FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
 MVP Awards Quizzes, Trivia and Puzzles
 MVP Awards Quizzes, Trivia

MVP Awards Trivia

MVP Awards Trivia Quizzes

  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Sports Trivia
  6. »
  7. MLB Awards

Fun Trivia
Baseball's most valuable player, the one who stands above and beyond all the rest in the league. Here they all are, the winners of the MVP Award!
17 MVP Awards quizzes and 175 MVP Awards trivia questions.
1.
The MVP Winners
  The MVP Winners!   popular trivia quiz  
Photo Quiz
 10 Qns
All multiple choice in a mixture of Most Valuable Player awards with their jersey numbers to help, and pictures that might help a little. Some of these will be tough. Have fun. :)
Average, 10 Qns, Nightmare, Jun 02 11
Average
Nightmare gold member
1114 plays
2.
  Baseball's Most Valuable Players   best quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
All multiple choice about some baseball greats who won multiple season MVP awards in their career. I hope you have fun! :-)
Average, 10 Qns, Nightmare, Feb 27 10
Average
Nightmare gold member
2739 plays
3.
  MVPs of Major League Baseball   best quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
All multiple choice about some of great ballplayers who were recognized in a season for their outstanding play. I hope that you have fun with it! :-)
Tough, 10 Qns, Nightmare, May 05 08
Tough
Nightmare gold member
1417 plays
4.
  Missed It By That Much!   best quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
All multiple choice quiz about those who almost won a MVP Award in a season, but had to settle for being the runner-up spot. I hope that you have fun with this, because you can do this! :)
Average, 10 Qns, Nightmare, Oct 09 09
Average
Nightmare gold member
676 plays
5.
  What, No MVP?   great trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
An all multiple choice about some players who had fantastic seasons, but for some reason still did not win the MVP award. Have fun. :-)
Average, 10 Qns, Nightmare, Feb 01 10
Average
Nightmare gold member
2051 plays
6.
  Baseball MVPs for Dummies   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
An all multiple choice quiz about season MVP Awards. If you're a baseball dummy like me, you should do well. :-)
Average, 10 Qns, Nightmare, Jul 24 04
Average
Nightmare gold member
2049 plays
7.
  MVP Two-Timers   great trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
There have been a handful of players to win back-to-back Most Valuable Player awards. In fact, the first 10 players to win back-to-back MVP awards played 10 different positions. This quiz is about those players.
Easier, 10 Qns, bigyaz, Aug 04 10
Easier
bigyaz
548 plays
8.
  World Series MVPs   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
The World Series MVP award began in 1955. Let's see if you can figure out who won when. I hope that you have fun! :-)
Easier, 10 Qns, Nightmare, Dec 06 08
Easier
Nightmare gold member
1010 plays
9.
  Baseball's Back-to-Back MVPs   great trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
There have been some players who have won the MVP award back-to-back. Here is at least one player for each position. See how many you know.
Average, 10 Qns, miners, Jan 27 09
Average
miners
663 plays
10.
  Baseball MVP Records   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Some MLB MVP records.
Tough, 10 Qns, Nightmare, Nov 11 09
Tough
Nightmare gold member
3384 plays
trivia question Quick Question
In 1957, Boston's Ted Williams hit an amazing .388 and hit 38 home runs in the season. He still watched which Yankee win his second consecutive MVP?

From Quiz "What, No MVP?"




11.
  American League MVPs [2]    
Multiple Choice
 10 Qns
I'll give you the top four finishers, and you tell me who won. This time we focus on 1941-1950.
Average, 10 Qns, Tony23, Dec 07 09
Average
Tony23
796 plays
12.
  Baseball MVPs    
Multiple Choice
 20 Qns
You'll either know the MVP of that year or you won't. All of my information was found at baseballreference.com. Any questions of awards or statistics can be looked up there.
Average, 20 Qns, kingelvis2000, Jan 04 08
Average
kingelvis2000
1142 plays
13.
  Consecutive MVP Winners    
Multiple Choice
 10 Qns
11 players have won the MVP in consecutive seasons. 2 at 1B, 4 at OF, and 1 at each other position. Try to guess 10 of the 11.
Average, 10 Qns, buckmanboston, Jul 24 04
Average
buckmanboston
2602 plays
14.
  American League MVPs [1]    
Multiple Choice
 10 Qns
I'll give you the year and top four finishers in the voting for the MVP, and you tell me who won it.
Average, 10 Qns, Tony23, Dec 07 09
Average
Tony23
1079 plays
15.
  World Series MVPs: 10 Questions   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
This quiz is all about the World Series MVPs.
Average, 10 Qns, peytonmann18, Dec 06 08
Average
peytonmann18
853 plays
16.
  Baseball's MVPs    
Multiple Choice
 5 Qns
This quiz is about some of baseball's MVPs.
Easier, 5 Qns, sixers, Aug 10 05
Easier
sixers
2700 plays
17.
  NL and AL MVPs    
Multiple Choice
 10 Qns
I will give you the year and you tell me the name of the player who was MVP, either NL or AL. This quiz shouldn't be to hard if know a bit about baseball. Good Luck!
Tough, 10 Qns, fizzbee, Apr 03 05
Tough
fizzbee
2849 plays

MVP Awards Trivia Questions

1. Pitcher: This Tiger lefty won his 2 MVP trophies during the war years (1944 and 1945). Name the pitcher known as "Prince".

From Quiz
MVP Two-Timers

Answer: Hal Newhouser

Prince Hal Newhouser went 29-9 with a 2.22 ERA in 1944, and followed that season up with a 25-9, 1.81 ERA in 1945. Just to prove it wasn't a war time fluke, he went 26-9 with a 1.94 ERA in 1946, with all teams back up to pre-war strength.

2. After winning four MVPs in a row, Barry Bonds was finally dethroned in 2005 by the Cardinals' Albert Pujols. Which Atlanta Brave finished second to Pujols in the close NL MVP voting?

From Quiz Missed It By That Much!

Answer: Andruw Jones

Albert pulled in 378 votes to Jones' 351. Pujols had five more first place votes than Andruw. After winning the MVP from 2001-2004, Bonds would not place in the top 50, due to playing in only 14 games in the 2005 season.

3. Which American League stalwart played on a number of pennant winners and was a real 'tiger' on the mound, winning back-to-back MVPs?

From Quiz Baseball's Back-to-Back MVPs

Answer: Hal Newhouser

These players were all great Detroit Tiger pitchers. Newhouser from the great Tiger teams of the late '30s and '40s won it 1944 and 1945. Between 1934 and 1945, a Detroit Tiger won the MVP six times. McLain won it 1968 after winning 30 games and a Cy Young Award.

4. Who was the first pitcher in baseball history to win an MVP award?

From Quiz MVPs of Major League Baseball

Answer: Walter Johnson

All the others retired before 1911, which was the first year that the MVP award was presented. In his seventh season with the Senators for Walter in 1913, he won the award. In his three previous seasons, he had won at least 25 games in a season, including going 33-12 in 1912. His 1913 MVP award was over Joe Jackson, Eddie Collins, Tris Speaker, and Frank Baker to round out the top five. Johnson also threw a Triple Crown in 1913. He would go on to throw two more Triple Crowns, win another MVP in 1924, and retire with a 417-279 record. The Hall of Fame took him as one of the five initial inductees in 1936.

5. This Phillies third baseman won three MVP awards with his team. His first MVP was in 1980, the year that he helped Philadelphia to their first ever World Series victory. Another came in 1981, then again in 1986. Who is this Hall of Fame great?

From Quiz Baseball's Most Valuable Players

Answer: Mike Schmidt

Mike was a career Phillie from 1972-1989. In 1980, his bat of 48 home runs along with Cy Young winner Steve Carlton's record of 24-9, helped Philadelphia past the Royals in the World Series.

6. Which team was the first team to have three co-MVPs?

From Quiz World Series MVPs

Answer: 1981 Dodgers

The 1981 Dodgers had three World Series MVPs who were Ron Cey, Pedro Guerrero, and Steve Yeager.

7. The first series MVP was won by this Brooklyn Dodger in 1955. His two wins and 10 strikeouts helped the Dodgers to a four games to three win over the Yankees. Who was he?

From Quiz World Series MVPs

Answer: Johnny Podres

The others were all pitchers but died before 1955. Podres with his 9-10 season record, won game three and game seven. Newcombe was the Dodger star in 1955 with this 20-5 record.

8. Who won the American League MVP in 1941?

From Quiz American League MVPs [2]

Answer: Joe DiMaggio

DiMaggio won his 2nd MVP after hitting .357 with 30 HRs and 125 RBI. He helped the Yankees to the World Series title that year. Williams finished second despite hitting .406. Feller won 25 games for Cleveland and finished 3rd. Lee won 22 games for Chicago and finished in fourth.

9. Which player won the first American League season MVP Award in 1911?

From Quiz Baseball MVPs for Dummies

Answer: Ty Cobb

The others were not born yet in 1911. Tyrus Raymond Cobb, nicknamed the, "Georgia Peach", was born in Georgia. In 1911, he hit .420 and stole 83 bases for the Detroit Tigers. Cobb, who played for 22 seasons with the Tigers, then two with the Athletics, also hit over .400 in 1912. The top five voting for MVP in 1911 were: Cobb, Ed Walsh (White Sox), Eddie Collins (Athletics), Joe Jackson (Cleveland), and Walter Johnson (Washington).

10. Who won the award in 1931?

From Quiz American League MVPs [1]

Answer: Lefty Grove

Lefty Grove won it for the Philadelphia A's after a 31-4 season with a 2.06 ERA. The A's would lose the World Series to the Cardinals that year. Gehrig finished 2nd, Simmons 3rd, and Averill was 4th.

11. In 1998, Juan Gonzalez had a great year and won the AL MVP. What team did he play for?

From Quiz Baseball's MVPs

Answer: Texas

He had hit 46 home runs to get there.

12. What American Leaguer was the first player to receive 3 MVP awards?

From Quiz Baseball MVP Records

Answer: Jimmie Foxx

The Foxx received his MVPs in 1932, 1933, and 1938.

13. Who was NL MVP in 1994?

From Quiz NL and AL MVPs

Answer: Jeff Bagwell

14. Which pitcher won the MVP in consecutive seasons?

From Quiz Consecutive MVP Winners

Answer: Hal Newhouser

In 1944 and '45, the war years.

15. Catcher: This backstop won back-to-back MVPs in the 1950s. Name him, because "it ain't over 'til it's over".

From Quiz MVP Two-Timers

Answer: Yogi Berra

Yogi Berra won the AL MVPs in 1954 and 1955. In the period between 1950 and 1956, Berra never finished below fourth place in MVP balloting, winning in 1951, 1954, and 1955, second in 1953 and 1956, third in 1950, and fourth in 1952. Yogi was famous even beyond baseball for his "Yogisms", quotes that don't seem to make sense at first blush, such as, "It ain't over 'til it's over".

16. Ken Caminiti was the first San Diego Padre to win the Most Valuable Player Award, when he won it in 1996. Which Dodger runner-up could only watch Caminiti's votes pile up?

From Quiz Missed It By That Much!

Answer: Mike Piazza

The others were all retired many seasons earlier. Ken Caminiti's name was on 100% of the ballots cast in 1996, while the runner-up Piazza was on only 60%. Caminiti took every single first place vote. Ken hit 40 home runs and batted .326 in the season. He also won his second Gold Glove at third base in the season.

17. Behind the plate, name this American League catcher who won back-to-back MVPs while playing on a number of World Series champions.

From Quiz Baseball's Back-to-Back MVPs

Answer: Yogi Berra

Berra won it in 1954 and 1955, Campy won it 1951, 1953, and 1955 in the National League. The 1950s was a great era for catchers.

18. Who was the first player in history to win the MVP award while hitting 60 or more home runs in the same season?

From Quiz MVPs of Major League Baseball

Answer: Roger Maris

Of the others, only Sosa duplicated this when he hit 66 in 1998. Ruth hit 41 in 1923 with his only MVP award. McGwire never won the MVP. Maris won his second consecutive MVP in 1961 when he hit 61, and teammate Mickey Mantle was the runner-up both times. After playing in two seasons with the Cleveland Indians, then in two with the Athletics, Roger was traded by Kansas City to the Yankees prior to the 1960 season in a multi-player trade. They did certainly regret it. In 1960, Maris won the MVP award with 39 home runs, then hit 61 in 1961. Maris replaced right fielder Hank Bauer in 1960, who was a part of that trade that sent him to the Athletics. Bauer hit only three home runs each in the 1960 and 1961 seasons.

19. This shortstop for the Chicago Cubs won consecutive MVP awards in the late 1950s. In those two seasons, he combined for 92 home runs. Who was this that wore the number 14?

From Quiz Baseball's Most Valuable Players

Answer: Ernie Banks

Ernie was known as "Mr. Cub", and played his 19-season career in Chicago. He won the awards over Willie Mays and Eddie Mathews, respectively. Mr. Banks was a Hall of Fame induction in 1977.

20. Which year was the first World Series MVP given out?

From Quiz World Series MVPs

Answer: 1955

The first World Series MVP was Johnny Podres of the Brooklyn Dodgers.

21. In the four games to one World Series victory in 2006, the Cardinals produced the series MVP. Who was it?

From Quiz World Series MVPs

Answer: David Eckstein

The others weren't Cardinals in 2006. After batting .292 in the season, Eckstein's bat came alive with a .364 average in the series.

22. In 1957, Boston's Ted Williams hit an amazing .388 and hit 38 home runs in the season. He still watched which Yankee win his second consecutive MVP?

From Quiz What, No MVP?

Answer: Mickey Mantle

The others listed were all Yankees, but never won a season MVP award. Mantle batted under Williams with a .365 average and hit 34 home runs. Ted lost to the Yankee slugger by only 22 points in the voting. Mickey would also win the 1962 MVP.

23. In 1923 what Hall of Famer won his one and only MVP award in the American League?

From Quiz Baseball MVPs

Answer: Babe Ruth & Ruth

The Babe hit an awesome 41 Home Runs, with 131 RBIs and a batting average of .393 while doing so. Oddly enough he didn't win the MVP any other times in his career.

24. Who won this crown in 1942?

From Quiz American League MVPs [2]

Answer: Joe Gordon

Gordon won after hitting .322 with 18 HRs and 103 RBI. Gordon led the Yankees to the World Series where they lost to St. Louis. Williams once again finished second and hit .356. Fellow Red Sox teammate Johnny Pesky came in third after hitting .331, and St. Louis Browns shortstop Vern Stephens finished fourth while hitting .294.

25. Which player won the American League MVP in 2003?

From Quiz Baseball MVPs for Dummies

Answer: Alex Rodriguez

The others were all National League players, and Bonds won the award for the NL in 2003. Rodriguez, in his 10th MLB season, and third with the Rangers, batted .298 with 47 home runs. After completion of the 2003 season, he moved to New York to become a member of the pinstriped Yankees. Normally a shortstop, he moved over to third base, giving way to Yankee shortstop, Derek Jeter.

26. Who won the MVP in 1932?

From Quiz American League MVPs [1]

Answer: Jimmie Foxx

Foxx won the MVP for the A's following a .369 BA, 58 home runs, and a 169 RBI season. Philadelphia would finish 2nd to the Yankees that year. Gehrig finished 2nd for the second year in a row. Manush was in third, while Averill finished fourth.

27. In 1998, Mark McGwire had a great year but didn't win the NL MVP. Who did?

From Quiz Baseball's MVPs

Answer: Sammy Sosa

Sammy Sosa also had a great year and hit 66 home runs.

28. What National League player was the first to receive 3 MVPs?

From Quiz Baseball MVP Records

Answer: Stan Musial

Stan the Man was the first and received them in 1943, 1946, and 1948 while playing with the Cardinals.

29. Who was AL MVP in 1954?

From Quiz NL and AL MVPs

Answer: Yogi Berra

Yogi won the same award a year later. Giving him back to back MVP titles.

30. Which catcher was MVP in consecutive seasons?

From Quiz Consecutive MVP Winners

Answer: Yogi Berra

In 1954 and 55.

This is category 12291
play trivia = Top 5% Rated Quiz, take trivia quiz Top 10% Rated Quiz, test trivia quiz Top 20% Rated Quiz, popular trivia A Well Rated Quiz
new quizzes = added recently, editor pick = Editor's Pick editor = FunTrivia Editor gold = Gold Member

Teachers / educators: FunTrivia welcomes the use of our website and quizzes in the classroom as a teaching aid or for preparing and testing students. See our education section. Our quizzes are printable and may be used as question sheets by k-12 teachers, parents, and home schoolers.

 ·  All questions, answers, and quiz content on this website is copyright FunTrivia, Inc and may not be reproduced without permission. Any images from TV shows and movies are copyright their studios, and are being used under "fair use" for commentary and education.