FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Rising to the Occasion at the Very Yeast
Quiz about Rising to the Occasion at the Very Yeast

Rising to the Occasion, at the Very Yeast Quiz


Bread Making 101 - fun for children and adults and the results are scrumptious.

A multiple-choice quiz by mlcmlc. Estimated time: 2 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. For Children Trivia
  6. »
  7. Food for Kids
  8. »
  9. Cooking for Kids

Author
mlcmlc
Time
2 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
334,459
Updated
Jul 06 22
# Qns
10
Difficulty
Very Easy
Avg Score
9 / 10
Plays
2370
Awards
Top 35% Quiz
Last 3 plays: Guest 12 (10/10), cms4613 (8/10), Guest 172 (10/10).
- -
Question 1 of 10
1. The smell of fresh bread, I love that scent -- no goof.
Let's make some today! First step, the yeast must _____.
Hint


Question 2 of 10
2. A bowl with water, not too hot or too cold.
The yeast will start foaming, a sight to _____.
Hint


Question 3 of 10
3. The main ingredient has all the power.
Be it rye, barley, or wheat, when ground, it's _____.
Hint


Question 4 of 10
4. The dry stuff is too thick, if you catch my drift.
To get it ready to start, now you must _____.
Hint


Question 5 of 10
5. Put the wet with the dry and now you have dough.
Kneading will mix it all, though this work is _____.
Hint


Question 6 of 10
6. Leave the mixed dough in warmth and quiet to rise.
Cover with cloth until it grows twice its _____.
Hint


Question 7 of 10
7. The covered dough in the bowl is now quite tall.
Make a fist, punch it down and once more it's _____.
Hint


Question 8 of 10
8. A second rise, then a knife to score the top.
This looks fine, could have come from a pastry _____.
Hint


Question 9 of 10
9. The pan goes in pre-heated oven to cook.
It's time now to wait, shall we go read a _____?
Hint


Question 10 of 10
10. It's done now and onto the counter it's placed.
Then sliced and buttered, at last! I get to _____.
Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Mar 20 2024 : Guest 12: 10/10
Mar 19 2024 : cms4613: 8/10
Mar 17 2024 : Guest 172: 10/10
Mar 02 2024 : dukejazz: 10/10
Mar 01 2024 : Guest 174: 9/10
Feb 28 2024 : violinsoldier: 10/10
Feb 25 2024 : Guest 38: 9/10
Feb 19 2024 : Guest 24: 10/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. The smell of fresh bread, I love that scent -- no goof. Let's make some today! First step, the yeast must _____.

Answer: proof

Proofing to a bread maker can mean checking to make sure the yeast is still good, or a step when bread is rising.
2. A bowl with water, not too hot or too cold. The yeast will start foaming, a sight to _____.

Answer: behold

This process is also sometimes called "blooming" the yeast.
3. The main ingredient has all the power. Be it rye, barley, or wheat, when ground, it's _____.

Answer: flour

Flour can also be made from ground corn or nuts.
4. The dry stuff is too thick, if you catch my drift. To get it ready to start, now you must _____.

Answer: sift

Flour and other dry ingredients should be sifted together. This helps to remove any lumps and creates a lighter dough.
5. Put the wet with the dry and now you have dough. Kneading will mix it all, though this work is _____.

Answer: slow

Kneading is an important part of making some breads. The working of the dough helps the proteins to expand and form gluten. Gluten gives the bread its texture.
6. Leave the mixed dough in warmth and quiet to rise. Cover with cloth until it grows twice its _____.

Answer: size

The yeast is fermenting and creating gas which is causing the dough to get larger. Some breads don't need to rise at all. Some have a first, second or even third rise.
7. The covered dough in the bowl is now quite tall. Make a fist, punch it down and once more it's _____.

Answer: small

This step is to release the gases, remix and reshape the dough for the second rise.
8. A second rise, then a knife to score the top. This looks fine, could have come from a pastry _____.

Answer: shop

The bread is scored to help determine how it grows as it bakes. Or it might be scored simply to leave a design on top.
9. The pan goes in pre-heated oven to cook. It's time now to wait, shall we go read a _____?

Answer: book

The oven should always be pre-heated before putting in the bread. If it is not, the bread will cook unevenly.
10. It's done now and onto the counter it's placed. Then sliced and buttered, at last! I get to _____.

Answer: taste

Yum! Think of all the wonderful bread foods you might fix: french toast, biscuit and gravy, croutons, sandwich, etc.
Source: Author mlcmlc

This quiz was reviewed by FunTrivia editor NatalieW before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
This quiz is part of series A few in For Children #1:

My quizzes in the 'For Children' category

  1. Rising to the Occasion, at the Very Yeast Very Easy
  2. The Tale of Cheerios Easier
  3. "Schoolhouse Rock!" - "I'm Just a Bill" Very Easy
  4. Enter Sandman Easier
  5. Cross the Finish Line Easier

4/17/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us