Quiz about The AllPowerful Cowpie
Quiz about The AllPowerful Cowpie

The All-Powerful Cow-pie Trivia Quiz


Don't underestimate the usefulness of the cow-pie.

A multiple-choice quiz by Taxicab3. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Animal Trivia
  6. »
  7. Other Domestic Animals
  8. »
  9. Cattle

Author
Taxicab3
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
287,421
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
8 / 10
Plays
4366
Awards
Top 20% Quiz
Last 3 plays: Guest 154 (8/10), Guest 67 (7/10), Guest 24 (9/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. What is commonly known as a cow-pie? Hint

Fecal material from the bovine species
A dessert that a cow baked for you
A beef dessert fit for consumption
A get-together with cows where you eat pie

2. While walking on a farm one day you step in a giant cow-pie. What is it in the cow-pie that gives it that distinctive odor? Hint

Thiols
Oxygen
Methane
Carbon dioxide

3. Cow-pies make excellent fuel for fires.

True
False

4. On what famous trail did settlers use cow-pies as fuel for their fires? Hint

The North Dakota Trail
The Oregon Trail
The Greenland Trail
The Pacific Ocean Trail

5. Which of the following is the most reasonable use for cow-pies? Hint

Hand lotion
Face moisturizer
Fertilizer
Soap

6. How does manure (cow-pies) help in the agricultural process? Hint

It helps add nutrients (mainly nitrogen) to the soil
It provides better traction for the tractors
It grosses out the seeds so much they burst out of the ground
The process is unknown

7. You can build houses with cow-pies as a building material.

True
False

8. What element or compound would not normally be found in a cow-pie? Hint

Plutonium
Phosphorus
Thiols
Water

9. On the American frontier, both cow-pies and the dung from buffalos were used as fuel for fires. The dried feces from buffalo are referred to as buffalo _______.

Answer: (I could use some Doritos about now)
10. Before Frisbees, cow-pies and buffalo excrement were used as flying discs.

True
False


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. What is commonly known as a cow-pie?

Answer: Fecal material from the bovine species

That's right, no matter how delicious it sounds, a cow-pie is nothing more than digested waste from a cow.
2. While walking on a farm one day you step in a giant cow-pie. What is it in the cow-pie that gives it that distinctive odor?

Answer: Thiols

Yup, it's the sulfur (thiol) compounds found in fecal material that give it that lovely smell.
3. Cow-pies make excellent fuel for fires.

Answer: True

If you ever find yourself stranded on an island with Bessy, you can rest assured that her feces will keep the fire going indefinitely.
4. On what famous trail did settlers use cow-pies as fuel for their fires?

Answer: The Oregon Trail

Finding fuel for fire on the Oregon Trail could be a problem at times. Often times the settlers would resort to using the dung of buffaloes and cattle to keep the fires going.
5. Which of the following is the most reasonable use for cow-pies?

Answer: Fertilizer

If it wasn't for cow-pies, the agricultural world would be in quite a bind. Manure is still widely used to fertilize soil for farming.
6. How does manure (cow-pies) help in the agricultural process?

Answer: It helps add nutrients (mainly nitrogen) to the soil

Nitrogen trapped in bacteria from cow dung is necessary to replenish the soil and give proper nutrients to crops.
7. You can build houses with cow-pies as a building material.

Answer: True

Cow-pies can actually be turned into effective mortar for stone or brick houses! It is very common to see these houses in India. Is there anything you can't use cow-pies for?
8. What element or compound would not normally be found in a cow-pie?

Answer: Plutonium

Unless there is a secret government program that turns cows into atomic bombs, plutonium should not be found in a cow-pie.
9. On the American frontier, both cow-pies and the dung from buffalos were used as fuel for fires. The dried feces from buffalo are referred to as buffalo _______.

Answer: Chips

Not exactly the kind of chips one would enjoy eating, but the usefulness of a renewable resource like dung was invaluable to the travelers on the Oregon Trail in regions of scarce firewood.
10. Before Frisbees, cow-pies and buffalo excrement were used as flying discs.

Answer: True

On the Oregon Trail, children would find dried cow-pies and buffalo chips and use them as Frisbees!
Source: Author Taxicab3

This quiz was reviewed by FunTrivia editor crisw before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Dec 05 2022 : Guest 154: 8/10
Nov 25 2022 : Guest 67: 7/10
Nov 21 2022 : Guest 24: 9/10
Nov 19 2022 : colavs33: 9/10
Nov 10 2022 : boombaby: 9/10
Nov 08 2022 : Guest 74: 8/10
Oct 31 2022 : anthonykampe: 5/10
Oct 24 2022 : BigTriviaDawg: 9/10
Oct 17 2022 : Guest 204: 7/10

Score Distribution

quiz
12/7/2022, Copyright 2022 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us