FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Sugar and Spice and All Things Nice
Quiz about Sugar and Spice and All Things Nice

Sugar and Spice and All Things Nice... Quiz


...That's what little girls are made of! Take this quiz, which is about boys and girls, and learn a bit more about your body.

A multiple-choice quiz by April. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. For Children Trivia
  6. »
  7. Science for Kids
  8. »
  9. Biology for Kids

Author
April
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
266,360
Updated
Mar 06 22
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
8 / 10
Plays
3536
Awards
Top 35% Quiz
Last 3 plays: Guest 104 (9/10), Coromom (7/10), Guest 12 (7/10).
- -
Question 1 of 10
1. The human brain has two sides, the left and the right. How do these two sides control our bodies? Hint


Question 2 of 10
2. As we grow the number of bones in our bodies gets smaller.


Question 3 of 10
3. What does skin get its natural colour from? Hint


Question 4 of 10
4. How do our muscles work to move our bones? Hint


Question 5 of 10
5. Our bodies need oxygen in the air to live and grow, but do you know how our bodies breathe? Hint


Question 6 of 10
6. Are hiccups caused by a muscle in our throat?


Question 7 of 10
7. Our hearts pump blood round our bodies. If you listen to your heart what kind of sound will you usually hear? Hint


Question 8 of 10
8. Why are our ears a funny shape, stuck on the sides of our heads, and not just holes? Hint


Question 9 of 10
9. Why do we have noses? Hint


Question 10 of 10
10. Tummies (stomachs) sometime rumble - why? Hint





Most Recent Scores
Apr 06 2024 : Guest 104: 9/10
Mar 26 2024 : Coromom: 7/10
Feb 26 2024 : Guest 12: 7/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. The human brain has two sides, the left and the right. How do these two sides control our bodies?

Answer: Each side of the brain controls the opposite side of the body.

The brain does a lot more than just control each side of our bodies, it is the part of us that thinks and remembers. Brains can be different sizes for different people but having a big brain does not make you cleverer, any more than having bigger feet would make you a faster runner!
2. As we grow the number of bones in our bodies gets smaller.

Answer: True

We are born with about 350 bones but by the time we stop growing we will only have just over 200 bones. This is because as we grow some of the smaller bones join together to make bigger ones.
3. What does skin get its natural colour from?

Answer: A pigment called melanin.

People with dark skin have more melanin than people with light skin. Our skin gets darker when we have been in the sun as the rays from the sun cause an increased release of melanin. However, whether you have light or dark skin, too much sun can burn you so you should always wear a hat, sun-protective clothes and sun-protection cream.
4. How do our muscles work to move our bones?

Answer: They make themselves shorter.

Muscles are fixed to our bones by long white strings called tendons and when the muscle gets shorter it pulls the bone. Muscles can only get shorter so they need to work in pairs to move bones in two directions. To move the bone back, another muscle gets shorter and this stretches out the first muscle again.
5. Our bodies need oxygen in the air to live and grow, but do you know how our bodies breathe?

Answer: By using chest and abdomen muscles.

We breathe by using muscles in our chest and abdomen (the abdomen is our stomach area). When our chest gets bigger air rushes in to fill the gap. Our body takes the oxygen from the air and gives back carbon dioxide and when the chest relaxes and gets smaller the air rushes back out.
6. Are hiccups caused by a muscle in our throat?

Answer: No

Hiccups are caused by the diaphragm muscle pulling down very hard and drawing lots of air into our lungs. To stop the air a flap at the top of the windpipe clamps down. The "HIC" sound is the air rushing in and the "CUP" is the sound of the flap clamping down over the windpipe.
7. Our hearts pump blood round our bodies. If you listen to your heart what kind of sound will you usually hear?

Answer: Lub-dub, lub-dub.

If you want to listen to a friend's heart beat find somewhere quiet and rest your ear against their chest. Our blood carries useful things, like oxygen and food, all around our bodies. It also has cells in it which help to fight germs.
8. Why are our ears a funny shape, stuck on the sides of our heads, and not just holes?

Answer: To catch sounds from the air.

The sounds that are caught go through your ear holes into the hidden part of your ears. Some animals, like rabbits, have very big ears which they can move to catch sounds in the air. It is important for them to hear things very well to stay away from danger.
9. Why do we have noses?

Answer: For smelling and tasting.

Whilst we smell with our noses, they also help us to taste things. It does this as tiny bits of food, too small to see, are carried up the nose and messages about them are sent to the brain. This helps us with our taste and is why, if you hold your nose when eating, you can't taste very well.
10. Tummies (stomachs) sometime rumble - why?

Answer: There is gas in the tummy.

If you don't eat something for a couple of hours your tummy fills with air-like stuff called gas. When your tummy makes the same movements it makes when there is food in it the gas gets squeezed and this makes the rumbling sound we hear.
Source: Author April

This quiz was reviewed by FunTrivia editor NatalieW before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
4/16/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us