FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
 Triple Crown Quizzes, Trivia and Puzzles
 Triple Crown Quizzes, Trivia

Triple Crown Trivia

Triple Crown Trivia Quizzes

  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Sports Trivia
  6. »
  7. USA

Fun Trivia
19 Triple Crown quizzes and 195 Triple Crown trivia questions.
1.
  Triple Crown Champions   great trivia quiz  
Match Quiz
 10 Qns
Winners of the U.S. Triple Crown of Horse Racing are a breed apart. Match the champion Thoroughbred to his Triple Crown victory. Knowledge of horse racing helpful.
Easier, 10 Qns, gracious1, Sep 23 19
Easier
gracious1 gold member
Sep 23 19
408 plays
2.
  Triple Crown Winners   top quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Each year in May, the Run for the Roses begins the quest for horse racing's Triple Crown for three-year olds in the United States. Though many have tried, only these few have accomplished the feat.
Average, 10 Qns, rascal2, Nov 29 08
Average
rascal2
983 plays
3.
  The 2010 Triple Crown   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
The 2010 Triple Crown races were again full of excitement and surprises. Here are questions about all three races.
Average, 10 Qns, chessart, Jun 09 10
Average
chessart gold member
556 plays
4.
  10 Questions: Triple Crown Multiple Choice Quiz   great trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
This quiz tests your knowledge of the horses who have won the three most famous races for Thoroughbreds in America: the Kentucky Derby, Preakness Stakes, and Belmont Stakes.
Tough, 10 Qns, seattleslew, Aug 08 03
Tough
seattleslew
2613 plays
5.
  Horse Racing's Richest Prize   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
This is just a test of your knowledge on all three parts of the Triple Crown, from the traditions to the locations to the horses that have won. Good luck and enjoy!
Average, 10 Qns, deadmanfan1, Jul 04 09
Average
deadmanfan1 gold member
650 plays
6.
  2015 Preakness Stakes    
Multiple Choice
 10 Qns
This quiz tests your knowledge of the 2015 Preakness Stakes. Any mention of odds refers to morning line odds. Best of luck!
Average, 10 Qns, Triviaballer, Jul 22 16
Average
Triviaballer gold member
235 plays
7.
  2015 Belmont Stakes   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
The 2015 Belmont Stakes was a historic race with the Triple Crown drought finally being ended. Good luck on the quiz!
Average, 10 Qns, Triviaballer, Jun 06 15
Average
Triviaballer gold member
362 plays
8.
  2003 Triple Crown    
Multiple Choice
 10 Qns
This is on the 2003 Triple Crown horses, and the races and tracks they raced at.
Easier, 10 Qns, bloommag, Sep 13 14
Easier
bloommag
1592 plays
9.
  2008 Preakness Stakes    
Multiple Choice
 10 Qns
This quiz tests players' knowledge of the 2008 Preakness Stakes. Best of luck!
Average, 10 Qns, Triviaballer, May 18 08
Average
Triviaballer gold member
587 plays
10.
  Two Out of Three    
Multiple Choice
 10 Qns
In 1978, Affirmed became the 11th winer of the Triple Crown and, by 2003, there had been 46 horses to come close, winning two out of the three races. These are just a few of them.
Tough, 10 Qns, ddandelion70, Dec 24 04
Tough
ddandelion70
1004 plays
trivia question Quick Question
Who was the jockey of the horse that won the Belmont?

From Quiz "The 2004 Triple Crown"




11.
  Belmont Stakes    
Multiple Choice
 15 Qns
This quiz will find out how well you know about the history of the Belmont Stakes, the third jewel of thoroughbred horse racing's triple crown. Good Luck!
Tough, 15 Qns, JRHorse, Oct 10 09
Tough
JRHorse
1204 plays
12.
  15 Questions about Triple Crown    
Multiple Choice
 15 Qns
This quiz is pretty hard if you don't know very much about the famous Triple Crown.
Average, 15 Qns, timophy16, May 23 05
Average
timophy16
1277 plays
13.
  Inside Thoroughbred Racehorses    
Multiple Choice
 10 Qns
Just a quiz with some random questions on some race horses.
Average, 10 Qns, rsfluver995, Mar 30 10
Average
rsfluver995
537 plays
14.
  Triple Crown Winners Match Races    
Multiple Choice
 10 Qns
This quiz is about match races that Triple Crown winners ran in. Please enjoy.
Average, 10 Qns, FrostKami, Mar 27 08
Average
FrostKami
532 plays
15.
  Triple Crown of Horse Racing    
Multiple Choice
 10 Qns
Questions about the Kentucky Derby, Preakness, and Belmont Stakes.
Tough, 10 Qns, insuranceguy, Feb 02 06
Tough
insuranceguy
787 plays
16.
  The Preakness    
Multiple Choice
 10 Qns
A quiz on the second leg of the Triple Crown.
Average, 10 Qns, mjn717, Jan 01 16
Average
mjn717
354 plays
17.
  The Triple Crown Quest    
Multiple Choice
 10 Qns
What started out as a general horse racing quiz, turned into a quiz on the Triple Crown, and this is the result.
Difficult, 10 Qns, ddandelion70, Nov 01 15
Difficult
ddandelion70
1007 plays
18.
  The 2004 Triple Crown    
Multiple Choice
 10 Qns
The 2004 Triple Crown was the one that got me going on horse racing. I've been inseparable from the sport ever since.
Average, 10 Qns, barbaro4ever, Mar 22 07
Average
barbaro4ever
687 plays
19.
  2001 Triple Crown    
Multiple Choice
 5 Qns
It is about the winners, losers, and the people involved in the races!
Average, 5 Qns, TriplePlay, Aug 08 03
Average
TriplePlay
1245 plays

Triple Crown Trivia Questions

1. The 2015 Belmont Stakes was the third and final legs of the Triple Crown series. Other than American Pharoah who won the first two races, which other horse that ran at the Belmont Stakes also ran in the first two legs?

From Quiz
2015 Belmont Stakes

Answer: No other horse ran in all the three Triple Crown races in 2015.

Tale of Verve finished second in the Preakness and was scheduled to run in the Kentucky Derby but he was scratched before the race. Keen Ice and Materiality ran in the Kentucky Derby but skipped the Preakness. Interestingly, both Firing Line and Dortmund ran in the first two races but they did not race at Belmont. In 2014 the Belmont Stakes winner Tonalist did not run in either of the first two races.

2. The 2010 Kentucky Derby was run on May 1st on a sloppy track. Who was the winner?

From Quiz The 2010 Triple Crown

Answer: Super Saver

Lookin at Lucky was the pre-race favorite at 6-1, tied for the longest priced odds in the history of the Derby. But Lucky got a bad break when he had to start on the rail, and he never did get enough running room to make a challenge.

3. The first leg of the Triple Crown is the Kentucky Derby. Where is this event held every year?

From Quiz Horse Racing's Richest Prize

Answer: Churchill Downs

Colonel Meriwether Lewis Clark, Jr. is the founder of Churchill Downs and is the grandson of William Clark, of Lewis & Clark.

4. Secretariat won the Triple Crown of horse racing in 1973. He won the Belmont Stakes by an amazing 31 lengths. Which horse ran second to him in the Belmont?

From Quiz Triple Crown Winners

Answer: Twice a Prince

Secretariat won the Belmont in a track record 2:24. Sham that had run second to him in both the Kentucky Derby and Preakness, was unable to keep up with the torrid pace "Big Red" was setting and eventually faded to last.

5. What was Man O' War's nickname?

From Quiz Inside Thoroughbred Racehorses

Answer: Big Red

They nicknamed him Big Red because he was a big chestnut [reddish brown] horse.

6. When is the Preakness run?

From Quiz The Preakness

Answer: Third Saturday in May

The Preakness is held two weeks after the Kentucky Derby, which is always run on the first Saturday in May. The Preakness, therefore, is always run on the third Saturday in May.

7. Man O'War and what Triple Crown winner had a match race?

From Quiz Triple Crown Winners Match Races

Answer: Sir Barton

Sir Barton won the Triple Crown in 1919 and was the first Triple Crown winner. This match race was run in 1920 at Kinlworth Park in Canada.

8. When Alydar and Affirmed raced against each other in the 1978 Ky Derby and Preakness, which horse ran third in both those races?

From Quiz Triple Crown of Horse Racing

Answer: Believe It

In any other year, Believe It might have been a Derby winner.

9. In 1989, Sunday Silence won the Kentucky Derby and the Preakness Stakes. Who was the colt who won the Belmont?

From Quiz Two Out of Three

Answer: Easy Goer

Sunday Silence and Easy Goer had an intense battle that year over the Triple Crown. Ironically, Easy Goer's sire was Alydar who, in one of the sports greatest rivalries, battled against Affirmed for the 1978 Triple Crown. Affirmed won every time, although some people still think that Alydar was the better horse.

10. All registered Thoroughbreds are descended from what three foundation sire's?

From Quiz The Triple Crown Quest

Answer: The Darley Arabian, the Godolphin Arabian, and the Byerly Turk

The Darley Arabian was born in 1700, the Godolphin Arabian in 1724, and the Byerly Turk in 1679. All foals registered with the Jockey Club are directly descended from one of these horses.

11. Which horse won the Belmont Stakes in a track record time of 2 min 24 sec?

From Quiz Belmont Stakes

Answer: Secretariat

Riva Ridge won the Belmont in 2:28. Seattle Slew's time was 2:29.6, and Affirmed clocked in with a time of 2:26.8

12. In which Triple Crown race was Secretariat's time not an officially recognized race record (on the day of the race)?

From Quiz Triple Crown

Answer: Preakness Stakes

The timer malfunctioned at the Preakness, leading to a dispute about the winning time remained unresolved for almost 40 years. In June 2012 forensic evidence was presented by the owner of Secretariat and he was give a time of 1;53, a new stakes record.

13. Possibly the most memorable part about the 2015 Preakness Stakes was the weather affecting the race. What type of weather conditions was the race run under?

From Quiz 2015 Preakness Stakes

Answer: Rainy. The track was muddy and sloppy

Luckily none of the horses were badly injured in spite of the rainy conditions at Pimlico. The weather conditions likely were the main cause of the race time being about four seconds slower than in 2014. The last time the conditions were this poor for the Preakness was in 1983 when Deputed Testamony won the race.

14. The trainer of the winning horse in the Kentucky Derby finally had a winner after 24 of his horses had failed to win in prior Derby's. Who is this trainer who had grown tired of being asked about his famous losing streak?

From Quiz The 2010 Triple Crown

Answer: Todd Pletcher

The wrong choices have all trained more than one Kentucky Derby winner. Pletcher had never won it despite being the all-time leading money-winner among trainers. He was certainly happy to finally get his Derby jinx behind him.

15. Since 1896, the Kentucky Derby has been run over a distance of 1 and 1/4 miles. However, this was not its original length. What was the original length of the Kentucky Derby?

From Quiz Horse Racing's Richest Prize

Answer: 1 and 1/2 miles

The Kentucky Derby is known as "The Run for The Roses", and "the most exciting two minutes in sports", amongst other names.

16. In what year did John Loftus ride Sir Barton to horse racing's Triple Crown?

From Quiz Triple Crown Winners

Answer: 1919

Sir Barton is acknowledged as the first horse to win racing's Triple Crown.

17. Since 1925, the Preakness has been run at what distance?

From Quiz The Preakness

Answer: 1-3/16 mile

Before 1925, the Preakness had no fixed distance, varying from 1 mile to 1-1/2 mile. Since 1925, the Preakness has always been run at the relatively unusual distance of 1-3/16 miles, shorter than the Kentucky Derby and the Belmont.

18. A third horse was orignally purposed to run in a 1920 match race. Who was this horse?

From Quiz Triple Crown Winners Match Races

Answer: Exterminator

Exterminator's owner wanted to race his champion against Man O' War and Sir Barton. However, all three owners could not agree on the weight each horse would carry or the track that the race would be run at. Clyde Van Dusen wasn't even born yet. He was foaled in 1924 and won the 1927 Derby. Regret was retired by 1920 and was a broodmare. Paul Jones won the 1920 Derby.

19. In 1920, what horse won the Preakness and the Belmont Stakes, but did not even enter the Kentucky Derby?

From Quiz Two Out of Three

Answer: Man O' War

Man O' War's owner Samuel Riddle, thought running a mile and a quarter in May was too much to ask of a three-year old, so he didn't enter him in the Derby. If he had, Man O' War would surely have won the Triple Crown. The Derby was won that year by Paul Jones, a gelding.

20. In what year did Belmont Park open for racing?

From Quiz The Triple Crown Quest

Answer: 1905

The Belmont Stakes was held at Jerome Park from 1867 until 1904. In 1905, with the opening of Belmont Park the race was moved to the new track. So, the race came before the track.

21. What is the first race in the Triple Crown?

From Quiz Triple Crown

Answer: Kentucky Derby

The first jewel of the Triple Crown is the Kentucky Derby.

22. What is the distance of the Belmont Stakes?

From Quiz Belmont Stakes

Answer: 1.5 Miles

23. Who was the first Triple Crown winner who was undefeated at the time of his victory?

From Quiz Triple Crown

Answer: Seattle Slew

The Belmont was Slew's ninth win in nine career starts.

24. Which former four-time World Series winning New York Yankees manager gave the announcement of 'Riders Up' for the racehorses at the 2015 Belmont Stakes?

From Quiz 2015 Belmont Stakes

Answer: Joe Torre

As a player Joe Girardi was a nine-time All-Star and he finished his career with 252 home runs and 1,185 RBI. Torre was the manager of the New York Yankees from 1996-2007 during which his team won four World Series. The head coach of the New York Giants, Tom Coughlin, gave out the 'Riders Up' call before the 2012 Belmont Stakes.

25. Not surprisingly, the 2015 Preakness Stakes featured the top three finishers in the 2015 Kentucky Derby. Which horse that finished second in the Derby, starting poorly and never recovered and finished a disappointing 7th in this race?

From Quiz 2015 Preakness Stakes

Answer: Firing Line

Firing Line really pushed American Pharoah in the 2015 Kentucky Derby but he struggled throughout the Preakness. Firing Line had the third best odds in the field at 4-1.

26. The winning jockey in the 2010 Kentucky Derby became the first jockey ever to win the Derby in three out of four consecutive years. Who was this cocky Cajun, who boldly proclaimed after the race that his horse was going to win the Triple Crown?

From Quiz The 2010 Triple Crown

Answer: Calvin Borel

Borel is known by the nickname "Calvin Bo-rail", for his habit of hugging the rail during his races. He did that again with Super Saver in the 2010 Derby, hugging the rail all the way until near the end when he passed a horse on the outside. Borel grew up in Louisiana Cajun country, and began riding in races at the age of eight. Garcia was the jockey on the Preakness winner and Smith rode the Belmont winner, while Desormeaux was the jockey who won the Derby on Big Brown in 2008.

27. Amazingly, Secretariat set a speed record at the Kentucky Derby finishing in a stunning time of 1:59.40. When did Secretariat set this record?

From Quiz Horse Racing's Richest Prize

Answer: 1973

Secretariat won the Triple Crown in 1973.

28. It is a difficult feat to own the winner of horse racing's Triple Crown. In the 1930s, one owner did it twice. First with Gallant Fox in 1930, and again in 1935 with Omaha, who was this owner?

From Quiz Triple Crown Winners

Answer: Belair Stud Farm

Unbelievable as it sounds, this feat was accomplished again in the 1940s by Calumet Farms. They owned Whirlaway in 1941 and the great Citation in 1948.

29. "Seabiscuit was too small, his jockey too big, his trainer too old, and the owner too dumb to know the difference", was said about the horse, jockey, trainer and owner in the movie by which character?

From Quiz Inside Thoroughbred Racehorses

Answer: Seabiscuit's owner

During the movie, the owner of Seabiscuit was telling this to people when he was talking about Seabiscuit and his races.

30. The Preakness is run at which racetrack?

From Quiz The Preakness

Answer: Pimlico

The Preakness is run at Pimlico Race Course in Baltimore, Maryland. However in 1890, and then again from 1894-1908, it was run in New York. All other Preaknesses have been held at Pimlico.

This is category 9654
play trivia = Top 5% Rated Quiz, take trivia quiz Top 10% Rated Quiz, test trivia quiz Top 20% Rated Quiz, popular trivia A Well Rated Quiz
new quizzes = added recently, editor pick = Editor's Pick editor = FunTrivia Editor gold = Gold Member

Teachers / educators: FunTrivia welcomes the use of our website and quizzes in the classroom as a teaching aid or for preparing and testing students. See our education section. Our quizzes are printable and may be used as question sheets by k-12 teachers, parents, and home schoolers.

 ·  All questions, answers, and quiz content on this website is copyright FunTrivia, Inc and may not be reproduced without permission. Any images from TV shows and movies are copyright their studios, and are being used under "fair use" for commentary and education.