FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Sayer Leo Quizzes, Trivia and Puzzles
Sayer Leo Quizzes, Trivia

Leo Sayer Trivia

Leo Sayer Trivia Quizzes

  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Music Trivia
  6. »
  7. Music Q-S

Fun Trivia
2 Leo Sayer quizzes and 20 Leo Sayer trivia questions.
1.
  Leo Sayer   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Here are a few questions to test your knowledge of the life and music of Leo Sayer.
Average, 10 Qns, rossian, Mar 13 16
Average
rossian editor
337 plays
2.
  Anatomy of a Song: "Moonlighting"   great trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Just how much do you know about Leo Sayer's classic "Moonlighting"? Pit yourself against ten questions about the song and/or associated facts. Song #26 in the 'Anatomy' series.
Average, 10 Qns, FussBudget, Mar 13 16
Average
FussBudget gold member
598 plays
trivia question Quick Question
What is the surname of the female subject of our song?

From Quiz "Anatomy of a Song: "Moonlighting""





Leo Sayer Trivia Questions

1. Leo Sayer was born in 1948 but was not named Leo at the time. What name was he given at birth?

From Quiz
Leo Sayer

Answer: Gerard

Leo was born in 1948 in Sussex, England and named Gerard Hugh Sayer. He came from a Catholic family and learned to sing in the church choir. Having entered a talent contest, Leo was auditioned by David Courtney and began performing under the name of Gerry Sayer. More importantly at that time, he and Courtney began a productive writing partnership with Leo writing the words which Courtney set to music.

2. In the song "Moonlighting", where do the lovers meet every night?

From Quiz Anatomy of a Song: "Moonlighting"

Answer: Discotheque

In the first two lines of the song, the scene is set: "He sees her at the same time every night At the Mexican discotheque"

3. The management of Leo's career was handled by which 1960s former pop star?

From Quiz Leo Sayer

Answer: Adam Faith

David Courtney, with whom Leo had formed his song writing partnership, had played drums for Adam Faith, and the duo took some of their work to him for his appraisal. Adam immediately booked Leo's band, named Patches, into a recording studio and took over as his manager. It was at this time that Gerard became Leo, dubbed with the name by David due to his hairstyle, which reminded Courtney of a lion. Adam Faith had several UK hits including 'Poor Me' and 'Someone Else's Baby', both from 1960.

4. What 'French' items do our hero and heroine give each other in the first verse of the song?

From Quiz Anatomy of a Song: "Moonlighting"

Answer: Kisses and cigarettes

"She gives him french kisses He gives her french cigarettes " Who gets the better end of this deal? You decide!

5. Sayer's first breakthrough into the music business came from his songwriting. Which singer launched his solo career in 1973 by recording 'Giving It All Away', which was part written by Leo Sayer?

From Quiz Leo Sayer

Answer: Roger Daltrey

Leo had met the members of The Who while recording, and was approached by Roger Daltrey to provide some songs for Daltrey's first solo album - named 'Daltrey' - to be released in 1973. Of the tracks on the album, Sayer and Courtney provided eight songs (one appeared twice) and the remaining two were credited to Adam Faith and David Courtney. 'Giving It All Away' was released as a single, and became Roger's biggest single hit when it reached number five on the UK Singles Chart. Leo was unknown at the time, but the interest created by the Daltry album helped him to establish his own singing career.

6. Which Rod Stewart song inadvertently gets a mention in the lyrics?

From Quiz Anatomy of a Song: "Moonlighting"

Answer: Tonight's The Night

"He whispers slowly tonight's the night Months of planning so it's gotta be right" Leo Sayer and Rod Stewart - now there's a strange mix!

7. His van is "parked in an alley, just by Montague Street". What type of van is it?

From Quiz Anatomy of a Song: "Moonlighting"

Answer: A blue Morris

"His blue morris van is parked in an alley Just by Montague Street" A vehicle that is familiar to older British and Australian quiz-takers, but probably much less so to anyone from any other country. Given that the song is (presumably) set in the early to mid 70's, the Morris referred to was most likely a variant of the Morris Minor 1000.

8. Who re-sprayed the van in order to assist the escape of our couple?

From Quiz Anatomy of a Song: "Moonlighting"

Answer: Eddie

It would appear that Eddie was an 'accessory' to their 'crime'... "His friend Eddie he did the respraying So he couldn't drive it all last week"

9. According to Leo's 1976 hit, what did 'you' make him feel like doing?

From Quiz Leo Sayer

Answer: Dancing

'You Make Me Feel Like Dancing' gave Leo his first number one record on the US Billboard Hot 100, while it reached number two on the UK Singles Chart. Leo co-wrote the song with Vini Poncia, one of many Americans he was working with at the time, mainly in Los Angeles. The song appeared on Leo's 1976 album 'Endless Flight', which also included 'When I Need You' and 'How Much Love'.

10. What occupation does the male subject of our song have?

From Quiz Anatomy of a Song: "Moonlighting"

Answer: He works at a Printing firm

Our un-named hero has an unspecified job at a Printers: "9:15 Monday morning at the printing works The boss notices someone's not clocked in" Of the other choices, the Discotheque is a bit of a red herring, as this is where the two meet in the first line of the song. The 'Council Water Department' is where our female song subject works.

11. 'More Than I Can Say' was a 1980 hit for Leo. Which American singer had previously taken it into the charts in 1961?

From Quiz Leo Sayer

Answer: Bobby Vee

'Whoa, whoa, yeah, yeah; I love you more than I can say; I'll love you twice as much tomorrow; whoa, whoa, love you more than I can say'. The song was actually written by two members of The Crickets, Jerry Allison and Sonny Curtis, and the band recorded it themselves with minimal success. The Bobby Vee version (which I remember well) reached number four on the UK Singles Chart although it only managed a lowly number 61 on the US Billboard Hot 100. Leo's version did even better, reaching number two in both the USA and UK, and number one on the Australian ARIA chart.

12. What is the surname of the female subject of our song?

From Quiz Anatomy of a Song: "Moonlighting"

Answer: Park

"And the Water Department of the Council offices has a message That Mrs Park's daughter is missing" Little does Mrs Park realise that her Daughter finds the whole episode rather amusing: "She laughs - My mother will have lost her mind"

13. 'Dreamin'' was written by Leo Sayer in partnership with Alan Tarney, and became a 1980 hit for which prolific English singer?

From Quiz Leo Sayer

Answer: Cliff Richard

'Dreamin'' was released as a single from Cliff's album 'I'm No Hero', for which Alan Tarney contributed most of the songs, including the other big hit single 'A Little in Love'. 'Dreamin'' was the only one Leo provided for 'I'm No Hero', but his own album 'Living in a Fantasy' came out the same year with many of the songs co-written by Sayer and Tarney. It was this album that included his recording of 'More Than I Can Say', the only hit single from this record.

14. Leo made an unexpected return to the top of the UK charts in 2006 when which of his songs was remixed by a DJ named Meck?

From Quiz Leo Sayer

Answer: Thunder in My Heart

'Thunder in My Heart' had originally been released in 1977 as the title track from the album of that name. It had been only a minor hit at the time, but Leo was asked for permission for the song to revamped by Meck (real name Craig Dimech). It was released under the title of 'Thunder in My Heart Again', with Leo's original vocals, and shot to the top of the UK Singles Chart.

15. What was the temperature of the food and drink they consume at the Motorway turnoff?

From Quiz Anatomy of a Song: "Moonlighting"

Answer: Cold coffee and hot cup cakes

"Drinking cold black coffee eating hot cup cakes" The author always heard this lyric as "Drinking Coke like coffee"! I never did understand exactly what that meant!

16. Leo moved to live in which country in the 2000s, becoming a naturalised citizen in 2009?

From Quiz Leo Sayer

Answer: Australia

Leo had always been popular in Australia, and he decided to live there permanently in 2005, settling in Sydney. He became an Australian citizen in 2009, marking the occasion with a concert and fireworks. Leo was still performing, mainly in Australia, in the 2010s, and has also made appearances on television shows such as 'The Wiggles' and the 2007 UK show 'Celebrity Big Brother'.

17. How far have our couple travelled by the time they are "Only ten miles to Gretna"?

From Quiz Anatomy of a Song: "Moonlighting"

Answer: Three hundred miles

"We're only ten miles to Gretna They're three hundred behind " Leo was born as Gerard Sayer in Sussex, England, in 1948. He now lives in Australia. He has come a long way since running off to Gretna.

This is category 22060
play trivia = Top 5% Rated Quiz, take trivia quiz Top 10% Rated Quiz, test trivia quiz Top 20% Rated Quiz, popular trivia A Well Rated Quiz
new quizzes = added recently, editor pick = Editor's Pick editor = FunTrivia Editor gold = Gold Member

Teachers / educators: FunTrivia welcomes the use of our website and quizzes in the classroom as a teaching aid or for preparing and testing students. See our education section. Our quizzes are printable and may be used as question sheets by k-12 teachers, parents, and home schoolers.

 ·  All questions, answers, and quiz content on this website is copyright FunTrivia, Inc and may not be reproduced without permission. Any images from TV shows and movies are copyright their studios, and are being used under "fair use" for commentary and education.