FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Jackson Andrew Quizzes, Trivia and Puzzles
Jackson Andrew Quizzes, Trivia

Andrew Jackson Trivia

Andrew Jackson Trivia Quizzes

  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. World Trivia
  6. »
  7. U.S. Presidents

Fun Trivia
Known for his fiery personality, military exploits, and controversial policies, Jackson left an indelible mark on American history. Let's journey back in time and explore the legacy of the man they called "Old Hickory".
8 Andrew Jackson quizzes and 100 Andrew Jackson trivia questions.
1.
  President Andrew Jackson and His Times   best quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Andrew Jackson: "...a barbarian who could not write a sentence of grammar, and hardly could spell his own name."...Diary Entry, John Quincy Adams, June 18 1833
Tough, 10 Qns, socalmiguel, Apr 08 10
Tough
socalmiguel
574 plays
2.
  The Love of Andrew and Rachel Jackson    
Multiple Choice
 10 Qns
One of the greatest love stories ever told was between Andrew Jackson and Rachel Donelson. Here are ten questions about their life and love.
Average, 10 Qns, pennie1478, Mar 24 11
Average
pennie1478 gold member
254 plays
3.
  Assassination Attempt-1835 America    
Multiple Choice
 15 Qns
On January 30, 1835, Richard Lawrence attempted to assassinate President Andrew Jackson.
Average, 15 Qns, keithkomodo, Sep 10 23
Average
keithkomodo
Sep 10 23
258 plays
4.
  The Life of Andrew Jackson    
Multiple Choice
 25 Qns
My favorite U.S. president; as I constantly remind my 8th graders, he was the man!
Average, 25 Qns, garvol, Jul 03 24
Average
garvol
Jul 03 24
785 plays
5.
  Andrew Jackson    
Multiple Choice
 10 Qns
This quiz is all about the seventh president of the United States. If you want to know more about Andrew Jackson, then please enter.
Tough, 10 Qns, bigedd919, Mar 02 24
Tough
bigedd919
Mar 02 24
865 plays
6.
  History of Jacksonian US    
Multiple Choice
 10 Qns
Mostly about Andrew Jackson, with a few questions from the period (1815-1850 or so) which is named after him.
Average, 10 Qns, socratessoul, Dec 26 14
Average
socratessoul
1723 plays
7.
  Assassination Attempt on Andrew Jackson    
Multiple Choice
 10 Qns
A quiz on the first assassination attempt made on a U.S. president, that of the attempt on Andrew Jackson, the 7th U.S. president.
Difficult, 10 Qns, AdmiralShark, Dec 18 14
Difficult
AdmiralShark
395 plays
8.
  Andy Jackson -- More Trivia on the Man    
Multiple Choice
 10 Qns
This is my second quiz on the man ... I hope you enjoy it.
Difficult, 10 Qns, garvol, May 03 24
Difficult
garvol
May 03 24
414 plays
trivia question Quick Question
Among the crowd that intervened and subdued Richard Lawrence was what legendary American hero?

From Quiz "Assassination Attempt-1835 America"





Andrew Jackson Trivia Questions

1. Where was Richard Lawrence born?

From Quiz
Assassination Attempt-1835 America

Answer: Lancashire, England

Lawrence was born in Lancashire in 1800 or 1801, coming over to America at the age of 12, and living in Washington D.C. A vast portion of the population at that time was foreign born. Ironically, Jackson was the first president born on American soil.

2. Where did Andrew Jackson meet Rachel Donelson?

From Quiz The Love of Andrew and Rachel Jackson

Answer: At her mother's boardinghouse

Andrew Jackson was a boarder at Mrs. Donelson's home. Rachel met Andrew when she and her first husband came home to visit. Andrew was taken with Rachel at first sight.

3. Which incident left two physical scars that President Andrew Jackson carried on his left hand and face for most of his life?

From Quiz President Andrew Jackson and His Times

Answer: He was struck by a British soldier's saber at age 13.

Andrew Jackson and his brother Robert both participated in the Battle of Hanging Rock, South Carolina (August 6 1780) during the Revolutionary War. Andrew was captured during the battle and held prisoner. While in captivity, a British soldier commanded him to shine his boots. When Jackson refused, the soldier struck Jackson a glancing blow with the broad side of his saber, leaving a cut to the bone on Jackson's left hand raised in defense and his head where the saber made contact.

4. When was the assassination attempt on Jackson?

From Quiz Assassination Attempt on Andrew Jackson

Answer: 1835

The attempt was made on Friday, January 30, 1835 in Washington, D.C.

5. Andrew Jackson was very similar to other presidents in that he had a pet. He was able to purchase a pet in New Orleans during the time that he served in the War of 1812. Name the type of animal that Jackson was able to take to the White House.

From Quiz Andy Jackson -- More Trivia on the Man

Answer: Parrot

Jackson's parrot was purchased in New Orleans. He would teach the parrot to curse. Upon his death, the parrot was released and flew very close to the open grave. He would squawk out the curse words that the President had taught him and flew away. His name was 'Poi'.

6. Andy Jackson was the ____ president of the US.

From Quiz The Life of Andrew Jackson

Answer: 7th

Andy was the seventh president of the United States. There have been three presidents who were residents of Tennessee...Andy Jackson, James K. Polk and Andrew Johnson. Albert Gore Jr. could have been the fourth, but he lost his bid to be president in 2000.

7. During which years was Andrew Jackson president?

From Quiz Andrew Jackson

Answer: 1829-1837

Jackson was president from 1829-1837. He defeated John Quincy Adams with the popular vote in 1824 election, but lost in the electoral vote.

8. In what year was Andrew Jackson first elected to the presidency of the US?

From Quiz History of Jacksonian US

Answer: 1828

Jackson first ran for the presidency in 1824, but was not elected until he ran again in 1828.

9. What was Lawrence's profession, which may have contributed to the personality changes that he exhibited when in his thirties?

From Quiz Assassination Attempt-1835 America

Answer: House painter

Historians think that inhaling fumes from the paint may have caused or contributed to his personality disorders. He had a normal childhood, and was a pleasant young adult.

10. President Andrew Jackson is considered the founder (if not, the co-founder) of which modern political party in the United States?

From Quiz President Andrew Jackson and His Times

Answer: The Democratic Party

The original Democratic Party stood for states' rights and minimal centralized government. Thomas Jefferson, credited by some as the founder of the Democratic Party, formed (with James Madison) the nation's first organized political party in opposition to the central government Federalist Party in 1800. The party was called the "Democratic-Republicans." However, it was Andrew Jackson who solidified and organized the Democratic Party by his open alliance with newspapers - the primary public media of their day. The designation of the "donkey" as a symbol of the Democratic Party is a purely Jacksonian invention. Although Thomas Nast's cartoon "A Live Jackass Kicking a Dead Lion" published January 15 1870 in "Harper's Weekly" popularized the "donkey" symbol, it had been used long before in Jackson's and Van Buren's presidential campaigns of the 1820's and 1830's. In a strange twist of historical irony, both modern political parties now espouse the exact opposite of their original philosophies. The Democrats now stand for a strong central government and the Republicans stand for states' rights.

11. What was the name of the man that tried to assassinate Jackson?

From Quiz Assassination Attempt on Andrew Jackson

Answer: Richard Lawrence

Lawrence had become delusional in the years prior to the assassination attempt, believing himself to be King of America and England, and also believe that Jackson was conspiring to withhold money that was due to him.

12. Jackson was a gentleman who was either loved or hated. Name the fellow Tennessean who would become the first governor of the state, to whom would come to dislike him, after Jackson had previously admired him in his childhood.

From Quiz Andy Jackson -- More Trivia on the Man

Answer: John Sevier

The Sevier-Jackson feud arose as result of the 1810 military elections. Tennessee was still a frontier state, and the army was still under state jurisdiction. The postion was granted to Jackson, who was from Middle Tennessee and afterwards Jackson made known to Governor Archibald Roane that Sevier had made some possible fraudulent land deals after the Revolutionary War.

13. In the duel with Charles Dickinson, Dickinson shot first. Why didn't the shot kill Jackson?

From Quiz Andrew Jackson

Answer: Because of the loose coat Jackson was wearing, the bullet fractured a rib instead of piercing the heart.

The duel started because of a quarrel over a horse-race wager, and Dickinson profaned Jackson's wife, Rachel. There was a controversy over the Jackson marriage because they did not realize that Rachel was not divorced from her first marriage. There was malicious talk around town of Rachel's adultery. Jackson made it clear that he would defend his wife's honor to the death. After Jackson was hit, he raised his pistol and squeezed the trigger, but it stopped at halfcock. Jackson drew the gun again and shot Dickinson. Thomas Hart Benton shot Jackson in the arm. The bullet remained in Jackson's arm for 19 years before having it removed and some of Jackson's advisers considered sending the bullet back to Benton. Benton, a Senator from Missouri and supporter of Jackson, declined the offer saying he had had the bullet for this long and it was his to keep.

14. What was the common nickname used by prohibitionists to describe alcohol during Jacksonian reform?

From Quiz History of Jacksonian US

Answer: 'Demon Rum'

The prohibitionist movement was perhaps the longest lived Jacksonian reform, lasting well into the 20th century.

15. Where did the assassination attempt on Jackson take place?

From Quiz Assassination Attempt on Andrew Jackson

Answer: U.S. Capitol

Jackson was at the U.S. Capitol to attend a funeral.

16. Jackson made several controversial decisions during his presidency. Name his last official act as president.

From Quiz Andy Jackson -- More Trivia on the Man

Answer: Texas should become an independent state

Jackson would recognize the Texans' right to freedom, but did not send a military force to protect them.

17. Andy had approximately 135 slaves. Jackson had a male servant who became free only to remain as his butler. Name this gentleman.

From Quiz The Life of Andrew Jackson

Answer: Alfred

It is believed that the original Batman butler got his name from Alfred, Andrew Jackson's servant.

18. In 1835, with which country was the United States led by Jackson on the brink of war?

From Quiz Andrew Jackson

Answer: France

France delayed some money that it had agreed by treaty to pay the United States, Jackson ordered the US Navy to prepare for action and urged congress on seizing of French property in the United States, which made the French furious. Britain mediated the dispute and a peaceful settlement was reached.

19. Who was Andrew Jackson's first Vice president?

From Quiz History of Jacksonian US

Answer: John C. Calhoun

John C. Calhoun had every desire to oust Jackson from office, and was the major cause of South Carolina's threats to secede from the union in the early 1830's.

20. Richard Lawrence then quit his job. What reason did he give his relatives for not needing to work?

From Quiz Assassination Attempt-1835 America

Answer: He was King Richard III and the US owed him money.

Richard began to believe he was the King of England. At that time, Cornelius Vanderbilt was building his first financial empire in shipping, before later building a second in railroads.

21. Hunter's Hill became the first real home for Andrew and Rachel Jackson. In what state was their home located?

From Quiz The Love of Andrew and Rachel Jackson

Answer: Tennessee

Hunter's Hill was the first real home Andrew and Rachel Jackson could call their own. They built a two story house in the spring of 1796. Coincidentally, Lewis Robards, Rachel's first husband, sold the property after he and Rachel's divorce was finalized.

22. In striking contrast to the tragedies inflicted on Native Americans through the policies of President Andrew Jackson, in 1813 he adopted and raised a Creek Indian boy as his son. Which is the name of his adopted Native American son?

From Quiz President Andrew Jackson and His Times

Answer: Lyncoya

Andrew Jackson was reluctant to adopt the Creek Indian orphan Lyncoya and bring him to Tennessee as a part of the Jackson household. He feared his wife Rachel would not accept the boy. Lyncoya died of tuberculosis at "The Hermitage" in 1828 at age 16, only a few months before Rachel Jackson died. The fears that Rachel would not receive Lyncoya into the Jackson household were unfounded as the following letters indicate. Andrew Jackson letter to Rachel Jackson, Chickesaw Council House September 18 1816: "My Love, I have this moment recd. your affectionate letter of the 8th Instant. I rejoice that you are well & our little son [Andrew Jackson Jr.]. Tell him his sweet papa hears with pleasure that he has been a good boy & learns his Book, Tell him his sweet papa labours hard to get money to educate him, but when he learns & becomes a great man, his sweet papa will be amply rewarded for all his care, expence, & pains-how thankfull I am to you for taking poor little Lyncoya home & cloathing him-I have been much hurt to see him there with the negroes, like a lost sheep without a sheperd..." By 1824, Lyncoya was an established member of the family. Washington D.C., U. S. Senate, January 24 1824, To Andrew Jackson Jr: "My dear Son. Your papa has waited two weeks expecting to receive a letter from you informing him how your dear mother is, and your cousin, Andrew J. Hutchings, Lyncoya & all the family....and how health of all our friends are, all these things will be grateful to me,...believe me to be your affectionate father, Andrew Jackson." Postscript. "Tell Ly(n)coya howde for me, and say to him I expect he will be a [good] boy..." http://www.aradergalleries.com/detail.php?id=2095

23. What event was Jackson attending when the assassination attempt was made?

From Quiz Assassination Attempt on Andrew Jackson

Answer: funeral

Jackson was at the Capitol to attend the funeral of South Carolina congressman Warren Davis, who had died the day before in Washington.

24. Jackson was born on March 15, 1767. What was his mother's first name?

From Quiz Andy Jackson -- More Trivia on the Man

Answer: Elizabeth

The Jacksons migrated to America from Ireland. Elizabeth raised three boys including the 7th President of the United States. She died of cholera in 1781, contracted while nursing American prisoners at a Camden POW camp.

25. Andy earned his nickname before the War of 1812. What was his nickname?

From Quiz The Life of Andrew Jackson

Answer: Old Hickory

He got shot in the chest and the bullet remained in his body throughout his life. He was as tough as the toughest tree in the forest, an Old Hickory. He earned this nickname from his men.

26. In 1798, while he was presiding judge in a little Tennessee village, who did Jackson arrest because the Sheriff was unable to?

From Quiz Andrew Jackson

Answer: Russell Bean

Bean was parading around the courthouse with a pistol and bowie knife, cursing the judge, the jury, and everyone else assembled. After the sheriff failed to arrest Bean, Jackson ordered the sheriff to summon him a posse and went and confronted Bean. Bean was arrested and led to jail. Bean was later asked why he gave in to Jackson and he replied when he looked into Jackson eyes, he saw "shoot." When he looked into the eyes of everyone else in the crowd, he saw "no shoot," so he said to himself 'It is about time to sing small,' and so I did."

27. What was the driving force and motivation behind the economic and industrial improvement of the Jacksonian period?

From Quiz History of Jacksonian US

Answer: optimism

The optimism of the Jacksonian period has probably never been equaled in US history. It was motivated by the belief that the unique opportunities in the United States made it more likely to be perfectable than any republic had ever been.

28. What additional bizarre behavior was Richard Lawrence NOT displaying by 1834?

From Quiz Assassination Attempt-1835 America

Answer: Running naked around the house.

Richard had threatened to kill a maid who, he thought, laughed at him. He was also abusive towards his sisters. He was wearing fancy clothes, which he changed often during the day. He did enjoy hearing neighborhood children greet him as King Richard as he stood in his doorway, not realizing they were taunting him.

29. After going into bankruptcy and selling Hunter's Hill, Andrew and Rachel Jackson moved into their final home. What was the name of the home they both lived in until they died?

From Quiz The Love of Andrew and Rachel Jackson

Answer: Hermitage

Hermitage was a two story house log house with a limestone chimney. Over the years, Rachel and Andrew built the house up adding servants quarters and homes for family relations to stay in while they were visiting. Hermitage was very close to their former home, Hunter's Hill.

30. As of 2008, President Andrew Jackson received on March 27 1834 what no other US President has acquired before or since. Which item was given to him?

From Quiz President Andrew Jackson and His Times

Answer: Official Censure by the United States Congress

A steadfast opponent of Jackson, Senator Henry Clay of Kentucky, spearheaded the effort for censure when Jackson refused to turn over to the Senate documents used at Presidential Cabinet meetings. The Whig Party held an 8 vote majority at that time in the Senate. The vote for censure was 26 to 20. The effort to expunge this stain on the President's reputation was headed by long-time Jackson supporter Senator Thomas Hart Benton of Missouri. The Senatorial elections of 1836 swung the balance of power to the Democrats. When Congress assembled in January 1837, a boisterous crowd of Democratic Senators carried the handwritten Senate Journal of 1834 to the Chamber and had the secretary of the Senate draw black lines around the censure text and enter the words "Expunged by order of the Senate." Jackson left the Presidency two months later, free of the stain of Henry Clay's politics.

This is category 13726
Last Updated Jul 20 2024 5:47 AM
play trivia = Top 5% Rated Quiz, take trivia quiz Top 10% Rated Quiz, test trivia quiz Top 20% Rated Quiz, popular trivia A Well Rated Quiz
new quizzes = added recently, editor pick = Editor's Pick editor = FunTrivia Editor gold = Gold Member

Teachers / educators: FunTrivia welcomes the use of our website and quizzes in the classroom as a teaching aid or for preparing and testing students. See our education section. Our quizzes are printable and may be used as question sheets by k-12 teachers, parents, and home schoolers.

 ·  All questions, answers, and quiz content on this website is copyright FunTrivia, Inc and may not be reproduced without permission. Any images from TV shows and movies are copyright their studios, and are being used under "fair use" for commentary and education.