Quiz about Glorious Biology for Kids
Quiz about Glorious Biology for Kids

Glorious Biology for Kids! Trivia Quiz


Biology was always the science that I found the easiest in school. How much do you know about your cells, your organs and even the environment in which you live? Enjoy!

A multiple-choice quiz by jonnowales. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. For Children Trivia
  6. »
  7. Science for Kids
  8. »
  9. Biology for Kids

Author
jonnowales
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
275,244
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Easy
Avg Score
9 / 10
Plays
8081
Awards
Top 5% quiz!
Last 3 plays: Guest 86 (6/10), Guest 107 (10/10), mulder52 (9/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. Plants are an important aspect of biological studies and are also vital for human survival. What is the name given to the specific study of plants? Hint

Zoology
Botany
Astronomy
Plantology

2. What is the biological name given to the group of organisms including mushrooms? Hint

Fungi
Pteridophyta
Algae
Fruit

3. Which of the following animals is capable of living both in water and on land? Hint

Giraffe
Frog
Cat
Biscuit

4. Now, your body is made up of a basic unit called the cell. These cells contain organelles which carry out important functions. What organelle can be found in a plant cell but not an animal cell? Hint

Chloroplast
Cell Membrane
Mitochondrion
Cytoplasm

5. The "control centre" of every single cell in your body is called the nucleus. Inside the nucleus are the coding strands that make you, you! What three letters are given to this universal substance? Hint

CFT
LST
GXL
DNA

6. The human body is supported by the skeleton. The skeletal system is comprised of 206 bones, some of which large and some very small. Which of the following is a bone in your head? Hint

Patella
Cranium
Ulna
Cubone

7. The iris is a flower that can come in a whole range of different colours. However, it is also a muscle in what part of the human body? Hint

Chest
Leg
Eye
Arm

8. Which of these organs is important in releasing digestive enzymes and insulin? Hint

Spleen
Pancreas
Kidneys
Pancake

9. What is the name given to the female sex cell that can be fertilised by a male sperm cell? Hint

Lasagna
Nit
Egg
Zygote

10. Bacteria are organisms that cause certain diseases in the human body. A scientist named Alexander Fleming discovered a medicine that could resist bacteria and therefore prevent infections. What was the name of this medicine? Hint

Penicillin
Aspirin
Paracetemol
Calpol




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Plants are an important aspect of biological studies and are also vital for human survival. What is the name given to the specific study of plants?

Answer: Botany

Botany is the study of the structure and the functions of a plant. You study everything from why a plant is a certain colour to how it makes its own food. If you study a botany degree, you also find out that plants are often given names in Latin!
Zoology is another biological study, though, zoologists specialise in animals. Astronomy is the study of space and plantology is a figment of my imagination!
2. What is the biological name given to the group of organisms including mushrooms?

Answer: Fungi

There are many different types of mushroom. Some are edible such as the very expensive truffle (chocolate truffles are much nicer than horrible mushrooms!) and everyday button mushrooms you can get from your local supermarket. Some are poisonous and can kill you, so, if you are ever out in the wild, never pick a mushroom and eat it - it could be the last thing you do. Beware!
That terrifying word, pteridophyta, is the name of the group which gives us the fern!
3. Which of the following animals is capable of living both in water and on land?

Answer: Frog

Frogs are known as amphibians. They are able to breathe both underwater and on land. Other amphibians include toads and newts. Cats do not like water in general and they are unable to breathe underwater.
If you said biscuits, I think you were just having a bad day! Mind you, don't you just hate it when a biscuit falls to the bottom of your mug of coffee? Yuck!
4. Now, your body is made up of a basic unit called the cell. These cells contain organelles which carry out important functions. What organelle can be found in a plant cell but not an animal cell?

Answer: Chloroplast

Chloroplasts are organelles that are only found in plant cells. They contain a compound called chlorophyll, which traps sunlight and combines it with water and carbon dioxide gas to make energy for the plant to use. Animal cells don't need this as they use oxygen gas in a process known as respiration.

This takes place in the organelle called a mitochondrion. Plants also have mitochondria, so that they can gain energy at night!
5. The "control centre" of every single cell in your body is called the nucleus. Inside the nucleus are the coding strands that make you, you! What three letters are given to this universal substance?

Answer: DNA

DNA is short for...wait for it...deoxyribonucleic acid. Mouthful indeed! DNA contains genes which code for everything from the colour of your eyes and hair to whether you have certain diseases or not.
DNA is universal because the same DNA that codes for your characteristics code for characteristics in whales and even bananas!
6. The human body is supported by the skeleton. The skeletal system is comprised of 206 bones, some of which large and some very small. Which of the following is a bone in your head?

Answer: Cranium

The cranium is the part of the skeleton that protects the brain - it is also known as the skull. Furthermore, it is the name of a board game which is popular at parties!
The patella is the kneecap and the ulna is a bone in the arm. Now, Cubone is the name of one of the original 150 Pokémon, a Japanese anime programme.
7. The iris is a flower that can come in a whole range of different colours. However, it is also a muscle in what part of the human body?

Answer: Eye

The iris, found in the eye, is the muscle that surrounds the pupil. Like the flower, the iris muscle can also come in a whole range of colours, such as blue, green, brown and even gray! The iris controls the size of the pupil, which is basically just a hole in your eyeball through which light can enter.
8. Which of these organs is important in releasing digestive enzymes and insulin?

Answer: Pancreas

Insulin is the substance which keeps your blood-sugar at a safe level. Sometimes, people can have a disease where insulin production is extremely limited or even non-existent. This is called diabetes and sufferers of this condition, known as diabetics, often have to inject insulin into themselves to stay healthy.
9. What is the name given to the female sex cell that can be fertilised by a male sperm cell?

Answer: Egg

More formally, this egg is known as an ovum. Most mammals start off as an egg (from the mother) and a sperm (from the male). This forms a cell which divides in a process called mitosis into more and more cells until eventually, you have an embryo. This embryo eventually develops into you! Cell division continues throughout your life.
10. Bacteria are organisms that cause certain diseases in the human body. A scientist named Alexander Fleming discovered a medicine that could resist bacteria and therefore prevent infections. What was the name of this medicine?

Answer: Penicillin

Penicillin is a type of antibiotic. It was a magnificent discovery at the time; however, it is now being overused to the point that bacteria are becoming resistant to the penicillin. This makes the medicine worthless in some cases! Many people, including myself, are allergic to penicillin, so, always ask a parent or teacher before going anywhere near any medicine!

Thanks for playing this biological quiz!
Source: Author jonnowales

This quiz was reviewed by FunTrivia editor NatalieW before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Dec 01 2022 : Guest 86: 6/10
Nov 30 2022 : Guest 107: 10/10
Nov 30 2022 : mulder52: 9/10
Nov 30 2022 : Guest 112: 7/10
Nov 28 2022 : pommiejase: 8/10
Nov 28 2022 : Guest 73: 10/10
Nov 27 2022 : Guest 107: 10/10
Nov 26 2022 : Guest 99: 9/10
Nov 25 2022 : Guest 172: 10/10

Score Distribution

quiz
Related Quizzes
This quiz is part of series Brian's Favorite Easy Science Quizzes:

A few easy science quizzes for anyone who wants to try them

  1. Solar System Wonders Easier
  2. Systems of the Human Body Easier
  3. Identify the Element! Easier
  4. Glorious Biology for Kids! Easier
  5. Look Up! Very Easy

12/2/2022, Copyright 2022 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us