FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Triple Crown Awards Quizzes, Trivia and Puzzles
Triple Crown Awards Quizzes, Trivia

Triple Crown Awards Trivia

Triple Crown Awards Trivia Quizzes

  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Sports Trivia
  6. »
  7. MLB Awards

Fun Trivia
The batting Triple Crown Award is one of baseball's most prestigous awards. A player must lead their league in home runs, runs batted in, and batting average to receive this award. A truly remarkable personal endeavor for any player. The 20th century saw only 13 Triple Crowns hit in 100 seasons.
The pitching Triple Crown consists of a pitcher who leads the league in earned run average, wins, and strikeouts. The first pitching Triple Crown was thrown in 1877 by Tommy Bond. In 100 seasons of the 20th century, fans witnessed 27 pitching Triple Crowns.

7 quizzes and 75 trivia questions.
1.
  Triple Crowns with a Bat   best quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Unlike pitching records, the batting Triple Crown is much harder to obtain. Good luck! :-)
Average, 10 Qns, Nightmare, Oct 18 20
Average
Nightmare gold member
Oct 18 20
1735 plays
2.
  Baseball's 'Almost' Triple Crown Hitters   top quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
A look at some hard luck players who had a batting Triple Crown Award slip through their fingers. :)
Average, 10 Qns, Nightmare, Sep 25 10
Average
Nightmare gold member
512 plays
3.
  Triple Crowns: Arms and Bats   top quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
All multiple choice about some Triple Crown winners, with either their arm or their bat. Good luck. :-)
Tough, 10 Qns, Nightmare, Jan 29 09
Tough
Nightmare gold member
754 plays
4.
  Triple Crown Pitchers: 15 Questions   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 15 Qns
As hard as it is for a hitter to lead his league in home runs, RBIs, and batting average in the same season, it's just as hard for a pitcher to lead his league in wins, strikeouts, and earned run average. Test your knowledge of these pitchers.
Tough, 15 Qns, trammgr, Nov 04 18
Tough
trammgr gold member
Nov 04 18
640 plays
5.
  Triple Crown Winners    
Multiple Choice
 10 Qns
In hitting, a Triple Crown winner must lead the league in batting average, home runs, and runs batted in. In pitching, a Triple Crown winner must lead the league in wins, earned run average, and strikeouts. Here's a quiz on the Triple Crown winners.
Average, 10 Qns, royals794, Dec 06 08
Average
royals794
1045 plays
6.
  Test yourself! Triple Crown Pitchers Quiz    
Multiple Choice
 10 Qns
Most baseball fans know about the hitting Triple Crown and the players who have won it. What many baseball fans forget about is, that there is also a Triple Crown for pitchers who have the lowest ERA, most wins, and the most strikeouts.
Tough, 10 Qns, bldudas, Dec 06 08
Tough
bldudas
1192 plays
7.
  Triple Crown Hitters    
Multiple Choice
 10 Qns
This quiz will be about the hitter who won the Triple Crown. In order to win this award, the hitter must lead his league in home runs, batting average, and RBIs. This Triple Crown is more rare than the pitcher's triple crown.
Average, 10 Qns, bldudas, Dec 06 08
Average
bldudas
1233 plays
trivia question Quick Question
Who was the last person to win 30 games in the 20th century?

From Quiz "MLB 30-Game Winners"




Related Topics
  Pitching Records [Sports] (56 quizzes)


Triple Crown Awards Trivia Questions

2. One pitcher threw three Triple Crowns in the 1960s. Which Hall of Famer was this?

From Quiz Triple Crowns: Arms and Bats

Answer: Sandy Koufax

Koufax of the Dodgers exploded in the 1960s. In 1961 he won 18 games, then 14, then 25, 19, 26, and 27 in 1966 when he retired. His Triple Crown seasons came in 1963, 1965, and 1966. Sandy also won three Cy Youngs, two World Series MVPs, one season MVP, and all in those six seasons. He was inducted into the hall in 1972.

3. What hitter won the first batting Triple Crown award in the 20th century, when he won the title in 1901?

From Quiz Triple Crown Winners

Answer: Nap Lajoie

Lajoie batted .426, smacked 14 home runs, and drove home 125 runs to take home the award while playing for the Philadelphia Athletics.

4. In 1878, Paul Hines became the first hitter to ever win the Triple Crown. How many homeruns did he hit to lead the National League?

From Quiz Triple Crown Hitters

Answer: 4

In 1878, Paul Hines had 4 home runs, 50 RBIs, and a .358 batting average for Providence.

5. Who was the very first pitcher to ever win the Triple Crown in 1877?

From Quiz Triple Crown Pitchers

Answer: Tommy Bond

In 1877, Tommy Bond had an ERA of 2.11, 40 wins, and 170 strikeouts. He played for Boston's National League Team.

6. In 1971, Joe Torre led the league with his .363 average, and also with his 137 RBIs. His missing Triple Crown leg was because he hit only 24 home runs in the season. Which team did Joe play for in this season?

From Quiz Baseball's 'Almost' Triple Crown Hitters

Answer: Cardinals

Joe played for nine seasons with the Braves before packing his bags for St. Louis in 1969. Willie Stargell of the Pirates doubled Joe's home run total of 24, with 48 of his own to win the 1971 home run crown. Torre was still the 1971 National League MVP Award winner.

7. In 1956, this Hall of Fame great became the first switch-hitter to bat for the Triple Crown. Who was this?

From Quiz Triple Crowns: Arms and Bats

Answer: Mickey Mantle

The others never hit for the Triple Crown, but Mantle of the Yankees did in 1956 with 52 home runs, 130 RBIs, and batting .353 in this MVP Award season. It would be the first of two times that Mantle would hit 50+ home runs in a season.

8. In 1933, there was a Triple Crown winner in both the American and National Leagues. Who were the winners in the American and National Leagues in that year, respectively?

From Quiz Triple Crown Winners

Answer: Jimmie Foxx and Chuck Klein

Foxx batted .356 with 48 dingers and 163 RBIs to pace the AL while playing for the Philadelphia Athletics. Klein of the Philadelphia Phillies led all National Leaguers with a .368 batting average, 28 home runs, and 120 runs batted in.

9. Which baseball great won a Rookie of the Year award and a MVP award in the National League, then in his first season in the American League, won the Triple Crown award?

From Quiz Triple Crowns with a Bat

Answer: Frank Robinson

Robinson's rookie award came in 1956 with the Cincinnati Reds. Frank's MVP came in 1961 in his only NL World Series season. After being traded to the Orioles after the 1965 season, Robinson defied nature by winning the AL Triple Crown in 1966. His .316 average, 49 home runs, and 122 RBIs made the Reds regret the trade. Ironically, Frank never led the league in any of the Triple Crown categories again. He retired in 1976 as a Cleveland Indian, was inducted into the hall in 1982, and was also a manager.

10. Who was the very first hitter to win the Triple Crown in the 1900s?

From Quiz Triple Crown Hitters

Answer: Nap Lajoie

In 1901, Nap Lajoie had 14 homeruns, 125 RBIs, and a .426 batting average for the Philadelphia Athletics.

11. How many wins did Old Hoss Radbourn have in 1884, which won him the Triple Crown that year?

From Quiz Triple Crown Pitchers

Answer: 59

Old Hoss Radbourn had an ERA of 1.38 and he struck out 441 batters. He played for the National League's Providence team.

12. Who was the last Red Sox pitcher to throw a Triple Crown in the 20th Century?

From Quiz Triple Crowns: Arms and Bats

Answer: Pedro Martinez

Pedro was in his eighth season, and his second with Boston in 1999. In that season he went 23-4 and threw a Triple Crown. It was also the last Triple Crown of the century in either league. He won the Cy Young Award in 1997 with the Expos, then in his first season with Boston in 1998, he was the runner-up to Roger Clemens of the Blue Jays. He won the Cy Young Award for his Triple Crown effort in 1999 with Boston.

13. What pitcher won the Triple Crown three times in a four-year span between the years 1963 and 1966?

From Quiz Triple Crown Winners

Answer: Sandy Koufax

Koufax pitched for the Los Angeles Dodgers during those years and didn't win the award in 1964. His win totals for 1963, 1965, and 1966 were 25, 26, and 27 respectively, while his ERA was under 2.00 twice in that span. He fanned over 300 batters in each of those three seasons.

14. Who was the first switch-hitter to win a Triple Crown?

From Quiz Triple Crowns with a Bat

Answer: Mickey Mantle

Mantle, a switch-hitter won the award in 1956 with the Yankees. The 'Commerce Comet' hit 52 home runs, batted .353 along with 130 RBIs. Mickey also won the MVP in the season. He topped Ted Williams with a .345 average, Vic Wertz with 32 home runs, and Tiger Al Kaline by only two RBIs.

15. Which franchise/s had the most Triple Crown winning seasons by one of their pitchers?

From Quiz Triple Crown Pitchers

Answer: Dodgers and Phillies

The Dodgers led the way with 4 TC seasons, one by Dazzy Vance in 1924 (28W, 262K, 2.16 ERA), and three by Sandy Koufax, in 1963 (25, 306, 1.88), 1965 (26, 382, 2.04) and 1966 (27, 317, 1.73). Both Philadelphia clubs have had three TC seasons, as well. The Phillies with Alexander the Great in 1915 (31, 241, 1.22), 1916 (33, 167, 1.55), and another in 1920. Theh Phillie Steve Carlton in 1972 (27, 310, 1.97), and the A's with Rube Waddell in 1905 (26, 287, 1.48) and Lefty Grove in 1930 (28, 209, 2.54) and 1931 (31, 175, 2.06). The Cubbies made the list twice, with Hippo Vaughn in 1918 (22, 148, 1.74) and Alexander in 1920 (27, 173, 1.91).

16. Ty Cobb won the Triple Crown in 1909. With what team did he win it with?

From Quiz Triple Crown Hitters

Answer: Detroit

In 1909, Ty Cobb hit 9 home runs, had 107 RBIs, and a .377 batting average.

17. This future Hall of Famer did bat for the Triple Crown in 1909, but it could have been his second one if he didn't squeak by missing out in 1907. Who is he?

From Quiz Baseball's 'Almost' Triple Crown Hitters

Answer: Ty Cobb

The others listed hadn't begun their Major League Baseball careers for many years yet. In 1907, Cobb batted .350 with 119 RBIs. He hit five home runs, finishing second to Harry Davis' eight of the Philadelphia Athletics. Cobb won the AL MVP in 1911. He retired with 11 batting crowns in a 13-season span in 1928.

18. There was only one pitching Triple Crown thrown in the 1970s. Which Hall of Fame great threw it?

From Quiz Triple Crowns: Arms and Bats

Answer: Steve Carlton

Carlton was in his first season with the Phillies in 1972 after being traded by the Cardinals after seven seasons. Steve went 27-10 in his Triple Crown season. Ironically, the following season he went 13-20 with Philadelphia.

19. What pitcher won the Triple Crown award in 1901?

From Quiz Triple Crown Winners

Answer: Cy Young

Cy Young has the most prestigous pitcher's award named after him. He led all American League hurlers in wins with 33, ERA with a 1.62 mark, and strikeouts with 158 in 1901. He won the award while playing for the Boston Red Sox.

20. Amazingly, two batting Triple Crowns were hit in the same season in 1933. More amazing, they were both hit in the same city. Which city did these unique events occur in?

From Quiz Triple Crowns with a Bat

Answer: Philadelphia

Chuck Klein won his with the Phillies, but the team still finished seventh in the National League. Foxx won his with the Athletics of Philadelphia, and they finished third in the American League. A very unique statistic for Major League baseball in the same season.

21. In what year did Cy Young win the Triple Crown?

From Quiz Triple Crown Pitchers

Answer: 1901

Cy Young had an ERA of 1.62, 33 wins, and struck out 158 batters in 1901. He did it with the Boston Americans.

22. In 1949, the great Ted Williams was looking at winning his third Triple Crown. He led the league with 159 RBIs, 43 home runs, but missed out on the batting title by .0002 to which player?

From Quiz Baseball's 'Almost' Triple Crown Hitters

Answer: George Kell

Kell was a 1949 Tiger at the time, and his batting title that stood in the way of Williams was his only batting title of his career. George batted .3429 while Ted of the Red Sox batted .3427.

23. The American Association League existed for 10 seasons from 1882-1891. Only one pitcher obtained a Triple Crown Award. Who was it?

From Quiz Triple Crowns: Arms and Bats

Answer: Guy Hecker

Hecker was a pitcher in his third season with the Louisville Eclipse of the AA. He went 52-20 and had a 1.80 ERA along with 385 strikeouts. To show Guy's dominance of the league, he had 15 more wins than the runner-up, 39 more strikeouts, and a .038 lower ERA. He played eight of his nine seasons with the Eclipse, and retired as a Pittsburgh Allegheny in 1890.

24. What slugger won the Triple Crown award in 1909 despite hitting only nine home runs that season?

From Quiz Triple Crown Winners

Answer: Ty Cobb

Cobb's .366 career batting average was one of the highest of all-time. Along with his league leading nine home runs, Cobb also paced the AL with a .377 batting average and 107 RBIs in 1909. He played for the Detroit Tigers during his 1909 campaign.

25. Who was the first player in history to win two Triple Crown awards?

From Quiz Triple Crowns with a Bat

Answer: Rogers Hornsby

The great second baseman for the St. Louis Cardinals won them with almost identical numbers. His first in 1922 came 42 home runs, 152 RBIs, and batted .401 in the season. Hornsby's second came in 1925 by hitting 39 out of the park, 143 RBIs, and batting .403 in the season. 1921 would have given him another Triple Crown, had he not finished runner-up in home runs to George Kelly of the New York Giants.

26. In what year did Lou Gehrig win the Triple Crown?

From Quiz Triple Crown Hitters

Answer: 1934

In 1934, Lou Gehrig had 49 home runs, 165 RBIs, and a .363 batting average.

27. How many Triple Crowns did Steve Carlton win?

From Quiz Triple Crown Pitchers

Answer: 1

In 1972, Carlton had an ERA of 1.97, 27 wins, and 310 strikeouts for the Phillies.

28. This St. Louis Cardinal Hall of Famer batted for the Triple Crown twice in his career. He missed out on having three by just two home runs in 1921. Who was this Cardinal infielder?

From Quiz Baseball's 'Almost' Triple Crown Hitters

Answer: Rogers Hornsby

The others never batted for a Triple Crown. Hornsby batted for the Triple Crown in 1922 and 1925, and won the NL MVP in 1925 and 1929. In 1921, he just missed out on his triple by hitting 21 home runs, and lost the home run crown to a player named "High Pockets". It was George "High Pockets" Kelly of the New York Giants who hit 23.

29. For his efforts, all this 1967 Triple Crown slugger wanted was for fans to spell his name correctly. What is it?

From Quiz Triple Crowns: Arms and Bats

Answer: Carl Yastrzemski

Yaz was a career Bostonian over 23 seasons from 1961-1983. He played over 2000 games in the outfield while showing the number 8 on his back. His Triple Crown in 1967 would be the last batting Triple Crown won in the 20th Century.

30. The 'Georgia Peach', Ty Cobb, won a Triple Crown with the Detroit Tigers in 1909 during his fifth season of baseball. He hit .377 with 107 RBIs, and how many home runs?

From Quiz Triple Crowns with a Bat

Answer: 9

In 1909, home runs were a commodity and with Cobb's nine, this made him the all-around hitter. The closest home run hitter in the season was Tris Speaker of Boston who hit seven. In 1910, Cobb was the runner-up in all three Triple Crown categories. Ty would have won the award again in 1911, but fell short to Frank Baker of the Athletics in home runs. Cobb hit an amazing .420 in 1911 with 127 RBIs.

This is category 11957
play trivia = Top 5% Rated Quiz, take trivia quiz Top 10% Rated Quiz, test trivia quiz Top 20% Rated Quiz, popular trivia A Well Rated Quiz
new quizzes = added recently, editor pick = Editor's Pick editor = FunTrivia Editor gold = Gold Member

Teachers / educators: FunTrivia welcomes the use of our website and quizzes in the classroom as a teaching aid or for preparing and testing students. See our education section. Our quizzes are printable and may be used as question sheets by k-12 teachers, parents, and home schoolers.

 ·  All questions, answers, and quiz content on this website is copyright FunTrivia, Inc and may not be reproduced without permission. Any images from TV shows and movies are copyright their studios, and are being used under "fair use" for commentary and education.