FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Enter Sandman
Quiz about Enter Sandman

Enter Sandman Trivia Quiz


The sandman has many ways to help us fall asleep, and reading is but one of them. This quiz is about a few books with stories of sleep, dreams and the night.

A multiple-choice quiz by mlcmlc. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. For Children Trivia
  6. »
  7. Kid Lit General
  8. »
  9. Themed Quizzes

Author
mlcmlc
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
382,133
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Easy
Avg Score
9 / 10
Plays
1387
Last 3 plays: psnz (10/10), jonnowales (6/10), Guest 97 (9/10).
- -
Question 1 of 10
1. This rhyming story is about what animals do during the nighttime under Mr. Moon. Which of these written by Rose A. Lewis does that describe? Hint


Question 2 of 10
2. When a young boy is scared of the monster each night, he decides to take charge. That's when he shoots the monster. Written by Mercer Mayer, which book is this? Hint


Question 3 of 10
3. Plop, a baby owl, doesn't like the dark at all. Then he meets others who enjoy the dark for different reasons. Which story would we read to find out if Plop changes his mind? Hint


Question 4 of 10
4. In which book does a small bunny takes time to say goodnight to just about everything in sight? Hint


Question 5 of 10
5. Ethan needs a nightly scare to be able to sleep, but his monster has left a message saying "Gone fishing. Back in a week." Which of these books tells what Ethan does next? Hint


Question 6 of 10
6. This rhyming story starts with a bug named Van Vleck and a big yawn. The contagious yawn spreads through bedroom after bedroom until "ninety-nine zillion nine trillion and three" creatures are asleep. From the list below, which book does this describe? Hint


Question 7 of 10
7. Can you complete the title of the book "___ and Other Poems of the Night"? The book has poems about creatures that live in the dark. Hint


Question 8 of 10
8. In which of these books does a son ask his napping father what he wants most for his upcoming birthday? Hint


Question 9 of 10
9. In "The Guardians of Childhood" series of books, the fourth book has Guardian Sanderson Mansnoozie (Sandman) fighting Pitch the Nightmare King. Can you identify the book from the list below? Hint


Question 10 of 10
10. For those that prefer non-fiction, which of the books listed below talks about the history and science of what we know about sleep?
Hint





Most Recent Scores
May 22 2024 : psnz: 10/10
May 11 2024 : jonnowales: 6/10
May 03 2024 : Guest 97: 9/10
Apr 29 2024 : slay01: 10/10
Apr 21 2024 : Dagny1: 9/10
Apr 04 2024 : Kat1982: 6/10
Apr 03 2024 : George95: 10/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. This rhyming story is about what animals do during the nighttime under Mr. Moon. Which of these written by Rose A. Lewis does that describe?

Answer: Sweet Dreams

Written by Rose A. Lewis and illustrated by Jen Corace, this book describes the activities of several animals that are awake during the night. This includes the owl out searching for food for her babies in the nest.

This 32 page picture book is described as being for children between the ages of three to five.
2. When a young boy is scared of the monster each night, he decides to take charge. That's when he shoots the monster. Written by Mercer Mayer, which book is this?

Answer: There's a Nightmare in My Closet

Mercer Mayer both wrote and illustrated this book. When the monster from the closet scares the little boy, he comes up with plan to make the monster go away. It doesn't turn out quite the way he planned though.

This book is described as for ages three to five, and may help provide a solution for the scary things that go bump in the night.
3. Plop, a baby owl, doesn't like the dark at all. Then he meets others who enjoy the dark for different reasons. Which story would we read to find out if Plop changes his mind?

Answer: The Owl Who Was Afraid of the Dark

This book is divided into chapters, and in each Plop discovers more things about the dark. Each of his discoveries happens when he meets a person or the black cat.

The stories were written by Jill Tomlinson and originally illustrated by Joanne Cole. This book is suggested for ages three to seven.
4. In which book does a small bunny takes time to say goodnight to just about everything in sight?

Answer: Goodnight Moon

Bunny is not quite ready for bed until the balloon, the doll house, and other items are wished a good night. The pictures in this book were drawn by Clement Hurd and the words were written by Margaret Wise Brown.

This story generally recommended for children between the ages of four and eight.
5. Ethan needs a nightly scare to be able to sleep, but his monster has left a message saying "Gone fishing. Back in a week." Which of these books tells what Ethan does next?

Answer: I Need My Monster

When Ethan's monster, Gabe, isn't found under his bed, Ethan interviews other monsters to see if any of them are scary enough.

This book is written by Amanda Noll and illustrated by Howard McWilliam. This is generally recommended for children of five to eight years of age.
6. This rhyming story starts with a bug named Van Vleck and a big yawn. The contagious yawn spreads through bedroom after bedroom until "ninety-nine zillion nine trillion and three" creatures are asleep. From the list below, which book does this describe?

Answer: Dr. Seuss's Sleep Book

The instructions provided in the book say "this book is to be read in bed." It describes all types of creatures and how they sleep.

Both the pictures and the story are by Dr. Seuss and recommended for ages five to nine.
7. Can you complete the title of the book "___ and Other Poems of the Night"? The book has poems about creatures that live in the dark.

Answer: Dark Emperor

The Dark Emperor poem is about a horned owl. Each of the twelve poems has a picture of the environment and includes additional information about each of the animals. The poems were written by Joyce Sidman and the pictures created by Rick Allen, and the book is recommended for children between the ages of six and nine.
8. In which of these books does a son ask his napping father what he wants most for his upcoming birthday?

Answer: Julian, Dream Doctor

Julian just wants to give his father the best birthday present ever. So when his father, who is really having a nightmare, says he wants "Two snakes. Big ones!", that's what Julian gets for him.

The pictures were provided by Ann Strugnell and the book was written by Ann Cameron. This book is recommended for ages seven to ten.
9. In "The Guardians of Childhood" series of books, the fourth book has Guardian Sanderson Mansnoozie (Sandman) fighting Pitch the Nightmare King. Can you identify the book from the list below?

Answer: The Sandman and the War of Dreams

Sandman is the guardian of dreams and "talks" by creating sand images above his head. Sandman, sleeping on his floating island, is roused by the Man in the Moon.

The story and the pictures are created by William Joyce. These books are recommended for children aged seven to eleven. "The Rise of the Guardians" film was based on this series.
10. For those that prefer non-fiction, which of the books listed below talks about the history and science of what we know about sleep?

Answer: You Wouldn't Want to Live Without Sleep!

This is part of a series of books, "You Wouldn't Want to Live Without...". Like the others, this one has a timeline of what we've learned about sleep and some interesting facts.

Written by Jim Pipe with illustrations by Mark Bergin, this book is recommended for children between the ages of eight and eleven.
Source: Author mlcmlc

This quiz was reviewed by FunTrivia editor LadyCaitriona before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
This quiz is part of series A few in For Children #1:

My quizzes in the 'For Children' category

  1. Rising to the Occasion, at the Very Yeast Very Easy
  2. The Tale of Cheerios Easier
  3. "Schoolhouse Rock!" - "I'm Just a Bill" Very Easy
  4. Enter Sandman Easier
  5. Cross the Finish Line Easier

5/24/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us