FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Canadian Heights
Quiz about Canadian Heights

Canadian Heights Trivia Quiz


Canada has a wide range of geography, and this is glaringly evident when considering altitude. Can you match each high point (and its elevation) to the correct province?

A matching quiz by reedy. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Geography Trivia
  6. »
  7. Canada

Author
reedy
Time
4 mins
Type
Match Quiz
Quiz #
386,924
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
8 / 10
Plays
425
(a) Drag-and-drop from the right to the left, or (b) click on a right side answer box and then on a left side box to move it.
QuestionsChoices
1. An unnamed point (142 m) in Queens County  
  Alberta
2. White Hill (535 m) in the Cape Breton Highlands  
  British Columbia
3. Ishpatina Ridge (693 m) in the Municipality of Temagami  
  Newfoundland and Labrador
4. Mount Carleton (817 m) in the Appalachian Mountains  
  Manitoba
5. Baldy Mountain (832 m) in the Duck Mountains  
  Québec
6. An unnamed point (1,392 m) in the Cypress Hills  
  Saskatchewan
7. Mont d'Iberville (1,651 m) in the Torngat Mountains  
  New Brunswick
8. Mount Caubvick (1,652 m) in the Torngat Mountains  
  Nova Scotia
9. Mount Columbia (3,747 m) in the Rocky Mountains  
  Prince Edward Island
10. Mount Fairweather (4,663 m) in the St. Elias Mountains  
  Ontario





Select each answer

1. An unnamed point (142 m) in Queens County
2. White Hill (535 m) in the Cape Breton Highlands
3. Ishpatina Ridge (693 m) in the Municipality of Temagami
4. Mount Carleton (817 m) in the Appalachian Mountains
5. Baldy Mountain (832 m) in the Duck Mountains
6. An unnamed point (1,392 m) in the Cypress Hills
7. Mont d'Iberville (1,651 m) in the Torngat Mountains
8. Mount Caubvick (1,652 m) in the Torngat Mountains
9. Mount Columbia (3,747 m) in the Rocky Mountains
10. Mount Fairweather (4,663 m) in the St. Elias Mountains

Quiz Answer Key and Fun Facts
1. An unnamed point (142 m) in Queens County

Answer: Prince Edward Island

The high point of Prince Edward Island is, frankly, not that interesting. Located between the town of Springton and the Glen Valley area, there is no mountain to climb, just a pathway marked with surveyor's tape that leads to a mailbox on a post with a register inside. If you visit P.E.I.'s highest point, don't forget to sign it!
2. White Hill (535 m) in the Cape Breton Highlands

Answer: Nova Scotia

White Hill is found in a region of the Cape Breton Highlands (themselves an extension of the Appalachian Mountains) that is referred to as the North Barrens. It is remote, and there are no maintained trails to reach it, even though it is located within the Cape Breton Highlands National Park.
3. Ishpatina Ridge (693 m) in the Municipality of Temagami

Answer: Ontario

Located about 95 km NNW of Sudbury, it is an adventure finding your way to Ishpatina Ridge. It can be found within the boundaries of the Lady Evelyn-Smoothwater Provincial Park, and is marked by the 30 meter-tall (abandoned) Ellis Fire Tower, constructed on the point to look out over the Canadian Shield.
4. Mount Carleton (817 m) in the Appalachian Mountains

Answer: New Brunswick

Mount Carleton can be found, appropriately enough, within the Mount Carleton Provincial Park in the northern part of New Brunswick. Named for New Brunswick's first lieutenant governor, this provincial high point has well-marked trails and is topped by an old fire-watching hut.
5. Baldy Mountain (832 m) in the Duck Mountains

Answer: Manitoba

Baldy Mountain is located in Duck Mountain Provincial Park approximately 60 km northwest of the city of Dauphin in Western Manitoba. This provincial high point is quite easy to reach, as there is road access right to the top, where an observation tower sits.
6. An unnamed point (1,392 m) in the Cypress Hills

Answer: Saskatchewan

The Cypress Hills are found straddling the Saskatchewan/Alberta border, and while this region has the highest elevation in Saskatchewan, the relevance of this is overshadowed by the fact that there is a higher elevation right across the border in Alberta, so it doesn't seem like much of a high point. Essentially, it looks like a rolling grassy field, with the highest point being a bit of a mound.
7. Mont d'Iberville (1,651 m) in the Torngat Mountains

Answer: Québec

Mont d'Iberville is found within the Torngat Mountains that straddle the Québec/Labrador border. Finding and climbing this mountain is a full expedition, requiring air access or a 400 km boat ride to get close enough. And once there, it is a 1,400 m climb (85% of the peak) by one of three possible routes.
8. Mount Caubvick (1,652 m) in the Torngat Mountains

Answer: Newfoundland and Labrador

As it happens, Mount Caubvick and Mont d'Iberville are actually the same mountain, albeit with different names. So, why is there a (less than) one-meter difference in elevation? Simple: the peak is wholly within Labrador, just meters from the Québec border.

The peak of Mount Caubvick was first reached in 1973 by Michael Adler and Christopher Goetze.
9. Mount Columbia (3,747 m) in the Rocky Mountains

Answer: Alberta

Mount Columbia straddles the border of Alberta and British Columbia, but the highest point of the mountain is within Alberta and within Jasper National Park. The second-highest peak in the Canadian Rockies, it is a popular climb, with expeditions typically beginning at the Columbia Icefield on the south side of the mountain. Although, if you prefer more of a challenge, the North Ridge provides provides some more terrain variety and nearly 2,000 meters of climbing.

Mount Columbia was first scaled by James Outram in 1902.
10. Mount Fairweather (4,663 m) in the St. Elias Mountains

Answer: British Columbia

Mount Fairweather is another border-straddling mountain, this time between British Columbia and Alaska. It is largely on the American side, but the summit lies directly on the border. On the Canadian side, the mountain is within the Tatshenshini-Alsek Provincial Park. The mountain received its name from Captain James Cook in 1788, who apparently spotted it on a lovely day.

Mount Fairweather was first conquered in 1931 by Allen Carpé and Terris Moore.
Source: Author reedy

This quiz was reviewed by FunTrivia editor spanishliz before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
This quiz is part of series Many Magnificent Matches, Part 4:

Let me play matchmaker with you once again with this, my fourth set of ten match quizzes.

  1. Writing from Home Easier
  2. I Can Read With My Eyes Shut! Easier
  3. Van Halen Singles Average
  4. Superhero Alter Egos (Marvel's Golden Age) Average
  5. State of the Union (21st-30th) Easier
  6. Superhero Alter Egos (Marvel's Silver Age) Easier
  7. Canadian Heights Average
  8. Superhero Alter Egos (Marvel's Bronze Age) Easier
  9. It's Your Planet Easier
  10. Battles of the 2nd Millennium Average

Also part of quiz lists:
3/2/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us