FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Triple Crown Pitchers
Quiz about Triple Crown Pitchers

Test yourself! Take this Triple Crown Pitchers Quiz | MLB Awards


Most baseball fans know about the hitting Triple Crown and the players who have won it. What many baseball fans forget about is, that there is also a Triple Crown for pitchers who have the lowest ERA, most wins, and the most strikeouts.

A multiple-choice quiz by bldudas. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Sports Trivia
  6. »
  7. MLB Awards
  8. »
  9. Triple Crown Awards

Author
bldudas
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
146,118
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Tough
Avg Score
6 / 10
Plays
1195
Last 3 plays: Kabdanis (9/10), Sweeper11 (10/10), Stoaty (10/10).
- -
Question 1 of 10
1. Who was the very first pitcher to ever win the Triple Crown in 1877? Hint


Question 2 of 10
2. How many wins did Old Hoss Radbourn have in 1884, which won him the Triple Crown that year? Hint


Question 3 of 10
3. Grover Alexander won the Triple Crown five times?


Question 4 of 10
4. In what year did Cy Young win the Triple Crown? Hint


Question 5 of 10
5. How many Triple Crowns did Steve Carlton win? Hint


Question 6 of 10
6. Who won the Triple Crown in 1908? Hint


Question 7 of 10
7. Did anyone win the Triple Crown in 1888?


Question 8 of 10
8. How many Triple Crowns did Sandy Koufax wins in his career? Hint


Question 9 of 10
9. Has Roger Clemens ever won the Triple Crown?


Question 10 of 10
10. Who was the pitcher who won the Triple Crown in the 2002 season?

Answer: (Two Words or surname.. Arizona)

(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Apr 11 2024 : Kabdanis: 9/10
Feb 29 2024 : Sweeper11: 10/10
Feb 29 2024 : Stoaty: 10/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Who was the very first pitcher to ever win the Triple Crown in 1877?

Answer: Tommy Bond

In 1877, Tommy Bond had an ERA of 2.11, 40 wins, and 170 strikeouts. He played for Boston's National League Team.
2. How many wins did Old Hoss Radbourn have in 1884, which won him the Triple Crown that year?

Answer: 59

Old Hoss Radbourn had an ERA of 1.38 and he struck out 441 batters. He played for the National League's Providence team.
3. Grover Alexander won the Triple Crown five times?

Answer: False

He won it in 1915, 1916, and 1920. He was the first pitcher to win three Triple Crowns. He did this with both the Phillies and the Cubs.
4. In what year did Cy Young win the Triple Crown?

Answer: 1901

Cy Young had an ERA of 1.62, 33 wins, and struck out 158 batters in 1901. He did it with the Boston Americans.
5. How many Triple Crowns did Steve Carlton win?

Answer: 1

In 1972, Carlton had an ERA of 1.97, 27 wins, and 310 strikeouts for the Phillies.
6. Who won the Triple Crown in 1908?

Answer: Christy Mathewson

Christy Mathewson had and ERA of 1.43, 37 wins, and 259 strikeouts. He also won the award in 1905 for the National League New York Giants. The others listed won the award in different years.
7. Did anyone win the Triple Crown in 1888?

Answer: yes

Tim Keefe won the award in 188 for the New York Giants. Keefe had an 1.74 ERA, 35 wins, and 333 strikeouts.
8. How many Triple Crowns did Sandy Koufax wins in his career?

Answer: 3

Sandy Koufax won the award in 1963, 1965, and 1966 for the Los Angeles Dodgers.
9. Has Roger Clemens ever won the Triple Crown?

Answer: yes

Roger Clemens won the award in the 1997 and 1998 seasons for the Toronto Blue Jays.
10. Who was the pitcher who won the Triple Crown in the 2002 season?

Answer: Randy Johnson

In 2002, Randy Johnson had an ERA of 2.32, 24 wins, and 334 strikeouts for the Arizona Diamondbacks.
Source: Author bldudas

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Nightmare before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
4/23/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us