FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Marine Biology at a Glance
Quiz about Marine Biology at a Glance

Marine Biology at a Glance Trivia Quiz


Here is a little quiz over various things in the ocean environment. Some are easy, some may be harder, but all is interesting to know, so dive in and 'sea' how you do!

A multiple-choice quiz by randyaimee. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Animal Trivia
  6. »
  7. Animals by Region
  8. »
  9. Water World

Author
randyaimee
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
26,319
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
6 / 10
Plays
4059
Last 3 plays: Kat1982 (5/10), theLSP (10/10), uUBDQEFHpNdz (4/10).
- -
Question 1 of 10
1. The phylum Porifera includes what animals? Hint


Question 2 of 10
2. If an animal is considered sessile, what does that mean? Hint


Question 3 of 10
3. A jellyfish lacks three of the listed options. Which one does it have? Hint


Question 4 of 10
4. The nematocyst of the jellyfish does what?

Answer: (ouch! One word, 5 or 6 letters.)
Question 5 of 10
5. Which of these is the biggest known jellyfish in the world? Hint


Question 6 of 10
6. What are zooxanthallae? Hint


Question 7 of 10
7. Which animal is not found in the phylum arthropoda? Hint


Question 8 of 10
8. Which is the biggest ocean in the world? Hint


Question 9 of 10
9. What kind of animal is the horse conch? Hint


Question 10 of 10
10. Kemp's ridley is a variety of which of these sea creatures? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
May 23 2024 : Kat1982: 5/10
May 13 2024 : theLSP: 10/10
May 03 2024 : uUBDQEFHpNdz: 4/10
May 03 2024 : OBcQCrNJ: 1/10
May 03 2024 : ndMXcJBhjUQsAG: 2/10
May 03 2024 : uBOladkNhGKMy: 1/10
May 03 2024 : vPylpsoKiA: 4/10
May 03 2024 : mMyGFzefdPRq: 1/10
May 03 2024 : cNKWplXxUnTkg: 3/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. The phylum Porifera includes what animals?

Answer: sponges

Porifera means pore bearing, such as a sponge.
2. If an animal is considered sessile, what does that mean?

Answer: permanently attached to a surface

Sessile means attached and animals like barnacles, oysters, and bryozoa.
3. A jellyfish lacks three of the listed options. Which one does it have?

Answer: nerve net

They are very primitive animals.
4. The nematocyst of the jellyfish does what?

Answer: stings

The nematocyst is also known as the cnidocyst. It can be a means of defense or assist in capturing prey.
5. Which of these is the biggest known jellyfish in the world?

Answer: lion's mane jellyfish

They can grow to be over 100 feet long!
6. What are zooxanthallae?

Answer: single cell algae living in coral

The algae provide oxygen to the coral and also remove waste, while the coral provides shelter for the algae in a mutually beneficial relationship.
7. Which animal is not found in the phylum arthropoda?

Answer: starfish

Arthropoda is the biggest phylum in the world because it includes all species of insects. Starfish are echinoderms.
8. Which is the biggest ocean in the world?

Answer: Pacific

The Pacific is both the largest and deepest of the oceans.
9. What kind of animal is the horse conch?

Answer: snail

Is the second biggest snail in the world, behind the queen conch.
10. Kemp's ridley is a variety of which of these sea creatures?

Answer: turtle

The Kemp's ridley sea turtle is the smallest of the sea turtles and is classed as critically endangered. It can be found in the Gulf of Mexico.
Source: Author randyaimee

This quiz was reviewed by FunTrivia editor gtho4 before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
5/28/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us