Quiz about Chessarts First Millionaire Quiz
Quiz about Chessarts First Millionaire Quiz

Chessart's First Millionaire Quiz


15 questions in millionaire-style format.

A multiple-choice quiz by chessart. Estimated time: 6 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. General Knowledge Trivia
  6. »
  7. Mixed 15 Questions
  8. »
  9. Mixed 15 Q. Difficult

Author
chessart
Time
6 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
56,715
Updated
Dec 03 21
# Qns
15
Difficulty
Difficult
Avg Score
6 / 15
Plays
7919
Last 3 plays: Guest 72 (1/15), Guest 24 (5/15), Hayes1953 (3/15).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. Whose groundbreaking album 'The Dark Side of the Moon' is the third-bestselling album of all time? Hint

The Beatles
Kansas
Credence Clearwater Revival
Pink Floyd

2. Who was known as 'The Lone Eagle'? Hint

Amelia Earhart
George Patton
Charles Lindbergh
John Quincy Adams

3. Which planet could float in water? Hint

Uranus
Saturn
Mercury
Pluto

4. Which American author's works include 'The Naked and the Dead', 'Armies of the Night', 'The Executioneer's Song', and 'Oswald's Tale'? Hint

Norman Mailer
Ken Kesey
Philip Roth
John Steinbeck

5. Which is the only cat which lives in a society? Hint

the tiger
the leopard
the cheetah
the lion

6. Which radio personality tells stories about Lake Wobegon on his popular two-hour variety show, 'A Prairie Home Companion'? Hint

Rush Limbaugh
Paul Harvey
Garrison Keillor
Charles Collingwood

7. Which director's first four films were 'Who's Afraid of Virginia Woolf', 'The Graduate', 'Carnal Knowledge', and 'Catch 22'? Hint

Rob Reiner
Mike Nichols
Ron Howard
Sydney Lumet

8. The word 'chauvinist' is derived from: Hint

Latin
a man's name
Greek
a god

9. Which is the only TV show to be the top-rated show for five consecutive seasons? Hint

'Bonanza'
'I Love Lucy'
'All in the Family'
'Gunsmoke'

10. In which activity might one execute a maneuver known as a 'zwischenzug'? Hint

chess
skiing
fencing
weight-lifting

11. Who wrote these powerful words about his parents' homeland: 'I should like to see any power of the world destroy this race, this small tribe of unimportant people, whose wars have all been fought and lost, whose structures have crumbled, literature is unread, music is unheard, and prayers are no more answered. Go ahead, destroy Armenia. See if you can do it. Send them into the desert without bread or water. Burn their homes and churches. Then see if they will not laugh, sing and pray again. For when two of them meet anywhere in the world, see if they will not create a New Armenia.'? Hint

H. L, Mencken
William Saroyan
Truman Capote
Norman Mailer

12. In which film did Cary Grant take a shower with his clothes on? Hint

'To Catch a Thief'
'An Affair To Remember'
'Charade'
'That Touch of Mink'

13. Which continent has two of the five longest rivers in the world? Hint

Africa
Asia
South America
North America

14. Who said, 'I think that people want peace so much that one of these days government had better get out of their way and let them have it.'? Hint

Dwight Eisenhower
Mahatma Gandhi
Boris Yeltsin
Winston Churchill

15. Which rhetorical device means 'an explicit reference to a particular meaning of a word, in order to remove or prevent ambiguity'? Hint

procatalepsis
litotes
anaphora
distinctio


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Whose groundbreaking album 'The Dark Side of the Moon' is the third-bestselling album of all time?

Answer: Pink Floyd

As of November, 2001, 'The Dark Side of the Moon' had sold 23 million copies.
2. Who was known as 'The Lone Eagle'?

Answer: Charles Lindbergh

Lindbergh's solo flight across the Atlantic in 1927 captivated the whole world. It is said that at the height of his fame, more people could identify who Lindbergh was than could identify the President of the United States.
3. Which planet could float in water?

Answer: Saturn

Saturn's specific gravity is only .7, making it the only planet lighter than water.
4. Which American author's works include 'The Naked and the Dead', 'Armies of the Night', 'The Executioneer's Song', and 'Oswald's Tale'?

Answer: Norman Mailer

Mailer became famous at an early age with his 1948 book 'The Naked and the Dead', about his experiences during World War II, and has won two Pulitzer Prizes. He has been as prolific in his personal life as in his professional life, having been married six times and fathering nine children.
5. Which is the only cat which lives in a society?

Answer: the lion

Lions live in groups called prides. The males' chief role is defense of the territory and the females, while the females do the vast majority of the kills.
6. Which radio personality tells stories about Lake Wobegon on his popular two-hour variety show, 'A Prairie Home Companion'?

Answer: Garrison Keillor

As of November, 2002, Keillor continues to entertain listeners weekly with homespun tales drawn from his native Minnesota. He also has written many books set in Lake Wobegon.
7. Which director's first four films were 'Who's Afraid of Virginia Woolf', 'The Graduate', 'Carnal Knowledge', and 'Catch 22'?

Answer: Mike Nichols

An impressive start for Nichols during the late '60's and early '70's. However, his films since then have not had the impact that these first four had.
8. The word 'chauvinist' is derived from:

Answer: a man's name

"Chauvinist" comes from the French name Chauvin, the surname of a soldier in Napoleon's army who was notorious for his fanatical patriotism.
9. Which is the only TV show to be the top-rated show for five consecutive seasons?

Answer: 'All in the Family'

'All in the Family' was the top-rated show from its first full season in 1971-72 through 1975-76. Its audience during this time period averaged about a third of all TV households. Of the others, 'Gunsmoke' was the top show for four seaons in a row, and 'I Love Lucy' and 'Bonanza' for three each.
10. In which activity might one execute a maneuver known as a 'zwischenzug'?

Answer: chess

Zwischenzug is a German term for 'in-between move'. It is used in a situation in which one has a seemingly obvious move, such as a recapture of a piece during a trade, but instead one first makes an unexpected in-between move, such as a check or threat of checkmate, and only then recaptures the piece under (presumably) more favorable circumstances.
11. Who wrote these powerful words about his parents' homeland: 'I should like to see any power of the world destroy this race, this small tribe of unimportant people, whose wars have all been fought and lost, whose structures have crumbled, literature is unread, music is unheard, and prayers are no more answered. Go ahead, destroy Armenia. See if you can do it. Send them into the desert without bread or water. Burn their homes and churches. Then see if they will not laugh, sing and pray again. For when two of them meet anywhere in the world, see if they will not create a New Armenia.'?

Answer: William Saroyan

At first glance Saroyan seems to be making a powerful indictment of the Armenian people, but actually he is making the point that the spirit of the Armenian people is strong enough that their culture will thrive, depsite all the hardships suffered by the Armenian people over the years. After his death in 1981, half of Saroyan's ashes were buried in Armenia.
12. In which film did Cary Grant take a shower with his clothes on?

Answer: 'Charade'

He explains to Audrey Hepburn that it is a drip-dry suit. A rather silly scene, but the show works as a light-hearted thriller due to the charm of Grant and Hepburn.
13. Which continent has two of the five longest rivers in the world?

Answer: Asia

The Chang (or Yangtze) is third-longest, and the Huang (or Yellow) is fifth-longest. Asia also has the sixth-longest with the Ob-Irtysh. All of these rivers, along with the Nile, Mississippi, and the Amazon, are over 3,000 miles long.
14. Who said, 'I think that people want peace so much that one of these days government had better get out of their way and let them have it.'?

Answer: Dwight Eisenhower

Eisenhower has been somnewhat maligned as a 'do-nothing' President, but he seems to have had a better grasp of the role of the government than other ex-generals who have held the job.
15. Which rhetorical device means 'an explicit reference to a particular meaning of a word, in order to remove or prevent ambiguity'?

Answer: distinctio

An example: 'To make methanol for twenty-five cents a gallon is impossible; by 'impossible' I mean currently beyond our technological capabilities.' The use of distinctio can clarify one's point and avoid needless arguments. For example, the word 'profiling' has been thrown around a lot in the wake of the terrorist acts of 2001, but rarely is the word actually defined.
Source: Author chessart

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Exit10 before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Jan 26 2023 : Guest 72: 1/15
Jan 26 2023 : Guest 24: 5/15
Jan 25 2023 : Hayes1953: 3/15
Jan 10 2023 : Guest 77: 9/15
Jan 03 2023 : Guest 67: 8/15
Dec 31 2022 : Guest 175: 7/15
Dec 20 2022 : Guest 99: 9/15

Score Distribution

quiz
Related Quizzes
1. Quizzical Leftovers Difficult
2. Tell The Answer Difficult
3. The Very Tough Quiz! Difficult
4. Assorted World Trivia 4 Difficult
5. Renaissance Man Difficult
6. Interesting Useless Knowledge : A Difficult
7. Party Mix 2 Difficult
8. Trivial Mixture Difficult
9. Raindrops on Roses Difficult
10. TriviaTrapSeven Difficult
11. A Useless Quiz Difficult
12. Miscellaneous Madness Difficult

2/8/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us