FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
 Georgia Quizzes, Trivia and Puzzles
 Georgia Quizzes, Trivia

Georgia Sports Trivia

Georgia Sports Trivia Quizzes

  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Sports Trivia
  6. »
  7. USA by Locality

Fun Trivia
3 Georgia Sports quizzes and 30 Georgia Sports trivia questions.
1.
  Sport in Alabama    
Multiple Choice
 10 Qns
The first of a series of quizzes on sports in US states, this one features the Yellowhammer State.
Average, 10 Qns, Dizart, Dec 08 11
Average
Dizart gold member
363 plays
2.
  Sport in Georgia    
Multiple Choice
 10 Qns
The twelfth quiz in this series on sports in individual states of the USA pays a visit to the Peach State.
Average, 10 Qns, Dizart, Jan 18 13
Average
Dizart gold member
326 plays
3.
  Atlanta Sports History    
Multiple Choice
 10 Qns
Atlanta has a long tradition of sports. These questions will test your knowledge of its professional sports history.
Tough, 10 Qns, bigdaddypanda, Jan 16 09
Tough
bigdaddypanda
310 plays
trivia question Quick Question
What nickname is given to the annual gridiron match-up between Georgia Tech and the University of Georgia?

From Quiz "Sport in Georgia"




Related Topics
  Georgia Bulldogs [Sports] (13 quizzes)

  Mixed Georgia [General] (3 quizzes)

  Georgia [Geography] (21 quizzes)

  Georgia History [History] (6 quizzes)

  Georgia [Geography] (4 quizzes)


Georgia Sports Trivia Questions

1. The Atlanta Hawks began playing NBA basketball in Georgia in 1968 after moving from St Louis. To which arena did they move in 1999?

From Quiz
Sport in Georgia

Answer: Philips Arena

The Hawks were relatively successful in St Louis, winning the NBA title in 1958, but struggled to repeat that success in Atlanta. They failed to reach the 3rd round of the play-offs during the remainder of the 20th century and the first decade of the 21st. They moved into the brand new Philips Arena in 1999, having previously played in The Omni.

2. College football is probably the sport most fans associate with the state of Alabama. The University of Alabama has been consistently one of the top teams in the nation since the appointment of which legendary coach in December 1957?

From Quiz Sport in Alabama

Answer: Paul Bryant

"Paul "Bear" Bryant left Texas A&M to become coach of the Crimson Tide in December 1957, and, in a 25-year reign in Tuscaloosa, led his teams to six national titles. The Tide also won 14 SEC titles durng his reign, and appeared in 24 bowl games, winning twelve of them. He retired following the 1982 season, and sadly died of a heart attack just a few weeks later.

3. This Atlanta Soccer franchise won the first championship of the NASL in 1968. What was their nickname?

From Quiz Atlanta Sports History

Answer: Chiefs

They existed from 1968-1972. The Colorado Caribou became the Chiefs from 1979-1981.

4. The biggest rival of the Alabama Crimson Tide are the Auburn Tigers. Which Heisman Trophy-winning quarterback led the Tigers to a national championship in the 2010-11 season?

From Quiz Sport in Alabama

Answer: Cam Newton

The Auburn Tigers play home games at Jordan-Hare Stadium in the city of Auburn, Lee County. Newton was a transfer from Blinn College in 2010, and, in his only season with the Tigers, threw for 2,854 yards and 30 touchdowns. In the 2011 BCS National Championship Game, he threw two touchdown passes as the Tigers defeated the Oregon Ducks 22-19.

5. What nickname is given to the annual gridiron match-up between Georgia Tech and the University of Georgia?

From Quiz Sport in Georgia

Answer: Clean, Old-Fashioned Hate

The Georgia Tech Yellow Jackets and Georgia Bulldogs first met on the football field in 1893, and have played each other every single year since 1925. The game is traditionally the last of the regular season for both teams.

6. The Flames played their first game, an exhibition, and their last home game against the same team. Name the team.

From Quiz Atlanta Sports History

Answer: NY Islanders

The 'Flames' nickname came from Sherman's burning of Atlanta during the Civil War and its rise from the ashes.

7. Which longtime manager led the Atlanta Braves to victory in the 1995 baseball World Series?

From Quiz Sport in Georgia

Answer: Bobby Cox

Cox first managed the Braves between 1978 and 1981 before being fired. After returning as general manager in 1986, he began a second spell as team manager in 1990. In a 21 season spell in charge, Cox led the Braves to the playoffs 15 times, and made it to the World Series on five occasions. Their only championship came in 1995, when they defeated the Cleveland Indians 4-2.

8. When did the NFL Falcons begin play in Atlanta?

From Quiz Atlanta Sports History

Answer: 1966

They made it to the Super Bowl in Jan. 1999, losing to the Broncos.

9. Hollis Stacy, from Savannah, Georgia, was a leading name in which sport during the 1970s and 80s?

From Quiz Sport in Georgia

Answer: Golf

Stacy was born in Savannah in 1954. Turning pro in 1974, she won her first major in 1977, winning the US Women's Open at Hazeltine. The following year, she successfully defended her title at Indianapolis. Her third, and final, US Open triumph came in 1984 at Salem, Massachusetts.

10. Atlanta has had the misfortune to see two NHL teams relocate to other cities. To which Canadian cities did these teams move?

From Quiz Sport in Georgia

Answer: Calgary & Winnipeg

The Atlanta Flames were an NHL outfit between 1972 and 1980. Falling attendances led to the franchise relocating to Calgary. Hockey returned to Atlanta in 1999 when an expansion team named the Thrashers began play at the Philips Arena. Once again financial problems led to relocation, with the team moving to Winnipeg in 2011, and becoming the second incarnation of the Jets. The first Winnipeg Jets (formed 1972) became the Phoenix Coyotes in 1996.

11. Alabama played host to its first-ever golf major in 1984, when the PGA Championship was held at Shoal Creek Country Club. Which player, nicknamed "Supermex", was triumphant on this occasion?

From Quiz Sport in Alabama

Answer: Lee Trevino

Trevino won by four strokes from Lanny Wadkins and Gary Player to win his sixth and final major. Shoal Creek, located in the Birmingham metro area, also hosted the 1990 PGA Championship, when Wayne Grady of Australia was the winner.

12. What was the name of Atlanta's Negro League team?

From Quiz Atlanta Sports History

Answer: Atlanta Black Crackers

They started in 1919 as the Cubs, but played as the Black Crackers for most of their history. The Negro Leagues disbanded in the late 1940s as baseball desegregated.

13. Which boxer from Augusta, Georgia, won world titles at both welterweight and light heavyweight?

From Quiz Sport in Georgia

Answer: Vernon Forrest

Forrest was born in Augusta in 1971. In 2001, he won the IBF welterweight tile with a victory over Guyana's Raul Frank. He added the WBC version the following year with a win over Shane Mosley. He moved up to light middleweight after this and won the WBC title with a victory over Carlos Baldomir of Argentina.

14. Ice Hockey isn't a sport traditionally associated with Alabama but, in 2004, the newly-formed Southern Professional Hockey League placed a franchise in the state. Nicknamed the Havoc, which city is their home?

From Quiz Sport in Alabama

Answer: Huntsville

The Huntsville Havoc play home games at the Von Braun Center. In 2009-10, they defeated the Mississippi Surge to claim their first SPHL title.

15. The only professional baseball team in Atlanta prior to the Braves arrival was the Crackers. What year did they begin?

From Quiz Atlanta Sports History

Answer: 1901

They were in Atlanta from 1901 until 1965. They are the winningest team in Southern League history.

16. The Atlanta Falcons made it to their first NFL Super Bowl in January, 1999, where they lost to which team?

From Quiz Sport in Georgia

Answer: Denver Broncos

The Falcons finished the 1998 regular season with a 14-2 record, the second best in the NFC behind the Minnesota Vikings. In the play-offs, they defeated the San Francisco 49ers and the Vikings to set up a meeting with head coach Dan Reeves' former team, the Denver Broncos. The men from Colorado were the defending champions, and were never in trouble in the big game, beating the Falcons 34-19.

17. Which Alabaman boxer, nicknamed "The Surgeon", was a WBA/WBC Light Welterweight Champion, and handed Julio César Chávez his first pro defeat?

From Quiz Sport in Alabama

Answer: Frankie Randall

Randall, from Birmingham, turned pro in 1981, but had to wait until 1994 to claim a first world title. He fought the unbeaten Chavez in Las Vegas for the WBC light-welterweight crown, and won by split decision. Chavez won the rematch a few months later, but Randall would claim the WBA version shortly afterwards with a victory over Juan Martin Coggi.

18. When did the NBA Hawks move to Atlanta?

From Quiz Atlanta Sports History

Answer: 1968

They started in Illinois/Iowa, moved to St. Louis in 1958, and then to Atlanta.

19. Ashley Harkleroad, from Rossville, Georgia, was a competitor in which sport?

From Quiz Sport in Georgia

Answer: Tennis

Harkleroad was born in Rossville in 1985. She turned pro in 2000 and achieved a then career high ranking of 39 in 2007. She is best known, however, for appearing nude in "Playboy" magazine in 2008!

20. Which native of Mobile, Alabama, made baseball history in 1974 when he overtook Babe Ruth's career record for home runs?

From Quiz Sport in Alabama

Answer: Hank Aaron

Aaron began his career with the Mobile Black Bears, a Negro League team. He made his MLB debut with the Milwaukee Braves in 1954, and followed the team to Atlanta in 1966. On April 8, 1974, in a game against the Los Angeles Dodgers, he hit the 715th home run of his career, thus overtaking the mark set by Babe Ruth 39 years earlier. He would end his career in 1976 with 755 HRs, a total that would not be overtaken until 2006, when Barry Bonds hit his 756th homer.

21. When did Atlanta's baseball Braves win their first World Series?

From Quiz Atlanta Sports History

Answer: 1995

In 6 games over the Indians. They won in 1914 in Boston and 1957 in Milwaukee.

22. The Masters golf tournament has been held annually at Augusta National, Georgia, since 1934. Which famous golfer was involved both with designing the course and founding the tournament?

From Quiz Sport in Georgia

Answer: Bobby Jones

Jones was an amateur golfer who, in 1930, won the US Amateur, US Open, British Amateur and British Open. He retired from competitive play after that. He co-designed Augusta National with Alister MacKenzie, and co-founded The Masters with club chairman Clifford Roberts.

23. Born in Foley, Alabama, which former NFL quarterback was nicknamed "The Snake"?

From Quiz Sport in Alabama

Answer: Ken Stabler

Stabler played college football with the Alabama Crimson Tide, before being drafted by the Oakland Raiders in 1968. In twelve seasons in Oakland, he was selected to the Pro Bowl four times, won the 1974 league MVP award, and helped the Raiders to victory in Suoerbowl XI. He saw out his career with brief spells in Houston and New Orleans.

This is category 15609
play trivia = Top 5% Rated Quiz, take trivia quiz Top 10% Rated Quiz, test trivia quiz Top 20% Rated Quiz, popular trivia A Well Rated Quiz
new quizzes = added recently, editor pick = Editor's Pick editor = FunTrivia Editor gold = Gold Member

Teachers / educators: FunTrivia welcomes the use of our website and quizzes in the classroom as a teaching aid or for preparing and testing students. See our education section. Our quizzes are printable and may be used as question sheets by k-12 teachers, parents, and home schoolers.

 ·  All questions, answers, and quiz content on this website is copyright FunTrivia, Inc and may not be reproduced without permission. Any images from TV shows and movies are copyright their studios, and are being used under "fair use" for commentary and education.