FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Harry Potter and the Order of the Phoenix
Quiz about Harry Potter and the Order of the Phoenix

Harry Potter Quiz: Harry Potter and the Order of the Phoenix | 10 Questions


This is a quiz about Harry's fifth year at Hogwarts School of Witchcraft and Wizardry.
Editor's note. Secrets may be given away if you do this quiz.

A multiple-choice quiz by MyNameIsJennifer. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. For Children Trivia
  6. »
  7. Harry Potter
  8. »
  9. Harry Potter Book 5

Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
135,732
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Very Easy
Avg Score
9 / 10
Plays
16223
Last 3 plays: Guest 145 (10/10), Johnmcmanners (10/10), Guest 173 (10/10).
- -
Question 1 of 10
1. At the beginning of the book, Harry uses magic, though he isn't supposed to. Why does Harry perform magic? Hint


Question 2 of 10
2. Which of the following is NOT a member of the Order of the Phoenix? Hint


Question 3 of 10
3. What is the name of the house elf at the Order of the Phoenix's headquarters? Hint


Question 4 of 10
4. Who was the new Defense Against the Dark Arts teacher in Harry's fifth year? Hint


Question 5 of 10
5. As the students were learning nothing in Defense Against the Dark Arts, Harry, with Hermione's motivation, taught them. Many suggestions were given for their name. What did they decide on? Hint


Question 6 of 10
6. Who replaced Harry as Seeker when he was banned from Quidditch? Hint


Question 7 of 10
7. Harry had a dream that he was a snake and had attacked someone. He woke up frightened because it felt so real. Whom had the snake attacked? Hint


Question 8 of 10
8. Dumbledore wanted Harry to take an extra class that Hogwarts did not teach. What was this class? Hint


Question 9 of 10
9. Who "died" during the battle against the Death Eaters? Hint


Question 10 of 10
10. Who could have also been the one whom the prophecy was speaking about? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Apr 12 2024 : Guest 145: 10/10
Apr 04 2024 : Johnmcmanners: 10/10
Mar 21 2024 : Guest 173: 10/10
Mar 15 2024 : Guest 165: 9/10
Mar 15 2024 : steepone: 10/10
Mar 11 2024 : Guest 178: 10/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. At the beginning of the book, Harry uses magic, though he isn't supposed to. Why does Harry perform magic?

Answer: Dementors were attacking Dudley and him

Immediately after he conjured a stag to get rid of the Dementors, he got a letter stating that he'd be expelled for performing magic when he was not supposed to.
2. Which of the following is NOT a member of the Order of the Phoenix?

Answer: Fudge

The Order of the Phoenix had to follow Harry so he couldn't get hurt from You-Know-Who and his Death Eaters.
3. What is the name of the house elf at the Order of the Phoenix's headquarters?

Answer: Kreacher

The headquarters were located at number twelve Grimmauld Place. This was the "most noble and ancient house of Black," where Sirius's family had lived.
4. Who was the new Defense Against the Dark Arts teacher in Harry's fifth year?

Answer: Dolores Umbridge

Professor Umbridge was from the Ministry of Magic. She didn't teach how to do to the spells. She just made them read. When Harry lost his temper, he was sentenced to detention with her, where she'd forced him to cut his skin while writing "I must not tell lies."
5. As the students were learning nothing in Defense Against the Dark Arts, Harry, with Hermione's motivation, taught them. Many suggestions were given for their name. What did they decide on?

Answer: Dumbledore's Army

It was Defense Association until Ginny thought of Dumbledore's Army because it was the Ministry's worst fear. They called it the DA for short.
6. Who replaced Harry as Seeker when he was banned from Quidditch?

Answer: Ginny

Fred and George were also banned for fighting like Harry. Ron was already Keeper. Ginny's the only one left.
7. Harry had a dream that he was a snake and had attacked someone. He woke up frightened because it felt so real. Whom had the snake attacked?

Answer: Mr. Weasley

Dumbledore didn't like Harry having these dreams. He knew You-Know-Who would see Harry could do this and would use Harry as a weapon.
8. Dumbledore wanted Harry to take an extra class that Hogwarts did not teach. What was this class?

Answer: Occlumency

You-Know-Who was skilled at Legilimency and Dumbledore was afraid he could use this against Harry. Occlumency could help Harry defeat this...and the dreams he'd been having.
9. Who "died" during the battle against the Death Eaters?

Answer: Sirius

Bellatrix Lestrange had been dueling with him and she sent him through the black veil. I refuse to believe Sirius actually died though; he was/is my favorite character.
10. Who could have also been the one whom the prophecy was speaking about?

Answer: Neville Longbottom

The prophecy Dumbledore was told was: "The one with the power to vanquish the Dark Lord approaches....born to those who have thrice defied him, born as the seventh month dies....and the Dark Lord will mark him as his equal, but he will have power the Dark Lord knows not....and either must die at the hand of the other for neither can live while the other survives....the one with the power to vanquish the Dark Lord will be born as the seventh month dies...." Lord Voldemort chose Harry.
Source: Author MyNameIsJennifer

This quiz was reviewed by FunTrivia editor minch before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
4/16/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us