FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Cleveland Grover Quizzes, Trivia and Puzzles
Cleveland Grover Quizzes, Trivia

Grover Cleveland Trivia

Grover Cleveland Trivia Quizzes

  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. World Trivia
  6. »
  7. U.S. Presidents

Fun Trivia
3 Grover Cleveland quizzes and 30 Grover Cleveland trivia questions.
1.
  Average Grover Cleveland Quiz - 10 Questions    
Multiple Choice
 10 Qns
This quiz is about President Grover Cleveland and events that occurred during his presidency. My source of information is the World Book Encyclopedia.
Average, 10 Qns, witchwatcher, Nov 16 07
Average
witchwatcher
471 plays
2.
  10 Question Grover Cleveland Quiz    
Multiple Choice
 10 Qns
One of the most underrated presidents. How much do you know? Most of the information in this quiz was gleaned from "An Honest President: The Life and Presidencies of Grover Cleveland," by H. Paul Jeffers.
Average, 10 Qns, lfhaines, Jul 12 19
Average
lfhaines
Jul 12 19
646 plays
3.
  The Ultimate Grover Cleveland Quiz    
Multiple Choice
 10 Qns
How much do you know about the only President elected to non-consecutive terms?
Average, 10 Qns, seamax, Jul 21 05
Average
seamax
535 plays
trivia question Quick Question
Grover Cleveland died in his home on June 24, 1908 in this New Jersey town.

From Quiz "Grover Cleveland"





Grover Cleveland Trivia Questions

1. What state joined the Union under Cleveland's administration?

From Quiz
Grover Cleveland

Answer: Utah

In 1896 Utah joined the Union as the 45th state.

2. Grover Cleveland was one of many presidents to be known more popularly by their middle names. What was Cleveland's given name at birth?

From Quiz Grover Cleveland

Answer: Stephen Grover

He was named after the Reverend Stephen Grover, a family friend, from Caldwell, New Jersey.

3. What year was Grover Cleveland born?

From Quiz Grover Cleveland

Answer: 1837

President Cleveland was born in New Jersey.

4. Who served as Cleveland's Secretary of Agriculture in his first Cabinet?

From Quiz Grover Cleveland

Answer: Norman J. Coleman

In 1889, the Department of Agriculture was made an executive agency by Congress and was given Cabinet rank.

5. What did President Cleveland's father do for a living?

From Quiz Grover Cleveland

Answer: Minister

President Cleveland's father never made more than $1,000 per year and had a hard time providing for his family. He died when President Cleveland was 14.

6. What was unusual about Cleveland's First Lady, Frances Folsom Cleveland?

From Quiz Grover Cleveland

Answer: She is the youngest First Lady in U. S. history.

Frances Folsom Cleveland is the youngest First Lady in U.S. history. Cleveland married her in the Blue Room of the White House when she was 21 (and he was 49). He called her by her nickname, "Frank."

7. In 1882, Cleveland was elected the mayor of what New York city?

From Quiz Grover Cleveland

Answer: Buffalo

Cleveland had been Sheriff of Erie County prior to being mayor. He went on to be elected Governor of New York.

8. What was President Cleveland's nickname as a youth?

From Quiz Grover Cleveland

Answer: Big Steve

He was born Stephen Grover Cleveland. It was later in life when he asked to be called by his middle name.

9. In what year was the Statue of Liberty dedicated to Grover Cleveland?

From Quiz Grover Cleveland

Answer: 1886

The Statue of Liberty, given to the U. S. by France, was dedicated to Grover Cleveland October 28 1886, in New York.

10. Who was the Republican candidate that Cleveland defeated to become president in 1884?

From Quiz Grover Cleveland

Answer: James G. Blaine & Blaine & James Blaine & James G Blaine

Chester A. Arthur was the incumbent president but failed to gain the support of his party. Blaine received the nomination and was defeated by a very narrow margin. (Cleveland - 49% to Blaine's - 48%)

11. This Act, passed in 1887, created the first federal regulatory agency and was a highpoint of Cleveland's first term.

From Quiz Grover Cleveland

Answer: Interstate Commerce Act

This law created the ICC. The Dawes Severalty Act was also passed in 1887 but dealt with the treatment of Native Americans.

12. What year was Grover Cleveland first elected President?

From Quiz Grover Cleveland

Answer: 1884

President Cleveland's first term was from 1885 to 1889 and his second term was from 1893 to 1897.

13. What was one of the most important bills of Cleveland's first term?

From Quiz Grover Cleveland

Answer: The Interstate Commerce Act

The Interstate Commerce Act of 1887 was the first federal law to regulate railroads and other forms of transportation.

14. Cleveland lost the 1888 presidential election to this gray bearded Republican.

From Quiz Grover Cleveland

Answer: Benjamin Harrison & Harrison

Strangely Cleveland lost this election by the same majority he had won by in 1884. (Harrison - 49% to Cleveland's - 48%)

15. What was the name of the President who served between Cleveland's two terms as President?

From Quiz Grover Cleveland

Answer: Benjamin Harrison

Benjamin Harrison's grandfather, William Harrison, was also President of the United States.

16. Grover Cleveland won the popular vote in how many Presidential elections?

From Quiz Grover Cleveland

Answer: 3

Although Cleveland ran for re-election in 1888 and won the popular vote, the electoral college gave Benjamin Harrison the Presidency. Cleveland also won the popular vote in 1884 and 1892. He was so popular in later life that there was even a move to get him to run for President again in 1904!

17. Why did Cleveland board a friend's yacht in New York Harbor and sail up the East River in July, 1893?

From Quiz Grover Cleveland

Answer: He needed to have surgery because he had cancer of the mouth.

Shortly after Cleveland began his second term as President, physicians found that he had cancer of the mouth. The nation was already in a shaky financial situation so government officials felt it best to keep the surgery a secret. In July, 1893, Cleveland and a team of surgeons boarded a friend's yacht in New York harbor. While sailing up the East River, the surgeons removed Cleveland's upper jaw. The operation was a complete success.

18. Who served as Cleveland's vice-president during his second term?

From Quiz Grover Cleveland

Answer: Adlai Ewing Stevenson

Stevenson's grandson and namesake was the Democratic presidential nominee in 1952 and 1956. Walter Q. Grisham serveed as secretary of state under Cleveland.

19. Why did Grover Cleveland fail to support fellow Democrat William Jennings Bryan in the 1896 Presidential election?

From Quiz Grover Cleveland

Answer: free silver

Grover Cleveland was a proponent of the gold standard and did not support the heavy coining of silver. William Jennings Bryan is well known for prosecuting the Scopes Monkey Trial and his "cross of gold" speeches.

20. What political group played a major role in Cleveland's election in 1884?

From Quiz Grover Cleveland

Answer: Mugwumps

Many Republicans were outraged by the nomination of James G. Blaine as the Republican candidate for President in the election of 1884. Blaine had been implicated in a financial scandal. Many of the Republicans felt the time had come for a national reform administration. This group of Republicans, called Mugwumps, decided to withdraw from the convention and vote for a democrat as long as he was an honest man.

21. The nation referred to Grover Cleveland's first child as. . .

From Quiz Grover Cleveland

Answer: Baby Ruth

Baby Ruth was born between Cleveland's two terms and was hugely popular with the public. The Baby Ruth candy bar is named after her [not Babe Ruth!] Mrs. Cleveland was 27 years his junior and they had five children. Tragically, Ruth died in 1904 at the age of 12 from diphtheria.

22. Grover Cleveland died in his home on June 24, 1908 in this New Jersey town.

From Quiz Grover Cleveland

Answer: Princeton

Cleveland suffered from rheumatism, chest, and stomach pains towards the end of his life. He was buried in Princeton on June 26, 1908.

This is category 13700
play trivia = Top 5% Rated Quiz, take trivia quiz Top 10% Rated Quiz, test trivia quiz Top 20% Rated Quiz, popular trivia A Well Rated Quiz
new quizzes = added recently, editor pick = Editor's Pick editor = FunTrivia Editor gold = Gold Member

Teachers / educators: FunTrivia welcomes the use of our website and quizzes in the classroom as a teaching aid or for preparing and testing students. See our education section. Our quizzes are printable and may be used as question sheets by k-12 teachers, parents, and home schoolers.

 ·  All questions, answers, and quiz content on this website is copyright FunTrivia, Inc and may not be reproduced without permission. Any images from TV shows and movies are copyright their studios, and are being used under "fair use" for commentary and education.