FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
The Series 2005 Quizzes, Trivia and Puzzles
The Series 2005 Quizzes, Trivia

The Series (2005-) Trivia

The Series (2005-) Trivia Quizzes

  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. TV Trivia
  6. »
  7. Doctor Who

Fun Trivia
144 quizzes and 2,016 trivia questions.
1.
  Backwards Clock   top quiz  
Match Quiz
 10 Qns
A 'Doctor Who' Quiz
The Doctor and his/her companions have travelled back and forth in time, met various historical figures and done battle with all kinds of enemies. These episodes were all set in a different historical setting, but can you match them up?
Average, 10 Qns, Kankurette, Jul 15 23
Average
Kankurette gold member
Jul 15 23
73 plays
2.
  A History of Crashes    
Match Quiz
 10 Qns
Over the years, many spaceships have made an appearance in "Doctor Who" and quite a few accidentally landed where they didn't want to be. Match the crash to the episode (between 2005 and 2017) and the series, which is in brackets.
Easier, 10 Qns, AcrylicInk, Feb 26 19
Easier
AcrylicInk gold member
Feb 26 19
229 plays
3.
  'Doctor Who' Series 1 - 4    
Multiple Choice
 10 Qns
This quiz is about 'Doctor Who' series 1 - 4.
Average, 10 Qns, xxsophiexx, Mar 13 21
Average
xxsophiexx
Mar 13 21
1833 plays
4.
  "Doctor Who" - The Russell T Davies Years   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Without him, "Doctor Who" would not have returned to television as triumphantly as it did in 2005. What do you know about the years in which Russell T Davies revived and helmed the BBC's most popular science fiction programme (2005 - 2010)?
Average, 10 Qns, eburge, Sep 22 17
Average
eburge gold member
Sep 22 17
218 plays
5.
  "Doctor Who" - Stories 2005-2013   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
This is my first quiz, and it is about various "Doctor Who" stories and their content from the 2005 reboot to the series 7 finale.
Average, 10 Qns, DexterMaximus, Sep 18 21
Average
DexterMaximus
Sep 18 21
433 plays
6.
  "Doctor Who" - The Steven Moffat Years   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
While his predecessor may have revived the programme, Steven Moffat's tenure as lead writer and showrunner catapulted "Doctor Who" to unprecedented international success. This quiz covers 2010 to 2017, collectively known as the Steven Moffat Years.
Tough, 10 Qns, eburge, Dec 25 17
Tough
eburge gold member
Dec 25 17
153 plays
7.
  The Five(ish) Doctors Rebooted    
Multiple Choice
 10 Qns
Peter Davison recruits Colin Baker and Sylvester McCoy in a hilarious quest to appear in the 50th Anniversary "Doctor Who" special. Warning: Some Spoilers
Average, 10 Qns, parrotman2006, Oct 05 14
Average
parrotman2006 gold member
245 plays
8.
  'Doctor Who' Again    
Multiple Choice
 10 Qns
Ok, this is my first quiz, but it's on my all time favourite show 'Doctor Who'. It is on the second and third series. Enjoy!
Average, 10 Qns, randomuso, Oct 05 14
Average
randomuso
1692 plays
9.
  The Return of Doctor Mysterio    
Multiple Choice
 10 Qns
Merry Christmas! After a year long drought, Peter Capaldi returns as the Doctor. How closely did you watch the 2016 Christmas special?
Average, 10 Qns, parrotman2006, Jan 13 17
Average
parrotman2006 gold member
114 plays
10.
  "Doctor Who": Series 5 & Part One of Series 6    
Multiple Choice
 10 Qns
This quiz is all about the fifth series and part one of the sixth series of "Doctor Who". Hope you enjoy!
Average, 10 Qns, Buziel, Oct 05 14
Average
Buziel
461 plays
trivia question Quick Question
What does David Tennant use to block the door so the three former Doctors can break into BBC studios?

From Quiz "The Five(ish) Doctors Rebooted"




11.
  "Doctor Who"    
Multiple Choice
 10 Qns
This is a quiz all about "Doctor Who" from when it restarted in 2005 to 2014!
Average, 10 Qns, doctordoctor50, Sep 12 16
Average
doctordoctor50
156 plays
12.
  "Doctor Who" - 2005 to 2006    
Multiple Choice
 10 Qns
This is a quiz about "Doctor Who" episodes first aired from 2005 to 2006. No apples allowed.
Tough, 10 Qns, jeditor, Dec 24 16
Tough
jeditor
161 plays
13.
  "Doctor Who" - Series 1-3    
Multiple Choice
 10 Qns
How will you fare in this quiz about the series of "Doctor Who" that aired from 2005-2007?
Difficult, 10 Qns, Buziel, Oct 05 14
Difficult
Buziel
299 plays
14.
  "Voyage of the Damned" & "The Parting of the Ways"    
Multiple Choice
 10 Qns
Two different stories from two different Doctors. How will you fare?
Tough, 10 Qns, Buziel, Oct 05 14
Tough
Buziel
209 plays

The Series (2005-) Trivia Questions

1. Prior to taking over as showrunner and lead writer of "Doctor Who", how many episodes had Moffat contributed in the Russell T Davies era (2005 - January 2010)?

From Quiz
"Doctor Who" - The Steven Moffat Years

Answer: Six

Aside from Davies, Moffat was the only other writer to have contributed at least one episode to each of the first four series of the revived "Doctor Who". For Series 1, Moffat wrote the two-parter story consisting of "The Empty Child" and "The Doctor Dances", set in a Blitz-threatened London where a gas mask-wearing child roamed the streets. "The Girl in the Fireplace" was Moffat's Series 2 offering, with the French aristocrat Madame du Pompadour having her life interwoven with the Doctor's. In Series 3, Moffat's "Blink" was a standout and regarded as his best work yet, with the exceptionally frightening Weeping Angels making their first appearance. His fifth and sixth offerings formed another two-part story in Series 4, namely "Silence in the Library" and "Forest of the Dead", in which the Doctor met River Song, one of the most important women in his life, for the first time.

2. Following Paul McGann's brief stint as the Eighth Doctor, who took up the mantle of the Ninth Doctor in Davies' first series in 2005?

From Quiz "Doctor Who" - The Russell T Davies Years

Answer: Christopher Eccleston & Eccleston

Keen for a familiar face to lead this revival, Davies cast Christopher Eccleston in the title role. An established film and television actor with such roles as "Our Friends in the North" (1996), "Elizabeth" (1998) and "Gone in 60 Seconds" (2000) under his belt (amongst many others), Eccleston brought a Northern charm to his character, but lasted only thirteen episodes (the length of the first series) before announcing his departure from the role, citing a fear of typecasting as a factor. In terms of screen time, the Eighth Doctor received a mere 90 minutes or so in the 1996 "Doctor Who" television film, and the beginning of the revived series opens with a brand new incarnation of the Doctor. It wouldn't be until 2013, during the 50th anniversary celebrations, that this gap in the Doctor's life would be filled in.

3. Where does most of the action in "Doctor Mysterio" take place?

From Quiz The Return of Doctor Mysterio

Answer: New York City

Most of "Return of Doctor Mysterio" happens in New York, with some action aboard an alien spaceship. This is the third "Doctor Who" storyline in the modern era to take place in New York, after "Daleks in Manhattan/Evolution of the Daleks" (Tenth Doctor) and "The Angels Take Manhattan" (Eleventh Doctor). The episode begins with the Doctor meeting a young boy, and his reunion with the young man decades later as they team up to defeat an alien invasion. Several of the Christmas Specials have taken place in London, including "The Christmas Invasion" (2005). Trenzalore is the site of "The Time of the Doctor" (2013), Matt Smith's last episode as the Doctor. Dorset was the setting for "The Doctor, the Widow and the Wardrobe" (2011). Most of "Doctor Mysterio" was shot on set in Cardiff, Wales, but some of the New York street scenes were shot in Sofia, Bulgaria.

4. "Doctor Who" returned to our screens in 2005. The head producer was Russell T Davies and all of his series had a 'theme' running through each episode which culminated in the finale. What was the 'theme' running through series one?

From Quiz "Doctor Who"

Answer: 'Bad Wolf'

'Bad Wolf' linked all of the series one episodes and was present in several different ways. The words were often presented in the form of graffiti and in one episode ('Boom Town') the words were even written in Welsh (Blaidd Drwg).

5. What episode of "Doctor Who" is he watching when Peter Davison becomes obsessed with appearing on the 50th Anniversary show?

From Quiz The Five(ish) Doctors Rebooted

Answer: The Snowmen

It is Christmas 2012, and Davison is watching "The Snowmen" with his sons Louis and Joel. They ask him if he will appear in the 50th anniversary special. He says he is unsure, and that it might only star Matt Smith and David Tennant. His sons are actually psyched about that prospect, leaving Davison dejected and obsessed with being part of the anniversary special. Davison and his wife Elizabeth Morton have two sons. His daughter from his second marriage, Georgia Moffett, is married to Tenth Doctor David Tennant. Georgia appears several times in "The Five Doctors Rebooted".

6. What name is given to the rhyming creatures controlled by Walter Simeon in "The Name of the Doctor"?

From Quiz "Doctor Who" - Stories 2005-2013

Answer: The Whisper Men

The Whisper Men, made of paper, are servants to Walter Simeon, aka The Great Intelligence. They whisper, hence their name, and speak in rhymes. They can kill by pushing their hands into somebody's chest, stopping their hearts.

7. Which school did Rose Tyler join the Under-7s gymnastics team?

From Quiz "Doctor Who" - Series 1-3

Answer: Jericho Street Junior

Rose mentions in the first episode that she joined the Under-7s gymnastics team at Jericho Street Junior School. She tells Mickey that she earned the bronze medal. She then proceeds to save the Doctor by swinging from a rope, to push the Autons into the Nestene Consciousness.

8. What was the name of the captain who drew the meteoroids into the Titanic?

From Quiz "Voyage of the Damned" & "The Parting of the Ways"

Answer: Captain Hardaker

Captain Hardaker magnetised the hull, drawing in the meteoroids. He was killed when the meteors struck the Titanic. Max Capricorn offered his family so much money.

9. In the 'Doctor Who' Christmas Special of 2006, a woman called Donna Noble appeared in the TARDIS. What was she wearing?

From Quiz 'Doctor Who' Series 1 - 4

Answer: A wedding dress

It was Christmas Eve and Donna Noble's wedding day when she mysteriously appeared in the Doctor's TARDIS. This was a result of Huon Particles in which fiancé Lance Bennett had dosed Donna's coffee for approximately six months whilst working as the head of Human Resources in H.C Clements where Donna was also working. He did this in order to help the Empress of the Racnoss resurrect her race.

10. In the third series of 'Doctor Who' (2007), who plays the actor of the Doctor, and that of Martha Jones respectively?

From Quiz 'Doctor Who' Again

Answer: David Tennant and Freema Agyeman

In the first series, it was Christopher Eccelston and Billie Piper, the second series was David Tennant and Billie Piper, and Chris Eccelston and Freema Agyeman never worked together. Freema Agyeman also appeared in series two as Adeola who works at Canary Wharf, and as we later find out, is Martha Jones' cousin.

11. Which reincarnation of the Doctor features in the 2006 series?

From Quiz "Doctor Who" - 2005 to 2006

Answer: Tenth

The Tenth Doctor was first seen in "The Parting of the Ways" straight after his regeneration from the Ninth Doctor.

12. Aside from a brief regeneration sequence at the end of the previous episode, the Eleventh Doctor's first full episode (and Moffat's too as lead writer) was entitled what?

From Quiz "Doctor Who" - The Steven Moffat Years

Answer: "The Eleventh Hour"

Not pressured enough with a new series to helm, one of Moffat's first tasks was to cast a new leading man too! The role of the Eleventh Doctor landed with 26-year-old Matt Smith, who, at the time, was the youngest actor to play the role since Peter Davison took over as the Fifth Doctor after Tom Baker's Fourth. The Eleventh Doctor featured very briefly following his predecessor's regeneration in "The End of Time, Part Two" in 2010 before properly appearing later that year in "The Eleventh Hour".

13. Excluding the 2005 Christmas special, how many episodes of Series 1 was Davies credited with writing?

From Quiz "Doctor Who" - The Russell T Davies Years

Answer: Eight

A whopping eight out of thirteen episodes were scripted by showrunner Davies: "Rose", "The End of the World", "Aliens of London", "World War Three", "The Long Game", "Boom Town", "Bad Wolf" and "The Parting of the Ways". Meanwhile, the remaining five were written by Mark Gatiss ("The Unquiet Dead"), Robert Shearman ("Dalek"), Paul Cornell ("Father's Day") and Steven Moffat ("The Empty Child" and "The Doctor Dances"). Davies would later go on to have writing credits for a total 30 episodes across his tenure - exactly half the number of episodes produced during that time.

14. Who is mentioned in the opening credits of "The Return of Doctor Mysterio" along with Peter Capaldi?

From Quiz The Return of Doctor Mysterio

Answer: Matt Lucas

Matt Lucas, who we last saw as Nardole in "The Husbands of River Song", returns as companion to the Doctor. Justin Chatwin played the superhero/nanny, Charity Wakefield played reporter Lucy Fletcher (Lombard), and Adetomiwa played the evil alien, Mister Brock. Matt Lucas has been acting in both film and television since 1995. He is probably best known for his work on the sketch comedy show "Little Britain" (2000 - 2007). Much of Lucas' work has been in comedies, science fiction and animated films. He has also performed on stage, as Thenardier in "Les Miserables".

15. In the episodes 'Army of Ghosts' and 'Doomsday', The Doctor had a pair of 3D glasses that helped him to see what?

From Quiz "Doctor Who"

Answer: Void stuff

Everyone who had traveled through the void from and to the parallel universe had 'void stuff' around them!

16. Who does NOT show up in Peter Davison's dream sequence?

From Quiz The Five(ish) Doctors Rebooted

Answer: John Hurt

"You were always my favorite," a fawning Coleman tells him. Matt Smith tells him what an honor it is to work with him. Moffat says that he has dedicated the fiftieth anniversary special to Davison. The make-up crew almost worships him. Davison is rudely awoken by his wife. No John Hurt fawning over Peter Davison - apparently that was too much even for a dream.

17. How many floors does Satellite Five have?

From Quiz "Doctor Who" - Series 1-3

Answer: 501

Including Floor 000, Satellite Five has 501 floors. The Doctor arrives on Floor 139 in the year 200,000, and discovers that all of the journalists want to advance to Floor 500, where it is rumoured that the walls are made of gold. Satellite Five is later known as the Game Station 100 years later, where the Daleks are turning losing humans from the game shows, into part of the growing Dalek army. Game shows include "Big Brother", "What Not to Wear" and "The Weakest Link".

18. When Mr Copper sold EMP units, where would he stay for the night?

From Quiz "Voyage of the Damned" & "The Parting of the Ways"

Answer: Cyborg Caravans

When Bannakaffalatta had given his life, Copper explained that he used to sell EMP transmitters before becoming a fraud on the Titanic.

19. What is unusual about Bracewell?

From Quiz "Doctor Who": Series 5 & Part One of Series 6

Answer: He is a bomb

Professor Edwin Bracewell is a bomb made from Oblivion Continuum. An Ironside blasted his hand off showing that he is a robot. The Doctor and Amy manage to stop him in time by reminiscing about his past human memories.

20. Which famous person helped the Doctor and Rose defeat the Gelth?

From Quiz 'Doctor Who' Series 1 - 4

Answer: Charles Dickens

In episode 3, series 1 - 'The Unquiet Dead', the Doctor took Rose back through time to 1869, to Victorian Cardiff. The Gelth were affected by the Time War - they lost their bodies and became gaseous creatures able to survive within other gases. They have the ability to possess and animate fresh corpses. They also have psychic powers.

21. Who plays the Fifth Doctor?

From Quiz 'Doctor Who' Again

Answer: Peter Davison

Peter Davison's daughter Georgia Moffat stars in an episode entitled the 'Doctor's Daughter'.

22. What are the plastic servants of the Nestenes?

From Quiz "Doctor Who" - 2005 to 2006

Answer: Autons

The Autons' name comes from the company "Auto Plastics" which manufactured their shells. They looked just like shop dummies. Spider droids are found in "The End of the World" and "New Earth", but sadly, they aren't plastic. Daleks, for obvious reasons, aren't plastic.

23. Which Moffat-created character, last appearing alongside the Tenth Doctor in Series 4, began the first of her regular reappearances during the Moffat era in Series 5's "The Time of Angels"?

From Quiz "Doctor Who" - The Steven Moffat Years

Answer: River Song

After her first appearance in Series 4's "Silence in the Library" and "Forest of the Dead", it was inevitable that River Song would return at some point - her death in the latter episode left too many good plot points dangling, particularly as we discovered she knew the Doctor well before he knew her. "The Time of Angels" brought back River Song as well as some of Moffat's most popular and frightening creations, the Weeping Angels. River also appeared in the second part of the story, "Flesh and Stone", as well as the final two episodes of the series, "The Pandorica Opens" and "The Big Bang".

24. What is the name of the young boy the Doctor meets at the start of "Return of Doctor Mysterio"?

From Quiz The Return of Doctor Mysterio

Answer: Grant

Grant meets the Doctor as he hanging outside a window. He lets the Doctor in, assuming he is Santa Claus. They go up to the roof, where Grant accidentally eats a magical crystal which grants wishes and turns him into a superhero. Young Grant was played by Logan Hoffman. Teenage Grant was played by Daniel Lorente."Doctor Who" was Hoffman's television debut. Frederic was Jackson Lake's son on in "The Next Doctor" (2008). Cyril was Madge Arwell's son in "The Doctor, the Widow and the Wardrobe" (2011). And young Kazran Sardick was played by Laurence Belcher in "A Christmas Carol" (2010).

25. Series three ended with a three part conclusion, but how did Martha save Earth and The Doctor?

From Quiz "Doctor Who"

Answer: She told people stories

The combination of hacking into the Archangel network and having everyone Martha had spoken to thinking 'Doctor' helped to return The Doctor to his usual self and he was able to save the day!

26. What Fourth Doctor era episode of "Doctor Who" is used to suggest that Colin Baker is calling Tom Baker?

From Quiz The Five(ish) Doctors Rebooted

Answer: Shada

This is actually an extremely in-joke, as scenes from "Shada" were used in the original "The Five Doctors" episode in 1983 when Tom Baker could not appear. The three Doctors actually argue over who should call Tom Baker. Colin finally calls, reasoning it can not be any worse than the disgusting foods he had to eat on "Get Me Out of Here, I'm A Celebrity!"

27. Rory Williams and Amy Pond are two of the most famous companions, a married couple that travel with the Eleventh Doctor. But how do they leave the show?

From Quiz "Doctor Who" - Stories 2005-2013

Answer: Zapped back in time by a touch of the deadly Weeping Angels

"The Angels Take Manhattan" is the last episode featuring Amy and Rory, and features the living stone statues creating a battery farm in Manhattan. Amy and Rory's last scene takes place in a graveyard, where a surviving Weeping Angels takes them.

28. What was the numerical code used to disable a Cyberman's emotional inhibitor?

From Quiz "Doctor Who" - Series 1-3

Answer: 6879760

Using binary 9, Mickey Smith was able to hack into the Cybus Industries computers on the Parallel Universe and access the code which disabled the Cybermen's emotional inhibitors. Having found the code, he texted it to Rose's mobile, which the Doctor linked into the Cyber Control mainframe, switching the inhibitors off.

29. How many times did Foon Van Hoff dial the competition line, to gain tickets for the Titanic cruise?

From Quiz "Voyage of the Damned" & "The Parting of the Ways"

Answer: 5000

Foon dialled the line 5000 times. She explained this to her husband Morvin, who just laughed, because they were trapped on the Titanic.

30. In series 4, episode 10 - 'Midnight', what is the flavor of Crusader 50's complimentary juice pack?

From Quiz 'Doctor Who' Series 1 - 4

Answer: Peach and clementine

The on board refreshments and facilities were: television (36 channels), headphones, modem link for 3D video games, complimentary earplugs, complimentary slippers, complimentary juice pack (peach and clementine) and complimentary peanuts ('Ladies and Gentlemen and variations thereupon' were warned that some products may contain nuts).

This is category 21551
Last Updated Mar 03 2024 1:13 PM
play trivia = Top 5% Rated Quiz, take trivia quiz Top 10% Rated Quiz, test trivia quiz Top 20% Rated Quiz, popular trivia A Well Rated Quiz
new quizzes = added recently, editor pick = Editor's Pick editor = FunTrivia Editor gold = Gold Member

Teachers / educators: FunTrivia welcomes the use of our website and quizzes in the classroom as a teaching aid or for preparing and testing students. See our education section. Our quizzes are printable and may be used as question sheets by k-12 teachers, parents, and home schoolers.

 ·  All questions, answers, and quiz content on this website is copyright FunTrivia, Inc and may not be reproduced without permission. Any images from TV shows and movies are copyright their studios, and are being used under "fair use" for commentary and education.