pretty thing when you're done up properly.'?

From Quiz Alanis' Feast On Scraps.

Answer: Hands Clean

This is the last track on the CD. Originally included on the 'Under Rug Swept' album, and this acoustic version, in my opinion, is even better.

15. "Worry not about the cars that go by..."

From Quiz Killer Lyrics Quiz

Answer: Mary Jane

"Worry not about the cars that go by, cause all that matters Mary Jane is your freedom, so keep warm, my dear, keep dry." This song is also from "Jagged Little Pill."

16. "Do I wear you out? You must wonder why I'm relentless and all strung out. I'm consumed by the chill of solitary."

From Quiz "Jagged Little Pill"

Answer: All I Really Want

What do we all want? Is it better to be lonely than heartbroken? Do you think that we need someone to complete us? I can only hypothesize, but I think that Alanis felt so jaded that she needed to release all of her anger to realize that she had to love herself first.

17. Alanis at one time held the record for highest first week sales for a female artist for one of her albums. What female artist broke that Alanis's record?

From Quiz Ipod Shuffle 36: Alanis Morissette 2 1990s

Answer: Britney Spears

Alanis's album "Supposed Former Infatuation Junkie" debuted at Number One on the Billboard Top 200 and held the record for highest sales for just over two years. In 2000, Britney Spears released "Opps ... I Did It Again" and sold 1.3 million records in a week.

18. What was the only song in the 2005 acoustic version of "Jagged Little Pill" that had a lyrical change from the original 1995 version?

From Quiz Ipod Shuffle 35: Alanis's "Jagged Little Pill"

Answer: Ironic

In "Ironic", Morissette changed the line from "meeting the man of my dreams and then meeting his beautiful wife" to "husband". The original version was nominated for a Grammy for Record of the Year but lost to Eric Clapton's "Change the World".

19. Complete this lyric from the song "That I Would Be Good": "That I would be great --- "

From Quiz Next Whines - Alanis Morissette Lyrics

Answer: If I was no longer queen

That was a tricky one. Alanis sings "That I would be [insert positive adjective] many times, with many different "if"s or "even"s. Congratulations to you if you got it. This song comes from the 1998 album "Supposed Former Infatuation Junkie", and was later a part of the "MTV Unplugged" album in 1999, and "The Collection" in 2005. One of the more memorable aspects of this song is the flute segment, played by Alanis herself.

20. "Well what about the man that I saw ____in the emergency room bleeding after beating his kid and she threw a shoe at his head and I think what he did was wrong." What word describes the person in the emergency room?

From Quiz Alanis Lyrics

Answer: handcuffed

This line actually comes before the one that I find interesting - the idea that we can't always express our opinions and have to censor ourselves in case others feel judged. The segment goes like this: "'well what about the man that I saw handcuffed in the emergency room bleeding after beating his kid and she threw a shoe at his head. I think what he did was wrong and I would've had a hard time feeling compassion for him.' I had to watch my tone for fear of having you feel judged." From "I Was Hoping"

21. Which song is this line from: "Why, no-one will help me, I'm too dumb, I'm too smart"?

From Quiz So-Called Chaos

Answer: Excuses

This song appears to be about how a person can make up excuses and pretty much avoid anything.

22. Can you name the song the following lyrics belong to: 'I have waited for you and adjusted for you, and I'm done.'?

From Quiz Alanis' Feast On Scraps.

Answer: Bent For You

Despite all the criticism Alanis receives about screeching instead of singing, and accusations of being too introspective she continues to churn out catchy and affecting songs. 'Bent For You' is yet another quality piece of writing.

23. "I don't want to be your other half, I believe that 1 and 1 make 2..."

From Quiz Killer Lyrics Quiz

Answer: Not the Doctor

This is track 11 on "Jagged Little Pill."

24. "You treat me like I'm a princess. I'm not used to liking that. You ask me how my day was."

From Quiz "Jagged Little Pill"

Answer: Head Over Feet

Sometimes people get used to being treated poorly in relationships and seek it out. It is hard to get used to being appreciated. This is where the statement "Nice guys finish last" comes from.

25. Alanis made her first demo tape aged just nine, which included some self-penned songs, and released her self-titled debut album in April 1991. How old was she at the time?

From Quiz Alanis Morissette

Answer: 16

Yes, Alanis was only sixteen when she released her first album, though it was only available in Canada at the time. The image of a young overly made-up Alanis with big hair on the cover is at odds with the grungier image she later chose to present; Alanis also developed eating disorders as a result of being pressurised into losing weight by MCA, her then record company. The previous year, she had appeared on 'Star Search' after multiple auditions.

26. What song was originally composed during the "Jagged Little Pill" tour and shoehorned into "Supposed Former Infatuation Junkie"?

From Quiz Ipod Shuffle 36: Alanis Morissette 2 1990s

Answer: Can't Not

Although with different lyrics, Alanis composed "Can't Not" during her 1995 tour. She decided to include the recording on her 1998 album.

27. Alanis recorded only one take of what song from "Jagged Little Pill" during the recording sessions for the album?

From Quiz Ipod Shuffle 35: Alanis's "Jagged Little Pill"

Answer: Perfect

The first song that Alanis and Glen Ballard wrote for "Jagged Little Pill" that appeared on the final album was "Perfect", written and recorded in twenty minutes. The first song that they wrote together was an unreleased song called "The Bottom Line".

28. "I wouldn't have compromised as much so much of _____ for fear of having you hating me". What would Alanis not have compromised?

From Quiz Alanis Lyrics

Answer: myself

From "Your Congratulations." A theme in a lot of her songs is comprimising and giving up elements herself for someone else, usually a man.

29. What was the name of the short improvisation film made by Alanis that was a special feature on this album?

From Quiz So-Called Chaos

Answer: We're With The Band

A hilarious (in my opinion) thirty minutes, definitley something to watch. "Toward Our Union Mended" is the name of the tour that Alanis was doing while the film was made.

30. Which song are these lyrics from: 'For my self-love being so embarrassingly conditional, for denying myself to somehow make us compatible.'?

From Quiz Alanis' Feast On Scraps.

Answer: Sorry To Myself

A very thought provoking song. We often worry about things we've said and done to other people but neglect to realise all the bad things we have done to ourselves. This song is about Alanis apologising to herself. She says 'sorry' for things she has put herself through, for not being true to herself and giving herself negative messages. E.g, 'I'm sorry to myself, for treating me worse than I would anybody else.'

This is category 1684
play trivia = Top 5% Rated Quiz, take trivia quiz Top 10% Rated Quiz, test trivia quiz Top 20% Rated Quiz, popular trivia A Well Rated Quiz
new quizzes = added recently, editor pick = Editor's Pick editor = FunTrivia Editor gold = Gold Member

Teachers / educators: FunTrivia welcomes the use of our website and quizzes in the classroom as a teaching aid or for preparing and testing students. See our education section. Our quizzes are printable and may be used as question sheets by k-12 teachers, parents, and home schoolers.

 ·  All questions, answers, and quiz content on this website is copyright FunTrivia, Inc and may not be reproduced without permission. Any images from TV shows and movies are copyright their studios, and are being used under "fair use" for commentary and education.