FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Australian Open Quizzes, Trivia and Puzzles
Australian Open Quizzes, Trivia

Australian Open Trivia

Australian Open Trivia Quizzes

  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Sports Trivia
  6. »
  7. Tennis Tournaments

Fun Trivia
17 Australian Open quizzes and 175 Australian Open trivia questions.
1.
  The 2022 Australian Open   top quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
The 2022 Australian Open tennis tournament took place between 17-30 January 2022 in Melbourne. This quiz covers some of the events and winners of the event.
Average, 10 Qns, rossian, Mar 06 22
Average
rossian editor
Mar 06 22
132 plays
2.
  2023 Australian Open   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
The first of the tennis majors of 2023 was contested in Melbourne in January. This quiz tests your knowledge of both the men's and women's singles tournament. Good luck!
Average, 10 Qns, Triviaballer, Feb 24 23
Average
Triviaballer gold member
Feb 24 23
78 plays
3.
  Australian Open: Taste of History   best quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
The Australian Open has always been one of my favourite tournaments. This quiz covers some of the history of the tournament.
Average, 10 Qns, NatalieW, Jan 06 09
Average
NatalieW gold member
413 plays
4.
  The 2008 Australian Open Highlights   great trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
The 2008 Australian Open showcased popcorn tennis matches, upsets, upcoming stars, and a new surface. This quiz will test how much you are acquainted with the first grand slam tournament of the year.
Average, 10 Qns, JLbread, Dec 11 08
Average
JLbread
925 plays
5.
  2009 Australian Open    
Multiple Choice
 10 Qns
A mixture of one of tennis' greatest tournament, the Australian Open of 2009. Have fun.
Average, 10 Qns, Helo_King, Apr 02 09
Average
Helo_King
593 plays
6.
  2009 Australian Open Popcorn Tennis    
Multiple Choice
 10 Qns
The year's first major provided early upsets, surprises, retirements, and impressive wins that made the Championships far from boring. Here's a recap of the ones who are worth mentioning.
Average, 10 Qns, JLbread, Feb 09 09
Average
JLbread
568 plays
7.
  2014 Australian Open    
Multiple Choice
 15 Qns
Test your knowledge on what happened at the 2014 Australian Open.
Difficult, 15 Qns, Avatar5991, Mar 06 20
Difficult
Avatar5991
Mar 06 20
72 plays
8.
  Australian Open 2004    
Multiple Choice
 10 Qns
Some questions on the 2004 Australian Open, the first grand slam tennis tournament of the year.
Tough, 10 Qns, askpau, Mar 11 06
Tough
askpau
872 plays
9.
  2007 Australian Open Bits    
Multiple Choice
 10 Qns
Some questions based on some early rounds of the 2007 Australian Open tennis tournament.
Tough, 10 Qns, srini701, Jan 19 07
Tough
srini701 gold member
617 plays
10.
  Australian Open 2020    
Multiple Choice
 10 Qns
Quiz on the 2020 renewal of the Australian Open.
Tough, 10 Qns, yaybig, Sep 27 20
Tough
yaybig
Sep 27 20
101 plays
trivia question Quick Question
Who was Maria Sharapova's opponent in the 1st round?

From Quiz "Australian Open 2007"




11.
  Australian Open 2007    
Multiple Choice
 10 Qns
The Australian Open 2007 was one to remember.
Tough, 10 Qns, JackCannery, Feb 09 07
Tough
JackCannery
976 plays
12.
  2010 Australian Open    
Multiple Choice
 10 Qns
This is a quiz about the women's and men's 2010 Australian Open.
Average, 10 Qns, Lachlan1998, Jun 10 10
Average
Lachlan1998
318 plays
13.
  Australian Open: Men's Tennis    
Multiple Choice
 10 Qns
Let's see what you know about Australian Open results.
Difficult, 10 Qns, DrBozo99, Dec 11 08
Difficult
DrBozo99
1433 plays
14.
  Australian Open 2005    
Multiple Choice
 10 Qns
This is about the first Grand Slam of the year for 2005.
Average, 10 Qns, anshu_nvn, Jun 09 05
Average
anshu_nvn
814 plays
15.
  Australian Open 2012    
Multiple Choice
 10 Qns
This quiz is about the Australian Open 2012 and includes questions about the Men's and Women's Singles tournament.
Difficult, 10 Qns, vabbity2, Jun 28 12
Difficult
vabbity2
167 plays
16.
  Australian Open 2013 - Men's Singles Stats & Facts    
Multiple Choice
 10 Qns
The 2013 Australian Open is over and Novak Djokovic has claimed his third straight Australian Open title after beating Andy Murray in a four-set final. Do you think you know everything, even the most obscure stats, about this edition of the Australian Op
Difficult, 10 Qns, Crystal_, Feb 10 13
Difficult
Crystal_
147 plays
17.
  Australian Open 2006    
Multiple Choice
 10 Qns
Did you pay close attention to the men's tennis action down in Melbourne Park in 2006? Good luck!
Very Difficult, 10 Qns, anonymous_888, Mar 11 06
Very Difficult
anonymous_888
567 plays

Australian Open Trivia Questions

1. What world #1 Spanish player, going into the tournament, was forced to withdraw from the 2023 Australian Open because of a leg injury?

From Quiz
2023 Australian Open

Answer: Carlos Alcaraz

Carlos Alcaraz was born in El Palmar, Spain in 2003. After Alcaraz won the US Open in 2022, he set a record as the youngest world #1 at just 19 years of age. Alcaraz's withdrawal from the 2023 Australian Open due to a hamstring injury dropped his ranking to #2 as the champion, Novak Djokovic, reclaimed the world #1 ranking.

2. Which 2021 men's champion was unable to defend his title in 2022?

From Quiz The 2022 Australian Open

Answer: Novak Djokovic

Neither Federer nor Wawrinka played in 2022 as both were injured. Murray did take part in 2022, having received a wild card, but was knocked out in the second round. Djokovic was the title holder, having won his ninth Australian title in 2021. Having been given permission to take part, Djokovic had arrived in Australia but ran into immediate difficulties over his visa since he was not vaccinated against Covid-19. After some legal arguments, the government revoked his visa and Djokovic was deported.

3. What issue led to delays and a number of medical timeouts being called in the early rounds of qualifying for the 2020 tournament?

From Quiz Australian Open 2020

Answer: Bushfires

Australia had endured a particularly devastating season of bushfires in the months leading up to this tournament. Smoke and poor air quality affected the qualifying rounds but this situation improved as the main tournament began.

4. Name the Australian player beaten by Serena Williams in the first round.

From Quiz 2014 Australian Open

Answer: Ashleigh Barty

Ashleigh Barty was a wildcard entry into the tournament, but drew the short straw at her home Major, drawing the player who in 2013 had her most dominant season ever. It wasn't therefore surprising she only managed to win three games off the American.

5. On the 1st day of the tournament, Australian hopeful Bernard Tomic overcame which Spaniard in a tough five set battle?

From Quiz Australian Open 2012

Answer: Fernando Verdasco

Bernard Tomic beat the 22nd seed Fernando Verdasco on Rod Laver Arena in five sets, 4-6 6-7 6-4 6-2 7-5. Tomic advanced all the way to the fourth round where he eventually succumbed to Roger Federer in straight sets, 6-4 6-2 6-2.

6. Who won the men's singles championship in 2010?

From Quiz 2010 Australian Open

Answer: Roger Federer

He beat Andy Murray in the final 6-3, 6-4, 7-6. Rafael Nadal lost to Andy Murray in the quarterfinals, and Novak Djokovic lost to Jo-Wilfried Tsonga in the quarterfinals.

7. The tournament now known as the Australian Open has not always been known by this name. When the first tournament was played in 1905, by what name was it known?

From Quiz Australian Open: Taste of History

Answer: The Australasian Championships

Prior to 1905, the states of Australia ran their own separate tennis championships, but in 1905, the Australasian Championships were held for the first time. They were played at a cricket ground in a suburb of Melbourne. The tournament's name evolved from the Australasian Championships to the Australian Championships (1927) to the now familiar Australian Open (1969).

8. Who won back to back men's Australian Open singles titles during the 1990s?

From Quiz Australian Open: Men's Tennis

Answer: Jim Courier

Courier won the open in 1992 and 1993.

9. Surprisingly, the top two seeds on the men's side of the 2023 Australian Open lost in the second round. What American player did Rafael Nadal lose to while he dealt with a hip injury?

From Quiz 2023 Australian Open

Answer: Mackenzie McDonald

Mackenzie McDonald was born in Lake Nona, FL in 1995 and he turned pro in 2016, the same year he won the NCAA Division I Tennis Championships in both singles and doubles. At the 2023 Australian Open, he beat Brandon Nakashima in five sets in the first round. He then went on to beat the acclaimed Rafael Nadal in straight sets in Round Two. Nadal was the Australian Open champion the prior year, was the #1 seed, and he was visibly in pain during the match as he was treated for a hip injury several times. The #2 seed, Casper Ruud, lost in four sets to Jensen Brooksby,

10. Defending women's champion Naomi Osaka did take part in 2022, but failed to win again. In which round was she eliminated?

From Quiz The 2022 Australian Open

Answer: Third

Naomi had taken a break from the game after some well publicised mental health issues, so her seeding was a relatively low thirteen in the draw. After straightforward wins in the first two rounds, Naomi was knocked out of the tournament in round three by Amanda Anisimova, representing the USA. The match was close, with the third set tie break ending Osaka's hopes. Anisimova herself lost in the next round to the eventual champion.

11. The defending women's champion was Naomi Osaka who was beaten in the third round in one of the upsets of the tournament. Which young rising prospect defeated her?

From Quiz Australian Open 2020

Answer: Coco Gauff

A 15 year old Coco Gauff burst into the mainstream spotlight with a run to the 4th round at the previous year's Wimbledon. She managed to repeat that run in the 2020 Australian Open.

12. Who won the women's singles championship?

From Quiz 2010 Australian Open

Answer: Serena Williams

Serena Williams beat Justine Henin. Williams won the final in 3 sets, 6-4, 3-6, 6-2. Venus Williams was knocked out in the quarterfinals by Na Li. Maria Sharapova was the surprise knockout, losing in the 1st round to fellow Russian Maria Kirilenko.

13. When Petr Korda retired from tennis he was labeled as a drug cheat after testing positive to steroids in Wimbledon 1998. In which year did he win the Australian Open?

From Quiz Australian Open: Men's Tennis

Answer: 1998

14. What unseeded player from the USA made it all the way to the semifinals of the 2023 Australian Open, where he was matched against Novak Djokovic?

From Quiz 2023 Australian Open

Answer: Tommy Paul

Tommy Paul was born in Boca Raton, FL in 1997 and his semifinal finish at the 2023 Australian Open set a personal best career finish at a Grand Slam event. En route to the semifinals, Paul beat Jan-Lennard Struff, Alejandro Davidovich Fokina, Jenson Brooksby, Roberto Bautista Agut, and Ben Shelton. In the semifinals, Tommy Paul lost in straight sets to the #4 seed Novak Djokovic.

15. The losing semi-finalists in the men's singles were Stefanos Tsitsipas and which Italian player?

From Quiz The 2022 Australian Open

Answer: Matteo Berrettini

Berrettinni has started to make his mark on the men's game having reached the semi-final of the US Open in 2019, the quarter-final of the French Open in 2021 and the final of Wimbledon, also in 2021, when he lost in four sets to Novak Djokovic. Matteo was seeded seven in the event, so surpassed his ranking, losing in four sets to the eventual champion. The other players listed as options are also Italian with Sinner producing the next best performance, losing in the quarter-finals.

16. The number one seed in the men's tournament was Rafael Nadal. What round of the tournament did he reach before being beaten?

From Quiz Australian Open 2020

Answer: Quarter-final

Nadal reached the quarter final stage. He was beaten by Dominic Thiem in four sets.

17. Which former two-time Grand Slam champion made a brief playing comeback in the doubles competition?

From Quiz 2014 Australian Open

Answer: Pat Rafter

Rafter and Hewitt teamed up for the men's doubles, but the pair lost their first match to the eventual runners-up Eric Butorac and Raven Klaasen.

18. During the first two rounds of the tournament, how many combined games did Rafael Nadal and Novak Djokovic lose?

From Quiz Australian Open 2012

Answer: 25

Novak Djokovic won his first two rounds against the Italian Paolo Lorenzi (6-2 6-0 6-0) and the Colombian Santiago Giraldo (6-3 6-2 6-1). Rafael Nadal won his first two rounds with similar ease against the American qualifier Alex Kuznetsov (6-4 6-1 6-1)and the German Tommy Haas (6-4 6-3 6-4).

19. Who was the 17th seed in the men's draw?

From Quiz 2010 Australian Open

Answer: David Ferrer

David Ferrer reached the second round of the tournament. Lleyton Hewitt was seeded 22nd and made it to the 4th round, but was knocked out by Roger Federer. Gilles Simon was seeded 15th but withdrew from the competition due to a knee injury. Tommy Haas was the 18th seed and was knocked out in the 3rd round.

20. From 1905 until 1987 the tournament was contested on what playing surface?

From Quiz Australian Open: Taste of History

Answer: Grass

The Kooyong Lawn Tennis Club was chosen as the venue for the Australian Open in 1972, when it was decided to give the tournament a permanent home. Melbourne was selected as the host city because tournaments held there in the past attracted the largest number of spectators. The last Australian Open to be played at Kooyong was in 1987.

21. Who did Petr Korda beat when he won the Australian Open?

From Quiz Australian Open: Men's Tennis

Answer: Marcelo Rios

He won 6-2 6-2 6-2.

22. What 24-year old Greek player made it to the final of the 2023 Australian Open where he was matched up against Novak Djokovic?

From Quiz 2023 Australian Open

Answer: Stefanos Tsitsipas

Stefanos Tsitsipas was born in Athens, Greece in 1998. His parents were also tennis players and by 2021 Stefanos Tsitsipas ascended to a #3 singles ranking. Tsitsipas dropped the first set to Djokovic 6-3 but he forced the next two sets to be decided by tiebreaker.

23. The 2022 men's doubles final was an all Australian affair. Three of the participants were Matthew Ebden, Max Purcell and Thanasi Kokkinakis. Who was the fourth?

From Quiz The 2022 Australian Open

Answer: Nick Kyrgios

The event gave us a few milestones. It became the first all Australian men's doubles final since 1980, when Edmondson and Warwick beat McNamara and McNamee, and the first Australian duo to win since Mark Woodforde and Todd Woodbrige in 1997. Kokkinakis and Kyrgios had to be given a wild card to enter the event and their victory was the first win for wild card entries since the open era began. Soon dubbed the 'Special Ks', Thanasi and Nick had previously won the Wimbledon boys' title in 2013, so their eventual victory shouldn't have been a complete shock. They beat their fellow Aussies, Ebden and Purcell, 7-5, 6-4 in the final.

24. Former Australian Open champion and one time world number one Caroline Wozniacki announced she would retire after this tournament. Who knocked her out of the tournament in her final match?

From Quiz Australian Open 2020

Answer: Ons Jabeur

Tunisia's Ons Jabeur beat her in 3 sets in the third round. She went on to have her best showing in a Grand Slam tournament by reaching the quarter final stage.

25. Which Australian lasted the furthest in the women's draw?

From Quiz 2014 Australian Open

Answer: Casey Dellacqua

Casey Dellacqua repeated her 2008 effort in reaching the fourth round where she lost to Canadian youngster Eugenie Bouchard.

26. In the fourth round, defending champion and number one seed Novak Djokovic edged out Stanislas Wawrinka in a five-set match. What was the score in the fifth set?

From Quiz Australian Open 2013 - Men's Singles Stats & Facts

Answer: 12-10

Novak Djokovic showed once more that he is able to play his best tennis when he is very close to defeat. Wawrinka failed to serve out the second set for a two set to love lead despite holding a 30-0 advantage and, at 4-4 in the fifth set, Djokovic managed to save four break points that would've left Wawrinka serving for the match.

27. Out of the 16 wildcards selected for this event in the Men's and Women's draw, how many made it as far as the third round?

From Quiz Australian Open 2012

Answer: 1

Only the Australian Lleyton Hewitt made it as far as the third round beating Cedrik Marcel-Stebe (7-5 6-4 3-6 7-5), 15th seed Andy Roddick (3-6 6-3 6-4 r) and 23rd seed Milos Raonic (4-6 6-3 7-6 6-3). He lost to eventual champion Novak Djokovic in the fourth round but not without taking a set off of him, (1-6 3-6 6-4 3-6).

28. How many sets did Serena Williams lose, and how many games did she lose?

From Quiz 2010 Australian Open

Answer: 2 - 53

The two sets were to Justine Henin and Victoria Azerenka. She lost 53 games, most of which were in the finals.

29. What was special about the tournament in 1969?

From Quiz Australian Open: Taste of History

Answer: It was the first time both amateur and professional players could enter

The first true "Australian Open" was played in 1969, with professional and amateur players allowed entry for the first time. The three other Grand Slam events (Wimbledon, US Open and French Open) allowed professionals to contest their tournaments in the previous year. Prior to this, professional players were not allowed to play on the traditional circuit. However, even with the ban lifted, some professional players did not play in the Australian Open during the 1970s due to comparatively poor prize money.

This is category 9235
Last Updated Apr 13 2024 5:46 AM
play trivia = Top 5% Rated Quiz, take trivia quiz Top 10% Rated Quiz, test trivia quiz Top 20% Rated Quiz, popular trivia A Well Rated Quiz
new quizzes = added recently, editor pick = Editor's Pick editor = FunTrivia Editor gold = Gold Member

Teachers / educators: FunTrivia welcomes the use of our website and quizzes in the classroom as a teaching aid or for preparing and testing students. See our education section. Our quizzes are printable and may be used as question sheets by k-12 teachers, parents, and home schoolers.

 ·  All questions, answers, and quiz content on this website is copyright FunTrivia, Inc and may not be reproduced without permission. Any images from TV shows and movies are copyright their studios, and are being used under "fair use" for commentary and education.