FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Animal Extremes
Quiz about Animal Extremes

Animal Extremes Trivia Quiz


Here's some interesting questions about the extremes that animals can achieve. All information was culled from the 2001 Guinness Book of World Records.

A multiple-choice quiz by MoonPod. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Animal Trivia
  6. »
  7. Miscellaneous Animal Trivia
  8. »
  9. Animal Records

Author
MoonPod
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
48,277
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Difficult
Avg Score
5 / 10
Plays
3333
Last 3 plays: LadyNym (7/10), Guest 172 (5/10), matthewpokemon (9/10).
- -
Question 1 of 10
1. What type of dog breed has the record for being the heaviest as of the Guinness Book of Records 2001? Hint


Question 2 of 10
2. What is the fastest land insect? Hint


Question 3 of 10
3. What's the slowest fish? Hint


Question 4 of 10
4. What is the greatest recorded altitude for a bird? Hint


Question 5 of 10
5. Which type of bird is recorded as having the longest feathers? Hint


Question 6 of 10
6. Which of the following is the longest on record? Hint


Question 7 of 10
7. What is the most fertile animal? Hint


Question 8 of 10
8. Which animal makes the loudest sounds? Hint


Question 9 of 10
9. What is the most dangerous animal? Hint


Question 10 of 10
10. Which denizen of the sea is the animal with the biggest eyes? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Apr 22 2024 : LadyNym: 7/10
Apr 15 2024 : Guest 172: 5/10
Apr 08 2024 : matthewpokemon: 9/10
Mar 23 2024 : Guest 49: 7/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. What type of dog breed has the record for being the heaviest as of the Guinness Book of Records 2001?

Answer: Old English Mastiff

The book records the heaviest living dog as an English Mastiff bitch which weighs in at 286 lbs. The heaviest dog ever documented was an Old English Mastiff, which reached a peak weight of 343 lbs in 1989!
2. What is the fastest land insect?

Answer: tropical cockroaches

Some scientists may have actually been paid to clock these turbo roaches at UC Berkeley! They found a specimen which was clocked at 3.36 mph. That may not seem so fast...but it's a cockroach!
3. What's the slowest fish?

Answer: sea horse

There are 30 species of sea horses. One of them, a dwarf sea horse, probably never goes much faster than 0.001 mph.
4. What is the greatest recorded altitude for a bird?

Answer: 37,000 feet

A Ruppell's vulture collided with a commercial airliner in 1973. The jet was cruising at a lofty 37,000 feet. The vulture didn't make it, but the plane and passengers landed safely.
5. Which type of bird is recorded as having the longest feathers?

Answer: chicken

Yes, there is such a thing as a Yokohama chicken! A rooster owned by a breeder in Japan had a recorded tail length of 34 feet, 9 inches.
6. Which of the following is the longest on record?

Answer: reticulated python

A reticulated python specimen was measured at 32 feet, 10 inches in Indonesia in 1912.
7. What is the most fertile animal?

Answer: cabbage aphid

Cabbage aphids reproduce asexually and, with unlimited food and no predators, could theoretically create an 809-million-ton mass of offspring every year! That's three times the weight of the whole human population!
8. Which animal makes the loudest sounds?

Answer: blue whale

Blue whales have been recorded as high as 188 decibels (a jumbo jet taking off measures around 120 decibels).
9. What is the most dangerous animal?

Answer: anopheles mosquito

In terms of human life lost, the anopheles mosquito, which carries the malaria parasite, has quite likely been responsible for half of all human deaths (excluding wars and accidents) since the Stone Age.
10. Which denizen of the sea is the animal with the biggest eyes?

Answer: giant squid

A specimen of the Atlantic giant squid was found in 1878 and determined to have eyes with a diameter of 20 inches!
Source: Author MoonPod

This quiz was reviewed by FunTrivia editor crisw before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
4/23/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us