FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Moody Blues Quizzes, Trivia and Puzzles
Moody Blues Quizzes, Trivia

Moody Blues Trivia

Moody Blues Trivia Quizzes

  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Music Trivia
  6. »
  7. Music L-P

Fun Trivia
5 Moody Blues quizzes and 50 Moody Blues trivia questions.
1.
  This Is The Moody Blues   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
FINALLY! The Moody Blues step into their rightful place at the Rock and Roll Hall of Fame in 2018. And only 30 years overdue! This is my quiz to celebrate their induction and to honor my all-time favorite band.
Average, 10 Qns, BAMBOOMANIA, May 12 18
Average
BAMBOOMANIA
May 12 18
245 plays
2.
  10 The Moody Blues Questions    
Multiple Choice
 10 Qns
A quiz on one of the most influencial rock groups of all time.
Easier, 10 Qns, stageball, Aug 05 13
Easier
stageball
1993 plays
3.
  Take this The Moody Blues Quiz   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Can you name the song from the lyrics?
Average, 10 Qns, lovesmoodies, Oct 22 03
Average
lovesmoodies
1860 plays
4.
  More Moody Blues    
Multiple Choice
 10 Qns
Answer these questions about the Moodies!
Average, 10 Qns, lovesmoodies, Jun 25 05
Average
lovesmoodies
1272 plays
5.
  Moody Blues: Lyrics and Poetry   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
The Moody's lovely and humorous lyrics are the subject of this quiz.
Average, 10 Qns, stageball, Jun 12 12
Average
stageball
969 plays
trivia question Quick Question
"The mist is lifting slowly, I can see the way ahead and I've left behind the empty streets that once inspired my life..."

From Quiz "The Moody Blues"





Moody Blues Trivia Questions

1. The Moody Blues began their long career in 1964 in Birmingham, England. Their first hit song, "Go Now", featured what lead singer who would later become a member of Paul McCartney and Wings?

From Quiz
This Is The Moody Blues

Answer: Denny Laine

Denny Laine was a member of the group from its inception until 1966. The other original members were Mike Pinder, Ray Thomas, Graeme Edge and Clint Warwick. Laine was a member of Wings from 1971-81. He was invited to the Moody Blues Hall of Fame induction ceremony but did not perform with the band.

2. Which song is this line from? "Weep no more for treasures we've been searching for in vain, for the truth is gently falling like the rain."

From Quiz Moody Blues: Lyrics and Poetry

Answer: You Can Never Go Home Anymore

By Justin Hayward. From the album, "Every Good Boy Deserves a Favor," 1971.

3. The Moody's guitarist wrote and sang "Nights In White Satin". What is his name?

From Quiz The Moody Blues

Answer: Justin Hayward

From the album, "Days of Future Past", released 1967. This song made it to number 2 on the charts. Their most popular song.

4. What was the title of their CD released in 1999?

From Quiz More Moody Blues

Answer: Strange Times

This album contains the ballad "Haunted", written by Justin Hayward.

5. "Long time no see, short time for you and me..."

From Quiz The Moody Blues

Answer: Gemini Dream

This song can be found on "Long Distance Voyager" released in 1981. It was written by Justin Hayward and John Lodge.

6. Mike Pinder, one of the band's original members, is credited with giving the group its name. What was Pinder's explanation as to how he came up with the name "Moody Blues"?

From Quiz This Is The Moody Blues

Answer: His interest in how music affects a person's mood, and the band played mostly blues at the time

The group originally was called The Krew Cats. Around this time the band tried to recruit guitarist John Lodge who declined because he was in college studying engineering. Lodge would eventually join the group in 1966 after he finished school.

7. Which song is this line from? "I can see it all from this great height, I can feel the sun slipping out of sight."

From Quiz Moody Blues: Lyrics and Poetry

Answer: Evening: The Sunset

By Mike Pinder. From the album, "Days of Future Past," 1967.

8. The Moodys' pianist wrote and sang "Have You Heard?" What is his name?

From Quiz The Moody Blues

Answer: Mike Pinder

From the album, "On the Threshold of a Dream" released early 1969.

9. What was the title of the first album (CD) the Moodies produced themselves?

From Quiz More Moody Blues

Answer: Strange Times

"Strange Times" was not the commercial success it should have been, but it was the first time the Moodies produced their own work. At the release of this album the group was composed of: Justin Hayward, John Lodge, Ray Thomas, and Graeme Edge.

10. "The mist is lifting slowly, I can see the way ahead and I've left behind the empty streets that once inspired my life..."

From Quiz The Moody Blues

Answer: I Know You're Out There Somewhere

This song can be found on "Sur La Mer", which was released in 1988. It was written by Justin Hayward.

11. Which song is this line from? "I've seen giant Antarctic Eels".

From Quiz Moody Blues: Lyrics and Poetry

Answer: Dr. Livingstone I Presume

By Ray Thomas. From the album, "In search of the Lost Chord," released 1968.

12. The Moody's flautist wrote and sang "Dr Livingstone, I Presume". What is his name?

From Quiz The Moody Blues

Answer: Ray Thomas

From the album, "In Search of the Lost Chord" released 1968.

13. Who is the drummer for the Moodies?

From Quiz More Moody Blues

Answer: Graeme Edge & Edge

Graeme Edge was born on March 30, 1941, in Rochester, Staffs, England. He is the poet of the group, writing such poems as "The Day Begins" and "Late Lament" from "Days of Future Passed", "Departure" and "The Word" from "In Search of the Lost Chord", "In the Beginning" and "The Dream" from "On the Threshold of a Dream".

14. "I keep on wandering on the face of this earth, meeting so many people who are trying to be free..."

From Quiz The Moody Blues

Answer: I'm Just a Singer (In a Rock 'n' Roll Band)

This song can be found on "Seventh Sojourn", which was released in 1972. It was written by John Lodge.

15. Who is considered "The Voice" of The Moody Blues?

From Quiz This Is The Moody Blues

Answer: Justin Hayward

Justin Hayward joined the Moodies in 1966 after previously belonging to a group called The Wilde Three. He was recommended to Mike Pinder by Eric Burden of The Animals. He is the lead singer on "Question", "Nights in White Satin", "Tuesday Afternoon", "I'm Just a Singer (in a Rock and Roll Band)" just to name a few, and also plays guitar for the group.

16. Which song is the following line from? "So love everybody and make them your friend."

From Quiz Moody Blues: Lyrics and Poetry

Answer: The Candle of Life

By John Lodge. From the album, "To Our Children's Children's Children," 1969.

17. The Moody's bass player wrote and sang, "Candle of Life". What is his name?

From Quiz The Moody Blues

Answer: John Lodge

From the album, "To Our Children's Children's Children" released late 1969.

18. He has a degree in engineering. He wrote "Ride My See-Saw" and "I'm Just a Singer in Rock and Roll Band".

From Quiz More Moody Blues

Answer: John Lodge & Lodge

John Lodge was born on July 20, 1945 in Birmingham. He attended Birches Green Junior School, Central Grammar School and the Birmingham College of Advanced Technology, where he was an Engineering student.

19. "Wish I could be in your heart, to be one with your love..."

From Quiz The Moody Blues

Answer: Isn't Life Strange

This song can also be found on "Seventh Sojourn". It was written by John Lodge.

20. Which song contains the following lyric? "You've been searching for a ceiling, not a home".

From Quiz Moody Blues: Lyrics and Poetry

Answer: After You Came

By Grame Edge. From the album, "Every Good Boy Deserves A Favor," 1971.

21. The Moody's drummer wrote and sang, "After You Came." What is his name?

From Quiz The Moody Blues

Answer: Graeme Edge

From the album, "Every Good Boy Deserves a Favor" released 1971.

22. He is the flutist. "Legend of the Mind" is his song.

From Quiz More Moody Blues

Answer: Ray Thomas & Thomas

Ray Thomas was born on December 29, 1941 in Stourport on Severn. He attended the Paget Road Secondary Modern School, and later qualified as a toolmaker. Ray is a lover of symphonic sound, as well as rock 'n' roll. His flute is nothing short of haunting.

23. "Beauty I've always missed with these eyes before..."

From Quiz The Moody Blues

Answer: Nights in White Satin

This song can be found on "Days Of Future Passed". It was released in 1967. It was written by Justin Hayward.

24. Justin Hayward and John Lodge recorded an album in 1975 during a Moody Blues hiatus. The LP featured songs "I Dreamed Last Night" written by Hayward and "Saved By The Music" written by Lodge. What was the name of this album?

From Quiz This Is The Moody Blues

Answer: Blue Jays

The album was released in March 1975 on the Threshold label and reached as high as number four on the UK albums chart and up to number 16 on the US Billboard 200 chart. The other three album titles were made up.

25. Which song contains the following lyric? "Somebody exploded an H-Bomb today. But it wasn't anybody I know."

From Quiz Moody Blues: Lyrics and Poetry

Answer: Dear Diary

By Ray Thomas. From the album, "On the Threashold of a Dream," 1969.

26. Complete the lyric by Justin Hayward, "Why do we never get an answer..."

From Quiz The Moody Blues

Answer: When we're knocking at the door?

From the album, "A Question of Balance" released 1970.

27. He wrote "Nights in White Satin", among many other songs.

From Quiz More Moody Blues

Answer: Justin Hayward & Hayward

Justin Hayward is vocalist, lead guitarist and composer for the Moody Blues.

28. "Between the silence of the mountains and the crashing of the sea there lies a land I once lived in and she's waiting there for me..."

From Quiz The Moody Blues

Answer: Question

This song can be found on "A Question Of Balance", which was released in 1970. It was written by Justin Hayward.

29. Which song contains the following lyric? "Now you know that you are real".

From Quiz Moody Blues: Lyrics and Poetry

Answer: Have You Heard?

By Mike Pinder. From the album, "Threshold of a Dream," 1969.

30. Mike Pinder's ballad, "Lost in a Lost World" appeared on the Moody's seventh album. What was the name of the album?

From Quiz The Moody Blues

Answer: Seventh Sojourn

Pinder pursued a solo career after this album which was released in 1972.

This is category 10178
play trivia = Top 5% Rated Quiz, take trivia quiz Top 10% Rated Quiz, test trivia quiz Top 20% Rated Quiz, popular trivia A Well Rated Quiz
new quizzes = added recently, editor pick = Editor's Pick editor = FunTrivia Editor gold = Gold Member

Teachers / educators: FunTrivia welcomes the use of our website and quizzes in the classroom as a teaching aid or for preparing and testing students. See our education section. Our quizzes are printable and may be used as question sheets by k-12 teachers, parents, and home schoolers.

 ·  All questions, answers, and quiz content on this website is copyright FunTrivia, Inc and may not be reproduced without permission. Any images from TV shows and movies are copyright their studios, and are being used under "fair use" for commentary and education.