FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Casualty Quizzes, Trivia and Puzzles
Casualty Quizzes, Trivia

Casualty Trivia

Casualty Trivia Quizzes

  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. TV Trivia
  6. »
  7. Television A-C

Fun Trivia
4 Casualty quizzes and 40 Casualty trivia questions.
1.
  This Quiz is a "Casualty"   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
"Casualty" is a long-running British TV drama which is aired on the BBC channel. It is full of drama, heartache and blood; can you stomach this quiz?
Tough, 10 Qns, lilacsprings, May 29 11
Tough
lilacsprings
625 plays
2.
  "Casualty": The Early Years    
Multiple Choice
 10 Qns
"Casualty" first hit British screens in September 1986, and quickly established itself as a Saturday night heavyweight when it came to viewing figures. This quiz will test your knowledge of its early years, from series 1-3. Enjoy!
Average, 10 Qns, poshprice, Jun 05 13
Average
poshprice
238 plays
3.
  "Casualty" Guess Who    
Multiple Choice
 10 Qns
I will speak as a member of the "Casualty" cast and you need to guess who I am.
Average, 10 Qns, scubamay, Nov 08 11
Average
scubamay
403 plays
4.
  'Casualty' - Lara Stone    
Multiple Choice
 10 Qns
This is a quiz on Lara Stone, one of the best doctors in 'Casualty.'
Difficult, 10 Qns, angel2good2be, May 29 11
Difficult
angel2good2be
767 plays

Casualty Trivia Questions

1. What was the endearing nickname that Charlie Fairhead used to refer to his colleague and friend, Megan Roach?

From Quiz
"Casualty": The Early Years

Answer: My little Irish rose

Fellow nurses, Charlie Fairhead and Megan Roach, played by Derek Thompson and Brenda Fricker, were two of the original members of "Casualty", and apart from the occasional squabble, they proved to be good friends. Though Megan was the department's mother figure, who frequently worried more about others than about herself, she could often be found receiving a comforting hug from Charlie, who would affectionately refer to her as "my little Irish rose".

2. "Casualty" first aired in what year?

From Quiz This Quiz is a "Casualty"

Answer: 1986

"Casualty" first aired on September 6th, 1986 on the BBC channel and is set in the fictional city of Holby. "Casualty" reflects on life as part of a medical team (As a doctor, nurse or paramedic) who help save lives in Holby City Hospital as well as overcoming their personal problems.

3. Which actress plays Dr. Lara Stone?

From Quiz 'Casualty' - Lara Stone

Answer: Christine Stephen-Daly

Kelly Harrison plays Nikki Marshall, Loo Brealey plays Roxy Bird and Martina Laird plays Comfort Jones.

4. What country was Lara working in before starting work in Holby?

From Quiz 'Casualty' - Lara Stone

Answer: Sierra Leone

Lara had been working in a warzone and when she first arrived at Holby there was a lot of publicity, which she didn't like.

5. In the series 2 episode, "Seeking Heat", Nurse Duffy was called out to help stabilise survivors of a bomb explosion. Which organisation was blamed for the destruction?

From Quiz "Casualty": The Early Years

Answer: IRA

The first ever episode of "Casualty" aired on the 6th of September, 1986, and the first series concluded on the 27th of December that same year. However though it eventually proved to be extremely popular, the first and second series of "Casualty" received a great deal of negative publicity, with the Royal College of Nursing voicing their objections regarding the way in which their profession was portrayed. The show also came under fire due to the amount of smoking that took place on screen, and many were also quick to poke holes in what they deemed to be ludicrous and far-fetched storylines. The series weathered each one of these storms, reducing the amount of smoking that was shown on screen and defending its portrayal of nurses. However it was a real life incident that put paid to complaints regarding "Casualty's" storylines, as only a day after the episode "Seeking Heat" (which depicted an explosion caused by an IRA bomb) aired, then reality began to mimic the fictional events of the show. For the following day, an IRA bomb exploded in Enniskillen, Northern Ireland, killing eleven and injuring sixty-three.

6. In which episode did Lara Stone join the 'Casualty' cast?

From Quiz 'Casualty' - Lara Stone

Answer: 'All's Fair'

This was the third episode of series 16.

7. What was the name of the fictional hospital that housed the series' all-important Casualty department?

From Quiz "Casualty": The Early Years

Answer: Holby City Hospital

"Casualty" was originally titled "Front Line", and was the brainchild of Jeremy Brock and Paul Unwin, who were paired with seasoned producer, Geraint Morris, in order to get the project off the ground. Considered quite a risky endeavour at the time, the criticism the show received in its early years very nearly ended it, and Morris himself even announced publicly that "We felt that it should end on a high after thirty episodes". However things did not work out that way, and "Casualty" ended up being one of the BBC's most successful shows, so much so that in 1999 it spawned a spin-off series named "Holby City".

8. Series 18 said goodbye to a few characters. Two of them were involved in the same storyline which shown 3 characters being taken hostage and one of them was thrown off the top of a 30-story car park. Which character was this?

From Quiz This Quiz is a "Casualty"

Answer: Nikki Marshall

Lara, Nikki and Josh were held hostage by robbers of a Jewellery store, but Josh was freed to help the Jeweller's wife who was in a critical condition. Nikki and Lara were taken to a 30-story car park when the robbers were being chased by the police. As a result of the chase, Nikki was thrown off the side of the car park. Nikki survived the fall, and then left the hospital to go travelling.

9. What was the name of the doctor that Lara fell in love with?

From Quiz 'Casualty' - Lara Stone

Answer: Patrick Spiller

Vincent was Jack's surname, Gallager was Max's surname and Kelsey is the surname of the actor Ian who played Patrick.

10. What was Patrick's nickname for her?

From Quiz 'Casualty' - Lara Stone

Answer: Skippy

He called her this because she is from Australia and at first it really annoyed her.

11. Lara was arrested at the end of Series 16 because the man she had hit with a brick in self-defence had died. What was the song playing in the background?

From Quiz 'Casualty' - Lara Stone

Answer: 'By Your Side'

This song is sung by 'Sade.'

12. How long was Lara's original sentence in prison when she was convicted of the manslaughter of David Collier?

From Quiz 'Casualty' - Lara Stone

Answer: 3 years

However, due to an appeal and a new statement by Melanie Collier admitting her husband had raped her, Lara was released early.

13. In "Casualty's" first series finale, the characters found themselves locked in and under quarantine, due to a suspected case of which tropical disease?

From Quiz "Casualty": The Early Years

Answer: Lassa fever

The final episode of series 1 revolved around a middle aged missionary, who had contracted a mysterious tropical disease, thought to be Lassa fever. In order to ensure that no epidemic resulted from this, the characters were locked in Casualty until it was declared safe for them to come out. Never ones to shy away from a knees up, they made the most of their time together, even putting on their own pantomime and ending the episode with a bout of carol singing, with everyone crowding around the piano.

14. Josh Griffiths was a long-serving paramedic at Holby City Hospital. He made his debut in 1989 and left the show in 2007. Unfortunately for Josh, he lost his family, but how?

From Quiz This Quiz is a "Casualty"

Answer: A house fire

In 1997, Josh's home was engulfed by flames, killing his wife and son. His daughter also died but in the hospital. Josh has been the victim of stabbing, he has been shot at and had been taken hostage with fellow workmates, Nikki and Lara.

15. What is Lara's favourite film, as told to Luke in 'Last Man Standing?'

From Quiz 'Casualty' - Lara Stone

Answer: 'Chinatown'

In 'Last Man Standing' Luke asks Lara what her favourite film is. She says 'Chinatown' and he says that his is 'Topgun'.

16. Another of "Casualty's" original characters was the ever charming Susie Mercier, who was known for loving a gossip and a giggle. What was her job, which meant that she was perfectly positioned to hear all of the latest Casualty news?

From Quiz "Casualty": The Early Years

Answer: Receptionist

Susie Mercer, played by Debbie Roza, was "Casualty's" receptionist from its first episode, until the end of series 2. Bright and bubbly, she proved to be very capable of charming even the dourest of patients, and was not afraid to give the unruly ones a piece of her mind. Good friends with both Duffy and Kuba, Susie also had a weakness for gossip, and was usually the first to find out whenever something particularly noteworthy was happening.

This is category 20210
play trivia = Top 5% Rated Quiz, take trivia quiz Top 10% Rated Quiz, test trivia quiz Top 20% Rated Quiz, popular trivia A Well Rated Quiz
new quizzes = added recently, editor pick = Editor's Pick editor = FunTrivia Editor gold = Gold Member

Teachers / educators: FunTrivia welcomes the use of our website and quizzes in the classroom as a teaching aid or for preparing and testing students. See our education section. Our quizzes are printable and may be used as question sheets by k-12 teachers, parents, and home schoolers.

 ·  All questions, answers, and quiz content on this website is copyright FunTrivia, Inc and may not be reproduced without permission. Any images from TV shows and movies are copyright their studios, and are being used under "fair use" for commentary and education.