FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Global Issues Quizzes, Trivia and Puzzles
Global Issues Quizzes, Trivia

Global Issues Trivia

Global Issues Trivia Quizzes

  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. World Trivia
  6. »
  7. Global Trivia

Fun Trivia
19 Global Issues quizzes and 266 Global Issues trivia questions.
Sub-Categories:
Terrorism Terrorism (6 quizzes)
1.
  World Poverty - What You Should Know   best quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Poverty in developing countries is much wider than we think. Hopefully this quiz will open your eyes to find out what you should know on a global scale. Although created in 2002 and some of the numerical stats have changed, the answers are still the same
Average, 10 Qns, exit10, Dec 02 22
Average
exit10 gold member
Dec 02 22
11817 plays
2.
  The U.S./Canada Border: Threat or Menace?    
Multiple Choice
 10 Qns
Rife with insinuating, sinister "Welcome to Canada/Bienvenue au Canada" signs, this stark divide between the home of the free and the land of the polite is crossed only by hard men willing to convert "real" money into funny coins and pieces of paper.
Average, 10 Qns, coolupway, Dec 03 18
Average
coolupway
Dec 03 18
5776 plays
3.
  Endangered Planet   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Extinction - not a pretty thought yet we have many species that are critically endangered of disappearing forever. Education and conservation are the answer!
Average, 10 Qns, limabone, Dec 03 18
Average
limabone
Dec 03 18
5431 plays
4.
  Watch It! It's the Secret Police!   great trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
"Step out of line, the man'll come get you / And take you away." Throughout the world and at various times, authoritarian rule has bred the dreaded "secret police". Take your time and test your knowledge about these state-sanctioned terrorist groups.
Average, 10 Qns, snediger, Dec 03 18
Average
snediger
Dec 03 18
1357 plays
5.
  The Thirst for Freedom   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
This is a quiz about some of the many groups around the world who are seeking independence from the larger country in which they find themselves.
Average, 10 Qns, chessart, Dec 03 18
Average
chessart gold member
Dec 03 18
1446 plays
6.
  World Issues; Decade 2001-2010   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
This quiz will contain a question relating to a world event in each of the years from 2001 to 2010. How many of these can you remember?
Average, 10 Qns, lout62001, May 01 19
Average
lout62001 gold member
May 01 19
2103 plays
7.
  Secret Services and Spycraft: A Necessary Evil?   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
We tend to think of Secret Police and spying organisations as modern day institutions. In fact, they've been around throughout history.
Average, 10 Qns, windrush, Dec 03 18
Average
windrush gold member
Dec 03 18
623 plays
8.
  Changing Urban Environments    
Multiple Choice
 15 Qns
If you can ace this quiz, you probably deserve a Geography GCSE! However, even without any detailed case-study knowledge, this quiz should be educational.
Average, 15 Qns, PermanentRose, Oct 02 21
Average
PermanentRose
Oct 02 21
645 plays
9.
  Don't Tell Me What I Can't Do!   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
If you ask any historian, they will tell you that creating a nation takes careful planning and hard work. Don't tell these micronations what they can't do!
Tough, 10 Qns, illiniman14, Dec 03 18
Tough
illiniman14 gold member
Dec 03 18
438 plays
10.
  Population Change and Management    
Multiple Choice
 20 Qns
If you can ace this quiz, you probably deserve a Geography GCSE! However, even without any detailed case-study knowledge, this quiz should be educational.
Average, 20 Qns, PermanentRose, Jul 26 19
Average
PermanentRose
Jul 26 19
595 plays
trivia question Quick Question
What of the following has been alleged to be a major environmental factor in the loss of habitat for the polar bear?

From Quiz "Endangered Planet"




11.
  Rebel Movements Around the World   great trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
There are many rebel movements around the world. This quiz will test your knowledge of rebel leaders, their causes and countries where these movements existed.
Tough, 10 Qns, UncleHern, Dec 03 18
Tough
UncleHern
Dec 03 18
1189 plays
12.
  Non-Recognized States    
Multiple Choice
 25 Qns
These areas have at some time declared independence without being recognized. Some are "recognized", but controlled by another country. Some have separatist movements fighting for independence. And some have decided to remain under 'foreign' rule.
Very Difficult, 25 Qns, author, Sep 07 20
Very Difficult
author
Sep 07 20
2323 plays
13.
  Ethnic Groups and Nations Without Statehood    
Multiple Choice
 15 Qns
In this quiz I ask for the name of an ethnic group or a nation. They have one thing in common: They do not have their own national state, but they do have a flag and a national identity.
Difficult, 15 Qns, author, Dec 03 18
Difficult
author
Dec 03 18
1261 plays

Global Issues Trivia Questions

1. The use of spies was recorded in the Bible about 1300 BCE. Joshua sent two spies into Jericho prior to attacking the city. When the King of Jericho was warned by his own spies, he ordered a search. Who harbored Joshua's men at great personal risk?

From Quiz
Secret Services and Spycraft: A Necessary Evil?

Answer: Rahab the harlot

Rahab hid the spies, and let them out of the city at night after misleading the searchers. In return she and her family were spared during the fall of the city. Joshua himself spied earlier for Moses (Numbers 13:1-16); he was part of a group sent to spy out and report on the land of Canaan.

2. The year 2001 saw the "war on terrorism" begin after the September 11 attacks in the United States. Who was the president of the USA at that time?

From Quiz World Issues; Decade 2001-2010

Answer: George W. Bush

The attacks occurred in New York City, Washington D.C. and Shanksville, Pennsylvania, and led to 2992 people losing their lives. The Americans, with support from NATO, subsequently launched a campaign to combat terrorism with overseas wars in Iraq and Afghanistan.

3. The language of Euskera is the native language for the people in which region?

From Quiz The Thirst for Freedom

Answer: Basque

According to an article in the January/February 2008 issue of "The Atlantic", the number of Euskera speakers has grown, and totalled about a fourth of the total Basque population of three million. While the language was suppressed during the Franco dictatorship in Spain, it is again being taught in the Basque schools. Since Euskera has no known links to any other language, it is central to the Basque identity. While use of the language is growing, the percentage of Basques who favor independence from Spain has held steady at about 35 percent.

4. The União Nacional para a Independência Total de Angola (UNITA) has become a political party in Angola, but between the 1960s -1990s it was one of the chief rebel groups in the country. Who was its leader?

From Quiz Rebel Movements Around the World

Answer: Jonas Savimbi

Jonas Savimbi (1934-2002), was a staunch anti-communist. He led UNITA in a bloody civil war after Angola's independence from Portugal. He later ran for president and lost. He was killed in a battle with government troops in 2002.

5. What organization determines the list of endangered/threatened species?

From Quiz Endangered Planet

Answer: IUCN (The World Conservation Union)

The IUCN relies on the world's top scientists to gather information on the status of species. From these studies a list of species is compiled along with suggestions of conservation.

6. This ethnic group lived for many centuries under German rule. They preserved both their language and the consciousness that they are part of the Polish nation. Their flag has two horizontal stripes (black and yellow).

From Quiz Ethnic Groups and Nations Without Statehood

Answer: Kashubians

The geographical area of the Kashubians is in northern Poland between the Oder and Vistula rivers, including today's Bydgosz, Gdansk and Slupsk provinces.

7. The border between the U.S. and Canada has long been known to be the world's longest ______________ border.

From Quiz The U.S./Canada Border: Threat or Menace?

Answer: Undefended

At 5,526 miles/Il a 8,893 km, the Canadian border is a trivia maven's favorite, or, as one says north of the border, favourite. Expect merciless grilling from grizzled, hard-bitten border agents at checkpoint Charlie... "what's your purpose in Canada, eh?"... "are those business papers you have there?" Few humans can survive this sort of interrogation for too long.

8. This country is recognized by the UN, but still occupied by another country. A liberation army (POLISARIO) seeks independence. Chief city: Laayoune.

From Quiz Non-Recognized States

Answer: Western Sahara

Called Spanish Sahara before being occupied by Morocco in 1974.

9. In environmental geography, what does the acronym CBD stand for?

From Quiz Changing Urban Environments

Answer: Central Business District

The acronym CBD stands for Central Business District and is commonly used to describe the innermost area of a town or city where land is of a high value and businesses and shopping malls flourish. However, the residential aspects of a town are generally concentrated in the inner city and suburbs, where land is cheaper and it is convenient for commuters. The general rule is that farther away from the CBD the land use is more residential and land plots are bigger so houses and gardens grow in size. Before the recent revival of the CBD, problems included a lack of investment kick-starting a cycle of decline and causing people and businesses to move away from central areas. A variety of initiatives have been used to improve the image of CBDs and help them to become more vibrant, appealing places to work and shop.

10. In 2002, the United Nations World Summit on Sustainable Development was held in an ongoing effort to resolve issues such as world poverty and better access to health care for all. Where was this meeting held?

From Quiz World Issues; Decade 2001-2010

Answer: Johannesburg, South Africa

During the meetings, Governments agreed to halve the number of people lacking clean drinking water and basic sanitation within three years. Other agreements included a plan of action for the poor to have greater access to affordable energy.

11. This Maoist group has its origins in the Bengali region of India. Originally known as the Majumdar-Sanyal group, this organization has been active since the 1960s. By what name are they generally known?

From Quiz Rebel Movements Around the World

Answer: Naxalites

In 1967, Naxalbari village was the site of a bloody peasant uprising. It was led by Charu Majumdar and Kanu Sanyal. Majudmar was killed in 1972. Sanyal has remained active as a communist politician in India.

12. What is the name given to the list of endangered/threatened species?

From Quiz Endangered Planet

Answer: The Red List of Threatened Species

Sometimes simply called the "Red List", it shows all critically endangered, endangered or vulnerable species as determined by extensive scientific studies.

13. This ethnic group is a Turkic people living in the Caucasus Mountains. Their flag displays the Turkic light blue and Mount Elbrus in silhouette.

From Quiz Ethnic Groups and Nations Without Statehood

Answer: Balkars

The Balkars today inhabit part of the Republic of Kabardino-Balkaria within the Russian Federation. The capital is Nalchik.

14. Apart from being the northernmost and westernmost state in the US, this state also has a little under a third of the entire length of the Canadian border.

From Quiz The U.S./Canada Border: Threat or Menace?

Answer: Alaska

Like Canada, Alaska is thought to be comprised mostly of snow, native peoples, frozen lakes and a sprinkling of other people wearing heavy and unfashionable clothing. The name "Alaska" came about when someone asked then Secretary of State William H. Seward if he thought he could buy a big, cold territory from the Russian empress for 7.2 million dollars. Seward said, "I don't think so, but Alaska." Do NOT use this answer on a history quiz!

15. This country is recognized by the UN, but is still partly occupied and controlled by another country. Chief cities are Hebron, Jericho, Ramallah and Khan Younis.

From Quiz Non-Recognized States

Answer: Palestine

The area claimed by the "State of Palestine" is mostly occupied and controlled by Israel.

16. In the James Bond books, what fictional Secret Service organisation uses the name of a genuine but defunct counter-spy operation?

From Quiz Secret Services and Spycraft: A Necessary Evil?

Answer: SMERSH

The Russian SMERSH - "Death to Spies", a name supposedly coined by Stalin - was a short-lived unit formed in 1942-43 to counter German infiltration into the Russian army and intelligence services. Ian Fleming's SMERSH was replaced in the James Bond movies by SPECTRE, a global force of evil-doers.

17. What was the name of the former ruler of Iraq who was captured by American forces in December 2003 during operation "Red Dawn"?

From Quiz World Issues; Decade 2001-2010

Answer: Saddam Hussein

Hussein was captured alive near his hometown of Tikrit. He was found hiding underground in a hole and was in a disheveled state. Saddam was subsequently tried in court and found guilty of the murder of 148 Iraqi Shiites, resulting in his execution in 2006.

18. Chechnya is a Russian republic which fought two wars during the 1990s for independence from Russia. Ethnic Chechens make up over 90% of this republic. Which statement is correct about these ethnic Chechens?

From Quiz The Thirst for Freedom

Answer: Most are Sunni Muslim.

The country converted to Sunni Muslim between the 16th and the 19th centuries. Most of the Russian minority in Chechnya is Russian Orthodox, but the 2002 census showed that this Russian minority had dwindled to only 3.7%, down from 28.1% in 1939.

19. This nation/ethnic group has a black flag with the white cross of St.Piran, their patron saint.

From Quiz Ethnic Groups and Nations Without Statehood

Answer: Cornwall & Cornish

Cornwall in south west England was made a duchy in 1337 by Edward III for the Prince of Wales and still is an appanage of the male member of highest rank in the reigning family, next to the sovereign. (Today (2004): Prince Charles).

20. U.S. speed limit signs approaching the Canadian border indicate "50". "Maximum speed" signs across the Canadian border also indicate "50." What will the driver have to do in Canada?

From Quiz The U.S./Canada Border: Threat or Menace?

Answer: Slow down

Canada, probably for no other reason than to stick out its (bilingual) tongue at Uncle Sam, has had the temerity for some time to be on the metric system. 50 km/hour is very slow, as are most of the provincial roads one has to slog along before hitting the Trans-Canada highway or some such more impressive-sounding thoroughfare. N.B. While Canada does have Dunkin' Donuts franchises, it is apparently considered poor form to patronize them. Tim Horton's appears to have set the standard in the donut/doughnut industry in the frozen north, and any American who fails to stop/arret on a long car line to sample Timmy's delights has committed a social blunder/faux pas. When in Banff, etc.

21. This country is only recognized by Turkey. Its "capital" is the Eastern part of a divided city.

From Quiz Non-Recognized States

Answer: Northern Cyprus

The region was occupied by Turkey in 1974, which is the only country which recognises it as a separate state.

22. In a United Nations context, what does the term 'HDI' mean?

From Quiz World Poverty - What You Should Know

Answer: Human Development Index

The Human Development Indicator measures a country's achievements in terms of longevity, knowledge, and a decent standard of living. The figures used are the life expectancy at birth, literacy rates (including primary, secondary and tertiary enrolments) and GDP per capita.

23. What is the definition of the term "gender structure"?

From Quiz Population Change and Management

Answer: The balance between males and females in a population

Gender structure is the balance between males and females of all ages in a population. A good way of illustrating gender balance is as a population pyramid. Males are represented on one side of the graph and females are represented on the other, with a central vertical axis showing age groups. Pyramids with a wide base and narrow apex have a high birth rate but also have high infant and child mortality rates. This type of pyramid is typical of Stage 1 and 2 populations, for example rain-forest Amazonian tribes or war-torn societies such as Afghanistan. A pyramid with straight, rounded sides can show a steady, low birth rate, such as that of a Stage 4 country.

24. The latter part of 2004 saw the occurrence of the "Boxing Day" tsunami in Southeast Asia. The tsunami was caused by a deep-ocean earthquake in this body of water. Which ocean was it?

From Quiz World Issues; Decade 2001-2010

Answer: Indian Ocean

The devastation affected fourteen countries, killing nearly a quarter of a million people and prompting a worldwide humanitarian response. The world as a result donated more than seven billion US dollars in aid. It was one of the deadliest natural disasters in history.

25. The Dalai Lama was awarded the Nobel Peace Prize in 1989. He is considered the spiritual leader of which Asian region?

From Quiz The Thirst for Freedom

Answer: Tibet

In addition to being the Tibetan spiritual leader, the Dalai Lama is also considered the head of the Tibetan government-in-exile. He fled to India in 1959, following a failed uprising against Chinese rule. In 2005 he entered into talks with Chinese leaders to resolve the issue of Tibet's status, with the idea that he would accept Chinese rule, but would work towards greater autonomy for Tibetans.

26. Russia has fought separatists in the breakaway republic of Chechnya since the early 1990s. Civilian casualties were high as a result of fighting for control of the Chechen capital city. What is the name of this capital?

From Quiz Rebel Movements Around the World

Answer: Grozny

Grozny is the capital of the Chechen Republic of Ichkeria. Currently it is under Russian control. Fierce battles have been fought between Chechen separatists and Russian troops in Grozny. The Chechen separatist movement has morphed from a Chechen autonomy movement to an Islamist cause.

This is category 23072
Last Updated Jun 15 2024 5:53 AM
play trivia = Top 5% Rated Quiz, take trivia quiz Top 10% Rated Quiz, test trivia quiz Top 20% Rated Quiz, popular trivia A Well Rated Quiz
new quizzes = added recently, editor pick = Editor's Pick editor = FunTrivia Editor gold = Gold Member

Teachers / educators: FunTrivia welcomes the use of our website and quizzes in the classroom as a teaching aid or for preparing and testing students. See our education section. Our quizzes are printable and may be used as question sheets by k-12 teachers, parents, and home schoolers.

 ·  All questions, answers, and quiz content on this website is copyright FunTrivia, Inc and may not be reproduced without permission. Any images from TV shows and movies are copyright their studios, and are being used under "fair use" for commentary and education.