FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Sea Critters
Quiz about Sea Critters

Sea Critters Trivia Quiz


Test your knowledge of common and exotic critters of the ocean.

A multiple-choice quiz by bullymom. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Animal Trivia
  6. »
  7. Animals by Region
  8. »
  9. Water World

Author
bullymom
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
67,560
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Tough
Avg Score
6 / 10
Plays
1634
- -
Question 1 of 10
1. Fish can get seasick.


Question 2 of 10
2. What are baby eels called? Hint


Question 3 of 10
3. What sea creature makes a poison called cephalotoxin? Hint


Question 4 of 10
4. Which of the following do jellyfish have? Hint


Question 5 of 10
5. If you order trepang in a Chinese restaurant, you will be served Hint


Question 6 of 10
6. His name was Mike. He weighed 42 pounds and was caught in 1934. He was the world's largest Hint


Question 7 of 10
7. The scientific name for the phylum of the sea sponge is Hint


Question 8 of 10
8. Special cells called chromatophores allow octopuses to Hint


Question 9 of 10
9. Sea monkeys are actually Hint


Question 10 of 10
10. The Caledonian stinger is a type of what? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Fish can get seasick.

Answer: True

Studies have shown that goldfish will exhibit mal de mer when their bowls are shaken (how could they tell?).
2. What are baby eels called?

Answer: elvers

3. What sea creature makes a poison called cephalotoxin?

Answer: octopus

Octopus vulgaris produces this poison, which can kill its prey instantly, in its salivary glands.
4. Which of the following do jellyfish have?

Answer: nerve cells

Jellyfish are 95 percent water and a bundle of nerve cells.
5. If you order trepang in a Chinese restaurant, you will be served

Answer: sea cucumber

With the guts taken out (yum!)
6. His name was Mike. He weighed 42 pounds and was caught in 1934. He was the world's largest

Answer: lobster

7. The scientific name for the phylum of the sea sponge is

Answer: Porifera

8. Special cells called chromatophores allow octopuses to

Answer: change colors

Octopuses are master quick-change artists, able to change their color to hide from prey or to call attention to themselves to find a mate.
9. Sea monkeys are actually

Answer: brine shrimp

The scientific name for these critters is Artemia salina. Their natural habitat is the Great Salt Lake.
10. The Caledonian stinger is a type of what?

Answer: scorpionfish

A venomous predator, it hides in the sand waiting to ambush its prey.
Source: Author bullymom

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Tizzabelle before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
5/28/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us