FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about American League MVPs  2
Quiz about American League MVPs  2

American League MVPs [2] Trivia Quiz


I'll give you the top four finishers, and you tell me who won. This time we focus on 1941-1950.

A multiple-choice quiz by Tony23. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Sports Trivia
  6. »
  7. MLB Awards
  8. »
  9. MVP Awards

Author
Tony23
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
191,482
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
797
- -
Question 1 of 10
1. Who won the American League MVP in 1941? Hint


Question 2 of 10
2. Who won this crown in 1942? Hint


Question 3 of 10
3. Who won the AL MVP in 1943? Hint


Question 4 of 10
4. Who won it in 1944? Hint


Question 5 of 10
5. Who won the AL MVP in 1945? Hint


Question 6 of 10
6. Who was on the pedestal in 1946 in the American League? Hint


Question 7 of 10
7. Who won the MVP in 1947? Hint


Question 8 of 10
8. Who won the AL MVP in 1948? Hint


Question 9 of 10
9. In 1949, the American League MVP winner was who? Hint


Question 10 of 10
10. Who won the AL MVP in 1950? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Who won the American League MVP in 1941?

Answer: Joe DiMaggio

DiMaggio won his 2nd MVP after hitting .357 with 30 HRs and 125 RBI. He helped the Yankees to the World Series title that year. Williams finished second despite hitting .406. Feller won 25 games for Cleveland and finished 3rd. Lee won 22 games for Chicago and finished in fourth.
2. Who won this crown in 1942?

Answer: Joe Gordon

Gordon won after hitting .322 with 18 HRs and 103 RBI. Gordon led the Yankees to the World Series where they lost to St. Louis. Williams once again finished second and hit .356. Fellow Red Sox teammate Johnny Pesky came in third after hitting .331, and St. Louis Browns shortstop Vern Stephens finished fourth while hitting .294.
3. Who won the AL MVP in 1943?

Answer: Spud Chandler

Chandler won it with a record of 20-4 with an ERA of 1.64. He helped the Yankees to their third straight pennant and second win in three years. Appling finished second and hit .328 for the White Sox. York finished third and hit 34 homers for Detroit. Johnson finished in fourth and hit .280 as a Yankee.
4. Who won it in 1944?

Answer: Hal Newhouser

Newhouser went 29-9 with a 2.22 ERA to led the Tigers to second place that year and win his first MVP. Trout, who also played for Detroit, won 27 games and finished second. Stephens hit .293 and finished third for the Browns. Yankee Stirnweiss hit .319 and finished fourth.
5. Who won the AL MVP in 1945?

Answer: Hal Newhouser

Newhouser won his second straight AL MVP after finishing the season with a record of 25-9 and an ERA of 1.81. He also led the Tigers to the World Series Title. Fellow Tiger Mayo, hit .285 and finished second. Stirnweiss led the AL in batting average and finished third for New York . Boston's Ferris won 21 games and finished fourth.
6. Who was on the pedestal in 1946 in the American League?

Answer: Ted Williams

Williams hit .342 with 38 home runs and 123 RBI to win his 1st AL MVP. His Red Sox won the AL title but lost to St. Louis in the World Series. Newhouser finished second after winning 26 games for Detroit. Doerr hit .271 and finished third with the Red Sox. Pesky hit .335 and finished fourth, also for the Red Sox.
7. Who won the MVP in 1947?

Answer: Joe DiMaggio

DiMaggio won his third AL MVP after hitting .315 with 20 HRs and 97 RBIs. The Yankees beat Brooklyn in the World Series that year. Williams won the Triple Crown but still finished second. Cleveland Indian Boudreau, hit .307 to finished third. Page won 14 games and saved 17 more for the Yankees to finish fourth.
8. Who won the AL MVP in 1948?

Answer: Lou Boudreau

Boudreau hit .355 as player-manager for the World Champion Indians. DiMaggio hit .320 and finished second. Williams hit .369 and finished third. Stephens had 137 RBI and finished fourth for the Red Sox.
9. In 1949, the American League MVP winner was who?

Answer: Ted Williams

Williams won his second MVP after hitting .343 with 43 HRs and 159 RBI. The Red Sox finished second in the AL that year. Rizzuto hit .275 for the Yankees but finished second. New York's Page had 13 wins and 27 saves to finish third. Parnell won 25 games for the Red Sox and finished fourth.
10. Who won the AL MVP in 1950?

Answer: Phil Rizzuto

Rizzuto hit .324 with only seven HRs and 66 RBI, but was an emotional leader for the back to back Yankee Championship teams. Goodman hit .354 and finished second for Boston. Berra had 124 RBI and finished third for the Yankees. Detroit's Kell finished fourth with a .340 batting average.
Source: Author Tony23

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Nightmare before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
7/20/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us