FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about MVP TwoTimers
Quiz about MVP TwoTimers

MVP Two-Timers Trivia Quiz


There have been a handful of players to win back-to-back Most Valuable Player awards. In fact, the first 10 players to win back-to-back MVP awards played 10 different positions. This quiz is about those players.

A multiple-choice quiz by bigyaz. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Sports Trivia
  6. »
  7. MLB Awards
  8. »
  9. MVP Awards

Author
bigyaz
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
321,653
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Easy
Avg Score
8 / 10
Plays
552
Awards
Top 20% Quiz
Last 3 plays: Guest 136 (8/10), Guest 71 (10/10), Guest 104 (10/10).
- -
Question 1 of 10
1. Pitcher: This Tiger lefty won his 2 MVP trophies during the war years (1944 and 1945). Name the pitcher known as "Prince". Hint


Question 2 of 10
2. Catcher: This backstop won back-to-back MVPs in the 1950s. Name him, because "it ain't over 'til it's over". Hint


Question 3 of 10
3. First Base: This beast of a man was the first man to win back-to-back MVPs as voted by the Baseball Writers Association of America, for the 1932 and 1933 campaigns. Name him. Hint


Question 4 of 10
4. Second Base: This Hall of Famer and member of the Big Red Machine captured the MVP honors in 1975 and 1976. Who was it? Hint


Question 5 of 10
5. Third Base: I was a power-hitting hot corner man. I won MVP awards, home run titles, and Gold Gloves with the Phillies. I am considered by many to be the best at my position for all-time. Who am I? Hint


Question 6 of 10
6. Shortstop: Even though my team was in the second division, I won the MVP Award twice in the 1950s. Who was this shortstop? Hint


Question 7 of 10
7. Outfield: He made it to the majors as a catcher, but by the time he wins his back-to-back MVP awards, he was a Gold Glove outfielder. Name this Atlanta Brave who was the NL MVP of 1982 and 1983. Hint


Question 8 of 10
8. Outfield: Known as the Commerce Comet, this centerfielder was the only player to win back-to-back MVP awards while winning the Triple Crown in one of those seasons. Who was it? Hint


Question 9 of 10
9. Outfield: This right fielder won his MVP awards while hitting in the same lineup with two other players who had won back-to-back MVP awards. From 1960-1968, he appeared in seven World Series, but he was on the winning team only three times. Who was this? Hint


Question 10 of 10
10. Designated Hitter: He was primarily a first baseman when he won his awards, but he is the first person to win back-to-back MVP awards while appearing as a DH in each of those seasons. Overall, he appeared in more games in the majors as a DH than as a fielder. He won the MVP awards in 1993 and 1994. Not getting this answer may hurt. Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Jul 12 2024 : Guest 136: 8/10
Jul 12 2024 : Guest 71: 10/10
Jul 07 2024 : Guest 104: 10/10
Jun 23 2024 : Guest 71: 4/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Pitcher: This Tiger lefty won his 2 MVP trophies during the war years (1944 and 1945). Name the pitcher known as "Prince".

Answer: Hal Newhouser

Prince Hal Newhouser went 29-9 with a 2.22 ERA in 1944, and followed that season up with a 25-9, 1.81 ERA in 1945. Just to prove it wasn't a war time fluke, he went 26-9 with a 1.94 ERA in 1946, with all teams back up to pre-war strength.
2. Catcher: This backstop won back-to-back MVPs in the 1950s. Name him, because "it ain't over 'til it's over".

Answer: Yogi Berra

Yogi Berra won the AL MVPs in 1954 and 1955. In the period between 1950 and 1956, Berra never finished below fourth place in MVP balloting, winning in 1951, 1954, and 1955, second in 1953 and 1956, third in 1950, and fourth in 1952. Yogi was famous even beyond baseball for his "Yogisms", quotes that don't seem to make sense at first blush, such as, "It ain't over 'til it's over".
3. First Base: This beast of a man was the first man to win back-to-back MVPs as voted by the Baseball Writers Association of America, for the 1932 and 1933 campaigns. Name him.

Answer: Jimmie Foxx

Jimmie "The Beast" Foxx won MVP titles as the Philadelphia Athletics first baseman in 1932 and 1933, and a third MVP title as a Boston Red Sox first baseman in 1938.
4. Second Base: This Hall of Famer and member of the Big Red Machine captured the MVP honors in 1975 and 1976. Who was it?

Answer: Joe Morgan

Joe Morgan helped lead the Cincinnati Reds (aka "The Big Red Machine") to two World Series while garnering the MVP award each season. He stole 40 or more bases in 9 different seasons, and led the NL in walk and on-base percentage 4 times each. He was elected to the Hall of Fame in 1990.
5. Third Base: I was a power-hitting hot corner man. I won MVP awards, home run titles, and Gold Gloves with the Phillies. I am considered by many to be the best at my position for all-time. Who am I?

Answer: Mike Schmidt

Mike Schmidt won the NL MVP award in 1980, 1981, and 1986 as a member of the Phillies. Along the way, he collected 10 Gold Gloves and eight home run titles. He was elected to the Hall of Fame in 1995.
6. Shortstop: Even though my team was in the second division, I won the MVP Award twice in the 1950s. Who was this shortstop?

Answer: Ernie Banks

Ernie Banks, aka "Mr. Cub", won the NL MVP Award in 1958 and 1959 while manning shortstop for the 5th place Chicago Cubs (the National League had 8 teams during this time. A finish of 5th place or lower was known as the "second division". Banks went on to actually play more games at first base than third base in his career, all while slugging 512 home runs.
7. Outfield: He made it to the majors as a catcher, but by the time he wins his back-to-back MVP awards, he was a Gold Glove outfielder. Name this Atlanta Brave who was the NL MVP of 1982 and 1983.

Answer: Dale Murphy

Dale Murphy won the NL MVP awards as a member of the Atlanta Braves. He was a five-time Gold Glove as an outfielder, after failing in trials as a catcher and first baseman in his first four years in the majors.
8. Outfield: Known as the Commerce Comet, this centerfielder was the only player to win back-to-back MVP awards while winning the Triple Crown in one of those seasons. Who was it?

Answer: Mickey Mantle

Mickey Mantle was from Commerce, Oklahoma. He won the AL MVP 3 times in 1956, 1957, and 1962. He won the AL Triple Crown (.353 BA, 52 HRs, 130 RBIs) in 1956.
9. Outfield: This right fielder won his MVP awards while hitting in the same lineup with two other players who had won back-to-back MVP awards. From 1960-1968, he appeared in seven World Series, but he was on the winning team only three times. Who was this?

Answer: Roger Maris

Roger Maris won the AL MVP Award in 1960 and 1961. The latter season was when he hit 61 homers, causing a furor and an asterisk to be forever tied to that number, which was one more than Babe Ruth hit in 1927, when the season was eight games shorter.

He played in the World Series for the New York Yankees following the 1960 to 1964 seasons, and for the St. Louis Cardinals in 1967 and 1968. He played for the World Champions in 1961, 1962, and 1967.
10. Designated Hitter: He was primarily a first baseman when he won his awards, but he is the first person to win back-to-back MVP awards while appearing as a DH in each of those seasons. Overall, he appeared in more games in the majors as a DH than as a fielder. He won the MVP awards in 1993 and 1994. Not getting this answer may hurt.

Answer: Frank Thomas

Frank "The Big Hurt" Thomas was a member of the Chicago White Sox for 16 of the 19 years of his big league career, won the AL MVP Awards in 1993 and 1994. He was primarily a first baseman/designated hitter throughout his career.
Source: Author bigyaz

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Nightmare before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
7/20/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us