FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Mitchell Joni Quizzes, Trivia and Puzzles
Mitchell Joni Quizzes, Trivia

Joni Mitchell Trivia

Joni Mitchell Trivia Quizzes

  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Music Trivia
  6. »
  7. Music L-P

Fun Trivia
5 Joni Mitchell quizzes and 70 Joni Mitchell trivia questions.
1.
  Song by Song: "A Case of You"    
Multiple Choice
 15 Qns
Dig into the Joni Mitchell song Rolling Stone magazine called the 26th greatest song of all time.
Easier, 15 Qns, skylarb, Jan 07 22
Easier
skylarb
Jan 07 22
138 plays
2.
  The Early Albums and Songs of Joni Mitchell   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
The questions in this quiz cover the period of Joni Mitchell's career from 1968 to 1975. Whether or not you are a fan of the lady take the quiz and find out more about her.
Average, 10 Qns, rubytops, Apr 15 11
Average
rubytops gold member
504 plays
3.
  The Great Joni Mitchell    
Multiple Choice
 10 Qns
Joni is my favorite female artist and song writer. These questions should be relatively easy for those who are Joni Mitchell fans.
Average, 10 Qns, Gidget55, Oct 15 05
Average
Gidget55
899 plays
4.
  The Music of Joni Mitchell    
Multiple Choice
 20 Qns
A mixture of questions about a songwriter I have grown to like more and more over the years. Hope you enjoy playing this quiz as much as I do listening to her music!
Average, 20 Qns, sal76, Apr 04 16
Average
sal76
1246 plays
5.
  Shades Of Joni Mitchell    
Multiple Choice
 15 Qns
Identify the color in the Joni Mitchell lyrics.
Average, 15 Qns, whensel, May 29 03
Average
whensel
716 plays
trivia question Quick Question
"We are stardust, we are golden and we've got to get ourselves back to the garden." Which song does this line come from?

From Quiz "The Music of Joni Mitchell"





Joni Mitchell Trivia Questions

1. "A Case of You" was released on what 1971 Joni Mitchell album?

From Quiz
Song by Song: "A Case of You"

Answer: Blue

The song was written by Joni Mitchell and released on her fourth studio album, "Blue" on the Reprise label. The song was also released as the B-side of the single "California" from the same album. Rolling Stone magazine, on its 2021 list of the "500 Greatest Songs of All Time," rated it number 26.

2. "There's a man who's been out sailing In a decade full of dreams and he takes her to his schooner and treats her like a queen" These are the first few lines of which song on the album titled "Joni Mitchell"?

From Quiz The Early Albums and Songs of Joni Mitchell

Answer: Cactus Tree

The album "Joni Mitchell" is also known to many by the alternative title of "Song to a Seagull". In his interview with Wally Breeze in March 1997, David Crosby confirmed that "Song to a Seagull" was title it was initially going to be released under. David Crosby is credited with producing this album which was released in 1968 on the Reprise label.

3. Where was Joni Mitchell born?

From Quiz The Great Joni Mitchell

Answer: Canada

She was born November 17, 1943 in Saskatchewan, Canada.

4. Which song is the following lyric from? "And feather canyons ev'rywhere, I've looked at clouds that way."

From Quiz The Music of Joni Mitchell

Answer: Both Sides Now

5. 'Three waitresses all wearing ________ diamond earrings, talking about zombies and Singapore slings.'

From Quiz Shades Of Joni Mitchell

Answer: Black

From 'Barangrill.'

6. According to Rolling Stone magazine, the male figure in "A Case of You" was a composite of real people, including what musician, who was dating Joni Mitchell at the time of the recording and who played guitar on the song?

From Quiz Song by Song: "A Case of You"

Answer: James Taylor

"The male character in the song is apparently a composite of several men in her life during that time," Rolling Stone writes, "notably Leonard Cohen, and her partner at the time of its recording, James Taylor, who joins in on guitar." The couple's lives first intersected in 1970, and James Taylor wrote the song "You Can Close Your Eyes" for Joni Mitchell. According to Taylor, their relationship lasted a year. Other music critics have argued the song was influenced by Mitchell's break-up with Graham Nash.

7. "He says he'd love to live with me But for an ancient injury That has not healed" These lines are taken from the song "Willy" which features on the "Ladies of the Canyon" album. Which musician is "Willy" better known as?

From Quiz The Early Albums and Songs of Joni Mitchell

Answer: Graham Nash

Graham Nash's father was William Nash. Graham was given his father's Christian name as his middle name. When he moved to the U.S. in the late 60's, he became known to his fellow band members and close friends as Willy. In 1969 Mitchell and Nash started a relationship and they lived together in the house she rented on Lookout Mountain Avenue. During the comparatively short time their relationship lasted, both wrote songs about this time together. Nash's most notable offering was "Our House" which he recorded with Crosby, Stills and Young on the "Deja Vue" album.

8. Which song did Judy Collins make famous but was written by Joni?

From Quiz The Great Joni Mitchell

Answer: "Both Sides Now"

Joni has "Both Sides Now" on several albums but Judy Collins was the one who made it a hit.

9. Complete the Lyric. "You turn me on, I'm a ..."

From Quiz The Music of Joni Mitchell

Answer: Radio

"I'm a country station, I'm a little bit corny." From the album "For the Roses".

10. '________ water in the bathroom sink, fever and the scum brown bowl.'

From Quiz Shades Of Joni Mitchell

Answer: Red

From 'Cold Blue Steel and Sweet Fire.'

11. What instrument did Joni Mitchell play on "A Case of You"?

From Quiz Song by Song: "A Case of You"

Answer: Dulcimer

Mitchell played the Appalachian dulcimer on the song. A dulcimer is a stringed musical instrument. Rather than being plucked, the strings are beaten with a small hammer. The instrument is a version of the psaltery. In the "Hearts of the Dulcimer" podcast, Joellen Lapidus said that Mitchell "uses so many great dulcimer techniques that are also guitar techniques. She uses a lift and harmonics and offbeat rhythms and it's just really fabulous. Nobody, including myself, ever did anything like that in the dulcimer."

12. Which song is the following lyric from? "They've paved paradise and put up a parking lot."

From Quiz The Music of Joni Mitchell

Answer: Big Yellow Taxi

Probably her most well known song! Can be found on the album "Ladies of the Canyon". This has been covered by a few artists but the original is still the best!

13. 'I've got a ________ motel room, with a blue bedspread.'

From Quiz Shades Of Joni Mitchell

Answer: Blue

From 'Blue Motel Room.'

14. "Just before our love got lost, you said, / 'I am as constant as the northern star.'" This line is an allusion to a line in what play by William Shakespeare?

From Quiz Song by Song: "A Case of You"

Answer: Julius Caesar

The allusion is to Act 3, scene 1 of Shakespeare's historical play "Julius Caesar": "I could be well moved if I were as you. If I could pray to move, prayers would move me. But I am constant as the northern star, Of whose true-fixed and resting quality There is no fellow in the firmament." Another line in the song, "Love is touching soles," is also a literary allusion - it was inspired by the poet Rainer Maria Rilke.

15. "Woke up it was a Chelsea morning, and the first thing that I heard Was a song outside my window, and the traffic wrote the words" The song "Chelsea Morning" was featured on which "Joni Mitchell" album?

From Quiz The Early Albums and Songs of Joni Mitchell

Answer: Clouds

Bill and Hilary Clinton claim to have named their daughter Chelsea after the Judy Collins version of this song. Judy Collins recorded a single of the song in July 1969. This peaked at number twenty-five on Billboards Easy Listening chart and at number seventy-eight on the Billboard Hot 100 chart. In 1993 Judy Collins performed the song at Bill Clinton's first inauguration as U.S President.

16. What was the name of Joni's first husband who was also a folk singer?

From Quiz The Great Joni Mitchell

Answer: Chuck Mitchell

After they divorced, Joni kept the name Mitchell.

17. Complete the lyric. "In France they kiss _____________."

From Quiz The Music of Joni Mitchell

Answer: on Main Street

"Amour, Mama, not cheap displays!" From the album "Hissing of Summer Lawns".

18. 'She don't like my kick pleat skirt, she don't like my eyelids painted ________.'

From Quiz Shades Of Joni Mitchell

Answer: Green

From 'Let the Wind Carry Me.'

19. "If you want me I'll be in the" what?

From Quiz Song by Song: "A Case of You"

Answer: bar

Just before our love got lost you said "I am as constant as a northern star" And I said, "Constantly in the darkness Where's that at? If you want me I'll be in the bar." James Woplert sang a version of the song during the live playoffs of the competition television show "The Voice" in 2013. James Blake, an English singer and songwriter, covered the song for his 2011 EP "Enough Thunder."

20. In 1974, Joni Mitchell recorded and released a live album. What is the title of this album?

From Quiz The Early Albums and Songs of Joni Mitchell

Answer: Miles of Aisles

"Miles of Aisles" was the 1974 live double album which was recorded on her "Court and Spark" tour. She was backed by the pop/jazz group L.A. Express who remained her backing band until 1976. The L.A. Express originally came together in 1973 as the backing band of the saxophonist Tom Scott.

21. Who turned Mitchell's song "Woodstock" into a hit?

From Quiz The Great Joni Mitchell

Answer: Crosby, Stills, Nash and Young

Several singers included "Woodstock" on their albums, including Joni, but Crosby, Stills, Nash and Young made the song, reflecting the Folk Festival at Yasgar's Farm a hit and a memory for all in that era. Actually, Neil Young performed with Crosby, Stills and Nash and was later inducted as part of the group.

22. Which song contains the following lyric? "Come with me, I know the way she says. It's down, down, down the dark ladder."

From Quiz The Music of Joni Mitchell

Answer: Cold Blue Steel and Sweet Fire

A dark song about drug use!

23. 'With a ________ hotel, a boutique, and a swinging hot spot.'

From Quiz Shades Of Joni Mitchell

Answer: Pink

From 'Big Yellow Taxi.'

24. Who covered this song on his "One Night Alone" album and said, "Joni's music should be taught in school, if just from a literature standpoint"?

From Quiz Song by Song: "A Case of You"

Answer: Prince

The cover was included on Prince's 25th studio album "One Night Alone." The song has also been covered by k.d. lang on "Hymns of the 49th Parallel" and Diana Krall on "Live in Paris." It was also used in the soundtrack of the 1990 British romantic drama "Truly, Madly, Deeply."

25. From the album "The Hissing of Summer Lawns", in which country does Joni sing that "they kiss on Main Street"?

From Quiz The Early Albums and Songs of Joni Mitchell

Answer: France

"In France They Kiss on Main Street" is the first song on the 1975 album "The Hissing of Summer Lawns". The song was released as a single and peaked at number 66 on the U.S. Billboard Hot 100 chart. The album was not as well received as her previous album, "Court and Spark". Stephen Holden, in his review for the magazine "Rolling Stone wrote, "The Hissing of Summer Lawns" is ultimately a good collection of pop poems with a distracting soundtrack. Read it first. Then play it".

26. What was the name of the Jazz musician with whom Joni collaborated on for an album with his name?

From Quiz The Great Joni Mitchell

Answer: Charles Mingus & Mingus & Charlie Mingus

He died before the album was released.

27. Which song is this lyric from? "You've just picked up a hitcher; a prisoner of the white lines on the freeway."

From Quiz The Music of Joni Mitchell

Answer: Coyote

My first introduction to Joni Mitchell. She performed this at the farewell concert given by The Band, the film of which is known as "The Last Waltz" and was directed by Martin Scorsese.

28. 'And all my little landscapes, all my ________ afternoons.'

From Quiz Shades Of Joni Mitchell

Answer: Yellow

From 'Turbulent Indigo.'

29. "In the blue TV screen light / I drew a map of" what country, which is also the birthplace of Joni Mitchell?

From Quiz Song by Song: "A Case of You"

Answer: Canada

"I drew a map of Canada Oh, Canada With your face sketched on it twice." Joni Mitchell was born on November 7, 1943 in Fort Macleod, Alberta, Canada. Her father was a Royal Canadian Air Force flight lieutenant.

30. Who named their child after a Joni Mitchell song?

From Quiz The Great Joni Mitchell

Answer: Bill and Hillary Clinton

When Bill and Hillary were at Harvard, Hillary and Bill heard a song, metaforing New England weather, right before winter, they knew then they would name their daughter Chelsea after(Chelsea Morning).

This is category 8629
play trivia = Top 5% Rated Quiz, take trivia quiz Top 10% Rated Quiz, test trivia quiz Top 20% Rated Quiz, popular trivia A Well Rated Quiz
new quizzes = added recently, editor pick = Editor's Pick editor = FunTrivia Editor gold = Gold Member

Teachers / educators: FunTrivia welcomes the use of our website and quizzes in the classroom as a teaching aid or for preparing and testing students. See our education section. Our quizzes are printable and may be used as question sheets by k-12 teachers, parents, and home schoolers.

 ·  All questions, answers, and quiz content on this website is copyright FunTrivia, Inc and may not be reproduced without permission. Any images from TV shows and movies are copyright their studios, and are being used under "fair use" for commentary and education.