FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Altered Proverbs
Quiz about Altered Proverbs

Altered Proverbs Trivia Quiz


I am somewhat lethologically challenged at the moment, but I'm sure you can help me complete these well-known (if a little muddled) proverbs.

A matching quiz by reedy. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Brain Teasers Trivia
  6. »
  7. Word Play
  8. »
  9. In Other Words

Author
reedy
Time
3 mins
Type
Match Quiz
Quiz #
403,358
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Very Easy
Avg Score
9 / 10
Plays
864
Awards
Top 35% Quiz
Last 3 plays: gracious1 (10/10), BARTRA (10/10), Mazee1 (10/10).
(a) Drag-and-drop from the right to the left, or (b) click on a right side answer box and then on a left side box to move it.
QuestionsChoices
1. A concatenation is only as formidable as its least dependable...  
  horse
2. A visual representation has the value of a chiliad...  
  step
3. A gyrating boulder accumulates no...  
  child
4. Consanguinity is more viscous than...  
  link
5. Refrain from situating the wain in advance of the...  
  stick
6. Be stingy with the truncheon and tarnish the...  
  fleas
7. Enunciate delicately and brandish a substantial...  
  fall
8. With one's aggrandizement, the more excruciating one's...  
  water
9. The most protracted peregrination commences with a solitary...  
  words
10. Individuals who repose with mongrels will ascend with...  
  moss





Select each answer

1. A concatenation is only as formidable as its least dependable...
2. A visual representation has the value of a chiliad...
3. A gyrating boulder accumulates no...
4. Consanguinity is more viscous than...
5. Refrain from situating the wain in advance of the...
6. Be stingy with the truncheon and tarnish the...
7. Enunciate delicately and brandish a substantial...
8. With one's aggrandizement, the more excruciating one's...
9. The most protracted peregrination commences with a solitary...
10. Individuals who repose with mongrels will ascend with...

Most Recent Scores
Jun 01 2024 : gracious1: 10/10
May 24 2024 : BARTRA: 10/10
May 23 2024 : Mazee1: 10/10
May 20 2024 : Guest 172: 10/10
May 16 2024 : Guest 173: 8/10
May 08 2024 : Guest 108: 10/10
May 03 2024 : Guest 38: 1/10
Apr 30 2024 : Lovekraft: 10/10
Apr 24 2024 : Guest 67: 10/10

Quiz Answer Key and Fun Facts
1. A concatenation is only as formidable as its least dependable...

Answer: link

"A chain is only as strong as its weakest link."

A concatenation is a series of interconnected things (like a chain)

Formidable means 'of great strength; forceful; powerful'.

And another way of saying 'weakest' could be 'least dependable'.
2. A visual representation has the value of a chiliad...

Answer: words

"A picture is worth a thousand words."

A picture is one type of visual representation.

Things that hold value are worth something.

And 'chiliad' is a term meaning a group of 1000, derived from the same root that gives us the prefix 'kilo'.
3. A gyrating boulder accumulates no...

Answer: moss

"A rolling stone gathers no moss."

Gyrating is moving in a circular motion.

A boulder is simply a large stone.

To accumulate is to gather up or collect.
4. Consanguinity is more viscous than...

Answer: water

"Blood is thicker than water."

Consanguinity refers to a blood relationship, as in family.

If something is viscous, it is thicker, or glutinous in consistency.
5. Refrain from situating the wain in advance of the...

Answer: horse

"Do not put the cart before the horse."

To refrain from something is to choose not to do it.

Situating something is placing it or putting it somewhere specific.

A wain is an old-fashioned term for a wagon or cart that is pulled by a horse.

And, another way to say 'before' is 'in advance of'.
6. Be stingy with the truncheon and tarnish the...

Answer: child

"Spare the rod and spoil the child."

Saying 'spare the rod' is the same as 'use the rod sparingly' or be stingy with its use.

A truncheon, typically a club carried by a policeman, is a bit more formal in use than a simple rod, but it has a similar function.

And 'spoiling' in this sense is the same idea as tarnishing or ruining.
7. Enunciate delicately and brandish a substantial...

Answer: stick

"Speak softly and carry a big stick."

To enunciate is to speak clearly.

Doing something delicately is to be careful or subtle or so fine that it is barely perceptible.

Brandishing is generally associated with waving an object (such as a sword or a stick) around, but you usually have to be carrying it to do so.

And something of substantial size would be very big.
8. With one's aggrandizement, the more excruciating one's...

Answer: fall

"The bigger they are, the harder they fall."

Aggrandizement is defined as 'increasing in size', so it basically captures the whole of 'the bigger they are'.

Something excruciating is intensely painful, which is what could result from a hard fall.
9. The most protracted peregrination commences with a solitary...

Answer: step

"The longest journey starts with a single step."

Something protracted is lengthy or drawn out.

Peregrination is just another word for a journey or a course of travel.

To commence something is to begin or start it.

And 'solitary' means one by itself, or alone... so while it doesn't usually imply more to come, it can still mean 'single'.
10. Individuals who repose with mongrels will ascend with...

Answer: fleas

"Those who sleep with dogs will rise with fleas."

'Individuals' equates to a slightly more specific 'those'.

To repose is to lie down and rest or sleep.

A mongrel is a dog of mixed (or unknown) breed.

And to ascend is to rise or move upward.
Source: Author reedy

This quiz was reviewed by FunTrivia editor spanishliz before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
This quiz is part of series Categorically Insane:

As a followup to my 'Categorical Firsts' and 'Categorically Better' quiz lists, I have created a list of my 20th quiz written in each of the main FunTrivia categories. By this time, I hope my quizzes have managed a minimum level of quality. Enjoy!

  1. All Things Green Easier
  2. Altered Proverbs Very Easy
  3. True Celebrity Names (Born in the 1880s) Easier
  4. The Thread That Binds Us Average
  5. Shake, Rattle and Roll Average
  6. Jump on the 'Bond' Wagon 8 Average
  7. Canadian Heights Average
  8. State of the Union (1st-10th) Easier
  9. The Games I Love to Play Average
  10. Goddesses of Love Easier
  11. Deep Thoughts Average
  12. What's in a Name? Tough

Also part of quiz list
6/13/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us