FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Baseball MVPs
Quiz about Baseball MVPs

Baseball MVPs Trivia Quiz


You'll either know the MVP of that year or you won't. All of my information was found at baseballreference.com. Any questions of awards or statistics can be looked up there.

A multiple-choice quiz by kingelvis2000. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Sports Trivia
  6. »
  7. MLB Awards
  8. »
  9. MVP Awards

Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
193,167
Updated
Jul 23 22
# Qns
20
Difficulty
Average
Avg Score
13 / 20
Plays
1143
- -
Question 1 of 20
1. Back in 1911 who was the first American League MVP?

Answer: ( Two words, or just surname)
Question 2 of 20
2. In 1923 what Hall of Famer won his one and only MVP award in the American League?

Answer: ( Two words, or just surname)
Question 3 of 20
3. Who was the 1928 National League MVP? Hint


Question 4 of 20
4. Who was the first player to win consecutive MVP awards in either league? Hint


Question 5 of 20
5. Who was the 1941 American League MVP?

Answer: ( Two words, or just surname)
Question 6 of 20
6. Who won the 1945 NL MVP? Hint


Question 7 of 20
7. What position did the MVPs of both the American League and National League play at in 1951? Hint


Question 8 of 20
8. In 1956 who won both the NL MVP and the Cy Young award?

Answer: ( Two words , or just surname)
Question 9 of 20
9. Who won the 1960 AL MVP? Hint


Question 10 of 20
10. Who won the NL MVP in 1964? Hint


Question 11 of 20
11. Where did the 1966 and 1967 NL MVPs come from? Hint


Question 12 of 20
12. What was odd about the 1968 MVP winners from both leagues? Hint


Question 13 of 20
13. Who won the 1971 NL MVP?

Answer: ( Two words , or just surname)
Question 14 of 20
14. Who won the AL MVP in 1977? Hint


Question 15 of 20
15. Who won the 1981 NL MVP? Hint


Question 16 of 20
16. Who won the 1983 AL MVP? Hint


Question 17 of 20
17. Who won the 1989 NL MVP? Hint


Question 18 of 20
18. What was odd about the winners of the 1994 MVP awards? Hint


Question 19 of 20
19. Who won the 1996 NL MVP?

Answer: (Two words , or just surname)
Question 20 of 20
20. Who won the 2002 AL MVP? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Jul 12 2024 : Guest 71: 14/20
May 21 2024 : toddruby96: 18/20

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Back in 1911 who was the first American League MVP?

Answer: Ty Cobb

Tyrus Raymond Cobb, the "Georgia Peach" was the first ever AL MVP. He batted .420 with 83 stolen bases and 127 RBIs. He recieved all 8 first place votes.
2. In 1923 what Hall of Famer won his one and only MVP award in the American League?

Answer: Babe Ruth

The Babe hit an awesome 41 Home Runs, with 131 RBIs and a batting average of .393 while doing so. Oddly enough he didn't win the MVP any other times in his career.
3. Who was the 1928 National League MVP?

Answer: Jim Bottomley

Hall of Famer Jim Bottomley hit 31 Home Runs, 136 RBIs and batted .325 in his MVP season. All the other men would go on to have phenomenal, Hall of Fame careers.
4. Who was the first player to win consecutive MVP awards in either league?

Answer: Jimmie Foxx

"Double X" Jimmy Foxx won the MVP honors while playing for the Philadelpiha Athletics in 1932 and 1933. In 1932 he hit 58 home runs only 2 shy of the then Single Season record. Twelve years later Hal Newhouser would be the second to do this, in 1944 and 1945.
5. Who was the 1941 American League MVP?

Answer: Joe DiMaggio

Unfortuately for Ted, this is the season that he was the last player to hit over .400. But since he was so unpopular with the press, they chose Joe Dimaggio over Williams. This wasn't the first time. Twice when Ted won the Triple Crown, the press didn't elect him MVP.
6. Who won the 1945 NL MVP?

Answer: Phil Cavaretta

I put in 1945 because it's the year World War 2 ended, I thought it'd be a good milestone. Anyway, all of the players listed finished in the top four in MVP Voting. Andy Pafko had the weakest year and Red Barrett is the only pitcher listed.
7. What position did the MVPs of both the American League and National League play at in 1951?

Answer: Catcher

Yogi Berra and Roy Campenella, two of the greatest catchers of all time won the MVP in their respected leagues. This of course was during the heated feud between the Brooklyn Dodgers, whom Campenella played for, and the New York Yankees, whom Berra played for.
8. In 1956 who won both the NL MVP and the Cy Young award?

Answer: Don Newcombe

Hal Newcombe of "Da Bums" a.k.a The Brooklyn Dodgers was the first pitcher to win the Cy Young award, as well as win both the Cy Young and MVP in the same season.
By the way, the Cy Young was given to the best pitcher in all of baseball, not an AL and NL award like today.
9. Who won the 1960 AL MVP?

Answer: Roger Maris

Roger Maris didn't have a fluke year in 1961 when he broke Babe Ruth's single season home run record. He was in the prime of his career and indeed won the AL MVP in 1960.
10. Who won the NL MVP in 1964?

Answer: Ken Boyer

Third baseman Ken Boyer helped the St. Louis Cardinals in a huge come back at the end of the season to overtake the Phillies, win the pennant and then win the World Series.
11. Where did the 1966 and 1967 NL MVPs come from?

Answer: Puerto Rico

Roberto Clemente of the Pirates won the award in 1966 and Orlando Cepeda won it in 1967, both from Puerto Rico.
12. What was odd about the 1968 MVP winners from both leagues?

Answer: They both won the Cy Young award as well as the MVP

Denny McLain of the Detroit Tigers and Bob Gibson of the St. Louis Cardinals both had arguably the best seasons of any pitcher in the last 100 years. They both led their team to the World Series and the oddity is that they both won the Cy Young award as well.
13. Who won the 1971 NL MVP?

Answer: Joe Torre

Before being a great manager, Joe Torre was an MVP quality utility man in the National League.
14. Who won the AL MVP in 1977?

Answer: Rod Carew

The speedy second baseman hit .388 that year flirting with .400 for most of the year and earning him MVP honors in 1977.
15. Who won the 1981 NL MVP?

Answer: Mike Schmidt

Mike Schmidt won the MVP in the strike shortened 1981 season. As a side note, Fernando Valenzuela became the first rookie to win the Cy Young award.
16. Who won the 1983 AL MVP?

Answer: Cal Ripken Jr.

A young Cal Ripken led his team to a World Series victory over the Phillies in 1983. Ripken would go on to have a Hall of Fame career and innovate the position of shortstop.
17. Who won the 1989 NL MVP?

Answer: Kevin Mitchell

Bonds would win it in 1990 and a few more times after that, Ryne Sandburg won it back in 1984, but was still a very good player for the Cubs. Kirk Gibson won the MVP in 1988 with the Dodgers.
Kevin Mitchell hit .291 with 47 Home runs in 1989, earning him the honors.
18. What was odd about the winners of the 1994 MVP awards?

Answer: They were born on the same day and the same year

Jeff Bagwell of the Houston Astros and Frank Thomas of the Chicago White Sox were both born on May the 27th in 1968. They statistically have stayed neck and neck with each other statistically for the most part until recent injuries have caused Thomas to sit out more games.
19. Who won the 1996 NL MVP?

Answer: Ken Caminiti

Ken Caminiti died in October of 2004. Earlier he had admitted to using steroids during his 1996 MVP season.
20. Who won the 2002 AL MVP?

Answer: Miguel Tejada

Tejada would then become a Free agent, leave the Oakland A's and sign with the Baltimore Orioles.
Source: Author kingelvis2000

This quiz was reviewed by FunTrivia editor gtho4 before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
7/20/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us