FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Aussie Sporting Legends Quizzes, Trivia and Puzzles
Aussie Sporting Legends Quizzes, Trivia

Aussie Sporting Legends Trivia

Aussie Sporting Legends Trivia Quizzes

  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Sports Trivia
  6. »
  7. Australia

Fun Trivia
16 quizzes and 175 trivia questions.
1.
How the West Was Really Won Part VI
  How the West Was Really Won (Part VI)    
Photo Match
 15 Qns
Western Australian Sport Stars
This is the last in my series of West Australian sporting legends with this one shifting focus to some of those sports that don't always get a look in and recognizing some athletes that have had a profound effect on sport in the State.
Average, 15 Qns, pollucci19, Jun 04 24
Average
pollucci19 gold member
Jun 04 24
36 plays
2.
  How The West Was Really Won (Part II)   best quiz  
Match Quiz
 10 Qns
Western Australian Sports Stars
I am a pretty parochial Western Australian, who loves his sport. It comes as no surprise that I am also quick at singing our State's great achievers. Here's a small sample of those that are recorded in our Hall of Champions.
Average, 10 Qns, pollucci19, Nov 23 23
Average
pollucci19 gold member
Nov 23 23
51 plays
3.
How The West Was Really Won Part III
  How The West Was Really Won (Part III)   top quiz  
Photo Match
 10 Qns
Western Australian Sports Stars
I am a pretty parochial Western Australian, who loves his sport. It comes as no surprise that I am also quick at singing our State's great achievers. Here's a small sample of those that are recorded in our Hall of Champions.
Average, 10 Qns, pollucci19, Dec 08 23
Average
pollucci19 gold member
Dec 08 23
44 plays
4.
  How the West Was Really Won (Part IV)   popular trivia quiz  
Classification Quiz
 15 Qns
Western Australian Sports Stars
The Western Australian Sports Hall of Fame contains many great names. Unsurprisingly the majority of those names fall within the realms of three sports... Australian Rules Football, Cricket and Field Hockey. This quiz looks at some from those fields.
Easier, 15 Qns, pollucci19, May 20 24
Easier
pollucci19 gold member
May 20 24
59 plays
5.
  How the West Was Really Won (Part V)   popular trivia quiz  
Collection Quiz
 10 Qns
Western Australian Sport Stars
Western Australia has the largest coastline of the six Australian states. So it's not surprising that the locals have a strong affinity with the ocean and can produce a string of sports people who become something special when you... just add water.
Average, 10 Qns, pollucci19, May 24 24
Average
pollucci19 gold member
May 24 24
66 plays
6.
How The West Was Really Won Part I
  How The West Was Really Won (Part I) editor best quiz   best quiz  
Photo Match
 10 Qns
Sport Stars from Western Australia
I am a pretty parochial Western Australian, who loves his sport. It comes as no surprise that I am also quick at singing our State's great achievers. Here's a small sample of those that are recorded in our Hall of Champions.
Average, 10 Qns, pollucci19, Nov 07 23
Average
pollucci19 gold member
Nov 07 23
62 plays
7.
  Australian Sporting Legends   top quiz  
Multiple Choice
 20 Qns
Despite only having a relatively small population, Australia has produced an extraordinary number of champions in a wide variety of sports. Test your knowledge, or just play to learn more about these great athletes.
Average, 20 Qns, ozzz2002, Nov 18 16
Average
ozzz2002 gold member
2433 plays
8.
  Aussie Sporting Nicknames   great trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Australia has always had a proud sporting history and many successful individuals and teams. How much do you know about their nicknames?
Average, 10 Qns, Nannanut, Jun 26 09
Average
Nannanut
1519 plays
9.
  They Didn't Have a Prayer   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Australian sport fans love nothing more than an underdog (unless it's a foreign underdog beating an Aussie!) This quiz looks at 10 occasions from a mix of Australian sports when we got behind someone who didn't have a prayer.
Average, 10 Qns, lorance79, Aug 19 13
Average
lorance79
224 plays
10.
  Aussie Sports Stars    
Multiple Choice
 10 Qns
This quiz should not be too difficult for anyone with a good general knowledge of sport, not just in Australia, but the world over!
Average, 10 Qns, Engadine, Sep 17 13
Average
Engadine
1462 plays
11.
  Great Australian Sportspeople of the 20th century    
Multiple Choice
 10 Qns
Over the years Australia has produced many athletes with outstanding achievements in a particular sport and this list incorporates some of the very best of these.
Average, 10 Qns, muffin1708, Sep 11 16
Average
muffin1708
225 plays
12.
  One Club, 300 Games (VFL/NRL)    
Match Quiz
 10 Qns
Here is a mixture of VFL and NRL players who have played over 300 games for the one club.
Average, 10 Qns, zambesi, May 23 16
Average
zambesi
124 plays
13.
  Lessor Known Australian Sporting Champions    
Multiple Choice
 10 Qns
There have been numerous sporting champions from Australia over the years. Sadly, many of them are forgotten or relatively unknown so here are a few that deserve to be remembered and recognised.
Tough, 10 Qns, zambesi, May 18 15
Tough
zambesi
144 plays
14.
  Australian Sporting Hotchpotch    
Multiple Choice
 10 Qns
Here is a mixture of Australian sporting personalities who have been legends in their own sporting disciplines.
Tough, 10 Qns, zambesi, Mar 25 15
Tough
zambesi
134 plays
15.
  Kings Of Australia    
Multiple Choice
 5 Qns
These men are universally recognised as the Kings of their sports. Can you name them?
Easier, 5 Qns, v_raider1, Jun 20 23
Easier
v_raider1
Jun 20 23
747 plays
16.
  Australian Sporting Personalities    
Multiple Choice
 10 Qns
Just how much do you think you know about Australian sporting personalities?
Tough, 10 Qns, support5, Jan 24 07
Tough
support5
662 plays

Aussie Sporting Legends Trivia Questions

1. Which Australian soccer player played for English club Liverpool and scored the winning goal in the 1986 FA Cup Final?

From Quiz
Australian Sporting Personalities

Answer: Craig Johnston

Craig Johnston was born in South Africa in 1960 to Australian parents. After leaving Australia when he was 15 years old, he played for Middleborough FC from 1977-80, then Liverpool FC from 1980-88. Subsequently became a football boot designer.

2. Which Australian sportsperson is known as the "Great White Shark"?

From Quiz Aussie Sporting Nicknames

Answer: Greg Norman

Golfer Greg Norman was dubbed the "Great White Shark" by an Australian newspaper reporter in 1981. The name has stuck and Greg Norman set up Great White Shark Enterprises in 1993.

3. Although a controversial figure, he is still known as the King of Aussie Rules football?

From Quiz Kings Of Australia

Answer: Wayne Carey

A great player who made a name for himself playing for The North Melbourne Kangaroos. However, later in his career an unsavoury incident with a team mate's wife has forced a move to the Adelaide Crows.

4. Which Queensland born golfer won both the British and European Open Golf Championships in 1986?

From Quiz Aussie Sports Stars

Answer: Greg Norman & Norman

"The Great White Shark" was born in Mt Isa, northern Queensland. He turned professional in 1976 winning his first official title. Between 1978 and 1996 he won over 28 official titles including the Australian Open and the Australian Masters and in 1999 he became the first player on the PGA Tour to exceed $12m in prize money.

5. A world champion from 1933 to 1950, Walter Lindrum defied all changes of rules that were designed to slow down his freakish scoring ability. What sport did he dominate?

From Quiz Australian Sporting Legends

Answer: Billiards

Born into a billiards playing family, Lindrum learned to play while still a child. His elder brother, Fred, was Australian champion in 1908. Lindrum regularly gave away starts of up to 7,000 points in a 'first to 16,000' format, and usually won with consummate ease against the best in the world. In 1932 he made a break of 4,137 when he occupied the table for 2 hours without missing a shot- still a world record. He was the master of the 'nursery cannon' which involves keeping the three balls close together and touching both the target balls in the one shot. Walter's nephew, Horace, was also a master with the cue, becoming world snooker champion in 1952. Lindrum died in 1960 and is buried in Melbourne General Cemetery. His gravestone is a carving of a billiards table, complete with crossed cues and three balls.

6. In which Australian city is the cricket ground known world-wide as "The Gabba"?

From Quiz Australian Sporting Personalities

Answer: Brisbane

Test matches have been played since 1931 at the Brisbane Cricket Cround, which is situated at Woolloongabba, a suburb of Brisbane. It has become affectionately known world-wide as The Gabba.

7. Great Australian swimmer Susie O'Neill had the nickname "Madame Butterfly" bestowed on her by swimming commentators in 2000. From which great butterfly swimmer did she inherit this mantle?

From Quiz Aussie Sporting Nicknames

Answer: Mary T. Meagher

Susie O'Neill broke Mary T. Meagher's 19 year old 200m butterfly record in May 2000 at the Australian Olympic trials. She was called "Madame Butterfly" as a tribute to her success and in honour of the swimmer whose record she broke. O'Neill stunned fans and herself when she failed to win gold in Sydney later that year, finishing second in the race.

8. Without doubt who is known as the King of the Mountain?

From Quiz Kings Of Australia

Answer: Peter Brock

Peter Perfect won an unprecedented 9 Bathurst victories 1972 to 1987, plus the Bathurst 24 Hour in November 2003; all held at the unforgiving Mount Panorama circuit. The 24 hour victory was a sign of Holden's domination with the Monaros coming 1st and 2nd and annihilating the best cars from around the world.

9. Taking 24 hours and 31 minutes, who swam from Cuba to Florida in 1997?

From Quiz Aussie Sports Stars

Answer: Susie Maroney

Susie Maroney, who resides in the Sutherland Shire (south of Sydney), began her swimming career at the age of three, to help her asthma. At 15, she was the youngest Australian to swim the English Channel.

10. Born in 1938, which tennis player was the first to win the Grand Slam twice?

From Quiz Australian Sporting Legends

Answer: Rod Laver

The 'Rockhampton Rocket' took the Australian, French, US and Wimbledon titles in 1962 and again in 1969. He was also the first to win $1,000,000 in prize money. Laver was the first man in the 20th century to appear in the finals of the six Wimbledons that he entered, (1959, 60, 61, 62, 68 and 69), a record equalled by Bjorn Borg in 1981. A small wiry left-hander, he confounded his opponents with his use of powerful topspinning returns. His awesome 23-year career was capped by being elevated to the Tennis Hall of Fame in 1981.

11. Can you name a craftsman who was so dominant that the administrators modified the rules to try and curb his dominance on the billiards table?

From Quiz Great Australian Sportspeople of the 20th century

Answer: Walter Lindrum

Walter Albert Lindrum was born on the 29th August 1898 in Kalgoorlie, Western Australia. With his grandfather winning the first world billiards championship in 1869 and his father winning the Australian title at the age of 20, it was inevitable that Walter would follow in their footsteps. In his career he set 57 records including a massive break of 4137 in 1932. In this break he scored 902 nursery cannons (where the balls remained close together) and that precipitated a change in the rules so that the cue ball had to cross the baulk line every 200 points. Lindrum, however, still managed scores exceeding 2000 points on occasions. What also made his expertise so famous was that he was up against the greatest all round cueist of all time in Englishman Joe Davis who won the first 15 world snooker championships and became Lindrum's greatest billiards rival. Co-incidentally, Walter Lindrum and the Australian cricket team led by the game's greatest ever player, to that time, Don Bradman were in London together in 1934 and cricket's eminent writer of the time, Neville Cardus, paid Walter the ultimate compliment by referring to Bradman as the "Lindrum of cricket".

12. Which Riverina-born footballer had the opportunity to play Australian Rules in Melbourne (Victoria) and Rugby League in Sydney (NSW); but chose to play Rugby League so he could represent Australia?

From Quiz Australian Sporting Personalities

Answer: Greg Brentnall

Greg Brentnall began playing Australian Rules in 1964, and was offered a contract to play at the highest level in Victoria. In 1972 he switched to Rugby League and signed a contract with the Canterbury-Bankstowns. He represented Australia at test level in 13 Tests from 1980-82.

13. What is the nickname of Australian swimmer Ian Thorpe?

From Quiz Aussie Sporting Nicknames

Answer: Thorpedo

Ian Thorpe is one of the most successful Australian freestyle swimmers of all time. The press have dubbed him "Thorpedo" because of his amazing speed.

14. This King dominated at the highest level in rugby league.

From Quiz Kings Of Australia

Answer: Wally Lewis

Wally Lewis dominated all levels of the game. He was one of the most hated figures in New South Wales during State of Origin series.

15. Which left-handed "Sydney-sider" captained the Australian Cricket team who won The Ashes against England in 1990?

From Quiz Aussie Sports Stars

Answer: Allan Border

It was the 65th series of The Ashes and Allan Border captained the Australians for the 19th time in the First Test held in Brisbane. Born in Cremorne (Sydney), he debuted at test match level in 1978, was named Cricketer of the Year in 1982 and played his last test in 1994. He scored 11,174 runs throughout his career, averaging 50+ per match, scoring more test fifties than any other player who preceeded him.

16. Which Sydney-born legend of swimming took up swimming to help overcome asthma. This person was the first swimmer to win the same event at three successive Olympics. Who is it?

From Quiz Australian Sporting Legends

Answer: Dawn Fraser

'Our Dawn' was a speedster in the pool and a bit of a larrikan out of it. Dawn won the blue-riband 100 metres freestyle in Melbourne (1956), Rome (1960) and Tokyo (1964). In 1962 she became the first woman to swim this distance in under 60 seconds. Her 'enforced' retirement came about at the Tokyo Olympics, where she was banned for 10 years for allegedly stealing the Japanese Emperor's personal flag; an act that she strenuously denies. In her post-swimming career she has managed a cheese-shop, owned a pub and in 1988 become the local parliamentary member for her beloved suburb of Balmain in Sydney.

17. Can you identify the lady who won three gold medals in one Olympic Games, and eight years later won another Olympic gold in a different event being run for the first time in track and field?

From Quiz Great Australian Sportspeople of the 20th century

Answer: Betty Cuthbert

Elizabeth "Betty" Cuthbert was born on the 20th April 1938 in Sydney and throughout her running career set world records over 60 metres, 100 yards, 200 metres, 220 yards and 440 yards. Her greatest achievements came at the 1956 Melbourne Olympic Games where she won the 100 metres and 200 metres races and then anchored the women's 4 x 100 metres relay team to victory. After suffering injury at the 1960 Rome Olympics she then set her sights on the inaugural 400 metres at the 1964 Tokyo Olympics, which she duly won and became the first athlete, male or female, to win the three Olympic sprints - the 100, 200 and 400 metre races. The unimaginable happened to this great athlete when she was stricken with multiple sclerosis in her early forties and was confined to a wheelchair. However at her "home" Olympics at Sydney in 2000 she was assisted to carry the flame into the arena on the opening night.

18. Over half of the 65 Melbourne Cup winners from 1914 to 1978 were descendants of mine, including Comic Court, Phar Lap, Rising Fast, Rain Lover and Think Big. Who am I?

From Quiz Australian Sporting Hotchpotch

Answer: Carbine

Carbine was foaled in Auckland (NZ) in 1885 and went on to win the Melbourne Cup in 1890. He started in 43 races for 33 wins and only missed out once on a placing. The other three are also Melbourne Cup Winners (Archer 1861 and 1862), Lord Cardigan (1903) and Poseidon (1906).

19. Which male Australian tennis grand slam winner was nick-named "The Rockhampton Rocket"?

From Quiz Australian Sporting Personalities

Answer: Rod Laver

Rod Laver was born in Rockhampton, Queensland in 1939. He is a former World Number 1, and won all four grand slam singles titles in the same year twice; 1962 (as an amateur) and 1969 (as a professional).

20. What nickname was given to Australia's silver medal winning 4 x 100m freestyle men's relay team at the Los Angeles Olympics?

From Quiz Aussie Sporting Nicknames

Answer: The Mean Machine

Neil Brooks, Michael Delany, Greg Fasala and Mark Stockwell surprised a lot of swimming fans when they came second in the 4 x 100m freestyle relay event. All the boys had very close shaven heads which was unusual in 1984 and it did tend to give them a somewhat sinister look. The press soon dubbed them the "Mean Machine".

21. This cricketer has many nicknames but many regard him as the King of Spin. Who is he?

From Quiz Kings Of Australia

Answer: Shane Warne

Affectionately known as "Warnie". Controversy is something that many associate with Warnie. Most recently a Mobile phone scandal and a drug suspension for the use of a diuretic have dominated the headlines.

22. Which Victorian won the World Formula One Driving Championship in 1980?

From Quiz Aussie Sports Stars

Answer: Alan Jones & Jones

Alan Jones made his Formula One debut in 1975 in Spain. In 1982, at the age of 35, he retired, then made a comeback in 1983, then retired again in 1986! He raced touring cars in Australia in the 1980s and 1990s with his best result being runner up in the 1993 Australian Touring Car Championship.

23. Which West Australian represented his state in cricket, and captained his country in field hockey?

From Quiz Australian Sporting Legends

Answer: Ric Charlesworth

Ric played cricket for the Western Australians from 1972-79, but could not quite crack into the national team. He had more success on the hockey field, however, competing at four Olympics and coming home with silver medals from Munich and Montreal. During the 1980s he also scored numerous medals at World Cups and Champions Trophies. A qualified medical doctor, he was named W.A. Sportsman of the year three times, and was awarded the prestigious Order Of Australia in 1987. Ric was elected Federal Member for Perth in 1983, and remained in politics for ten years. He then took on the coaching position for the Australian Women's Hockey team, the Hockeyroos, where they scored gold at Atlanta and Sydney Olympics. They also won the World Cup in 1994 and 1998. After retiring from competitive sports, he turned his hand to become a motivational sports speaker based in Perth, Western Australia.

24. A man who controversially lost an Olympic quarter final boxing match as an amateur, and subsequently went on to win three world professional championships - in almost record time. Can you name him?

From Quiz Great Australian Sportspeople of the 20th century

Answer: Jeff Fenech

Jeff Fenech was born on the 28th May 1964 in St. Peters Sydney. As a 20-year-old flyweight boxer he competed at the 1984 Los Angeles Olympics where he was declared a clear winner in a quarter final bout against a Yugoslav opponent, but a mysterious recount was ordered with the decision then going against him, which cost a shot at a gold medal. Unperturbed, he returned to Australia and after showing some amazing talent was offered a world bantamweight title fight after only seven professional fights and by winning became the third fastest boxer in history with that few fights to take a title. He then went on to super bantamweight and featherweight titles within a couple of years. Along the way Fenech won a tough match against the Olympic gold medallist Steve McCrory with a TKO in 14 rounds and the American sportingly let Jeff wear his gold medal in front of the home crowd. The trilogy between Fenech and the great Ghanaian world champion Azumah Nelson enthralled the boxing world with the final result being one win apiece and one draw.

25. This person's swimming career spanned only two years but in that short space of time he set world record times for 200, 300, 400, 500, 1,000 yards and the mile. Sadly, he passed away at age 19. Who was this champion swimmer?

From Quiz Lessor Known Australian Sporting Champions

Answer: Bernard Kieran

Bernard Kieran (1886-1905) was sent to reform school at age 13 and it was there that he was introduced to swimming. He broke world records in Australia and England. Sadly, he died in 1905 following an appendectomy. Cecil Healy (1881-1918) won gold at the 1912 Stockholm Olympics in the 2 x 200m freestyle relay. John Marshall (1930-1957) was also a multiple world record holder. Kevin Berry (1945-2006) won gold at the 1964 Tokyo Olympics in the 200m Butterfly.

26. How many tries did Queensland rugby league player, Greg Conescu score for Queensland in his State of Origin career?

From Quiz Australian Sporting Personalities

Answer: 2

Greg Conescu started playing Rugby League at the age of 8. He played for Norths, Redcliffe and Brisbane Broncos in the position of hooker.

27. "King of the Mountain" is the title usually bestowed on the winner of the Bathurst 1000 car race each year. On which driver was this title originally conferred?

From Quiz Aussie Sporting Nicknames

Answer: Peter Brock

Peter Brock has clocked up 9 Bathurst 1000 victories. He has won more pole positions and race victories than any other driver in Australian Touring Car history. While winners of this gruelling race may still be dubbed "King of the Mountain" Brock in his 05 Holden was the original and still the best.

28. This retired swimmer at the peak of his powers was known as the King of the pool. Who is he?

From Quiz Kings Of Australia

Answer: Kieran Perkins

The man who dominated the 1500 metres during the early-mid 1990s. He set many world records which many believed would never be beaten. These, however, were to be broken by a sensational swimmer called Grant Hackett. Perkins will always be remembered for his against the odds victory at the 1996 Atlanta Olympics (he nearly missed qualifying for the Final - he qualified for the Final as 8th out 8).

29. In 1992, which Australian broke three world records for long distance swimming in the 400m, 800m and 1500m ?

From Quiz Aussie Sports Stars

Answer: Kieren Perkins

Born in Brisbane, Kieren took to swimming to rehabilitate after accidentally falling through a plate glass window! In 1992 he was awarded the Young Australian of the Year Award and the Order of Australia Medal. In 1994 Kieren held every major title and record for the 1500m and in 1996, Kieren became only the second person in 100 years to win back-to-back Olympic titles over 1500m.

This is category 25139
Last Updated Jul 06 2024 5:51 AM
play trivia = Top 5% Rated Quiz, take trivia quiz Top 10% Rated Quiz, test trivia quiz Top 20% Rated Quiz, popular trivia A Well Rated Quiz
new quizzes = added recently, editor pick = Editor's Pick editor = FunTrivia Editor gold = Gold Member

Teachers / educators: FunTrivia welcomes the use of our website and quizzes in the classroom as a teaching aid or for preparing and testing students. See our education section. Our quizzes are printable and may be used as question sheets by k-12 teachers, parents, and home schoolers.

 ·  All questions, answers, and quiz content on this website is copyright FunTrivia, Inc and may not be reproduced without permission. Any images from TV shows and movies are copyright their studios, and are being used under "fair use" for commentary and education.