FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Rainbow Quizzes, Trivia and Puzzles
Rainbow Quizzes, Trivia

Rainbow Trivia

Rainbow Trivia Quizzes

  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Music Trivia
  6. »
  7. Music Q-S

Fun Trivia
7 Rainbow quizzes and 70 Rainbow trivia questions.
1.
  Rainbow Lyrics   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
This quiz features the lyrics of one of the most groovy bands in the history of rock/metal. Do you know your "Man On The Silver Mountain", from your "Freedom Fighter"? Play this to see!
Average, 10 Qns, Bruce007, Oct 25 06
Average
Bruce007
663 plays
2.
  Rainbow   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
As there doesn`t appear to be a quiz about one of my favourite bands of the 70s and 80s, I`ve decided to create my own one!
Average, 10 Qns, Dizart, Aug 03 06
Average
Dizart gold member
874 plays
3.
  Rainbow: "Rising"    
Multiple Choice
 10 Qns
This quiz is about Rainbow's second studio album, "Rising". All questions will be connected to that album. Good luck and have fun!
Tough, 10 Qns, markinzon, Feb 07 21
Tough
markinzon
Feb 07 21
104 plays
4.
  Ritchie Blackmore's Rainbow    
Multiple Choice
 10 Qns
This is my first in a series of quizzes about the band Rainbow. This one focuses on the first Rainbow LP 'Ritchie Blackmore's Rainbow' which was released back in 1975.
Difficult, 10 Qns, blackmore86, Aug 03 06
Difficult
blackmore86
514 plays
5.
  Rainbow Rising   top quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
This is a quiz about the second Rainbow album, 'Rainbow Rising'
Difficult, 10 Qns, blackmore86, Aug 03 06
Difficult
blackmore86
682 plays
6.
  The Art Of Rainbow    
Multiple Choice
 10 Qns
Do you know these 1982 songs that the daring and devastating Joe Lynn Turner vocalized? There will be several lines listed for each tune. All you need to do is pick which title sums up the words.
Tough, 10 Qns, pentrivina, Feb 26 11
Tough
pentrivina
153 plays
7.
  Over The Rainbow    
Multiple Choice
 10 Qns
No problem for a rock fan, even easier for a Rainbow fan.
Average, 10 Qns, rubberheid, Aug 03 06
Average
rubberheid
587 plays
trivia question Quick Question
What was the title of Deep Purple's last album of the 90's?

From Quiz "Deep Purple"




Related Topics
  Blackmore's Night [Music] (2 quizzes)

  Deep Purple [Music] (9 quizzes)


Rainbow Trivia Questions

1. The song "Starstruck" tells a story of a female fan of whom?

From Quiz
Rainbow: "Rising"

Answer: Ritchie Blackmore

It's the third song on the album. It tells a story of a crazy fan of Ritchie Blackmore. Ronnie wrote the lyrics based on a true story about her: In the liner notes to the 2003 compilation "Stand Up And And Shout: The Anthology", Ronnie James Dio had this to say: "A true story about a female fan who would follow Ritchie around everywhere. She was a French girl name Muriel who would turn up in Ritchie's bushes around his house. She was annoying to Ritchie, an obsessed fan, and the first one I'd ever experienced. So I wrote the song from real-life perspective. The last time we saw her was at a show in Paris-she was pressed right up front, and Ritchie smashed his guitar and the neck flew across the stage and smacked her right between the eyes. She went down like a ton of bricks. Hope she wasn't hurt too badly."

2. This hit from the month of May had a haunting quality. The second verse starts off with the lines: "Another dark and empty night If I was wrong I wanna make it right But you are so distant So far away" What song are these lyrics from?

From Quiz The Art Of Rainbow

Answer: Stone Cold

"Stone Cold" had a featured video on MTV with a mannequin dressed in a blonde wig and bronze mask. Joe Lynn Turner appeared in a fog-like haze wondering around as if he were lost. I guess he really was left stone cold. "Stone Cold" reached number 40 on the Billboard chart and number one on the "Rock Tracks" chart.

3. A grim, yet legendary vocalist, by the name of Ronnie James Dio sung the lines "Come down with fire, make my spirit higher" in which legendary song?

From Quiz Rainbow Lyrics

Answer: Man On The Silver Mountain

The song "Man On The Silver Mountain", was from Rainbow's first album, entitled "Rainbow". It featured the first line-up of the band, including Ronnie James Dio, on lead vocals, Ritchie Blackmore as lead gutiarist, Gary Driscoll on drums, Craig Guber on bass, and Mickey Lee Soule as pianist. It was released in 1975, coinciding with Blackmore's fall-out with his previous band, "Deep Purple".

4. Who was Rainbow's first guitarist?

From Quiz Over The Rainbow

Answer: Richie Blackmore

There has been only one guitarist

5. Who painted the cover sleeve for 'Rainbow Rising?'

From Quiz Rainbow Rising

Answer: Ken Kelly

Ken Kelly designed the sleeve for 'Rainbow Rising', Ritchie Blackmore and Ronnie James Dio liked it so much they used it for the album sleeve and now it has become one of the most famous album covers of the 1970's.

6. Where did the name Rainbow come from?

From Quiz Ritchie Blackmore's Rainbow

Answer: The Rainbow Bar and Grill in Los Angeles, CA.

The name comes from the Rainbow bar and grill in L.A. While Ritchie Blackmore was still in Deep Purple and planning on leaving, he was drinking with the then Elf vocalist Ronnie James Dio, when the question appeared, "What are we going to call our new band?".' Legend has it that they looked up and saw the Rainbow sign, agreed, and a new band was born.

7. Ritchie Blackmore, on leaving Deep Purple in 1975, created Rainbow by recruiting wholesale the members of which other band?

From Quiz Rainbow

Answer: Elf

Ronnie James Dio (vocals), Mickey Lee Soule (Keyboards), Craig Gruber (Bass), and Gary Driscoll (Drums), joined lead guitarist Blackmore in the original Rainbow line-up.

8. Graham Bonnet sang on only one album. Which one was it?

From Quiz Over The Rainbow

Answer: Down To Earth

After leaving Rainbow, Bonnet was asked to join Black Sabbath but turned them down.

9. For what string instrument was the song 'Stargazer' originally written?

From Quiz Rainbow Rising

Answer: Cello

Cello is one of the instruments that Ritchie Blackmore learned to play in 1970s, Blackmore came up with the riff on the cello, he liked it so much he converted it to guitar.

10. Who designed the cover for 'Ritchie Blackmore's Rainbow'?

From Quiz Ritchie Blackmore's Rainbow

Answer: David Willardson

The cover was designed and drawn by David Willardson, who worked for Disney, which explains the cartoon feeling to it. Ritchie Blackmore and Ronnie James Dio liked the cover. so they used it. Ken Kelly has nothing to do with 'Ritchie Blackmore's Rainbow', he painted the cover for 'Rainbow Rising'.

11. Later in 1975, Mickey Lee Soule, Craig Gruber, and Gary Driscoll were all replaced. Which legendary drummer replaced Driscoll?

From Quiz Rainbow

Answer: Cozy Powell

Tony Carey and Jimmy Bain replaced Soule and Gruber, respectively.

12. Which song has the line "I don't wanna go, something tells me no, no, no, no"?

From Quiz Rainbow: "Rising"

Answer: Tarot Woman

"Tarot Woman" is the opening track of the album. It tells a story of a man who wanted to find out his fate, by visiting a tarot woman. He gets frightened by knowing his fate, because the woman warns him of a future relationship. It features a nearly one minute keyboard intro by Tony Carey.

13. In which Rainbow song did lead vocalist Joe Lynn Turner sing "I feel your love is growing colder, I don't want to live a lie, but I don't want to say goodbye, I want you by my side"?

From Quiz Rainbow Lyrics

Answer: Can't Let You Go

The song, "Can't Let You Go", was taken from Rainbow's 1983 album, "Bent Out Of Shape". The line-up, at the time, featured the vocal stylings of Joe Lynn Turner, the guitar genius of Ritchie Blackmore, the bass of Roger Glover, the drums of Bob Rondinelli, and the keyboards of David Rosenthal. The mainstream music video for the song had a vampiric theme, with Joe Lynn Turner suited up to look like the "Prince of Darkness", Dracula.

14. How many different line-ups did Rainbow have?

From Quiz Over The Rainbow

Answer: 11

Richie was forever changing lineups.

15. Stargazer has an entire orchestra behind it, but which orchestra is it?

From Quiz Rainbow Rising

Answer: Munich Philharmonic Orchestra

It was the Munich Philharmonic Orchestra and it was scored and conducted by Rainer Pietsch

16. What was the line-up for Ritchie Blackmore's Rainbow?

From Quiz Ritchie Blackmore's Rainbow

Answer: Ritchie Blackmore/Ronnie James Dio/Craig Gruber/Gary Driscoll/Mickey Lee Soule

The original line-up was the band Elf, and Ritchie Blackmore. Blackmore/Dio/Bain/Powell and Carey was the line-up for 'Rainbow Rising'. Blackmore/Dio/Daisley/Powell and Stone was the line-up for 'Long Live Rock N' Roll'. Blackmore/Dio/Glover/Paice and Lord never existed as a group, it's Blackmore and Dio from Rainbow and Glover/Paice and Lord from Deep Purple mark II.

17. Rainbow finally hit the UK singles charts in August 1977 with which song?

From Quiz Rainbow

Answer: Kill the King

"Kill the King", from the album "Long Live Rock `n` Roll", made it to number 44.

18. "Stargazer" tells half of a cool story. Which song finishes that story?

From Quiz Rainbow: "Rising"

Answer: A Light in the Black

"Stargazer" tells an amazing story of a crazy wizard, who is obsessed with the stars, so he enslaves some people and he makes them to build him a tall tower, to reach the stars. But he falls and dies, so the slaves don't know what they are going to do with their lives. And "A Light in the Black" tells that.

19. Which captivating song from 1981, sung by Rainbow's Joe Lynn Turner, featured the lyrics "Do anything that you want me to do, please be tender, I'm in your hands girl, this is a feeling I never knew"?

From Quiz Rainbow Lyrics

Answer: I Surrender

The song "I Surrender", was taken from Rainbow's 1981 album, "Difficult To Cure". The particular album, featured Joe Lynn Turner on vocals, Richie Blackmore on lead guitar, Roger Glover on bass, and Don Airey on keyboards. The music video was mostly on a stage, with some clever lighting effects added, but little more to add to the song.

20. On average how many members were in the band at any one time?

From Quiz Over The Rainbow

Answer: Five

The band was always a five piece outfit. Richie Blackmore was the only member to record on all albums.

21. What was the line-up for 'Rainbow Rising'?

From Quiz Rainbow Rising

Answer: Dio/Blackmore/Bain/Powell/Carey

This is the line-up that is generally considered the 'classic' line-up of Rainbow. Craig Gruber and Gary Driscoll were fired before the sessions began, Mickey Lee Soule left and American, Tony Carey replaced him, whilst Scottish bass player Jimmy Bain and drummer Cozy Powell also joined the band.

22. 'Ritchie Blackmore's Rainbow' was mainly original songs, but it did contain two cover songs. One was 'Black Sheep Of The Family'. Who originally wrote this song?

From Quiz Ritchie Blackmore's Rainbow

Answer: Quartermass

Quartermass originally wrote the song, it was one of Ritchie Blackmore's favourites at the time. The song was intended to be the first single from the album, but the strength of the original material was released instead.

23. More wholesale changes were made to the line-up in 1979, with only Powell being retained. Graham Bonnet was the new vocalist; for which band was he previously the lead singer?

From Quiz Rainbow

Answer: The Marbles

Roger Glover (Bass) and Don Airey (Keyboards) were other new recruits.

24. What orchestra does the song "Stargazer" feature?

From Quiz Rainbow: "Rising"

Answer: Munich Philharmonic Orchestra

As the album was recorded in Munich, the Munich Philharmonic Orchestra played on it, who were hired by Ritchie Blackmore. "Stargazer" is the fifth song on the album and it tells a cool story of a wizard who is obsessed with the stars. It was originally written for cello, because that was Ritchie Blackmore's instrument before guitar.

25. In which song did Rainbow's Joe Lynn Turner sing of "Searching in the darkness, fading out of sight"?

From Quiz Rainbow Lyrics

Answer: Stone Cold

The song "Stone Cold", was featured in Rainbow's 1982 album, "Straight Between The Eyes". It featured the vocals of Joe Lynn Turner, the guitar of Ritchie Blackmore, the drumming of Bob Rondinelli, the bass of Roger Glover, and the keyboards of Don Airey and David Rosenthal. The mainstream music video for the song, distributed by MTV, featured the vocalist(Turner), searching through a room of mirrors for his girlfriend, who appeared as a porcelain doll to the viewers, thus emphasizing the title, "Stone Cold".

26. What is the song 'Starstruck' about?

From Quiz Rainbow Rising

Answer: Ritchie Blackmore's Stalker

The song was written by Ronnie James Dio about a woman who spent many, many years following and stalking Ritchie Blackmore.

27. What was the first Rainbow single released in the UK, including the correct B-Side?

From Quiz Ritchie Blackmore's Rainbow

Answer: 'Man On The Silver Mountain' and 'Snake Charmer'

The first single released in the UK was 'Man On The Silver Mountain', the B-Side was 'Snake Charmer'. The single was released on Oyster in October of 1975.

28. Cozy Powell quit in 1980 following the band`s headlining appearance at which rock festival?

From Quiz Rainbow

Answer: Donnington

Bobby Rondinelli was the new man behind the drum kit.

29. Which lyrics are NOT on this album?

From Quiz Rainbow: "Rising"

Answer: He'll rule no more, strike him dead, the people roar

"That a sound just like the wind, only makes the change begin" is from the song "Run with the Wolf", which is the second track on the album. "Hot wind moving fast across the desert, we feel that our time has arrived" are the first two lines of the second verse of "Stargazer". "Always looking down, lost and never found" is in the album closer, "A Light in the Black". It's the continuation of "Stargazer". "He'll rule no more, strike him dead, the people roar" is from the song "Kill the King", which is off their third and last album with Dio on vocals, "Long Live Rock and Roll".

30. On which song did Rainbow's second lead singer, Graham Bonnet, proclaim "I get the same old dreams same time everynight, fall to the ground and I wake up"?

From Quiz Rainbow Lyrics

Answer: Since You've Been Gone

"Since You've Been Gone" was a hit single from the 1979 album "Down To Earth". It was a lesser known album for many reasons. First off, the vocalist was neither Ronnie James Dio, nor Joe Lynn Turner, but a new face named Graham Bonnet. The line-up was similar otherwise, featuring Ritchie Blackmore on lead guitar, and Roger Glover on bass. The song was arguably one of the best songs off of the album.

This is category 15537
play trivia = Top 5% Rated Quiz, take trivia quiz Top 10% Rated Quiz, test trivia quiz Top 20% Rated Quiz, popular trivia A Well Rated Quiz
new quizzes = added recently, editor pick = Editor's Pick editor = FunTrivia Editor gold = Gold Member

Teachers / educators: FunTrivia welcomes the use of our website and quizzes in the classroom as a teaching aid or for preparing and testing students. See our education section. Our quizzes are printable and may be used as question sheets by k-12 teachers, parents, and home schoolers.

 ·  All questions, answers, and quiz content on this website is copyright FunTrivia, Inc and may not be reproduced without permission. Any images from TV shows and movies are copyright their studios, and are being used under "fair use" for commentary and education.