FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Young Neil Quizzes, Trivia and Puzzles
Young Neil Quizzes, Trivia

Neil Young Trivia

Neil Young Trivia Quizzes

  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Music Trivia
  6. »
  7. Music T-Z

Fun Trivia
7 Neil Young quizzes and 75 Neil Young trivia questions.
1.
  The Ultimate Neil Young Quiz    
Multiple Choice
 10 Qns
Here is a quiz that will truly test your knowledge and passion for the legend that is Neil Young! Good luck.
Very Difficult, 10 Qns, JimiVan, Mar 28 08
Very Difficult
JimiVan
925 plays
2.
  The Crazy World of Neil Young   great trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Since the 60's Neil Young has consistently been one of the most creative and unpredictable voices in rock and folk music. Test your knowledge of his life and music.
Average, 10 Qns, Akhnaten, Aug 05 13
Average
Akhnaten
4696 plays
3.
  Neil Young Album Match    
Match Quiz
 10 Qns
Match the Neil Young songs with the studio albums on which they first appeared.
Easier, 10 Qns, Dizart, May 19 18
Easier
Dizart gold member
May 19 18
286 plays
4.
  Neil Young Quiz   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
This is a quiz on the music and career of Neil Young.
Difficult, 10 Qns, arob71, Feb 26 02
Difficult
arob71
3384 plays
5.
  Neil Young Lyrics   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 15 Qns
Here is a quiz on the lyrics of one of rocks most iconoclastic musicians. I'll give the lyric, you guess the song.
Tough, 15 Qns, col.kurtz, Jun 19 07
Tough
col.kurtz
3066 plays
6.
  Neil Young Album Covers    
Multiple Choice
 10 Qns
A quiz regarding Neil Young's Album Covers throughout his career.
Average, 10 Qns, kevin77, Jul 22 11
Average
kevin77
1463 plays
7.
  Neil Young-Greatest Songwriter Ever   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Neil Young, a Canadian musician-songwriter still rocks the world from the 60s to today. See what you know about him.
Tough, 10 Qns, freddy4, Jan 03 08
Tough
freddy4
1095 plays
trivia question Quick Question
The back cover of which album contains a quote written in Latin?

From Quiz "Neil Young Album Covers"





Neil Young Trivia Questions

1. What was the name of the very first band Neil Young formed?

From Quiz
The Ultimate Neil Young Quiz

Answer: The Jades

Neil Young enrolled at Earl Grey Junior High School. It was there that he met Ken Koblun, who he later formed 'The Squires' with. It was at this school that he formed his first band 'The Jades'.

2. Neil Young's album "Live at Massey Hall" was released in March 2007. Where was this live album recorded?

From Quiz Neil Young-Greatest Songwriter Ever

Answer: Toronto, Canada

He recorded this album in Toronto in 1971. Neil Young was also born in Toronto.

3. 'She used to work in a diner...Never saw a woman look finer...'

From Quiz Neil Young Lyrics

Answer: Unknown Legend

Off of his 90's acoustic 'Harvest Moon'

4. The back cover of which album contains a quote written in Latin?

From Quiz Neil Young Album Covers

Answer: Reactor

The quote, an Alcoholics Anonymous Serenity prayer, is "Deus, dona mihi serenitatem accepere res quae non possum mutare, fortitudinem mutare res quae possum, atque sapientiam differentiam cognoscere." This is translated into English as: "God, grant me the serenity to accept the things I can not change, the strength to change what I can and the wisdom to know the difference."

5. Neil Young composed and performed the soundtrack for which movie starring Johnny Depp?

From Quiz The Crazy World of Neil Young

Answer: Dead Man

Depp played an accountant gone bad in the surreal Western by Jim Jarmusch which also starred veteran rocker Iggy Pop.

6. Even in Buffalo Springfield's short lifespan, Young left the band more than once. Who replaced him at the Monterey Pop Festival?

From Quiz Neil Young Quiz

Answer: David Crosby

His future bandmate, David Crosby, sat in for him. Crosby would soon be booted out of the Byrds.

7. '...Big John's been drinking since the river took Emmy-Lou...'

From Quiz Neil Young Lyrics

Answer: Powderfinger

This line is from the epic 'Powderfinger' song from the 'Rust Never Sleeps' album

8. For which classic Neil Young song did Joni Mitchell write 'Circle Game' as a response?

From Quiz The Ultimate Neil Young Quiz

Answer: Sugar Mountain

'The Circle Game' was written by Mitchell. It is a song about a young boy's rites of passage. The song was inspired by Neil Young's "Sugar Mountain."

9. Neil's favourite Gibson electric guitar is seen on several covers. What is its nickname?

From Quiz Neil Young Album Covers

Answer: Old Black

The guitar is a 1953 Gold Top Les Paul painted black.

10. Which band backed Neil on his 'Mirror Ball' album released in 1995?

From Quiz The Crazy World of Neil Young

Answer: Pearl Jam

Pearl Jam's name was not included on the album cover because of legal restrictions.

11. What is the title of Young's first solo album?

From Quiz Neil Young Quiz

Answer: 'Neil Young'

'Everybody Knows This Is Nowhere' was his second album and his first with Crazy Horse. 'Harvest' was his first big hit album.

12. 'Blue, blue windows behind the stars...Yellow moon on the rise...'

From Quiz Neil Young Lyrics

Answer: Helpless

A cover version was recorded by Nick Cave.

13. What did Neil Young say to a cameraman at the Woodstock Festival?

From Quiz The Ultimate Neil Young Quiz

Answer: "One of you guys comes near me and I'm gonna hit you with my guitar"

Neil Young did not appear in Crosby, Stills, Nash and Young's acoustic set at Woodstock and refused to be filmed during the electric set. He told the cameramen "One of you guys comes near me and I'm gonna hit you with my guitar". In the film 'Woodstock' you do not see Neil Young but you do hear him.

14. In what song can we hear "It's a wonder tall trees ain't laying down"?

From Quiz Neil Young-Greatest Songwriter Ever

Answer: Comes A Time

You can hear that song on the album "Live Rust".

15. On the back cover of "Live Rust" the image of which legendary guitarist can be seen on a button on Neil's guitar strap?

From Quiz Neil Young Album Covers

Answer: Jimi Hendrix

Neil actually met and jammed with Hendrix in the late Sixties, but only became interested and influenced by his guitar playing around the "Rust" period in the Mid Seventies.

16. Complete the following lyrics: 'Tin soldiers and Nixon coming, We're finally on our own. This summer I hear the drumming, Four dead in ... '

From Quiz The Crazy World of Neil Young

Answer: Ohio

Crosby, Stills, Nash and Young's 'Ohio' was released in 1970 shortly after four student Vietnam war protestors were killed by the National Guard at Kent State University in Ohio.

17. Which album, containing all new songs, was recorded live in front of an audience?

From Quiz Neil Young Quiz

Answer: 'Time Fades Away'

As of February 2002, this has never been released on cd. This album served as an inspiration for REM's 'New Adventures In Hi-Fi' which was largely recorded live on the road.

18. 'Blind man running through the light of the night...with an answer in his hand'

From Quiz Neil Young Lyrics

Answer: Don't Let It Bring You Down

This appears on side 1 of 'After the Goldrush'.

19. In what song can we hear "I was thinking about what a friend had said, I was hoping it was a lie"?

From Quiz Neil Young-Greatest Songwriter Ever

Answer: After the Gold Rush

This song was on the album "After the Goldrush". I really don't understand this song but it has really beautiful and has nice French horn.

20. On the "Comes a Time" cover, what is Neil doing that is uncommon with any other cover?.

From Quiz Neil Young Album Covers

Answer: Smiling

21. Neil Young helped organize which major benefit concert?

From Quiz The Crazy World of Neil Young

Answer: Farm Aid

The first Farm Aid concert was held in 1985.

22. Which Young album, recorded in 1973, was shelved until 1975?

From Quiz Neil Young Quiz

Answer: 'Tonight's The Night'

A critical favorite, this album was a eulogy to Danny Whitten of Crazy Horse and roadie Bruce Berry, who both died of drug overdoses.

23. '...Remember Millie from down in Philly?...She took my brain and forgot my name...'

From Quiz Neil Young Lyrics

Answer: Lookout Joe

This track is off of the great 'Tonight's the Night' album of the early '70's.

24. "Funny how some things that start spontaneously end that way. Eat a peach, Neil." Who did Neil Young send this telegram to?

From Quiz The Ultimate Neil Young Quiz

Answer: Stephen Stills

In 1976, Neil Young and Stephen Stills got together and recorded 'Long May You Run' album. They went on tour, however, the tour ended half way through. Stephen got to his hotel and there was a telegram for him for Neil Young, it read "Funny how some things that start spontaneously end that way. Eat a peach, Neil."

25. Which Album Cover contains the words "Too late Too soon"?

From Quiz Neil Young Album Covers

Answer: Sleeps with Angels

The words are contained in the title track which was inspired by the suicide of Kurt Cobain. Cobain's suicide note allegedly contained a line from Neil's "Rust Never Sleeps" song - "It's better to burn out than to fade away.

26. Complete the following lyrics: 'We got a thousand points of light for the homeless man We got a kinder, gentler....'

From Quiz The Crazy World of Neil Young

Answer: machine gun hand

This lyric was inspired by George Bush's comments in the presidential campaign debates about cuts in government social programs being replaced by private charities which he called 'a thousand points of light'.

27. Name the Young album that consists mostly of feedback?

From Quiz Neil Young Quiz

Answer: 'Arc'

Not one of his most listenable offerings. 'Metal Machine Music' was Lou Reed's album of pure noise.

28. '..And I was just getting up, hit the road before it's light...Trying to catch an hour on the sun..'

From Quiz Neil Young Lyrics

Answer: Thrasher

This track appears on the 'mellow' side of 'Rust Never Sleeps'

29. Which album cover features among other things, a spitoon and a drunken woman wearing polka dot underwear?

From Quiz Neil Young Album Covers

Answer: American Stars n' Bars

Definitely one of the strangest album covers by Neil.

30. Who sang 'I hope Neil Young remembers a southern man don't need him around anyhow' in response to Neil's unflattering musical portrait of a 'Southern Man'?

From Quiz The Crazy World of Neil Young

Answer: Lynyrd Skynyrd

This line was heard in 'Sweet Home Alabama'.

This is category 1778
play trivia = Top 5% Rated Quiz, take trivia quiz Top 10% Rated Quiz, test trivia quiz Top 20% Rated Quiz, popular trivia A Well Rated Quiz
new quizzes = added recently, editor pick = Editor's Pick editor = FunTrivia Editor gold = Gold Member

Teachers / educators: FunTrivia welcomes the use of our website and quizzes in the classroom as a teaching aid or for preparing and testing students. See our education section. Our quizzes are printable and may be used as question sheets by k-12 teachers, parents, and home schoolers.

 ·  All questions, answers, and quiz content on this website is copyright FunTrivia, Inc and may not be reproduced without permission. Any images from TV shows and movies are copyright their studios, and are being used under "fair use" for commentary and education.