FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about What No MVP
Quiz about What No MVP

What, No MVP? Trivia Quiz


An all multiple choice about some players who had fantastic seasons, but for some reason still did not win the MVP award. Have fun. :-)

A multiple-choice quiz by Nightmare. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Sports Trivia
  6. »
  7. MLB Awards
  8. »
  9. MVP Awards

Author
Nightmare
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
214,433
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
8 / 10
Plays
2052
Awards
Top 20% Quiz
Last 3 plays: Guest 71 (9/10), joecali (5/10), TheCrazedOne (10/10).
Question 1 of 10
1. I am the great Babe Ruth! I smacked an amazing 54 home runs in the 1928 season, but still didn't win the MVP award. Which Philadelphia Athletic catcher won the award by only two points over the runner-up? Hint


Question 2 of 10
2. In 1957, Boston's Ted Williams hit an amazing .388 and hit 38 home runs in the season. He still watched which Yankee win his second consecutive MVP? Hint


Question 3 of 10
3. Willie Mays won two season MVP awards in his career. He was also runner-up twice. In 1962, Mays hit 49 home runs and batted .304 with 189 hits. He lost the MVP by only seven points to which Dodger shortstop? Hint


Question 4 of 10
4. 1966 saw the final season of the great Sandy Koufax. He went 27-9 and struck out 317 batters. He would still take a backseat to which Pittsburgh Pirate by only 10 points in the voting? Hint


Question 5 of 10
5. Surprisingly enough, Mark McGwire never won a season MVP award. In 1998, he broke the season home run record by hitting 70, but yet he still finished runner-up for the voting. Who beat out Mark by a whopping 166 points? Hint


Question 6 of 10
6. After winning the 1977 American League Rookie of the Year, having over 3000 hits and hitting over 500 home runs, it is hard to believe that Eddie Murray never won a MVP award. He was the runner-up twice in 1982 and 1983. In 1982, Eddie was runner-up to Milwaukee's Robin Yount. In 1983, he took a backset to which Baltimore Oriole teammate? Hint


Question 7 of 10
7. The 1934 American League MVP voting saw three Detroit Tigers in the top four. They were the winner Mickey Cochrane, Charlie Gehringer, and Schoolboy Rowe. Which Yankee pitcher was sandwiched in the third position of the voting, and still only seven points from the leader? Hint


Question 8 of 10
8. Phillies slugger Greg Luzinski never won a MVP award. He had two outstanding seasons in his career, but the Cincinnati Reds foiled him both times. In 1975, Reds second baseman Joe Morgan watched Greg be the runner-up, then a Reds outfielder beat him again. Who made Luzinski a runner-up in 1977? Hint


Question 9 of 10
9. The great Cardinal Stan Musial, won three season MVP awards, and was runner-up four times. In 1949, although Musial out-hit the MVP winner, fans thought his runner-up status was all politics. Who won the MVP in 1949? Hint


Question 10 of 10
10. Hank Aaron won his only MVP in 1957. He was never a runner-up, but finished third in the points five times in his career. Even in 1969 when he hit 44 home runs and batted .300, it was still not good enough for even a number two spot. Which San Francisco Giant won the MVP in 1969? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Jul 12 2024 : Guest 71: 9/10
Jun 10 2024 : joecali: 5/10
Jun 10 2024 : TheCrazedOne: 10/10
Jun 10 2024 : daveguth: 10/10
Jun 06 2024 : Guest 107: 10/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. I am the great Babe Ruth! I smacked an amazing 54 home runs in the 1928 season, but still didn't win the MVP award. Which Philadelphia Athletic catcher won the award by only two points over the runner-up?

Answer: Mickey Cochrane

The others listed were all pitchers. Cochrane won the award with his 10 home runs and .293 batting average. It was the fourth time that Ruth hit over 50 home runs in a season, an amazing feat in that era.
2. In 1957, Boston's Ted Williams hit an amazing .388 and hit 38 home runs in the season. He still watched which Yankee win his second consecutive MVP?

Answer: Mickey Mantle

The others listed were all Yankees, but never won a season MVP award. Mantle batted under Williams with a .365 average and hit 34 home runs. Ted lost to the Yankee slugger by only 22 points in the voting. Mickey would also win the 1962 MVP.
3. Willie Mays won two season MVP awards in his career. He was also runner-up twice. In 1962, Mays hit 49 home runs and batted .304 with 189 hits. He lost the MVP by only seven points to which Dodger shortstop?

Answer: Maury Wills

The others listed were all Dodger shortstops at some point in their career, but never won the MVP. Wills batted .299 with six home runs, but was the first to reach the 100-plateau in stolen bases. He stole 104 bases for the Dodgers in 1962.
4. 1966 saw the final season of the great Sandy Koufax. He went 27-9 and struck out 317 batters. He would still take a backseat to which Pittsburgh Pirate by only 10 points in the voting?

Answer: Roberto Clemente

The others never played for the Pirates or won the MVP award. Koufax was also the runner-up for MVP in 1965 to Giant Willie Mays. Clemente batted .317 with 29 home runs to help the Pirates to a third place National League finish in 1966. Koufax helped the Dodgers to the World Series.
5. Surprisingly enough, Mark McGwire never won a season MVP award. In 1998, he broke the season home run record by hitting 70, but yet he still finished runner-up for the voting. Who beat out Mark by a whopping 166 points?

Answer: Sammy Sosa

The others were in the top 15 MVP voting in 1998, but none closer than eighth. One issue that Sosa won the award over McGwire was that Sammy had 46 more hits in the season. He also stole 18 bases to McGwire's one.
6. After winning the 1977 American League Rookie of the Year, having over 3000 hits and hitting over 500 home runs, it is hard to believe that Eddie Murray never won a MVP award. He was the runner-up twice in 1982 and 1983. In 1982, Eddie was runner-up to Milwaukee's Robin Yount. In 1983, he took a backset to which Baltimore Oriole teammate?

Answer: Cal Ripken Jr.

The others retired before 1980. After winning the 1982 AL Rookie of the Year, Ripken followed it up with the MVP the following season. Eddie played for 21 seasons and retired as a Dodger in 1997. He was a 2003 Hall of Fame inductee.
7. The 1934 American League MVP voting saw three Detroit Tigers in the top four. They were the winner Mickey Cochrane, Charlie Gehringer, and Schoolboy Rowe. Which Yankee pitcher was sandwiched in the third position of the voting, and still only seven points from the leader?

Answer: Lefty Gomez

The others never pitched for the Yankees or won the MVP. The Detroit Tigers won the American League in 1934 with the Yankees finishing second. Had the Yankees won, then maybe Gomez's outstanding 25-9 season might not have gone unnoticed. In one of the closest point ballots in history, Cochrane had 67 points, Gehringer 65, Gomez 60, and fourth place finisher Schoolboy Rowe had 59.

Although Lefty won two Triple Crowns in his career, 1934 would be the closest that he came to immortalization.
8. Phillies slugger Greg Luzinski never won a MVP award. He had two outstanding seasons in his career, but the Cincinnati Reds foiled him both times. In 1975, Reds second baseman Joe Morgan watched Greg be the runner-up, then a Reds outfielder beat him again. Who made Luzinski a runner-up in 1977?

Answer: George Foster

The others never played for the Reds. Luzinski played for 11 of his 15 seasons with the Phillies. Foster of the Reds banged out 52 home runs in the 1977 season to win his only MVP award. George was a runner-up himself in 1976 to Joe Morgan for the award.
9. The great Cardinal Stan Musial, won three season MVP awards, and was runner-up four times. In 1949, although Musial out-hit the MVP winner, fans thought his runner-up status was all politics. Who won the MVP in 1949?

Answer: Jackie Robinson

Stan was runner-up to Roy Campanella in 1951. After winning the Rookie of the Year in 1947, Robinson had four more hits than Musial in 1949, along with only a .004 better average. Musial hit 20 more home runs than Robinson. Both were inducted into the Hall of Fame in the 1960s.
10. Hank Aaron won his only MVP in 1957. He was never a runner-up, but finished third in the points five times in his career. Even in 1969 when he hit 44 home runs and batted .300, it was still not good enough for even a number two spot. Which San Francisco Giant won the MVP in 1969?

Answer: Willie McCovey

The others were Giants, but never won the MVP. Mets pitcher Tom Seaver was the runner-up in 1969 behind McCovey. This was Willie's only MVP after winning the Rookie of the Year award in 1959.
Source: Author Nightmare

This quiz was reviewed by our editing team before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
7/20/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us