FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Buffy PeopleJoyce and Dawn Quizzes, Trivia and Puzzles
Buffy PeopleJoyce and Dawn Quizzes, Trivia

'Buffy' People:Joyce and Dawn Trivia

'Buffy' People:Joyce and Dawn Trivia Quizzes

  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. TV Trivia
  6. »
  7. 'Buffy' People

Fun Trivia
Joyce played by Kristine Sutherland and
Dawn played by Michelle Trachtenberg

5 quizzes and 65 trivia questions.
1.
  It's All About Dawn editor best quiz   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Though the series may have been and gone, please do not fret. Here is a little quiz on Dawn, one of the characters you met.
Average, 10 Qns, poshprice, Jul 27 11
Average
poshprice
1342 plays
2.
  Just Joyce    
Multiple Choice
 10 Qns
This is a quiz all about the late Joyce Summers!
Easier, 10 Qns, KrazyBabe, Jul 27 14
Easier
KrazyBabe
2840 plays
3.
  A Mom's Eye View Of "Buffy"   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
I may be the oldest " Buffy" fan on this site, but I created this quiz is in honor of my daughter who just graduated from high school and who first introduced me to this funny, fascinating, and well-written show.
Average, 10 Qns, gretas, Aug 03 04
Average
gretas
1280 plays
4.
  Bitty Buffy    
Multiple Choice
 25 Qns
This quiz is devoted entirely to Buffy's baby sister, Dawn.
Average, 25 Qns, eset, Apr 12 11
Average
eset
3896 plays
5.
  Dawn's In Trouble, Must Be Tuesday    
Multiple Choice
 10 Qns
This quiz is all about "The Key" to season five, the one who "stole" season six, and survived season 7.
Average, 10 Qns, spikesgrl1, Jul 24 05
Average
spikesgrl1
1729 plays
trivia question Quick Question
What episode did Buffy finally realize that Dawn could take care of herself?

From Quiz "Dawn's In Trouble, Must Be Tuesday"





'Buffy' People:Joyce and Dawn Trivia Questions

1. In the early episode, "Prophecy Girl", Joyce shares a bit of personal history with Buffy, revealing where she and Buffy's father first met. Where did Joyce and her ex-husband first hook up?

From Quiz
A Mom's Eye View Of "Buffy"

Answer: Joyce's formal

Like Buffy, Joyce didn't have a date for her formal, but went anyway, wearing her new dress and doing her best to seem as confident as possible. While there, she tells Buffy, she met her future husband, even though, at the time, he was with someone else. "But that's another story," she adds.

2. What does Dawn claim to have given birth to in "Once More With Feeling"?

From Quiz Dawn's In Trouble, Must Be Tuesday

Answer: Pterodactyl

She was just being sarcastic of course.

3. What is the first word we ever hear Dawn utter?

From Quiz Bitty Buffy

Answer: Mom & mum

At the end of "Buffy vs. Dracula" Joyce tells Buffy to take Dawn somewhere, and both of them turn around and go "Mom!"

4. What was Joyce's profession?

From Quiz Just Joyce

Answer: She owned an art gallery

Joyce was the owner of a successful art gallery in Sunnydale.

5. What episode did Buffy finally realize that Dawn could take care of herself?

From Quiz Dawn's In Trouble, Must Be Tuesday

Answer: Grave

She sees Dawn fight with a sword.

6. What object does Andrew zoom in on when he is talking about Dawn for his documentary in "Storyteller?"

From Quiz Bitty Buffy

Answer: Car keys

Andrew: "Dawn is a typical American teenager. Bubbly and sweet with a hunger for fun and a smile that lights up the room...Dawn used to be a key (zoom in on a set of car keys on the table). I don't really know what that means."

7. How did Joyce describe Principal Snyder in 'Dead Man's Party?'

From Quiz Just Joyce

Answer: '...nasty, bigoted little rodent man.'

Joyce says this about Snyder when he refuses to let Buffy back into Sunnydale High.

8. In "Gingerbread", Joyce and Buffy are overcome with horror at the sight of what they believe to be two murdered children in the Sunnydale playground. But what was Joyce's original reason for being in the playground on that particular night?

From Quiz A Mom's Eye View Of "Buffy"

Answer: she wanted to watch Buffy "at work"

Having only recently learned of Buffy's secret vocation as the Chosen One, Joyce wanted to see her daughter at work. She got an eyeful.

9. What episode does Buffy try to teach Dawn to slay vampires?

From Quiz Dawn's In Trouble, Must Be Tuesday

Answer: Lessons

Dawn isn't too good at it.

10. Who is the first person to tell Dawn that she doesn't belong?

From Quiz Bitty Buffy

Answer: A random crazy person

When Tara and Dawn are sitting outside the Magic Shop in "Real Me," a guy comes up to them and starts babbling. Then he turns to Dawn and says: "I know you. Curds and whey. I know what you are. You ... don't ... belong ... here."

11. Who does Joyce sleep with in 'Band Candy?'

From Quiz Just Joyce

Answer: Giles

Joyce, and the rest of the adult population in Sunnydale, are turned into teenagers after they eat a large quantity of Band Candy. Caught up in the moment, teen Giles and Joyce have sex on the hood of a police car...twice!

12. What was the name of the boy who delivered Dawn's first kiss?

From Quiz Dawn's In Trouble, Must Be Tuesday

Answer: Justin

Unfortunately, Justin's a vampire. Must run in the family.

13. In which episode does Buffy find out the truth about Dawn?

From Quiz Bitty Buffy

Answer: No Place Like Home

Buffy saves one of the monks from Glory, and he tells her everything.

14. In which episode does Joyce start to become ill?

From Quiz Just Joyce

Answer: "Out Of My Mind"

Buffy and Dawn make their mom pancakes as a treat while she is sick.

15. One unlikely friendship on "Buffy" was that between Joyce and Spike. While they were never exactly bosom buddies, Spike held a certain admiration for Joyce. What beverage did the two of them once share while discussing Spike's personal woes?

From Quiz A Mom's Eye View Of "Buffy"

Answer: hot chocolate

Having returned to Sunnydale after his break-up with Drusilla, Spike ends up in Joyce's kitchen, sipping hot chocolate and pouring out his heart to her. Oblivious to his true nature, Joyce offers a sympathetic ear, even trying to accomodate his request for a refill of hot chocolate with "little marshmallows" in it.

16. Which episode reveals that Dawn can drive a car?

From Quiz Dawn's In Trouble, Must Be Tuesday

Answer: End Of Days

Dawn zaps Xander with a tazer gun then drives back into Sunnydale.

17. Which Scoobie does Dawn have a crush on at the beginning of season 5?

From Quiz Bitty Buffy

Answer: Xander

Technically, Spike isn't a Scoobie, and besides, Dawn only gets interested in him much later.

18. In which episode does Joyce die?

From Quiz Just Joyce

Answer: 'I Was Made To Love You'

Buffy finds her mom body on the couch at the end of 'I Was Made to Love You.' However, the episode centered around her death is titled 'The Body.'

19. What was Dawn willing to do to prove her love to R.J.?

From Quiz Dawn's In Trouble, Must Be Tuesday

Answer: Kill herself

Anya robbed a bank, but said she just wrote an epic poem. Buffy was about to kill Principal Wood with a rocket launcher. Willow was about to turn R. J. into a girl -- which would be pretty funny.

20. In "Real Me," what word does Dawn underline in her diary and follow with three exclamation points?

From Quiz Bitty Buffy

Answer: No

Dawn: "I mean, does anyone ever ask *me* what I want to do with my life? Or what my opinion is on stuff? Or what restaurant to order in from? No. Underline. Exclamation point. Exclamation point, exclamation point. (pause) No one understands. No one has an older sister who's a slayer."

21. How did Joyce die?

From Quiz Just Joyce

Answer: She had an aneurysm burst (complication from surgery)

Joyce had been diagnosed with a brain tumor which had been operated on. Buffy and Dawn were told that their mom would make a full recovery, but Joyce knew that there was always the possibility of an aneurysm bursting.

22. Who has Dawn never had a crush on?

From Quiz Dawn's In Trouble, Must Be Tuesday

Answer: Riley

If she did have a crush on Riley, it was never openly obvious.

23. What type of spell did Dawn try to get Willow and Tara to help her cast in "Forever?"

From Quiz Bitty Buffy

Answer: Resurrection spell

Dawn wants help in bringing her mother back to life. When Tara and Willow refuse to help her, she decides to do it on her own.

24. Which character returns to comfort Buffy after Joyce's funeral?

From Quiz Just Joyce

Answer: Angel

25. In the episode, "The Body", Buffy comes home to find Joyce lying motionless on the living room couch. While waiting for the medics to arrive, she performs a small act of decorum on Joyce's behalf. What is it?

From Quiz A Mom's Eye View Of "Buffy"

Answer: she adjusts the slightly hiked hem of Joyce's skirt

Even in the midst of her highly agitated frame of mind, Buffy notices that her mother's skirt is hiked up, revealing too much upper thigh. Hurriedly, before the medics arrive, she adjusts it, displaying a tender regard for her deceased mother 's sense of modesty.

26. What was Dawn's first word on the show?

From Quiz Dawn's In Trouble, Must Be Tuesday

Answer: Mom & Mum

She appeared at the very end of "Buffy vs. Dracula."

27. Who calls Dawn "Bitty Buffy?"

From Quiz Bitty Buffy

Answer: Spike

Spike calls her this in "Forever" when faced with her grim determination to bring her mother back to life.

28. Who tries to bring Joyce back from the dead using a spell?

From Quiz Just Joyce

Answer: Dawn

Dawn is given a spell by the creepy Doc that she uses to try and resurrect her mother. However, she realises at the last minute that it is wrong and breaks the spell.

29. In "Potential," the Scoobies think that Dawn is a Potential Slayer. Who is really the Sunnydale Potential?

From Quiz Bitty Buffy

Answer: Amanda

Willow sends out an orange cloud to find the Potential that they believe is living in Sunnydale. As it turns out, Dawn was standing on one side of the door while Amanda was on the other, so the cloud appeared to be indicating Dawn.

30. Which character especially doesn't understand why Joyce died?

From Quiz Just Joyce

Answer: Anya

Anya: 'I don't understand how this all happens, how we go through all this. I mean...I knew her, and then she's...there's just a body and I don't understand why she just can't get back in it and not be dead and it's stupid and mortal. Xander's crying and not talking and I was having fruit punch and I thought Joyce won't have anymore fruit punch, and she'll never have eggs, or yawn or brush her hair...and no one will explain to me why!'

This is category 8773
play trivia = Top 5% Rated Quiz, take trivia quiz Top 10% Rated Quiz, test trivia quiz Top 20% Rated Quiz, popular trivia A Well Rated Quiz
new quizzes = added recently, editor pick = Editor's Pick editor = FunTrivia Editor gold = Gold Member

Teachers / educators: FunTrivia welcomes the use of our website and quizzes in the classroom as a teaching aid or for preparing and testing students. See our education section. Our quizzes are printable and may be used as question sheets by k-12 teachers, parents, and home schoolers.

 ·  All questions, answers, and quiz content on this website is copyright FunTrivia, Inc and may not be reproduced without permission. Any images from TV shows and movies are copyright their studios, and are being used under "fair use" for commentary and education.