FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Baseballs Almost Triple Crown Hitters
Quiz about Baseballs Almost Triple Crown Hitters

Baseball's 'Almost' Triple Crown Hitters Quiz


A look at some hard luck players who had a batting Triple Crown Award slip through their fingers. :)

A multiple-choice quiz by Nightmare. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Sports Trivia
  6. »
  7. MLB Awards
  8. »
  9. Triple Crown Awards

Author
Nightmare
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
327,148
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
8 / 10
Plays
514
Awards
Top 10% Quiz
- -
Question 1 of 10
1. In 1972, this Chicago White Sox player came close to the Triple Crown. He hit 37 home runs and had 113 RBIs, leading the league in both categories. Unfortunately, he finished third in batting. Who was this infielder? Hint


Question 2 of 10
2. In 1971, Joe Torre led the league with his .363 average, and also with his 137 RBIs. His missing Triple Crown leg was because he hit only 24 home runs in the season. Which team did Joe play for in this season? Hint


Question 3 of 10
3. The great Hank Aaron came so close to the Triple Crown three different times. His closest attempt was in 1963 when he led the National League in home runs and RBIs. Which Los Angeles Dodger took the batting title in 1963 that put up the road block for Aaron's Triple Crown? Hint


Question 4 of 10
4. This future Hall of Famer did bat for the Triple Crown in 1909, but it could have been his second one if he didn't squeak by missing out in 1907. Who is he? Hint


Question 5 of 10
5. In 1949, the great Ted Williams was looking at winning his third Triple Crown. He led the league with 159 RBIs, 43 home runs, but missed out on the batting title by .0002 to which player? Hint


Question 6 of 10
6. This St. Louis Cardinal Hall of Famer batted for the Triple Crown twice in his career. He missed out on having three by just two home runs in 1921. Who was this Cardinal infielder? Hint


Question 7 of 10
7. This Cleveland Indian won the American League MVP in 1953, and almost pulled off the Triple Crown also. He led the league in home runs with 43, RBIs with 145, but fell short with a batting average by .001. Who was this career Indian? Hint


Question 8 of 10
8. Hall of Famer Reggie Jackson led the league in two of the three required Triple Crown categories only one time. In 1973, he led the league by hitting 32 home runs along with 117 RBIs. He fell way off in batting average and watched Rod Carew take the title and his Triple Crown hopes. Which team did Reggie play for in that 1973 season? Hint


Question 9 of 10
9. This Hall of Famer won three AL MVPs. He won two with the Athletics and one with the Red Sox. He batted for the Triple Crown in 1933, and barely missed out on one in the previous 1932 season. Who was this? Hint


Question 10 of 10
10. Babe Ruth was in the hunt for the Triple Crown two times, leading the AL in two of the required three categories. He came so close both times. Despite batting over .300 17 times in his career, he finished second in batting average to complete the Triple Crown both times. Amazingly, when he batted .393 and .372, he still lost the Triple Crown both times. The players that did him in were from the same team. Which team was that? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Apr 11 2024 : Kabdanis: 8/10
Feb 29 2024 : Sweeper11: 9/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. In 1972, this Chicago White Sox player came close to the Triple Crown. He hit 37 home runs and had 113 RBIs, leading the league in both categories. Unfortunately, he finished third in batting. Who was this infielder?

Answer: Richie Allen

Richie Allen, aka Dick Allen, finished third in batting to Rod Carew and Lou Piniella. Allen would never win a batting title in his career.
2. In 1971, Joe Torre led the league with his .363 average, and also with his 137 RBIs. His missing Triple Crown leg was because he hit only 24 home runs in the season. Which team did Joe play for in this season?

Answer: Cardinals

Joe played for nine seasons with the Braves before packing his bags for St. Louis in 1969. Willie Stargell of the Pirates doubled Joe's home run total of 24, with 48 of his own to win the 1971 home run crown. Torre was still the 1971 National League MVP Award winner.
3. The great Hank Aaron came so close to the Triple Crown three different times. His closest attempt was in 1963 when he led the National League in home runs and RBIs. Which Los Angeles Dodger took the batting title in 1963 that put up the road block for Aaron's Triple Crown?

Answer: Tommy Davis

Hank finished third in batting average in 1963. Dodger Tommy Davis won it, taking his second consecutive batting crown, and Roberto Clemente of the Pirates was the runner-up. Aaron missed taking the batting title by a .007 average.
4. This future Hall of Famer did bat for the Triple Crown in 1909, but it could have been his second one if he didn't squeak by missing out in 1907. Who is he?

Answer: Ty Cobb

The others listed hadn't begun their Major League Baseball careers for many years yet. In 1907, Cobb batted .350 with 119 RBIs. He hit five home runs, finishing second to Harry Davis' eight of the Philadelphia Athletics. Cobb won the AL MVP in 1911. He retired with 11 batting crowns in a 13-season span in 1928.
5. In 1949, the great Ted Williams was looking at winning his third Triple Crown. He led the league with 159 RBIs, 43 home runs, but missed out on the batting title by .0002 to which player?

Answer: George Kell

Kell was a 1949 Tiger at the time, and his batting title that stood in the way of Williams was his only batting title of his career. George batted .3429 while Ted of the Red Sox batted .3427.
6. This St. Louis Cardinal Hall of Famer batted for the Triple Crown twice in his career. He missed out on having three by just two home runs in 1921. Who was this Cardinal infielder?

Answer: Rogers Hornsby

The others never batted for a Triple Crown. Hornsby batted for the Triple Crown in 1922 and 1925, and won the NL MVP in 1925 and 1929. In 1921, he just missed out on his triple by hitting 21 home runs, and lost the home run crown to a player named "High Pockets". It was George "High Pockets" Kelly of the New York Giants who hit 23.
7. This Cleveland Indian won the American League MVP in 1953, and almost pulled off the Triple Crown also. He led the league in home runs with 43, RBIs with 145, but fell short with a batting average by .001. Who was this career Indian?

Answer: Al Rosen

Rosen didn't play long, but did from 1947-1956. He lost out on the 1953 batting title to Mickey Vernon of the Senators, .337 to .336. Vernon won two batting titles in his career, including the one that deprived Rosen of the Triple Crown.
8. Hall of Famer Reggie Jackson led the league in two of the three required Triple Crown categories only one time. In 1973, he led the league by hitting 32 home runs along with 117 RBIs. He fell way off in batting average and watched Rod Carew take the title and his Triple Crown hopes. Which team did Reggie play for in that 1973 season?

Answer: Athletics

Jackson began his career with the Athletics from 1967-1975. In 1973, Reggie batted .293, compared to Carew's .350 in the season. Jackson really never came close to a batting title. He became a Yankee in 1977. Reggie never played for the other teams listed.
9. This Hall of Famer won three AL MVPs. He won two with the Athletics and one with the Red Sox. He batted for the Triple Crown in 1933, and barely missed out on one in the previous 1932 season. Who was this?

Answer: Jimmie Foxx

Foxx just missed by .003 of a batting title in 1932. He already led the league with 58 home runs and 169 RBIs. He lost the batting title to Dale Alexander, who split his 1932 season between the Tigers and Red Sox. It was Alexander's only batting title in his five seasons of baseball.
10. Babe Ruth was in the hunt for the Triple Crown two times, leading the AL in two of the required three categories. He came so close both times. Despite batting over .300 17 times in his career, he finished second in batting average to complete the Triple Crown both times. Amazingly, when he batted .393 and .372, he still lost the Triple Crown both times. The players that did him in were from the same team. Which team was that?

Answer: Detroit Tigers

The other teams listed were all National League teams. In 1923, the Tigers' Harry Heilmann batted .403 to the Babe's .393. In 1926, the Tigers' Heinie Manush batted .378 to win his only batting title against Ruth's .372.
Source: Author Nightmare

This quiz was reviewed by our editing team before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
4/23/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us