FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Schoolhouse Rock  Im Just a Bill
Quiz about Schoolhouse Rock  Im Just a Bill

"Schoolhouse Rock!" - "I'm Just a Bill" Quiz


"Schoolhouse Rock!" created a number of educational and entertaining musical videos. This one was created as a part of "America Rock". The words of the song tell how a bill is made into a law. Can you follow along?

A multiple-choice quiz by mlcmlc. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. For Children Trivia
  6. »
  7. Topics for Kids
  8. »
  9. Music for Kids

Author
mlcmlc
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
366,090
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Very Easy
Avg Score
9 / 10
Plays
1695
Awards
Top 35% Quiz
Last 3 plays: Guest 24 (10/10), jibberer (10/10), Maybeline5 (9/10).
- -
Question 1 of 10
1. When Bill starts singing, where is he?

"I'm just a bill.
Yes, I'm only a bill.
And I'm sitting here on ___."
Hint


Question 2 of 10
2. "It's a long, long wait
While I'm sitting in ___"

Where must Bill sit and wait?
Hint


Question 3 of 10
3. "Well I got this far. When I started, I wasn't even a bill, I was just ___."

What are the missing words that describe how Bill gets his start?
Hint


Question 4 of 10
4. "Then he sat down and wrote me out and introduced me to ___. And I became a bill, and I'll remain a bill until they decide to make me a law."

Where did the Congressman introduce Bill?
Hint


Question 5 of 10
5. "And I'll sit here and wait
While a few key Congressmen discuss and ___"

What does Bill have to wait for now?
Hint


Question 6 of 10
6. "Yeah, I'm one of the lucky ones. Most bills never even get this far. I hope they decide to report on me favorably, otherwise I may ___."

What could be Bill's fate?
Hint


Question 7 of 10
7. Bill: "Now I go to the House of Representatives, and they vote on me."
Boy: "If they vote yes, what happens?"
Bill: "Then I go to the ___ and the whole thing starts all over again."

Where does Bill go next?
Hint


Question 8 of 10
8. "And if they vote for me on Capitol Hill
Well, then I'm off to the ___"

Bill is going places now! Where to next?
Hint


Question 9 of 10
9. Boy: "You mean even if the whole Congress says you should be a law, the President can still say no?"
Bill: "Yes, that's called a ___."

What's the word for when the President votes against a bill?
Hint


Question 10 of 10
10. Congressman: "He signed you, Bill! Now you're a ___!"

So what did Bill become?
Hint





Most Recent Scores
Feb 19 2024 : Guest 24: 10/10
Feb 15 2024 : jibberer: 10/10
Feb 11 2024 : Maybeline5: 9/10
Feb 10 2024 : martin_cube: 9/10
Feb 08 2024 : awr1051: 10/10
Feb 08 2024 : Guest 173: 10/10
Jan 28 2024 : Guest 174: 10/10
Jan 23 2024 : HumblePie7: 10/10
Jan 17 2024 : Guest 1: 9/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. When Bill starts singing, where is he? "I'm just a bill. Yes, I'm only a bill. And I'm sitting here on ___."

Answer: Capitol Hill

The Bill is referring to The House of Representative and the Senate which together make the United States Congress.
2. "It's a long, long wait While I'm sitting in ___" Where must Bill sit and wait?

Answer: committee

Bill sits outside of the committee session door, and the boy comments "Gee, Bill, you certainly have a lot of patience and courage".
3. "Well I got this far. When I started, I wasn't even a bill, I was just ___." What are the missing words that describe how Bill gets his start?

Answer: an idea

"Some folks back home decided they wanted a law passed, so they called their local Congressman and he said, 'You're right, there oughta be a law'."

The first step is always for one or more people to believe that a change is needed.
4. "Then he sat down and wrote me out and introduced me to ___. And I became a bill, and I'll remain a bill until they decide to make me a law." Where did the Congressman introduce Bill?

Answer: Congress

Once a Congressman has written up the changes that he/she believes need to be made, it is then brought before Congress.
5. "And I'll sit here and wait While a few key Congressmen discuss and ___" What does Bill have to wait for now?

Answer: debate

A debate is a discussion on the possible merits and drawbacks that would occur if this bill were changed into a law.
6. "Yeah, I'm one of the lucky ones. Most bills never even get this far. I hope they decide to report on me favorably, otherwise I may ___." What could be Bill's fate?

Answer: die

Bill is now being debated in committee. There are many Congressional committees, each with a unique function, such as Budget, Taxation and Aging.
7. Bill: "Now I go to the House of Representatives, and they vote on me." Boy: "If they vote yes, what happens?" Bill: "Then I go to the ___ and the whole thing starts all over again." Where does Bill go next?

Answer: Senate

Once the House of Representatives has voted for a bill, it then is sent to the Senate for their vote.
8. "And if they vote for me on Capitol Hill Well, then I'm off to the ___" Bill is going places now! Where to next?

Answer: White House

The White House is where the President of the United States both lives and works.
9. Boy: "You mean even if the whole Congress says you should be a law, the President can still say no?" Bill: "Yes, that's called a ___." What's the word for when the President votes against a bill?

Answer: veto

If the President doesn't agree with the bill, then it is sent it back to Congress with the reasons. Congress then has the option to change it or override the Presidential veto with a two-thirds majority.
10. Congressman: "He signed you, Bill! Now you're a ___!" So what did Bill become?

Answer: law

Signed by the President of the United States, the bill is now a law.

The bill in this cartoon is for school buses to stop at all railroad tracks. This was not a federal law in 1975 when the short was released.
Source: Author mlcmlc

This quiz was reviewed by FunTrivia editor NatalieW before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
This quiz is part of series A few in For Children #1:

My quizzes in the 'For Children' category

  1. Rising to the Occasion, at the Very Yeast Very Easy
  2. The Tale of Cheerios Easier
  3. "Schoolhouse Rock!" - "I'm Just a Bill" Very Easy
  4. Enter Sandman Easier
  5. Cross the Finish Line Easier

Also part of quiz lists:
2/22/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us