FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about All About Reptiles
Quiz about All About Reptiles

All About Reptiles Trivia Quiz


Have you ever wondered why crocodiles smile? Play this quiz and learn some interesting facts about reptiles.

A multiple-choice quiz by april. Estimated time: 2 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. For Children Trivia
  6. »
  7. Animals for Kids

Author
april
Time
2 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
263,067
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Easy
Avg Score
8 / 10
Plays
16617
Awards
Top 10% Quiz
Last 3 plays: brm50diboll (10/10), Guest 150 (0/10), john62450 (10/10).
- -
Question 1 of 10
1. How do crocodiles clean their teeth? Hint


Question 2 of 10
2. Why does a snake flick out its tongue? Hint


Question 3 of 10
3. Why do some snakes pretend to be dead? Hint


Question 4 of 10
4. Why do some lizards have horns and spikes? Hint


Question 5 of 10
5. What makes a crocodile smile? Hint


Question 6 of 10
6. Why do geckos lick their eyes? Hint


Question 7 of 10
7. Why do some lizards lose their tails? Hint


Question 8 of 10
8. How do snakes eat their food? Hint


Question 9 of 10
9. Which of these animals are reptiles? Hint


Question 10 of 10
10. How does the Alligator snapping turtle fish for food? Hint





Most Recent Scores
Today : brm50diboll: 10/10
Today : Guest 150: 0/10
Apr 15 2024 : john62450: 10/10
Apr 14 2024 : Guest 171: 10/10
Apr 14 2024 : Guest 195: 10/10
Apr 09 2024 : Guest 185: 2/10
Apr 08 2024 : Guest 49: 6/10
Apr 08 2024 : Guest 94: 9/10
Apr 07 2024 : Guest 24: 7/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. How do crocodiles clean their teeth?

Answer: They let birds clean them.

Crocodiles have between 64 and 68 teeth to keep clean. They open their mouths and let birds hop inside to pull out bits of old food and insects. Although this seems to be a mutually helpful relationship I am not sure that the birds don't sometimes make a tasty snack for a hungry crocodile.
2. Why does a snake flick out its tongue?

Answer: To taste the air

Snakes' tongues pick up scents in the air and carries them to a sensitive area in the roof of their mouth where it is tasted. This lets them know if a mate, meal or enemy is nearby.
3. Why do some snakes pretend to be dead?

Answer: To escape from enemies

The European grass snake will lie on its back with its tongue hanging out until the enemy decides the dead snake won't taste nice and leaves. The snake then "comes back to life" and escapes. Obviously some snakes really do die but then they are not pretending.
4. Why do some lizards have horns and spikes?

Answer: To protect themselves

These make the lizard look fierce and help to make them too prickly to eat. Lizards have found other ways of protecting themselves with their skin. Some change their skin colour to look like their surroundings and some have a frill which opens up to make them look bigger and scarier.
5. What makes a crocodile smile?

Answer: They don't smile

Crocodiles don't really smile but can look like they are. To cool themselves down they will open their mouths to pant and this will make them look like they are smiling.
6. Why do geckos lick their eyes?

Answer: To keep them clean

A gecko, which is a type of lizard, doesn't have eyelids so it uses its long tongue to keep them moist and clean. Other lizards do have eyelids which means they don't need to lick their eyes.
7. Why do some lizards lose their tails?

Answer: To escape from enemies

A lizard can easily snap off its tail when being attacked. The tail will carry on wiggling which distracts the enemy letting the lizard escape. They will grow a new tail in a few weeks.
8. How do snakes eat their food?

Answer: They swallow it whole

Snakes' jaws and bodies are elastic so they can swallow things much larger than themselves. Sometimes this can last them a long time until they need another meal. However, they do need to digest their food before it rots inside them or they will get ill.
9. Which of these animals are reptiles?

Answer: All of them

Turtles are also reptiles. All reptiles have a bony skeleton and a scaly skin. Reptiles live on land and sea everywhere in the world except for the polar regions because they don't like the cold.
10. How does the Alligator snapping turtle fish for food?

Answer: It uses its tongue

The turtle will lie on the bottom of the lake with its mouth wide open. Its tongue has a wriggly pink tip which looks like a worm - if a fish tries to eat the "worm" the turtle eats the fish instead.
Source: Author april

This quiz was reviewed by FunTrivia editor NatalieW before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
4/16/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us