FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Memories
Quiz about Memories

Memories Trivia Quiz


Nietzsche said, "The existence of forgetting has never been proved: We only know that some things don't come to mind when we want them." Here are 20 questions that will categorically test your memory.

A multiple-choice quiz by reedy. Estimated time: 7 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. General Knowledge Trivia
  6. »
  7. Thematic Fun
  8. »
  9. Thematic Abstract Ideas

Author
reedy
Time
7 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
337,077
Updated
Jul 31 23
# Qns
20
Difficulty
Average
Avg Score
13 / 20
Plays
1062
Last 3 plays: Guest 1 (5/20), Guest 4 (11/20), Guest 90 (7/20).
- -
Question 1 of 20
1. Animals... You may have heard it said that an elephant never forgets, but can you remember the word that fills in this H.H. Munro quote? "_______ and elephants never forget an injury." Hint


Question 2 of 20
2. Brain Teasers... I'm sure we all love thinking about grammar - or maybe not. Did you know that there are fourteen punctuation marks used in English grammar? Do you remember which one begins with the letter E and is used in somewhere within this question's text?

Answer: (One Word)
Question 3 of 20
3. Celebrities... Do you ever have trouble remembering names? Here's one way to help you jog your memory: the image-name technique. For instance, whose name would you remember by thinking of curly hair by her temples?

Answer: (Two Words)
Question 4 of 20
4. Entertainment... What was the name of that '80s fad game - you know, the one with four colors in a circle that would light up one at a time and play a tone, and you had to remember the order they lit up (and sounded), and one more would get added to the pattern every time you were right? What was it called? Hint


Question 5 of 20
5. For Children... Cards laid out face down, flip up two at a time. Can you find the matching pairs? What is this game called? Hint


Question 6 of 20
6. General Knowledge... Which of these words is NOT a synonym for memory? Hint


Question 7 of 20
7. Geography... Everyone has probably been down Memory Lane at one time or another, but which of these US states actually has two Memory Lanes? Hint


Question 8 of 20
8. History... Different countries and cultures commemorate days of remembrance at different times and for different reasons. In Canada, Remembrance Day is held on November 11th, marking the end of the Great War. In the United States, Memorial Day occurs on the last Monday in May, instituted after the Civil War. What date do Australians and New Zealanders observe Anzac Day, in honor of those fallen at the battle of Gallipoli in 1915? Hint


Question 9 of 20
9. Hobbies... "Creative Memories" is a company that supplies products and ideas for what hobby? Hint


Question 10 of 20
10. Humanities... Mnemosyne was the personification of memory in Greek mythology. A Titaness, she was also the mother of the nine Muses. Who were her parents? Hint


Question 11 of 20
11. Literature... This novel portrayed a world in which history would be rewritten and the old version dropped down the "memory hole." Hint


Question 12 of 20
12. Movies... "Winter must be cold for those with no warm memories... we've already missed the spring!" Deborah Kerr uttered this memorable line in which movie? Hint


Question 13 of 20
13. Music... "Memory" is a famous song from a famous Broadway musical. Not all of the other songs are necessarily as memorable, though. Which of these songs is NOT from Andrew Lloyd Webber's "Cats"? Hint


Question 14 of 20
14. People... "The advantage of a bad memory is that one enjoys several times the same good things for the first time." What 19th century philosopher was credited with this quotation? Hint


Question 15 of 20
15. Religion... The "Last Supper" of the Christian bible is recounted in all four Gospels and in Paul's first letter to the Corinthians. Paul describes Jesus explaining the cup and the breaking of bread and asking his disciples to "do this in remembrance of Me." This phrase is only found in ONE of the four Gospel accounts. Can you remember which one? Hint


Question 16 of 20
16. Sci/Tech... Webster's Medical Dictionary defines working memory as "a system for temporarily storing and managing the information required to carry out complex cognitive tasks such as learning, reasoning, and comprehension."

One of the earliest attempts to develop a model for working memory was Alan Baddeley and Graham Hitch's 1974 proposed schematic, constructed with three main components. In the year 2000, Baddeley added a fourth component. Which one of these was the late addition to the model?
Hint


Question 17 of 20
17. Sports... The World Memory Sports Council is the body that organizes the World Memory Championships. As an international competition, the championship tournament has been in existence since 1991. The 2010 world champion, Chinese student Wang Feng, clinched the title performing what memorization feat? Hint


Question 18 of 20
18. Television... Can you name the show by its description? An organization keeps a group of people who can be programmed to perform various missions. When they complete their mission, their memory is wiped and they are a blank slate until the next mission. Hint


Question 19 of 20
19. Video Games... Can you remember the name of the first home video game console, released in 1972? Hint


Question 20 of 20
20. World... What Canadian province's official motto translates as "I remember"? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Mar 14 2024 : Guest 1: 5/20
Feb 29 2024 : Guest 4: 11/20
Feb 21 2024 : Guest 90: 7/20
Feb 16 2024 : Guest 8: 9/20

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Animals... You may have heard it said that an elephant never forgets, but can you remember the word that fills in this H.H. Munro quote? "_______ and elephants never forget an injury."

Answer: Women

Taken from "Reginald on Besetting Sins," the quote is one of many clever statements. The very short story tells of a woman who tells the truth.

Hector Hughes Munro was perhaps better known by his pen name 'Saki.' He lived from 1870 to 1916, when he was killed in conflict during the Great War.

As for elephants, studies have shown that elephants do, in fact, recognize people who have been cruel to them, and will react to such people negatively for years.
2. Brain Teasers... I'm sure we all love thinking about grammar - or maybe not. Did you know that there are fourteen punctuation marks used in English grammar? Do you remember which one begins with the letter E and is used in somewhere within this question's text?

Answer: Ellipsis

The fourteen punctuation marks in English grammar are as follows: period (.), comma ( , ), colon ( : ), semicolon ( ; ), hyphen ( - ), dash ( - but longer ) apostrophe ( ' ), question mark ( ? ), exclamation point ( ! ), quotation marks ( " ), brackets ( [] ), parentheses ( () ), braces ( {} ), and ellipsis ( ... ).

These are punctuation marks, and not to be confused with other symbols that are also in common use within the language... (there's that ellipsis again) such as ampersands ( & ), asterisks ( * ), dollar signs ( $ ), etc.

As you go through the quiz, you may notice that ellipsis being used again and again...

As one quiz-taker has noted, the question mark can also be called an eroteme, so I have included that as a possible answer.
3. Celebrities... Do you ever have trouble remembering names? Here's one way to help you jog your memory: the image-name technique. For instance, whose name would you remember by thinking of curly hair by her temples?

Answer: Shirley Temple

Curly rhymes with Shirley, and of course her last name is Temple, which goes well with curly hair near a little girl's temples.

The image-name technique is just one of many memorization techniques available to help with recollection. Others include (not an exhaustive list) acronyms, acrostics, chaining, and the keyword method.
4. Entertainment... What was the name of that '80s fad game - you know, the one with four colors in a circle that would light up one at a time and play a tone, and you had to remember the order they lit up (and sounded), and one more would get added to the pattern every time you were right? What was it called?

Answer: Simon

This game of memory skill was invented by Ralph H. Baer and Howard J. Morrison and launched in 1978 through the Milton Bradley company.

Later versions and variants of the game included "Simon Squared" (a two-player game), "Pocket Simon," "Super Simon" (with eight buttons), "Simon Trickster" (with three variations - "Simon Bounce," "Simon Surprise," and "Simon Rewind").
5. For Children... Cards laid out face down, flip up two at a time. Can you find the matching pairs? What is this game called?

Answer: Concentration

"Concentration" is also known as "Memory," "Pelmanism," "Shinkei-suijaku," "Pexeso," and "Pairs." The game is as simple as it is described in the question. The matching pairs can be anything from pictures to colors to patterns, or whatever one can think of that comes in pairs.
6. General Knowledge... Which of these words is NOT a synonym for memory?

Answer: amnesia

Definition of memory: 1. ability to hold in the mind; 2. specific thing remembered.

Synonyms listed on thesaurus.com are (ability to hold in the mind): anamnesis, awareness, camera-eye, cognizance, consciousness, dead-eye, flashback, memorization, mind, mind's eye, mindfulness, recall, recapture, recognition, recollection, reflection, remembrance, reminiscence, retention, retentiveness, retrospection, subconsciousness, and thought.

Antonyms make for a smaller list: amnesia, forgetfulness, ignorance

Synonyms for the second definition (specific thing remembered) are: concept, cue, fantasy, hint, image, jog, memo, memoir, mnemonic, picture, prod, prompt, reminder, representation, suggestion, thought, and vision.
7. Geography... Everyone has probably been down Memory Lane at one time or another, but which of these US states actually has two Memory Lanes?

Answer: Texas

A Memory Lane can be found in both Hamilton and Harrison, Texas. Arkansas also has two Memory Lanes - in Van Buren and Sevier. Other cities that have a Memory Lane are El Dorado in California, York in Pennsylvania, Florence in Wisconsin, Hoke in North Carolina, Kershaw in South Carolina, and Chester in Tennessee.
8. History... Different countries and cultures commemorate days of remembrance at different times and for different reasons. In Canada, Remembrance Day is held on November 11th, marking the end of the Great War. In the United States, Memorial Day occurs on the last Monday in May, instituted after the Civil War. What date do Australians and New Zealanders observe Anzac Day, in honor of those fallen at the battle of Gallipoli in 1915?

Answer: April 25

Many countries of the British Commonwealth observe Remembrance Day on November 11th. Australia and New Zealand do recognize that date as well, but their own Anzac Day takes a much greater precedence.

In Germany since 1996, January 27th has marked the Day of Remembrance for the Victims of National Socialism.

For Japanese-Americans, February 19th marks a Day of Remembrance for Roosevelt's 1942 signing of Executive Order 9066, interning all Japanese in detention camps throughout the country's western states.

May 4th is the date that the Dutch hold their Remembrance Day, followed by Liberation Day on May 5th, marking their liberation from German forces in 1945.
9. Hobbies... "Creative Memories" is a company that supplies products and ideas for what hobby?

Answer: Scrapbooking

"Creative Memories" was founded in 1987 by Rhonda Anderson and Cheryl Lightle. The company is based on the Direct Selling business model, allowing individuals to start up their own business as a "Creative Memories" consultant. In this current computer age, the idea of scrapbooking has grown to include digital media as well.
10. Humanities... Mnemosyne was the personification of memory in Greek mythology. A Titaness, she was also the mother of the nine Muses. Who were her parents?

Answer: Gaia and Uranus

Gaia and Uranus gave birth to the first generation of Titans: males Oceanus, Hyperion, Coeus, Cronus, Crius and Iapetus and females Mnemosyne, Tethys, Theia, Phoebe, Rhea and Themis.

Thus, the other options - Hyperion, Coeus, and Iapetus - were all siblings of Mnemosyne. They, along with Oceanus and Crius, fathered the second generation of Titans.
11. Literature... This novel portrayed a world in which history would be rewritten and the old version dropped down the "memory hole."

Answer: Nineteen Eighty-Four

"Who controls the past, controls the future. Who controls the present, controls the past."

George Orwell's dystopian novel "Nineteen Eighty-Four" was published in 1949. It has also been made into various stage, television and film adaptations.

Only double-plus-ungood people haven't read this novel yet.
12. Movies... "Winter must be cold for those with no warm memories... we've already missed the spring!" Deborah Kerr uttered this memorable line in which movie?

Answer: An Affair to Remember

Cary Grant and Deborah Kerr starred together in "An Affair to Remember" (1957), a remake of "Love Affair" (1939), starring Charles Boyer and Irene Dunn. Another version of the story was made with Warren Beatty and Annette Bening in 1994 (also by the name of "Love Affair").

The 1957 version garnered four Oscar nominations, but no wins.
13. Music... "Memory" is a famous song from a famous Broadway musical. Not all of the other songs are necessarily as memorable, though. Which of these songs is NOT from Andrew Lloyd Webber's "Cats"?

Answer: Twisted Every Way

"Twisted Every Way" is a duet between Christine and Raoul in "The Phantom of the Opera."

"Cats" opened in the West End in 1981, followed by Broadway in 1982. The musical is based on T.S. Eliot's 1939 "Old Possum's Book of Practical Cats," a childhood favorite of Webber's.
14. People... "The advantage of a bad memory is that one enjoys several times the same good things for the first time." What 19th century philosopher was credited with this quotation?

Answer: Friedrich Nietzsche

Friedrich Wilhelm Nietzsche (1844-1900) was named for the Prussian King Frederick William IV, who celebrated his 49th birthday on the day that Nietzsche was born. He was a classical philologist before diving into philosophy, and is best known for his influence in existentialism, nihilism, and postmodernism.
15. Religion... The "Last Supper" of the Christian bible is recounted in all four Gospels and in Paul's first letter to the Corinthians. Paul describes Jesus explaining the cup and the breaking of bread and asking his disciples to "do this in remembrance of Me." This phrase is only found in ONE of the four Gospel accounts. Can you remember which one?

Answer: Luke

1 Corinthians 11:24, 25 (NIV): "and when he had given thanks, he broke it and said, "This is my body, which is for you; do this in remembrance of me." In the same way, after supper he took the cup, saying, "This cup is the new covenant in my blood; do this, whenever you drink it, in remembrance of me.""

The passage in Luke only uses the same words in reference to the bread, as seen in chapter 22 verses 17-19: "After taking the cup, he gave thanks and said, "Take this and divide it among you. For I tell you I will not drink again of the fruit of the vine until the kingdom of God comes." And he took bread, gave thanks and broke it, and gave it to them, saying, "This is my body given for you; do this in remembrance of me.""
16. Sci/Tech... Webster's Medical Dictionary defines working memory as "a system for temporarily storing and managing the information required to carry out complex cognitive tasks such as learning, reasoning, and comprehension." One of the earliest attempts to develop a model for working memory was Alan Baddeley and Graham Hitch's 1974 proposed schematic, constructed with three main components. In the year 2000, Baddeley added a fourth component. Which one of these was the late addition to the model?

Answer: Episodic buffer

The original model described a central executive that acted as a supervisory system to control the flow of information from its slave systems; the phonological loop and visuo-spatial sketchpad. These two slave systems covered what we see (visual-spatial) and what we hear (phonological).

The concept of the third slave system - the episodic buffer - was added to the model in the year 2000. This system was said to link information across domains with chronological ordering. i.e. - the memory of a story or movie scene.

(Information paraphrased from Wikipedia article "Baddeley's model of working memory")
17. Sports... The World Memory Sports Council is the body that organizes the World Memory Championships. As an international competition, the championship tournament has been in existence since 1991. The 2010 world champion, Chinese student Wang Feng, clinched the title performing what memorization feat?

Answer: memorized a shuffled pack of 52 playing cards in 24 seconds

Memorization of a shuffled deck of playing cards is the last of the 'decathlon' of memory events. Wang wasn't the fastest in that event, but his accumulated point total was enough to clinch the title when he did it. He DID set world records in two other events (2280 digits in One Hour Numbers and 480 digits in Five Minute Numbers)

The different 'decathlon' events are: One Hour Numbers, Five Minute Numbers, Spoken Numbers (read out one per second), 30 Minute Binary Digits, One Hour Playing Cards (as many decks as possible), Random Lists of Words, Names and Faces, Five Minute Historic Dates, Abstract Images, and Speed Cards (fastest memorization of one deck of cards).

The 28 packs of cards record was accomplished by England's Ben Pridmore.
The 300 random words record was accomplished by Germany's Simon Reinhard.
The 120 historic dates record was accomplished by Germany's Johannes Mallow.
18. Television... Can you name the show by its description? An organization keeps a group of people who can be programmed to perform various missions. When they complete their mission, their memory is wiped and they are a blank slate until the next mission.

Answer: Dollhouse

Created by Joss Whedon, "Dollhouse" ran for two seasons (2009-10), and starred Eliza Dushku as one of the programmable dolls named Echo. As the series continued, it became apparent that the technology was fallible, as memory wipes would not completely erase everything, and previous memories would cause issues with other imprints - thus creating some very interesting story lines.
19. Video Games... Can you remember the name of the first home video game console, released in 1972?

Answer: Magnavox Odyssey

Ralph Baer (yes, the same man who developed the Simon game) had a working prototype of the Odyssey in 1968, but the game did not go into production until 1972. Poor marketing allowed the Atari Pong game to surpass it after its release in 1975.

Wonder Wizard 7702 and Coleco Telstar were both released in 1976.
20. World... What Canadian province's official motto translates as "I remember"?

Answer: Québec

Québec's motto "Je me souviens" was carved above the parliament's main entrance in 1883, as commissioned by Eugène-Étienne Taché. Taché was the architect of the parliament building and Assistant Commissioner for Crown lands in the province of Québec.
Source: Author reedy

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Nannanut before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
This quiz is part of series reedy's First 10 Commission Quizzes:

Every now and again I participate in the Quiz Commission Challenges in the Author's Lounge. Have a go at the first ten that I completed. (Commissions #16, #17, #19, #20, #21, #22, #23, #24, #25, and #26 represented here)

  1. Memories Average
  2. Dress Code: Black Tie Tough
  3. Going, Going, Gone Average
  4. The Island of Misfit Toys Average
  5. Money for Candy Very Easy
  6. More Rome or Me Average
  7. Armageddon, Apocalypse, and Annihilation Average
  8. It'll Sell Like Hot Cakes - I Promise! Average
  9. Danger! High Voltage! Average
  10. Look What the Cat's Dragged In Average

Also part of quiz list
4/14/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us