FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Baseballs BacktoBack MVPs
Quiz about Baseballs BacktoBack MVPs

Baseball's Back-to-Back MVPs Trivia Quiz


There have been some players who have won the MVP award back-to-back. Here is at least one player for each position. See how many you know.

A multiple-choice quiz by miners. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Sports Trivia
  6. »
  7. MLB Awards
  8. »
  9. MVP Awards

Author
miners
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
303,707
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
8 / 10
Plays
664
Awards
Top 20% Quiz
- -
Question 1 of 10
1. Which American League stalwart played on a number of pennant winners and was a real 'tiger' on the mound, winning back-to-back MVPs? Hint


Question 2 of 10
2. Behind the plate, name this American League catcher who won back-to-back MVPs while playing on a number of World Series champions. Hint


Question 3 of 10
3. Which of the following players achieved back-to-back MVP awards at first base, and were both big hitters? Hint


Question 4 of 10
4. Although he ended his career in the American League, he played 21 of 22 seasons in the National League, and 8 seasons on one of the most dominant teams of 1970s. Name this second baseman who won back-to-back MVP awards. Hint


Question 5 of 10
5. Although he played a lot of games at first base at the end of his career, this National League shortstop and member of the 500 Home Run Club played all 19 seasons with one team. Who is this? Hint


Question 6 of 10
6. Name the third baseman who won back-to-back MVP honors while helping his team become World Series Champions, ending a fairly long string of losing seasons. Hint


Question 7 of 10
7. A lot of people find it hard to get pumped up about this player, but he is arguably one of the best ever. He was the first left fielder to win back-to-back-to-back MVP awards. Who was this? Hint


Question 8 of 10
8. In the outfield, one name is a household name while the other might be a bit of a surprise. When you think of all the great players who have roamed in centerfield, it's almost more surprising when you learn who didn't win the award. Which of the following two won back-to-back MVPs? Hint


Question 9 of 10
9. Name this famous right fielder who won back-to-back awards, and hit 60+ home runs in a season. Hint


Question 10 of 10
10. In what years did Henry Aaron win back-to-back MVP honors? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Jul 12 2024 : Guest 71: 10/10
May 29 2024 : Guest 73: 8/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Which American League stalwart played on a number of pennant winners and was a real 'tiger' on the mound, winning back-to-back MVPs?

Answer: Hal Newhouser

These players were all great Detroit Tiger pitchers. Newhouser from the great Tiger teams of the late '30s and '40s won it 1944 and 1945. Between 1934 and 1945, a Detroit Tiger won the MVP six times. McLain won it 1968 after winning 30 games and a Cy Young Award.
2. Behind the plate, name this American League catcher who won back-to-back MVPs while playing on a number of World Series champions.

Answer: Yogi Berra

Berra won it in 1954 and 1955, Campy won it 1951, 1953, and 1955 in the National League. The 1950s was a great era for catchers.
3. Which of the following players achieved back-to-back MVP awards at first base, and were both big hitters?

Answer: Jimmie Foxx & Frank Thomas

Jimmie Foxx was a lifetime .325 hitter over 20 big league seasons. He won the MVP back-to-back with the Philadelphia Athletics in 1932 and 1933. He won it again with Boston in 1938. Frank "Big Hurt" Thomas was a lifetime .301 hitter with 521 home runs, and won the award in 1993 and 1994.
4. Although he ended his career in the American League, he played 21 of 22 seasons in the National League, and 8 seasons on one of the most dominant teams of 1970s. Name this second baseman who won back-to-back MVP awards.

Answer: Joe Morgan

Joe Morgan was one of five players from the "Big Red Machine" to win MVP honors in the 1970s. He won his in 1975 and 1976.
5. Although he played a lot of games at first base at the end of his career, this National League shortstop and member of the 500 Home Run Club played all 19 seasons with one team. Who is this?

Answer: Ernie Banks

"Mr Cub" hit 512 home runs. Ironman Cal Ripken and Zoilo Versalles were from the American League. 'The Wizard of Oz' never won a MVP.
6. Name the third baseman who won back-to-back MVP honors while helping his team become World Series Champions, ending a fairly long string of losing seasons.

Answer: Mike Schmidt

Michael "Jack" Schmidt hit 548 "jacks" over an 18-year career all with the Phillies. He finished first in MVP voting in 1980 and 1981, and again in 1986.
7. A lot of people find it hard to get pumped up about this player, but he is arguably one of the best ever. He was the first left fielder to win back-to-back-to-back MVP awards. Who was this?

Answer: Barry Bonds

Frank Robinson was the first to win the MVP in both leagues. Yaz and the Splendid Splinter both won a Triple Crown.
8. In the outfield, one name is a household name while the other might be a bit of a surprise. When you think of all the great players who have roamed in centerfield, it's almost more surprising when you learn who didn't win the award. Which of the following two won back-to-back MVPs?

Answer: Mickey Mantle, Dale Murphy

If you knew Dale Murphy was a back-to-back MVP, you are a baseball fan. He won them in 1982 and 1983 with the Braves.
9. Name this famous right fielder who won back-to-back awards, and hit 60+ home runs in a season.

Answer: Roger Maris

The Yankee had back-to-back MVP seasons in 1960 and 1961, and broke Babe Ruth's single season home run record.
10. In what years did Henry Aaron win back-to-back MVP honors?

Answer: Henry Aaron never won the MVP award in back to back years

Hammerin Hank won the National League MVP in 1957. He hit a lifetime .303 in 23 seasons, 3771 career hits and 2297 RBIs. He never hit more than 47 home runs in any year, yet was the first to break Babe Ruth's career home run record. He never finshed higher than 3rd in the MVP voting after 1957.
Source: Author miners

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Nightmare before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
1. NL and AL MVPs Tough
2. Consecutive MVP Winners Average
3. Missed It By That Much! Average
4. Baseball's Most Valuable Players Average
5. Baseball MVPs Average
6. Baseball MVPs for Dummies Average
7. MVP Two-Timers Easier
8. Baseball's MVPs Easier
9. Baseball MVP Records Tough
10. The MVP Winners! Average
11. World Series MVPs Easier
12. What, No MVP? Average

7/20/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us